Thursday, November 17, 2016

2nd bezday thaqeef

Alhamdulillah.....hero kecik aku dh masuk 2 tahun hari sabtu baru2 ni 12 nov 2016.... syukur beliau sihat walafiat n aktif slalu.... plus manje2 jugak xleh brenggang ngn mama langsung.... xpe la nak, kot2 nti adik baby kuar nampak la mcm abang ckit awak yek.....hehu

Sbelum bezday thaqeef biras aku dh plan nk sambut bezday ank2 kami skali...sofia n ucu bulan 10, qayyum n thaqeef bulan 11 so nak sambut sekali harung.....ok la, aku follow..... katanye nk beli kek sebiji, then aku beli sebiji..... dia buat menu mee bandung, kek kukus, bihun goreng singapore.... aku buat agar2 0 je, pastu goreng nugget n sosej utk budak2 katanye.....

So, sbelum balik kampung hari sabtu baru ni hubby singgah pekan jap beli kek secret recipy tulis nama thaqeef n qayyum skali sebab 2 org ni sama baya, beza 10 hari je..... sampai kampung aku tempek la happy bezday kt dinding, suruh hubby tiup belon bagai kami laki bini duk gantung belon sebab biras aku kata meriah ckit klu ada belon2.....asalnye aku xterpikir pon belon..... last2, time angkat meja dia p letak kt luar, hampar tikar bagai mkn kt luar.....aik, nape xmkn kt dalam? kt luar senang katanye..... huhu.....dahtu, aku gantung belon nk buat hape? xpe la.....benda kecik kot....xyah meroyan sgt..... time potong kek plak lg sedih.....mcm bukan bezday anak aku....kaklong tasneem pon terpinggir, tengok dr jauh je.....mesti kaklong heran, kek adik beliau tapiiiii.......hmmmm, xpe la.....benda kecik kot..... kek 1 je, biras aku xdan beli..... siap amik gambar aku bg hs kt hubby.....eh, mana gambar kek?hubby tanye..... halamak, aku lupa.....siyes!! sedih weh xde gambar kek bezday thaqeef.....ada la gambar depa2 duk depan kek tp xnampk tulisan bezday thaqeef.....itu kan bezday kek beliau.... hubby aku dh muncung.....aku plak serba-salah sebab time amik gambar tu aku stress dh tgk kaklong intai2 dr jauh je, terus lupa nk amik gambar kek..... yg dtg meraikan pon org2 tua je, bebudak 2 3 ketul je.....mana nk meriah..... aku pon xde mood nk tempek gambar kt cni, nk tempek camana klu dah background nampak ampaian smua.....spoil betul..... time balik hubby kata klu buat kt umah sendiri pon xpe....kesian bezday thaqeef kali ni..... asalnye hubby aku plan nk beli pizza je ajak bebudak dekat umah smbut bezday thaqeef.....bebudak dekat umah aku sporting..... xpe la, klu ada rzeki tahun depan kita plan leklok ye thaqeef......its ok, xde kenangan bezday awak kali ni.....sob2.... mama memang terkesan ckit tgh2 pegnen ni.....huhu

Ini kad bezday kaklong buat khas utk thaqeef
Kaklong mlm sbelum 12 nov.....time thaqeef masuk tdo dh
Kaklong lukis lori sebab thaqeef suke lori kan...
Siap ada dinasour lgi
Nak lukis reben xbleh sebab awak boy kaklong kata
Hepy bezday ye hero mama
Jadilah khalifah Allah yg soleh....
Salam syg dr mama, papa, kaklong, n adik baby ^___^


Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.



Thursday, October 27, 2016

Peluang kali ke-3

Alhmdulillah....rezeki dari yg maha Kuasa.....
Aku diberi peluang lagi untuk merasai nikmat mengandung untuk kali ke-3..... memang tak sangka, n memang xplan.... tp tu la, sebaik2 planer adalah Allah swt....

Sbelum ni aku ada story yg baru datang period setelah setahun 8 bulan ditinggalkan miss P sebab myb full bf cik thaqeef..... baru 2 kali je merasa period, bulan ke-3 aku tersedar lewat period dlm 2 3 hari camtu.....pastu stop dulu makan Kapsul Manjakani takut incase kann.....tnggu lagi 2 hari miss p xkunjung tiba jgk..... aku xsedap badan rasa bila tinggalkan Kapsul Manjakani bnyak hari, so malas nk tnggu lagi....nk cnfirmkan cpt2 kononnye klu xpregnant bleh s!bung mkn Kapsul Manjakani tu maklumla badan dh xsedap w/pon tinggalkan baru seminggu..... requestla kt en.asben mintak tlg belikan upt.... aku cakap saje nk test, xrasa pon pregnant...huhu, kononn..... lepas tdokan ank2 mlm tu, amik upt masuk bilik air..... Allah, terus naik double line.....w/pon xterang tp memang nampak n xde was2..... perasaan aku time tu? xtahu la.....tetiba sronok weh, melebar aku senyum.....mcm xcaya, mcm 1st time pregnant.....haha..... kuar2 bilik air p bisik kt telinga hubby aku yg tgh khusyuk ngadap berita kt tv..... trkojut jgk beliau dlm 2 3 saat.....tp lepas tu aku tgk dia pon happy gak =)

Confirm pregnant kan?
Alhmdllah.....
Er, tp aku xpegi buat buku lagi ni
Pegi scan pon blom
Masih baru.....ni nk masuk 8w
In shaa Allah mnggu dpn nk bukak buku pink la
Awal2 takut scan xnampak......

Pastu.....benda alah ni jgk aku tingin nk mkn weh.....
Sma mcm pregnantkan cik thaqeef dlu
Nk yg masam2
Time kaklong tasneem aku xsentuh pon jeruk2 benda masam bagai
Ntah2 boboy lagi kali ni....hehe
Aku xkisah, yg penting baby sihat n slamat

Thaqeef 12 nov ni genap 2 tahun umo beliau.....ngam2 la, tp risau jgk nyusu badn xlepas lg tu.....pastu dia punye kemanjaan tu.....aduyai, xtau nk kata.....even ngn papa dia pon xrapat mana, cari mama jgk.....memang manja.....manja sgt...hoho..... lama aku xtempek pic hero kecik tu dlm ni kan? pic kaklong pon sama.....huuu.....hampun anak2....

Kaklong tasneem plak.....tau x reaksi dia bila aku dlm perut mama ada baby, kaklong nk baby x? bersorak kaklong tasneem..... ya Allah syukur kaklong suka, katanye nkpakaikan riben kt baby.....sah2 la nk baby gegel tu..... sbelum tu aku tanya kaklong nk adik x? dia kata xnak.......cuak dh aku weh, pastu aku skali lg kaklong nak baby x? nak.....fuh, lega..... siyes aku tgk kaklong sonok nak ada baby..... cam xsabar plak aku nk bersalin yg ke-3 ni.....hehe..... n kali ni aku nekad nk berbengkung lepas bersalin nti..... dua2 org anak xpenah pakai bengkung, jahil lg ngn bengkung moden..... in shaa Allah kali ni aku buat betul2 amalan berpantang..... sbelum ni aku juz pantang bab mkn je, ais aku bleh pantang smpai setahun......tp syg aku xberbengkung kan? dh la perut kena toreh 2 3 kali dh.....kali ni aku duk rasa mcm kena toreh lagi je, xtau la..... aku redha je....

Apa pon aku harap kandungan kali sihat2 n selamat hendaknye....n smoga segalanya dpermudahkan..... in shaa Allah.... er, mengharap jgk kandungan twin.....wink2....dh over..... ok2, yg penting pegi scan dlu.....doakan aku ye, mekasih =)

Thursday, August 4, 2016

Pets....

Haish.....aku pon kurang pasti sbenarnye camana bleh terjebak ngn haiwan kesayangan plak nih..... asalnye kaklong tasneem slalu je pegi main umah bezfren dia irdina tu (jiran depan umah).... katanye umah irdina ada fish kaler yellow, boleh main2 n pegang.....fish tu duk dlm air..... balik umah citer kt mama bla bla bla..... esok bleh x mama beli fish kt tasneem yg mcm dina punya tu? Aku cakap tanya papa la... so, kaklong tnggu papa balik, mcm biasa la dekat2 nk maghrib baru papa dia smpai umah terus bla bla bla stori kt papa dia.....ok, nti papa beli katanye.....

Aku igtkan papanye main2.....tapi biasa klu papa janji mesti dia tunaikan, klu xnak beli papa bgi alasan siap2..... so, 2 minggu papa bawak kaklong p beli ikan hidup utk bela.. ikan laga je sekor, bekas pon kecik je letak atas peti...awal2 dua badek ni teruja la.....pastu nan hado.... eh, skali hari khamis tu asben balik skali ngn aquarium n anak2 ikan bagai....tungkus-lumus beliau pasang sensorang sampai siap, hoho.....dah ada aquarium kt umah ni ha.....hari had plak katanye nk p cari pokok ckit letak dlm aquarium bagai, tup2 balik beli lagi anak2 ikan.....haha, papa depa ni dh kemaruk ngn ikan plak.....ptg ahad balik kmpung mil, mintak ika gapi ckit ngn pak ndak din..... umah pak ndak memang bnyak ikan gapi, 1 tabung kecik tu ha dikasinye kt asben aku...nak ko, pastu p sembang2 blakang umah mak chik yati plak..... nampak la aquarium lama skali ngn rumah ikan.... di ciloknye plak rumah ikan itu.....haha......itu pon duk berkira2 nk tambah lagi koleksi anak2 ikan tu.....eh, aku cakap udah2 ler....tgk yg ada ni dlu tahan bape lama, ngn cik thaqeef pon asyik duk manjat je krojenye.....huhu

Pastu kt umah mil aku tu ada la anak kucing yg mak ngah depa ni bela....sentiasa terkurung sebab aktif sgt (baka apa ntah tp comey la sbb tu kurung)..... makngah depa amik d kelantan hari tu, n kebetulan balik plak kelantan ni asben siap suruh tanya kot2 ada lagi anak kucing cam kt kmpung tu.....ye la, tiap2 kali balik kampung kaklong n thaqeef kemain sonok main ngn ank kucing tu..... alhmdllah ada, hohoi...aku pon melompat..... dh lama aku tingin nk bela kucing ni, tp hubby xminat..... katanye nti berak merata, busuk....huhu..... tp since dia dh bagi green light ni kan, awal2 lagi aku googling 'cara2 nak ajar kucing melepas di toilet' haha.......gigih x? 1 lagi wet food kucing home made, utk sesi penjimatan n aku baru tahu wet food dry food kucing yg ada jual2 kt supermatkt bagai tu xberkhasiat rupanye..... kebnyakkan yg murah2 bnyak garam n dibuat drpd bahan2 terbuang cth tulang2 aym, kuku, paruh bagai..... kesian kucing2 sampai ada yg kena batu karang berak n kencing berdarah......huhu, kesian kan...... 1 lagi hasil googling aku, anak kucing kena bagi vaksin cacing....penting ni sebab yg nak main ngn anak kucing tu nti bukan aku je, tp anak2 aku skali kan.....opkos kena vaksin dlu...

Ni ikan laga yg pertama papa tasneem beli...
Kesian dia sekor2 duk tas peti


Seminggu kendian dah wujud aquarium ni
Sonok tgk banyak anak2 ikan
2 badek ni sgt teruja memula pasang tu

Kemren ajak irdina masuk tgk ikan2 beliau
Bnyak katanye papa beli ikan


Bezfren 4 eva katanye.....
Baru je lepas gaduh ni...haha

Haa....ni plak c anak kucing yg bakal di bawak balik
Makngah depa mnggu depan.....
Xsabar kaklong tasneem bila tgk makngah dia wassap
Gambar ni......comey......
Kaklong nk panggil 'cute' lah.....sebab dia cute sgt la mama....
Hehe....mana2 la kaklong.....

Bez ke idok ada pets ni? Dlu2 duk umah mak biasa je bela kucing....abang aku pon peminat ikan, ade je aquarium kt umah mak.....leceh tang nk tukaq air je la nti kan....
Sekarang nk membela makin teruja sebab ada anak2...
Aku cam xsbr nk tengok reaksi thaqeef....
Ikan2 dlm aquarium thaqeef xleh pegang2, juz tepuk2 cermin je
Ni anak kucing nti.....xtau la....
Tp yg penting depa 2 badek mesti happy....

Uols ada lagi ke tips bela kucing klu ada ank2 kecik ni....hope sgt anak2 aku xde alahan ngn bulu kucing.....in shaa Allah :-)

Tuesday, August 2, 2016

Kenduri Lorong....

jiran2 yg baik juga merupakan salah 1 rezeki....btul x? alhamdulillah.....dah masuk 3 tahun lebih aku menetap di kawasan Ambangan Height sg.petani ni.....alhmdllah jgk jiran2 lorong rumah aku ni semua baik2 n semuanye aku kenal....alhmdllah sgt2... kebnyakkan depa ni cikgu2 n misi2.... ada 2 3 kerat je yg suri rumah tangga trmasuk aku....huhu

sepanjang aku duk cni jgk tiap2 tahun depa akn buat jamuan raya pakat2 sesama jiran.....depa panggil 'kenduri lorong'...hehe...maknanya yg terlinat dlm kenduri ni rumah2 lorong kami je la....ada dlm 12 rumah yg terlibat, 4 buah rumah xde penghuni, n 2 buah rumah xjoin (buat hal sendirik)..... so tahun ni buat hari jumaat baru2 ni, geng2 ketua isi rumah je yg buat meeting.....asben aku baru je dilantik jadi bendahari bendahara tahun ni.....kje bank kekdahnye, so otomatik je la pelantikkan beliau.....

1 isi rumah kena bayar rm50, pastu masing2 perap ayam sekor utk bbq..... menu2 lain ada yg tempah n ada yg gotong-royong sama2 masak.... so, ptg jumaat tu aku ni bawak la cik thaqeef nk pegi merewang kenkonon.....asben plak spatutnye kje skerat hari je, tp partnernye plak amik mc.....so, xdpt la beliau amik cuti sekerat hari.... makanye aku terpaksa merewang sambil maraton ngn cik thaqeef...huhu..... xdapat nk nolong pon sbb thaqeef terlampau teruja tgk budak2 lain main, so dia pon nk menjoin jgk.....menonon je belari sana cni langsung xhirau aku.....hoho....sakit perut aku weh duk mengejor thaqeef.... last2 aku hangkut thaqeef masuk rumah nk bagi tdo coz dia memang xtdo2 lg ptg tu.... takut time jamuan mlm kang ngamuk2 plak....huhu....tp sudahnye xtdo2 jgk....dh dengar budak2 duk main kt depan umah tu mane la bleh nk tdo hoi.....dekat kul 7 baru la papanye balik, sempat la aku menjengukkan diri skejap utk tolong2 apa yg patut....tp time tu xde apa dh nk nolongnye, sembang2 je la....

so, kenduri lorong start lepas semayang maghrib.... ada doa selamat ckit oleh kaum bapa, pastu baru start makan2..... cam biasa la aku mlm2 pon duk maraton ngn cik thaqeef....siyes budak2 lagi sonok mlm tu weh....lorong umah aku jalan mati, so ko xyah nk risau pasal kete motor lori lalu lalang.... budak2 bebas berlari sana cni naik beskal bagai.....termasuk la cik thaqeef, menonon je lari2 nk pegi taman menan memalam bute tu haa.... aku bg chance papanye menjamu slera dulu smentara aku maraton ngn thaqeef, tapi sudahnye aku surrender weh......bawak thaqeef masuk umah n tdokan, agaknye memang dh ngatok so melena la beliau....dekat2 pkul 10 baru aku kuar pegi sambung utk menjamu slera..... tp tu la, sate 500 cucuk dh licin.....haha..... (nasib baik en.asben sempat simpankan utk wife dia ni).... pastu aku menjamah nasi dagang dengan kuahnye ajo, isi ikan udah lincin...huk2.... menu yg tinggal lagi mee, bihun, kue teow, laksa....kuah lemak.... pastu ada la lemang ketupat ckit2.... sempat la aku sembang2 ngn jenjiran kejap..... nk berlama2 bimbang jgk cik thaqeef terjaga....ye la, budak2 duk meriuh rendah lagi..... tapi sonok ada jenjiran pakat2 mcm ni kan..... igt senang ke duk bandar nk pakat2 mcm ni, ada la....tapi jarang kot..... jiran2 plak smuanye kje..... yg beznye sebab kaklong tasneem ramai kawan2 duk kawasan ni..... alhamdulillah....

aku dah pesan siap2 kt hubby suh amik gambar bebanyak ckit time jamuan ni.....tp tu la, dia pon xsempat.... hoho.... aku xtau nk citer camana aktifnye cik thaqeef, naik semput aku ngn papanye.... tapi kami suka je anak2 aktif, tapi tu la.....semput hoi....anak2 jiran ada je baya2 thaqeef, tp depa main dekat2 ngn mak depa je.....cik thaqeef je menonon ntah kemana.....haha......awak la dik....

tempek gambar la ckit....aku rembat dr group whatsapp jenjiran......

bacaan doa selamat....sbelom jamuan....
ada jgk gambar papa depa ni.....

bakar ayam....

makan2 kat tempat parking kete je
memang mcm ni selalu kenduri lorong
tapi bez duk reramai n sembang2

Nampak meriah
Tapi time ni aku ngah tdokan thaqeef kt umah
Hukhuk...

Umah k.ina.....depan umah aku je ni....

Ngah tnggu ayam bakor agaknye....
Gambar aku n anak2 yilekk......waaaaa

Masa tahun pertama kenduri lorong kt umah kak norsiah, time tu thaqeef duk dlm perut lg......kaklong tasneem pon xpndai brkawan lg time tu, so kje kaklong makan je..... memang kaklong mkn bnyak mlm tu, apa aku suap smua dia mkn..... pastu tahun kedua buat kt umah kak siti (jiran baru time tu), masa ni thaqeef dh bleh jalan.....so kjenye nk berjalan je xmo dukung2 dh, kaklong plak dah pandai brkawan so kjenye main je smpai pkul 12 xmo masuk umah ngamok2 nk p kenduri katanye..... tahun ni buat kt umah k.ina....thaqeef dh bleh lari2...... xbagi chance mama sembang lelama, kaklong plak cam biasa la dia n da geng main2..... xmo masuk umah jgk mlm tu tapi dh bleh dpujuk2 settle la...... 

Pasni depa plan nk buat portluck plak.. in shaa Allah..... 



Saturday, July 30, 2016

Pencuci miss V vs datang bulan

Hoi, xabes2 lagi ngn meroyan datang bulan ek....hehe....jgn la wei, aku juz nk share..... aku kan baru start guna pencuci miss v manjakani lepas abis pantang kt thaqeef, so guna utk kegunaan harian cam biasa je la.....memang bez, slesa, yakin je stiap kali lepas guna.....

Tp rupanye, since aku start datang bulan balik ni n guna pencuci miss v manjakani tu buatkan aku rasa lagi...wow!!...memang lagi bez, lagi slesa, n lagi yakin gunakannya time dtg bulan ni weh.... time nk tukaq pad tu kan ieuwww.....tp lepas basuh2 n bilas ngn pencuci manjakani tu wahhh....guna bape titis je, dia punya bau xde la kuat sgt....soft je......tp mampu menghapuskan bauan kotoran yg x enak tu..... sampaikan aku tahap xsabar nak tukar pad tiap kali lepas pakai......beznye wei guna pencuci miss v manjakani ni..... p.H 3.8, so toksah duk risau sgt la kot2 ada yg kulit sensitip bagai ke..... semua wanita bahagian intim dia memang sensitip hokay.... so, kena jaga leklok n kena pilih leklok produk yg nk digunapakai kt bahagian tut..... dgn pencuci miss v manjakani uols xpayah risau sebab dia xde gunakan sabun.... juz gunakan gel, then campuran ekstrak manjakani, sireh n akar serapat..... aku memang dh lama gunakannya tiap kali masuk toilet pon....xde masalah nk guna bape kali sehari pon sebab p.H dia memang sesuai ngn nilai p.H keintiman wanita..... tu yg paling bez wei :-)

Teman setia aku di toilet....haha
Pembersih intim wanita manjakani
Only RM25 (exclude postage)

Siyes.....camni la perasaan aku setiap kali lepas guna :-)
Nak cuba? Pm/wassap: 019.513.8283 (puan ina)



Friday, July 29, 2016

Pertama kali datang bulan..

alahai tajuk....huhu....belasah je la.....

al-kisahnye aku kan pengamal manjakani sejak lepas melahirkan cik thaqeef sampai skrg masih setia ngn supplement tradisional tu...alhmdllah sgt2 serasi ngn diri ini....walaupon nampak kekampungan a.k.a jamu tapi herba manjakani ni la banyak membantu aku menghadapi tugasan harian yg tak berkesudahan sebagai ibu, wifey, tiang seri rumah tangga....eceh....permaisuri...eceh....wat eva bla bla.... tipu la klu dah kawen n penah beranak badan menten without any supplement kan?kan? xkisah la supplement apa2 pon tp yg pasti kita wanita harus kot amalkan supplement utk kesihatan....penting tuuu..... 

so, setelah 1 tahun 8 bulan lebih lepas bersalin n full breastfeeding kt cik thaqeef....hari pertama kalinya aku datang bulan....haha...kecoh je kan.... tp bukan itu motip utama, yg aku nk share kt cni aku datang bulan without any pain....xde senggugut, xde sakit blakang, xde senak perut bagai, tau2 je masuk toilet eh dh setompok...huhu.... mood pon xde swing2....alhmdllah sgt2.... sampaikan aku sendiri xsedar aku datang bulan dah.... dlu2 klu dekat2 nk datang bulan mesti ada warning, mood pon sntiasa kelaut..... syukur sgt2 period pain dh nyah, harap2 selamanya nyah terus....aman ckit hidup....kiki..... 

so, inilah salah 1 khasiat dr herba manjakani...menghilangkan kesakitan senggugut.... bukan setakat yg dah berkahwin, tapi anak2 dara yg slalu sgt senggugut tu pon boleh cuba amalkan manjakani ni.... in shaa Allah.... baru je minggu lepas aku share kt page Rozina Health Care pasal makLang aku yg consume kapsul manjakani ni pon xsedar yg dia dtg bulan....klu x dia punya senggugut sakit pinggang sampai tarik ke tulang belakang katanye.....now, aku sndiri pon merasa ketidaksedaran kedatangan kebulanan itu....hehe..... alhmdllah....ikhtiar2..... 


datang bulan, period, manjakani, kapsul manjakani, senggugut, period pain, badan berangin

ini la rupa supplement tradisional yg aku amalkan sejak 1 tahun 8 bulan yg lalu
alhmdllah susu badan masih meriah utk anak teruna yg makin aktif tu....
badan aku skrg bebas dr angin, klu ada kenduri pulut mangga ke, kenduri pulut durian ke,
kenduri laksa penang ke, musim buahan cempedak nangka bagai.........ko panggil je aku, in shaa Aallah aku bleh makan stakat termampu....haha....berlagak kan....tapi betul aku bleh makan makanan yg berangin n sejuk2.....pucuk ubi rebung bagai.....fuh, nikmat......
jangan xtau, dengan ikhtiar amalkan manjakani ni la jadi penyelamat aku....
jarang dah aku demam urat skrg....badan pon xde lemau2...
iuh, banyak kan khasiat dr manjakani....bukan ada campuran herba lain pon....100 percen manjakani jer... murah plak tu....
tp ye la....skrg mcm2 jamu ada kt pasaran....uols pilih je nk yg mana....klu serasi, amalkanlah utk kesihatan diri kita.... badan nk pakai lama, mulut plak pantang nampak makanan smua nk bedal xde pantang....yg merana nti badan sendiri jgk....haaa, dh membebel mcm mak nenek plak....
smoga kita smua terus diberi kesihatan yg baik2 ye.....aameeennnn.....





Wednesday, July 27, 2016

Penyakit Stroke Saraf

dah kenapa tetiba nk cakap pasal penyakit plak musim2 tgh raya lagi ni....huhu....ntah la, rasa terpanggil nk share....penyakit ni bukan duk p serang orang2 tua je......tp kita yg muda2 ni (muda lagi ker....) pon kena berhati2 jugak tau.....Allahu Akbar....mintak dijauhkan...

masa balik kampung mil hari ahad baru ni aku memang perasan biras aku cam xchat je...igtkan demam, tp kebas kaki katanye mcm nk demam urat tu....brjalan pon mcm trhincut2.... aku cakap myb sejuk kot sebab skrg cam musim hujan je kan....tgn2 pon rasa lenguh katanye, tapi sebelah je la...belah kiri....kaki  n tgn sebelah kiri mcm sakit urat...kot2 salah mkn kot aku kate, xde mkn apa pon katanye.....

tapi semalam biras aku call....katanye baru balik pegi klinik cek kaki n tgn mcm xleh nk angkat nk xleh nk wat kje sgt, so pegi cek kt kinik la....huhu....berderau aku bila dia kata dktor suspek dia mcm nk kena penyakit strok saraf....Allah, umur biras aku tu xcecah 30-an lagi hoi.... cek2 kencing manis ada, tekanan darah pon tinggi.....sbelum ni memang xde lgsung...... memang trkejut, dia pon stress duk pikir anak2 yg masih kecik lg.... aku plak mati kutu xtau nk kate apa.....huhu

so, ri ni aku gugel ckit pasal strok......strok ni berlaku bila saluran darah kt otak kita tersekat, so oksigen xsampai....klu pecah bahaya oi, nauzubillahi minzaalik.....bila oksigen xsampai kt otak atau xcukup....so, sel2 otak myb akan terganggu n rosak....

aku copy ckit tanda2 awal stroke yek....

1) Rasa lemah atau kebas secara tiba-tiba pada muka
2) lengan serta di sebelah bahagian badan adalah antara gejala seseorang itu berkemungkinan
    diserang strok atau angin ahmar.
3) penglihatan juga menjadi kabur secara tiba-tiba pada sebelah atau kedua -dua mata.

Dengan mengenalpasti tanda-tanda di atas, bertindak segera daripada segi perubatan, seseorang individu dapat mengelakkan strok yang akan berlaku ataupun mengurangkan tahap keseriusannya.

Menurut pakar, strok merupakan masalah kesihatan mengancam nyawa yang paling mudah dicegah. Oleh itu, amat penting bagi seseorang mengetahui dan memahami faktor risiko yang boleh menyebabkan strok. Kesan strok kepada pesakit adalah pelbagai. Keupayaan khusus yang akan hilang atau terjejas akibat strok bergantung pada berapa teruknya otak rosak dan di bahagian mana di otak strok berlaku. Otak adalah organ yang kompleks yang sangat hebat dan setiap kawasan di dalam otak bertanggungjawab terhadap fungsi atau keupayaan tertentu. Oleh sebab otak mengawal kesemua fungsi badan, maka strok mempunyai potensi menjejaskan semua aktiviti seseorang. Sesetengah faktor risiko boleh diubah dan sesetengahnya tidak.

Kawalan yang lebih baik terhadap faktor risiko yang boleh diubah dapat mengurangkan risiko strok dengan ketara. Antara faktor yang dikaitkan dengan strok termasuk :
1) tekanan darah tinggi,
2) kencing manis,
3) kolestrol tinggi,
4) perokok,
5) diet tidak seimbang
6) stres.


sumber: info kesihatan

penyakit ni kite boleh elak sebenarnye dgn mengamalkan gaya hidup yg chat....ni peringatan utk diri aku sndiri jgk ni.....kurangkan makanan yg berkolestrol....tu penting.... skrg mcm2 menu ade hoi, belek fb mcm2 duk lalu depan mata....huhu.... asben aku pon kolestrol tinggi tu, so peranan aku nk kena jaga pemakanan dia betul2...in shaa Allah.... smoga kita smua dberi kesihatan yg baik2...

tapi biras aku tu bukan la xjaga mkn....cuma time pegnen anak yg ke-3 hari tu tekanan darah dia naik mendadak....so, dktor kate kemungkinan history tu jgk salah 1 sebabnye.... aku doakan dia cepat2 sembuh....uols klu ada petua meh la share ngn aku.....dapat gak ikhtiar kan...in shaa Allah....



IKLAN:

pm/wassap: 019 513 8283 (puan ina)


Tuesday, July 26, 2016

Lebaran di Terengganu

Sambungan aidilfitri 2016 kami..... raya ke-2 pukul 5 pagi tepat2 kami bertolak balik Dungun..... anak2 hangkut je masuk kete ngah tdo dua2....xpayah nk bersiap sgt, karang ade yg tuntrum duk ngacau depa tdoq eloklah kite bg depa sambung tdoq dlm kete je.....berbekalkan ketupat palas yg dipanaskan n air kopi panas 1 termos, kami tawakkal harap2 xjem n slamat sampai hendaknye..... benti smayang subuh kt r&r apa ntah yg sbelum ni kami xpenah2 benti pon situ.....ramai je yg travel pepagi buta, tp memang alhmdllah xjem....sonok je prasaan balik kampung weh..... terasa nikmatnye raya w/pon 8 jam perjalanan nk sampai umah mak aku.....kebas montot.. tu xjem, klu jem hagak2 bape jam? Malas la nk pikior......

Tepat2 kul 1 sampai umah mak aku.... campur tolak benti stesen minyak benti makan mandikan anak2 bagai....siyes penat, so xpegi memana la raya ke-2 tu...rest je kt umah sembang2 ngn mak aku layan anak2 yg ckit stress sbb lama duk dlm kete xleh nk braktif bagai kan.....

Raya ke-3 ke rumah maksu aku di felda chini 2, pahang..... lama bebenor xjumpe....nasib baik ade raya, hehe..... alhmdllh jgk skrg dh bleh guna highway, so prjalanan sgt lancar xyah masuk bandar kuantan bagai.....klu masuk konpem sesat bai.....haha....


Eh, tetiba brgambar kt tasek plak....huhu
Lepas mkn2 n smayang zohor spupu aku ajak brgambar kt tasek chini....xjauh pon ngn umah beliau, dekat je...
Aku pon lama giler xdtg cni.....dlu kecik2 penah la aku ikut ayahsu bawak anak2 dia dtg cni

dari kanan....aku, mak, linda (spupu aku), pastu maksu (adk mak), n adk ipar linda
masing2 ada sepasang anak....trmasuk aku


kaklong tasneem ngn double cousin beliau
haha....btul ke? dua pupu beliau...

cik thaqeef bawak diri
kan dh cakap beliau susah nk duk dendiam walau 10 saat...huhu
mana2 la dik....asalkan ada dlm gambo sudoh....

sempat la papa candid hero kecik ni

balik umah baru teringat nk bergambo ngn mak sndirik....haha

kaklong bawak bunga api dr kedah yg xabis main
xde geng, main la ngn papa

raya ke-4 pepagi kami bertolak balik ke sg.petani dah.....hoho....kul 5 pagi gak brtolak nk elak jem punye pasal....letih sgt sebab mcm rushing je balik beraya kan.....tp tu pon aku syukur dapat gak balik ganu....sampai sg.petani dekat kul 1.... bukan terus rehat, tp pegi kenduri umah makteh Lia aku plak.... kenduri baca yasin masuk umah baru.....beli awal tahun ri tu, tp baru wat kenduri.... abis kenduri balik kampung umah mil.....sesaje la kot en.hubby..... kul 6.30 ptg tolak balik sg.petani plak....hampun.....dr teganu xde hadap jem, tetiba balik kmpung dekat hadap jem....nah ko, nk merasa sgt kan...potpet2 jgk en.hubby.....haha.... aku buat2 tdo je duk blakang....iye, sejak thaqeef mengaktif memang xleh duk depan dh.....takut dia tertolak gear.....aktif ya hampun, duk dlm kete pon mcm maraton hoi.....

pastu hari ahad plak.....hmmmm, aku lupa dah...p beraya ke x ek.....rest kt umah kot, ha btul la....aku mendobi baju2 yg 4 hari pakai start hari raya....huhu....pastu hari senin kaklong dh skolah, hubby pon dh kje......tunggu weekend plak sambung raya.....



Monday, July 25, 2016

Aidilfitri 2016

salam lebaran smua.....ketinggalan ckit apdet blog.... tp xde habuk kot, sebab hari2 aku datang jenguk blog ni....pastu p jenguk blog2 uols plak....sonok bace citer start masuk bulan ramadhan sampai bulan syawal yg xabis2 lg ni.... hari ni syawal ke bape ntah, aku pon lupe....open house xabis lg kan, so masih beraya la yek....hehe...

tahun ni beraya di utara dulu mcm tahun lepas jgk....patut balik pantai timur, tapi hari buat ketupat pon en.hubby kje lagi....xkan mlm baru nk brtolak ke sana....xyah cari letih la, beraya je kt kedah dlu....lagipon mak aku sndiri siap offer beraya kt kedoh dlu ke? nti raya ke-3 ke-4 balik la ganu....hehe...alhmdllah mak aku paham..... raya ke-2 tu pagi2 lagi dh brtolak balik sana....

 pagi syawal siap2 awal kt umah kami
Siyes aku xde buat menu apa2 pon
Air teh pon xsempat bancuh sbb cik thaqeef merap je duk brgantung ngn aku....
Nk pujuk2 kaklong brsiap lg....
Pstu sbelum kuar balik kmpung mil brgmbar dlu la kami
2 badek ni mood kelaut....huhu
(Baju raya kami 2 minggu sbelom pose dh beli siap.. utk melegakan diri sndiri dr kalut..hehu.... niat asal nk kaler hijau emerald kenkonon.....skali xde yg ngam kaler ijaunye.....kaler ni je ok n ade saiz.....hantam saje.....ntah oren ke merah, eh lantok....hehe)


Tahun ni baru dpt brgambar reramai.....
Ni pon tok xde, jap ke sana jap ke sini
Tp tok xduk skali ngn mil aku
Tok duk ngn pakLang n makLang sbelah umah mil ni
Diorg pon duk melayan tetamu
Ni pon kawan fil aku ade kot ngah mkn tu, fil aku kuar kjap brgambar ngn ank cucu.....hehe
Siyes tahun ni aku xsempat ikut mil beraya keliling kmpung
Duk main kjar2 je ngn cik thaqeef
Awat aktif bebenor hari raya tu xtau
Nk amik feel mkn ketupat bagai kena tnggu papa dia balik smayang raya dlu.....huhu
Menu pagi raya umah mil aku bihun sup....

Adik badek asben aku
Asben sulong
4 lelaki, bongsu gegel form 5 skrg....

Kami....dr kanan aku, mil, sil, n biras
(Aku, mak, kakchik, mira)
Mira org kelantan pon beraya d kedah dlu....

Kaklong tasneem ngn spupu2 beliau
Sonok tengok kaklong beraya tahun ni
Duk beraya ikut spupu2 je keliling kmpung
Dpt duit raya balik bg kat aku, pastu kuar balik
Dpt duit raya trus hulur kt mama suh simpan.....
Spupu2 dia smua pkai tas tgn, dpt duit raya trus msuk beg...

Memang melayan tetamu yg dtg je la
Pastu gambar3....

Klu aku pakai ijau jgk mesti sedondon smuanye dak?
Xtau diorg pon plan ijau....hehe
Okay, cik thaqeef memang xleh duk diam walau 30 saat
Susah nk snap gambo dia
Spupu dia qayyum kt blakang tu makan je
Suka aku tgk, mak dia xyah risau ank lapar
Sebab asyik mkn je.....beza ngn cik thaqeef, susoh bebeno weh
Arghhh......stress mama ko dik nk suh mkn takut lapo

Ko tgk....aku bukan main nk setting nk bg gambar elok
Hoho....
Qayyum n thaqeef beza 10 hari je.....
Qayyum lahir xckup bulan dlu, kecik je...
Tp skrg nah.....menang di tau....hehe
Geram aku tgk dia, makan xmemilih 

Candid pon boley laa....

Petang plak kitorg p beraya umah makLong n pakLong kt kaki gunung jerai (abg fil aku)....bez oi, umah dlm dusun buah.....tp bukan musim buah lg kot....huhu
Lupa plak suh en.hubby snap gambo skeliling....damai mata memandang..... maklong n paklong xde anak, so depa tnggal berdua je....dua2 dah pencen ckgu... kami smpai mak ndak n pak ndak dh ada......duk sat, makLang plak sampai.... pastu dh lewat ptg xsempat ke alor star.....so ramai lg xjmpa beraya ngn adik bdek fil.....


Sempat la amik gambo budak ni
Aktif sgt....dh cemuih duk dlm umah ajak main kejar2 kt luar plak..... oh, menu umahpaklong is soto.....maklong org johor

Eceh.....cam model lak kan

Abis situ je raya pertama kami
Balik umah mil siap2 terus balik sg.petani
Anak2 trtido dlm kete penat sgt
Mama plak mlm tu baru nk packing baju n kemas umah ckit2
Penat xabis lg...penat pon semangat weh nk balik ganu...hehe
Ok, tempek jgk la gambo jurukamera kami
Selpie sndiri memang xkan senyum.....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA UOLS
MAAF ZAHIR & BATIN......

Thursday, June 2, 2016

School Break kaklong tasneem

Ni kali ke-2 kot cuti skolah kaklong.... hari tu bulan 3 xsilap dh cuti seminggu, balik ganu 2 3 hari je.... ni plak cuti pertengahan tahun 2 minggu....alhmdllah, in shaa Allah 2 minggu ni aku 3 branak habiskan cuti kaklong kt ganu....en.hubby mai antq hari sabtu baru2 ni....mnggu depan cuti abis baru mai amik blik....hehe....sonok berganda coz sejpat nyambut ramdhan ngn mak aku....in shaa Allah.... en.suami plak nyambut ngn mertua, terima kasih sgt2 sebab izinkan aku blik ganu lelama ckit kali ni...ye la, myb raya nti kt kedah dulu.so, bg can la aku lelama ckit kli ni kan..,,.

5 hari dah kt umah mak aku ni, anak2 alhmdllah ok.....cuma cik thaqeef mcm nk menempek ckit ngn aku sepanjang masa... mula2 hari tu xde la mcm ni.... sehari 2 ni, nk kata demam xjgk....chat walafiat..... pantang la xnampak kelibat aku, meraung ntah pape..... heran plak, rindu kt papa dia ke ek? Ntah la, xleh nk detect....manjanya semacam....huhu.....letih mak nak, nk pegi toilet pon sadis rasa.....huk2

Sonok duk kt kampung halaman
Pagi2 lepas breakfast main kt luar umah dlm suasana berkabus masih berkabus.....sejuk n nyaman je :-)

Melayan 2 badek ni main bubble....
Duk umah mak xtau nk buat apa sgt selain masak
So bnyak melayan anak2 n borak2 je ngn mak...

Ok, ni trajedi tragis hri ni
Aku xsedar....dlm pkul 10 lbih kot baru perasan ada cikenit duk menempek baik punya kt kelopak mata kaklong tasneem....
Adussss....ntah2 dr aemalam lagi kot duk menempek, nampak dah kenyang tu....cuma xgemuk gedempol sgt.....
Aku xbrani nk tarik buang camtu je
Sakit woooooo......tau la, aku ada pengalaman
Terus gugel cari petua nk cabut cikenit tu tanpa sakit n tanpa tinggalkan kesan.....
1st petua gunakan getah dr daun/batang sireh....sapu kt cikenit tu.....2nd aku jumpe petua, amik putik kapas n sembur ngn ridsect then sapu kt cikenit tu....so, aku decide guna petua yg 2nd....tp kena hati2 takut masuk mata....dr t/hari sampai ptg aku sapu ngn putik kapas ridsect 2 3 kali gak la....cikenit tu xjatuh tp aku nampak la dia mcm kecut xmembesar....maknanye mcm terkesan la kena ridsect tu kan.....ptg tu aku paksa kaklong tasneem nk buang jgk mende alah yg melekat kt kelopak mata beliau tu....nangis2 la, tp kejap je...lepas buang aku tanya sakit x? Tak sakit katanye....terus boleh gelak2 gurau ngn tok dia..... alhmdllah.....kelopak mata kaklong pon xmembengkak n gatal..... syukur sgt2..... bese la mak aku ada bela ayam kt blakang umah, so aku agak cikenit ni dr situ la coz ptg kemaren kaklong tasneem ikut tok bg ayam mkn.....
Time hubby tepon t/hari tdi citer la kt beliau pasal cikenit ni, tokojut la.....auh aku check lagi kt badan kaklong kot2 ada lagi kt lain....huhu....harap2 xde dah..... 

Haa....tu je la citer stakat beberapa hari kt kampung ni....hehe
Pengalaman utk kaklong tasneem
Cik thaqeef plak berbiji2 kt muka n badan kesan gigitan nyamuk....haish, perkara yg xbleh nk elak...nk wat camana....huuu... 

Ok, ni gambar 2 3 hari lepas....
Stock MANJAKANI aku bawak balik jgk
Hari ahad dh pos....
Kemaren terus kering stock kapsul
Dah submit order tp xsampai lg
Customer dah ada yg duk menunggu....huhu
Harap bersabar.... 
Spe lagi nak KAPSUL MANJAKANI utk persediaan bulan ramadhan ni boleh la order skrg....
Pm/wa: 019.513.8283 [puan ina]

MANJAKANI memberi tenaga tambahan di samping menjaga dalaman wanita agar tampik sihat & cantik semulajadi :-)
In shaa Allah..,
      

Wednesday, June 1, 2016

Ulang tahun Tasneem yg ke-4

Alhamdulillah......26 mei 2016 (khamis) genaplah anak sulong kami 4 tahun, rasa macam cepat sgt masa berlalu..... Dhiya Tasneem binti Dzul Helmi, awak dah 4 tahun skarang..... happy bezday syg, doa mama n papa sentiasa mengiringi kaklong.... sori mama lambat update pasal kaklong dlm blog kesayangan ni..... tapi alhmdllah tahun ni dapat jgk kaklong sambut bezday ngn kawan2......

Mulanye terfikir nak sambut bezday kaklong kt skolah beliau, tapi....ish, ramai tu bebudak dlm 60 org lebih.....huhu, jenuh nk siapkan goodies bag.....pastu fikir2 balik buat kt umah sudah.... kebetulan beday kaklong hari kamis last day skolah sbelom school break so, kawan2 kejiranan kaklong smuanya ada belom balik kampong or pegi brcuti lagi....

Buat simple2 je.....tempah kek, goreng bihun 2 bungkus, buat agar2 ckit, goreng kropok, air oren, goodies ckit....dah....tu je... pastu jemput budak2 je.....

Goodies bag xbnyak
Dlm 24 pcs je....

Menu utama...
Bihun goreng singapore 1 bungkus
Ini fav kaklong.....siap goreng dia trus rsa semangkuk :-)

Ini plak bihun goreng biasa la....
Nampak sedap weh, sbb guna perencah je....kiki
Ok la tu....1st time ni masak2 sndiri nk jamu org...hehu
Jamuan bezday kklong buat malam lepas maghrib
So, kul 4 ptg aku dh masuk dapur bersilat goreng bihun
Papa tasneem masih kt ofis, kul 7 baru smpai umah
Gigih jgk la aku bersilat kt dapur smbil2 kemas umah ngn
Kaklong tasneem yg excited, ngn cik thaqeef yg nk brtempek jeeeee.....fuh!

Kek sampai lambat ckit, aku nk p amik sndiri ptg tu dia cakap nk mai antaq...ok la, lgi senang kot dh org nk mai antaq....xpayah aku berangkut ngn anak2....tp xde la jauh sgt tempah kek..... 
Masalahnya kul 8 mlm kek baru sampai umah, kawan2 tasneem dh tunggu tau...papa tasneem plak xsuke jenis lambat2 ni..... dah spoil mood ckit kt ctu....huhu

Okeh, ni kawan2 kaklong ngah nyanyi lagu 'selamt hri jadi'
Kaklong tasneem wat muka xde perasaan....kui3
Mama xtau la apa awk rs time ni kaklong....siyes je muka
Senyum pon x.....suh potong kek, mengeras plak....
Elok je siap nyanyi bagai, kaklong terus masuk bilik
Bila tanya knape? Kaklong tasneem panas berpeluh2 katanye
So, masuk bilik ada ekon sejuk ckit.....haha
Ok, bleh trima la alasan tu sebab memang muka beliau lencun berpeluh2.....tp lama la plak duk dlm bilik tu, siap kawan2 p pujuk suh keluar.....apakah kaklong......huhu

Simple tapi dah rs cam meriah sgt dh bezdzy kaklong tahun ni...
Ye la, tahun lepas kaklong tsneem brsungut yg beliau xde kawan...tp tahun ni alhmdllah ramai kawan2 kaklong datang.... diorg smua ni anak2 jiran lorong umah aku.....ptg2 kaklong tasneem main ngn diorg la..... gambar atas yg kaklong duk depan kek tu, kiri kanan adalah bff beliau....hehe

Aktiviti mkn2 je la.....xde game bagai
Myb next time bleh buat game plak kan...in shaa Allah :-)

Piss.....ini naufis abg sulong irdina....
Irdina is bez fren kaklong tasneem



Time ni smua dh balik 
So giliran kami la brgambar
Cik thaqeef kemain sonok mlm ni myb ramai org kot
Dia ok sgt, xde la jakun ke hape ngn org...alhmdllah
Cuma keaktifan beliau tu biasalah....
Gelas pon pecah sebijik mlm tu angkra beliau...hehu

Nakmjgk gambar berdua kn dik :-)
Mata kami sama x?hehe....

Apa pon mama papa harap kaklong tasneem happy
Smoga hidup kaklong sentiasa dipayungi rahmat Allah....

Next n3 mama citer adiah kaklong plak yek :-)


Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.




SELAMAT ULANG TAHUN YGKE 4 SAYANG
MAMA PAPA N THAQEEF SAYANGKAN 
KAKLONG TASNEEM
♡♡♡











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...