Thursday, December 22, 2011

Nursing Pillow =)

Wow….sgt bez ri ni coz dpt siapkan ‘nursing pillow’…hmm, mcm xsabar lak nk torai guna….hehe..
Jom tgk hasil yg aku buat…..

 ni patern 100% aku amik kt cik g0ogel....eheee

pastu aku lukis balik la patern tu nk terap kt kain kan....kena simpan patern ni, nti nk wat sarung die laks...

dah siap jahit utk masukkan kekabu...ada lobang ckit kt top tu....situ le aku masukkan kekabu...

taraaaa......hasilnye.....nursing pillow utk babyku....sgt xsabar nk gunakannya (^_^) bantal ni ngam2 ngn pinggang aku yg ramping xbape ramping ni.....sgt selesa....eheeee

tapi kekabu masih ade lg lebihnye....so, aku igt nk tambah lg la bantal tido utk baby...buat bantal bnyak2 xrugi kan, bley letak dlm kete 1, utk tido 1, dlm bilik 1....dpan tv 1....bla bla bla......(senyum puas ngn hasil kje ri ni....hehe)

Tuesday, December 20, 2011

Tilam & bantal babyku...

Akhirnye dpt jgak aku siapkan tilam n bantal utk anakku hari ni.....alhamdulillah....sakit pinggang ckit pon xpe la, berbaloi n puas hati =)... spatutnye lama dh aku siapkan coz aku start pon dr bulan lepas lg....tp tu la, kje duk asyik menangguh je....bila nk siap? bukan pe....leceh ckit nk main ngn kekabu ni, kena pakai mask, pakai rayban bagai....hik3....kekabu lak asyik bterbangan je....
tp alhmdllah, ri ni aku gagahkan diri jugak utk siapkan spenuhnye......amin....tinggal nk buat sarung tilam n bantal je lagi....kain utk sarung xbeli lagi, mklum ler kena thu gender dlu bru senang nk pilih c0lour....iye dop? hehe.....

ini la hasil tungkus-lumus aku hri ni....tilam, bantal tido n bantal peluk baby...



kekabu yg bertepek kt tilam n bantal pon aku xsempat nk vacum lg, maklum le nk masukkan n3 ni lg smngat......hehe



bantal tido n bantal peluk....bantal peluk saje aku xbuat bulat....aku tgk bantal yg bulat mcm senang nk tergolek je....so aku buat memanjang camni senang letak je tepi baby kan....ngee


hmm....ade lagi kekabu yg lebih....agak2 nk watpe? klu aku ade kerajinan yg lebih ckit myb nk wat bantal utk bf...insyallah..


yg ni plak barut baby yg lama dah aku siapkan...nti nk guna amik je....sume skali 10 lai je....cukup kot...huhu
ok, beres sudah bahagian tido utk baby nti...skarang aku dh bleh start wat list utk yg lain2 plak..... perut aku pon dh nk menampakkan kecomelannye.....so, klu p beli brg2 baby bru rase sonok ckit....hri ni dh masuk 17 minggu 4 hri...means, 4 bulan lebih dah....alhmdulillah stakat ni kesihatan memuaskan (^_^)....hari2 gosok perut sgt sonok.....terima kasih Allah.....


Friday, November 18, 2011

Trimester kedua...

As salam.... (^_^)
spatutnya hri isnin baru ni lg gatal nk tulis n3 ni....tp problem la plak nk transfer pic dr enset ke lappy....so, ri ni aku godek2 jgk nk transfer pic....dh gatal sgt nk msukkan n3 nih....n3 without pics xde makna k....eheeee.....

alhamdllah....aku skrg nk msuk trismester ke-2, dh 13 minggu....mabuk2 makin kurang tp stil rase ikut mood, n selera mkn pon mcm dh ok ckit wlau pon stil ikut mood jgk...huhu....tp sekurang2nya aku dh bleh wat kje umah ckit2....xde la telentang je spanjang hri kan...hri ahd baru ni p kinik n scan....wah, sgt sonok bila tgk baby active duk aerobik dlm peyut ni....hehe.....teruja2.....dktor kata baby aku chat, alhamdllah....kinik swasta bese la, derang cek baby je....tp klu kinik ksihatan (KK) smua cek....buku merah aku pon bnyak tulisan merah.....berat bdan kurang n HB rendah......xpe, aku bleh mkn vitamin n minum susu =).....lepas je balik dr kinik bru ni aku n hubby trus memulakan operasi utk persediaan kehadiran baby ni....hubby aku xde la smngat sgt pon....aku je lelebih.....x kira, aku nk ready jgk ckit2....nti perut dh boyot2, mna nk larat....abg p la beli srg2....hehe....tp aku xde la excited nk beli baju botol susu bagai....juz cari kain utk wat barut perut baby je dlu....pastu tempah kekabu ngn kak niah n kekabu pon dh smpai....sonok3.....em, kekabu tu aku nk wat tilam, bantal tido n bantal peluk baby =).....


1st time aku beli megazine ni...hubby yg offer, opkos la ku nak! ngeee...


ni testing selai dh siap hri isnin bru ni, n kmaren aku siapkan lg dlm 4 lai....bru je basuh n ngah sidai...hehe


ada 5 lai lg barut baby yg x siap coz tali dh abes nk kna bli plak la, sume skali 10 lai....bez n puas ati jahit sndiri...klu beli 5 hinggit selai ok....aku beli kain 2 meter pon xsmpai 10 hinggit....bnyak jimat kan =)

haa....ni la kekabu, aku beli 2kilo cukup2 je utk baby rasanye...igtkan klu lebih nk jgk wat bantal sndiri....em, tp xde maknanye.....ni kekabu gred A ok, xyah jemur2 dh n sgt brsih dr smpah-sarap =)...puas ati ngn regenye....tq kak niah...

ok, stop dlu stakat ni....hmm, puas ati aku leh drop n3 ri ni....hehe....kenangan ni tau....mklum ler 1st time mom to b.....sgt sonok....smoga aku n bayi dlm kandungan ni senantiasa dilindungi olehNya...ameeen..............


Wednesday, October 19, 2011

Trimester pertama...

alhamdulillah....hari ahad lepas p kinik n scan dh nmpak jantung baby (^___^).....laju ek jantung baby, 1st time 4 me memang teruja sgt2.....dh nmpak perkembangan baby aku rasa syukur sgt2....smoga trus berkembang dengan sihat walafiat, ameeeen.....mnggu dpn klu scan dh nmpak sifat, insyallah aku nk start wat kad merah dh kt kinik desa.....org kate wat kad kt kinik kerajaan ni lebih teliti check up nye, w/pon jenuh ckit duk mnunggu.....huhu.....tp klu nk scan better kinik swasta la....hehe, uols pon tau kan =)....

alhmdulillah jgk aku skrg btul2 merasai pengalaman mengandung......hmmm, mcm ni ropenye yek....semput n penat memanjang, xlalu makan nasi...klu lapar rase nk muntah, klu kenyang pon rase nk muntah jgk.....aku juz bleh mkn roti, biskut n buah je....kadang2 pakse jgk mkn nasi, tp 2 3 mulut je....huuuu.....pastu, deria bau aku ni kuat tul....klu masuk dapur nk cuci pnggang mngkuk @ masak mesti kne pkai mask....1 lagi, sbelum ni aku xpenah pon bau badan hubby aku...kadang2 tido mlm hidung aku mngadap ketiak die pon aku bley lena je.....eheeee.....tp skrg, xtau la.....pelik hidung aku ni....mcm2 bau aku bleh tangkap.....

skrg kje aku lpas smyg subuh, brkfast ckit ngn roti o biskut, mkn acid folic....then tido balik smpai kul 12 @ 1 t/hari....huhu....memang aku xlarat gilew.....pg2 mesti loya + penat....lepas zohor @ lepas asar je aku bley buat kje2 umah skrg ni....huhu.....hopefully abes je trimester 1 ni aku kembali normal....aku nk mkn mcm2 n bnyak2 biar baby aku gemuk kt dlm ni......n aku doakan baby aku slamat membesar.....ameeennnnn~

sumber: cik google....paling aku suke makan....
biskut jacobs: kdg2 je aku mkn klu lapar sesangat....huhu
yg ni kerap mkn.....ngn telur, ngn sadin, ngn dging beger, cicoh milo....mcm2 menu dh....


Tuesday, October 11, 2011

4 new born...


hehe....kasut baby ni aku buat utk bakal ank buah aku yg insyallah akn lahir 2 3 hari je lg....xlama dh...aku tgk kaki mira (adk ipar) pon dh sembat semacam, so xlama dh 2....katenye insyallah baby gegurl...susuwai sgt la kasut ni bunga2 kan....hehe..

sbnarnye aku tingin nk buat spasang lg utk baby bezfren aku....dh lama aku plan, sblum due dia 28 sept bru2 ni....tp xthu plak aku kna operate 26 sept tu....so, t'paksala kansel plan nk p Taiping umah bezfren aku tuh....hubby dh siap book umah kt Bukit Merah n t'paksa la pass kt mber dia plak...huhu..

aku pon tingin jgk nk buat baby shoes ni utk baby aku nti....tp awal lg nk fkir benda2 ni sume....dh mcm2 plan dlm otak aku....nk buat barut baby la, nk buat diaper stacker la, nk buat nursing cover la....tilam kekabu la....mcm2.....waaa.....nti la, klu kndungan dh cecah 5 bulan ke ats bru bley redy nk jahit2 kan.....huuuu....mcm lambat plak masa b'lalu hari2.....dh la tiap2 hari aku duk fkir nk mkn apa....nsi2 memang xlalu, klu mkn pun sejemput 2 jer.....cian baby aku...

nway....hope sume berjalan lancar.....

Monday, October 10, 2011

1st experience in my life....

26 sept 2011~aku dibedah setelah disahkan ectopic (hamil luar rahim)....4 hari 3 mlm aku ditahan di klinik...48jam dipaksa b'puasa...hampir 4 botol dimasukkan air ke dlm badan....rezeki dr Tuhan kita xkan dpt menduga....hri ke-2 dktor m'jelaskan bahawa t'dapat 3 ectopic, dimana 2 berada diluar n telah pn dibuang....dan 1 lagi berada di dalam dan dibiarkan. 
seminggu selepas pembedahan aku ke klinik lg, n bila rahim aku discan dktor mngesahkan yg berada di dalm rahim b'ada di dlm keadaan baik...tetapi masih kecil n belum menampakkan sifat lg.....aku b'syukur, tapi mampukan janinku ini membesar dgn sempurna? hnya Allah yg tahu....
kini aku melalui hidup sebagai seorg yg hamil....meloya, pening, letih, x ada selera makan....bla....bla....bla....tiap2 minggu terpaksa menjalani pemeriksaan bagi memastikan janinku ok...nasib baik wisma perbidanan tu klinik panel hubby aku....tp klu tiap2 mnggu ada rawatan haru jgk....bil pon ada limit jgk boss....huhu.....
xada apa yg aku harapkan skrg....aku cuma b'mohon agar janinku ini berkembang dgn sihat....supaya segala apa yg aku lalui ini tidak sia2.....tp....walau apapon yg telah t'surat, aku hambaNya tetap meredhai......
ini adalah hari ke-3, aku dh bleh turun dr katil, bngun sndiri ke toilet....nsib baik ada wifi kt klinik ni, xla jdi patung hidup aku ni...mklum ler dpt double room xde ler tv....sngle room dh penuh....rmai sgt yg b'salin kt cni....

hari ke-4...aku dh siap2 kemas brg juz tnggu hubby dtg amik....xsabau2 aku nk melepak kt umah plak...huuu

hehe....bese tgk dlm tv je org sakit dpt bunga.....tp kali ni aku sndirik yg dpt....ni staf2 hubby aku yg dtg mlawat....dpt ler merasa dpt bunga n buah.....kui3....tQ kakak2 bank rakyat caw. sg. petani =)

aku punya appoinment card....tiap2 minggu kne g cucuk.....sampai baby aku 3 bulan dlm kandungan.....cucuk utk kuatkan rahim, aku kan ada history keguguran......
semoga tahun depan ada rezeki utk aku n hubby menimang cahaya mata......aku perlukan doa dan semangat dr rakan2.....insyallah~

BISMILLAH HIRRAHMANNIRRAHIM...

YA ALLAH...
PELIHARALAH ANAKKU INI SELAMA IA BERADA DI DALAM PERUTKU
DAN SIHATKANLAH DIA, ENGKAU YANG MENYEMBUHKAN
TIDAK ADA PENYEMBUHAN SELAIN PENYEMBUHAN-MU
PENYEMBUHAN YANG TIDAK MENINGGALKAN PENYAKIT

YA ALLAH...
RUPAKANLAH DAN BENTUKKANLAH DIA YANG ADA DIPERUTKU
DENGAN RUPA YANG BAIK, DAN TETAPKANLAH DI DALAM HATINYA
IMAN KEPADA ENGKAU DAN KEPADA RASUL-MU

YA ALLAH...
KELUARKANLAH DIA DARI PERUTKU DENGAN MUDAH DAN SELAMAT

YA ALLAH...
PANJANGKANLAH UMURNYA, SIHATKANLAH BADANNYA, BAIKKANLAH AKHLAKNYA, FASIHKANLAH LISANNYA, BAGUSKANLAH SUARANYA UNTUK MEMBACA AL-QURAN DAN HADIS DENGAN BERKAT NABI MUHAMMAD SAW
DAN SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTER ALAM...

AMIN YA RABBAL ALAMIN~



Friday, August 19, 2011

Tahun ni beraya di Pantai Timur

pejam celik pejam celik....tinggal 11 hari je lagi Ramadhan nk tinggalkan kita....bila dh t'biasa bngun pagi2 sediakan sahur utk hubby, rasa mcm bez la plak....ptg2 msakkan hidangan b'buka utk hubby, rasa bangga jgak.....tp bila rmadhan dh pegi nti, xde pluang dh la aku nk sdiakan sahur n juadah b'buka....memang la tiap2 hari tetap masak, tp pahala dh lain.....nk tnggu rmadhan tahun depan, lambat lagi.....ntah sempat ke x ngn aku....huhu....sedeynye....ramdhan dtg n pegi rase mcm skjap la plak. nak xnak, kna fikir pasal syawal jgak.....

meeting raya aku ngn hubby dh settle, alhamdllah pngerusi b'setuju tahun ni raya aidilfitri akn disambut kt kampung aku (^_____^)......balik ganu 3 hari sblum raya, n balik kedah plak raya ke-3......tQ syg coz sudi duk lame ckit kt umah mak i.....hehe.....bleh la aku tlg mak aku ape yg ptot....maklum ler mak aku srg2 je kt umah, abg aku memang xleh watpe la coz bahu kiri patah sbelum pose bru2 ni coz jtuh motor.....so, 24 jam adalah melepak di dlm bilik tidurnye mnunggu supaya bahunye cpat sembuh....ksian lak abg aku....

dlm ksedihan nk ditinggalkan ramdhan, kadang2 rase xsabar jgk utk dijenguk syawal....huuu, mcm budak2 kcik la plak aku ni.....tp sbnarnye aku xsabar nk jumpe ngn mak aku kt ganu nu....thun ni aku xpose lgi ngn mak aku......klu dulu2 aku la yg sdiakan juadah sahur n b'buka utk mak......apakan daya skrg dh jadi wifey org......
anyway, ksempatan yg bnyak ni blog baiduri nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kpd smua rakan2 blogger....smoga sisa2 ramdhan yg tinggal ni akn lebih m'beri kekuatan utk kita teruskan b'ibadah pada-Nya......mohon ampun & maaf kiranye t'dapt sebarang coretan yg mungkin m'guris prasaan sesape yg sudi singgah di cni yek....piss 2 uols.......muahs!!



Sunday, July 31, 2011

Ramadhan 1432-H

Alhamdulillah.....kita masih berkesempatan merasai ramadahan tahun ni, insyAllah..... terima kasih Allah, tahun ni tahun ke-2 aku mnyambut ramadhan sbgai seorg isteri....smoga tahun depan aku sambut ramadhan sbgai seorg ibu plak....hehe....aminnnn....... ingatkan bulan pose ni nk rest la ckit dr jahit-m'jahit ni....tp xde maknanye.....ade 15 pasang lebih lg duk tunggu2 bila la aku nk start potong n jahit..... sbnarnye aku bru je balik dr umah mak aku kt dungun, so smnggu jgk la aku cuti m'jahit ni....myb esk aku akn start smula keroje2 m'jahit aku ni.....guane gamok la esk, mklum la dh pose kan.....mintak2 aku ok je........

nway, kpd uols aku ucapkan slmat mnjalani ibadah pose sumenye yek yg b'agama Islam....smoga ibadah kita m'dapat berkat (^_^)......n sama2 la kita mngejar pahala di bulan yg mulia ini...piss 2 all....

sumber pic: cik g0ogle



Friday, July 8, 2011

Koleksi Raya lagi.....


Salam...n slamat hari jumaat sume....jom cuci2 mata ckit ri ni.....aku bru je siapkan spsang baju rya custmer aku yg tgh mngandung....due dia lpas raya, so opkos tyme raya ngah sarat kan......
ok, aku buat smple je...ikut khendak tuan empunye baju ni la.....leher nak bulat, letak zip smbunyi n kt tgn letak benang elastic 2 line jer.....cumanye aku tambah ckit taruk tali utk ikat kt blakang....bru ok ckit kan?

 
 aku xde patung nak kasi sarung baju ni, so aku amik je model bidang terjun.....so, mcm ni la rupe bila dipakai....(abaikan model bidang terjun t'sebut....hahaha)

 okeh, ni plak baju kurung pesok buluh....ade yg xtau ke pesok buluh camane? same je mcm baju kurung biasa, bezanye kikik xde yek....so, baju ni akn mnampakkan body ckit....1 lg atas p'mintaan tuan empunye....dia nak leher mazuin....haa, mcm dlm gmbar kt atas ni la lehernye.....

 ni baju kurung biasa, tp tuan empunye nak kain kipas (susun blakang)....klu org kedah panggil kain senyum....hehe...aku pon nak t'senyum ni =).......ops, tang tgn xsiap lg, nak taruk benang elastic....on progress yek....

 ni plak baju melayu dewasa leher baju kurung......dah siap, cumanye tang leher aku ngah jahit tulang belut......leceh ckit, tp b'baloi klu siap.....so, yg ni pon on progress.....hik2

 haa....yg ni baju melayu leher teluk belanga kanak2 umuq 7 thun.....ibunye mintak taruk getah je kat pinggang, n ade poket la......3 pasang sume skali coz 3 badik.....dah siap sume, tp......lubang butang baju belom ditebuk....eheeeee......

ni pon baju kurung pesok buluh jgk.....leher biasa.......

hmm.....ade bnyak pasang lg baju2 raya yg nak kena siapkan..... suke3..... hobi aku kan menjahit, so smbil2 masak, smbil2 tgk tv, smbil2 mkn ais krim, smbil2 borak ngn hubby pon aku bleh m'jahit.......no tnsion2(^_^).... hope impiana aku t'capai 1 hari nti....tungguuuuuuu..............ewahh.....hehe

Wednesday, July 6, 2011

KEDAH

hmm....nmpaknye mcm dh b'sawang blog aku nih.....lame plak kali ni xpost n3....xdan nk curik2 mase dh skrg, tempahan dh makin bnyak....alhamdulillah.....suke3....hehe....tp ri ni aku xkire, nk post jgk n3...nk kemas2 ckit blog...nk blas knjungan, nk mlawat.....nk komen....nk b'tegur-sapa.....dan mcm2 nak lg.....ngeh3....

okeh, jom layan gmbar ckit....hehe....jgn marah.....

 nape aku masukkan gmbar sawah bendang ni? sori yek....ni la pemandangan yg paling paling paling aku suke skali.....bertuahnye aku dpat knal negeri kedah.....w/pun aku anak jati dr negeri penyu b'telur tp aku rase aku dh jatuh cintan ngn ngeri kedah ni......skrang adalah musim padi tgh hijau, so tiap kali balik umah mertua di hujung minggu memang wajib akan melalui sawah2 bendang......ya Allah, cantik gilew......subhanallah........

 aku ingat lagi 1st time smpai kat kedah time 2 aku couple lg ngn hubby aku....xberkelip aku duk tgk sawah padi....hubby aku smpai naik heran..'xpenah tgk sawah padi ke yang?' hehe....aku renyih je......(dlm hti) 'memang penah tgk....tp xla seluas mata memandang mcm ni'.......huhu......

 tiap kali lalu kot kwsan bendang hubby aku akn p'lahankn kete.....opkos he know me, aku kan suke tgk hijau2 ni.....so aku xkan lpaskan pluang.....smpai bile2 pon aku xkan puas ngn pmandangan ni.....tQ Allah.......cume 1 je lg aku tingin n hubby xpenah lg bwak aku.....hehe....naik ats batas....tingin sgt weh.....w/pon sawah padi ade btul2 depan umah mak mertua aku, hubby xbwak pon aku naik ats batas......w/pon bnyak kali dh aku request....waaaaaa............

 ni saje gedik2....ptg sabtu baru ni hubby bwak aku ronda2 kt ats jambatan Pulau Bunting.....tempat yg rmai org memancing......dekat je ngn umah mertua....puas tul hati aku hari 2, coz spanjang p'jalanan juz lalu kot sawah padi je.....hehe....hubby kate waktu padi hijau memang lame b'banding waktu padi kuning......so, bile padi dh mula hijau.....dimana2 pon aku nmpak hijauuuuuuuu je......ehehe...

 ni atas jmbatan Pulau Bunting......sonok dpt merendek ngn hubby aku....keh3......jgn marah, iklan je ni....

aku ke ni? hehe.....


horaipe....aku xsuke taip n3 pnjang2.....uols yg nk tgk sawah bendang dtg la ke ngeri Kedah yek.......uols yg dh b'asal dr Kedah plak, b'syukur laa......aminn (^_^)

Tuesday, June 21, 2011

Koleksi Raya kanak-kanak 1-4 tahun

1 - 2 tahun
jenis fabrik: cotton japanese
bahu: 9"
lengan: 10"
labuh baju: 18"
labuh kain: 18"
pinggang: 16" (getah penuh)
harga: RM35 sepasang + RM6 (postage)

2 - 3 tahun
jenis fabrik: silk
bahu: 10"
lengan: 12"
labuh baju: 20"
labuh kain: 20"
pinggang: 17" (getah penuh)
harga: RM25 sepasang + RM6 (postage)

 3 - 4 tahun
jenis fabrik: silk
bahu:11"
lengan: 14"
labuh baju: 24"
labuh kain: 25"
pinggang: 18.5" (getah penuh)
harga: RM25 sepasang + RM6 (postage)

Koleksi raya untuk kanak-kanak berumur 1-4 tahun dah bermula.....sila jamu mata n if berkenan boleh angkat terus dgn pm tuan tanah @ sms saje....mudah =).....untuk corak yg berlainan & untuk umur 4-6 tahun akn di display secara berperingkat.....tempahan dialu2kan & mnggunakan fabrik sendiri juga dialu2kan ...terima kasih (^_^)....

suzirizumskal@yahoo.com
zie3730@gmail.com
+6019 513 8283

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...