Monday, November 17, 2014

SELAMAT DATANG ZURIAT KEDUA KU

Alhamdulillah....

Dzul Thaqeef bin Dzul Helmi

12/11/2014 (rabu)

Aku dh slamat melahirkan zuriat yg ke-2.... Syukur sgt2 dikurniakan sepasang ahli syurga, alhamdulillah.... 

Kali ni sesi berpantang di Sg.Petani, rumah sendiri...xbalik umah mak kt ganu n xduduk umah mertua kt Yan...brpantang sendiri hanya dibantu suami trcinta...smoga semuanye dipermudahkan,  in shaa Allah....aameeenn3....

Jom flashback balik kronologi kelahiran adik kakLong Tasneem iaitu Thaqeef....hmmm, xpanjang sgt kisahnye...lebih kurang mcm kakLong Tasneem jgk (n3 di sini), kali ni rzeki aku masih bersalin scara operate... Aku redha, lagipon smuanye dh slamat n rasanye brjalan ngn sgt pantas....

12/11/14: baby kurang gerak dr pagi, maknanye start aku bangun dlm kul 5 kot nk ke toilet baby xde gerak2, biasanye klu juz brpusing dr kiri ke kanan baby dh trjaga n tendang2... Bangun subuh masih xde moving smpai en.hubby nk p kje pon stil da same...hubby dh tnya nk p cek x? Tp aku nk tnggu smpai t/hari...ok, hubby p kje dlu... Smpai la kul 12 lbih hubby aku call tnya nk p cek x? Aku masih xnak coz rasa baby moving w/pon xmcm biasa...sgt lain gerakan baby....then aku gugel kisah2 mommy yg baby xgerak dlm kandungan...woooo, bnyak yg mnyeramkan....kul 2 terus call hubby jom p cek baby, malas nk pikir yg -ve....teruskan je sembang2 n suruh kakLong tasneem sembang skali ngn baby....

Tunggu hubby balik n tukar baju siap2, aku pon hangkut skali beg baby, beg pakaian aku, n beg kakLong tasneem skali smua siap sedia dlm kete...tp xde kalut2, stedy2 aje....
Destinasi trus ke wisma pakar coz hubby dh amik GL siap2 utk brsalin kt ctu, tp kami dh decide jgk klu xmemuaskan trus p spital je la.... Smpai2 je close plak, kul 4.30ptg bru open.... so, sejam gak nunggu...k.Long tasneem mentido... Bila dh open tu aku laju2 p hulur kad ngn harapan dpt giliran 1st jmpa dktor, tp xde maknanye...mnunggu jgk smpai kul 5.30 kot bru panggil nama aku...fuh!!

Masuk bilik dktor story la ckit alkisahnye....then trus scan.... Yg beznye mesin scan skali bleh dgr jantung baby.... So, bila dgr je jntung baby dktor yg cuak dlu coz jntung baby aku sgt slow, 60 shj katanye....xdan nk cek jln apa pon dktor trus sruh nurse call pakar bius n terangkan ckit kt aku ngn hubby trpaksa buat emergency operation n katanye lagi dia akn buat sehabis baik tp xjamin keadaan baby camana....huhu.... brgenang air mata, trus doa dlm hati smoga Allah slamatkan baby aku =(

Terasa operation ni sgt pantas n cepat... Hubby aku xmasuk coz pegang tasneem... Dh call tok bgtau aku nk bsalin bagai.... So diorg trus on da way, mertua xdtg coz kje.... Operation kali xde la mngerikan sgt, sgt smooth je...dktor Siti Rohayu sgt lembut orgnye tp kalut ckit...huhu...apepon syukur dpt operate ngn dia.... Proses kuarkan baby dr perut pon mcm xterasa sgt, xmcm time kuarkan tasneem dlu kt spital....rasa nk patah tulang rusuk kiri kanan aku diorg tekan....huuu, sesak napas jap... Tp kali ni alhamdulillah, skali diorg push je baby dh kuar... Dh la baby ni lg besar dr kakLong dia, hehe....aku dgr suara baby time tu aku tgk jam kul 6.30ptg....tp xplak trus tnjuk baby kt aku, ye la jntung baby dh lemah tdi kan...so kna tnjuk kt pakar kanak2 dlu.... Alhamdulillah everything is fine, diorg dtg tnjuk baby....aku dpt dgr baby nanges sejak kuar dr perut aku smpai dbawak kuar n masuk balik pon nanges jgk....tp bila dtg tnjuk kt aku, "assalamualaikum thaqeef.....mama ni syg..." Baby trus snyap... Brgenang lg air mata aku....syukur sgt2 ya Allah.....

Lpas cuci2 n jahit sekian2.... Aku dgr azan, oo...dh masuk mghrib.... Tp bila dimasukkan dlm bilik hubby aku kata lamanye yang, abg risau nape lama sgt ni.... Rupa2nye yg azan tdi azan isyak, nape aku rasa kejap je....huhu

Mlm tu tido without baby, pastu diorg suap fm kt thaqeef....waaaaaaa..... Smpai t/hari esknye bru la dpt jmpa thaqeef.....huk2

Brsmbung la.....






 

Thursday, November 13, 2014

Aktiviti ngn hairband....

Aku memang suka ikat rambut tasneem.....dh lama sgt xpotong rambut dia, sayang coz tasneem jenis rambut ckit n nipis...so, biarkan je la trus panjang ngn syarat mamanye kna rajin menjaga rambut beliau...ala, bukan susah sgt nk jaga rambut tasneem yg ala2 ekor kucing tu....kasi syampu skali @ 2 kali smnggu je, pastu jgn letak minyak rambut...klu letak rambut tasneem jdi xlawa, jadi cam serabut serabai je....so, cannot minyak2 rambut ngn dia....pastu lepas mandi rambut dia cpat kering, bila kering kna trus ikat....alhmdllah tasneem skrg dh terbiasa ngn ikat rambut...so, bila mama nk ikat rambut dia paham2 la utk serah diri....

Dulu mula2 nk ajar tasneem ikat rambut susah jgk, dia xbiasa so asyik cabut je kan.... Jadinye utk elakkan dia tarik hairband dia bila aku ikat rambut, aku guna getah urat...getah yg org ikat nasi bungkus bagai tu....so, bila dia tarik mesti sakit rambut dia kan....aku guna getah tu dlm 2 3 hari je la...bila dh nmpak tgn dia dh xbuang getah tu baru la brtukar ke getah rambut yg warna warni n xsakit bila ikat rambutnye.....so, smpai skrg tasneem dh terbiasa ngn ikat n tocang2 rambut....siap boleh jalin bagai....kadang2 dia sndiri yg mintak aku ikatkan rambut...berpeluh katanye....hehe...shomeL jek....

Since ank dara suka diikat rambut, so papanye pon suka la belikan hairband bnyak2.... Hri tu beli kt pasar mlm je sebekas tp cepat putus...guna skali buang, dh jadi getah pakai buang plak....huhu.... Skrg hubby aku xbli dh kt pasar mlm, pilihan dia skrg kt Mr.DIY....sume benda klu boley nk bli kt Mr.DIY...termasuk la hairband tasneem....

Ngn hairband pon leh jadi aktiviti tasneem jgk....

Ini baru bngun tido, xnyempat2....ngn rambut masih brserabai
Layankan aje la smentara mood masih ada....huhu
Asing2 ikut warna...
Tp tasneem dh mngenal warna, 11 jenis warna dh dia thu
So, permainan ni amatlah mudah baginye
Namun begitu dia amat teruja n sonok
Coz budak2 kan suka mainan yg warna warni....
So, khusyuklah disitu....

Selain tu, boley main cincin2....
Dia sndiri masukkan hairband kt jejari halus beliau tu
Pastu masukkan kt jejari runcing mama
Masukkan jgk kt jejari sasa papa....haha
So, moto halus beliau digunakan disitu kan....

Hairband ni sgt licin ngn rambut tasneem, klu guna yg ni skejap je dh tercabut dr rambut beliau
So, aku bagi tips...ikat dlu guna getah biasa (getah urat yg warna warni tu) bru diikuti ngn getah rambut yg camni....klu ank jenis rambut tebal xtau la kot melekat lama kan....
Ni klu yg rambut mcm tasneem....huhu



     

Wednesday, November 12, 2014

Main pondok2 kotak2...

Bulan lepas lagi aktiviti main pondok2 ni....17 oktober, hehe...tgk kat fb sndirik.... Hubby balik kje ptg tu wat balik kotak kosong...katanye utk tasneem...ok....

So, lepas dinner mlm tu, tasneem dah start hangkut kotak dia tu....aku pon mulakanlah projek kcik utk tasneem....hasilnye....

Nampak kepala je kot tingkap....hehe

Kan main sonok dia....permainan oldskul....

Mama nk masuk xbleh...awk srg je la masuk ek kakLong...

Papa yg kasi deko2 siap letak bunga bagai...huhu

Hangkut bear2 kesayangan dia...

Ni keesokan harinye hubby bwak balik lagi 2 kotak kosong....
Tasneem nk main, aku kasi hangkut je dia masuk dlm kotak tu...
Suka sgt buat art kt dinding kan, so kasi dia lepas hasil keseniaan dia dlm kotak ni je....
Memang tasneem sonok hokey....

Lukis la nk lukis apa pon....

Khusyuk sgt....hobi pon colouring...
Dh dpt pegang syiok laaaaa.....
Klu ade kotak, xyah bli mainan yg mahal2...
Ini pon boley guna utk ank blajar smbil bermain....kan, kan....

Sampai terlentok2....hehu

Tp skejap je la aktiviti mnconteng dlm kotak tu
Lpas dinner mlm tu, papa tasneem renovate pondok dia kasi panjang ckit
Siap ada pintu, bendera bagai....
Lagi syiok la dia....

Main kuar masuk kuar masuk je la kerojenye
Smbil hangkut bear2....


Teringat zaman kita dlu2....er, aku la....penah gak main pondok2 dlm kotak camni kt bawah umah
Kan main sonok ngn perkakas masak2 bagai...
Menggamit nostalgia la plak.....huhu


Uols mesti ade penah merasa gak kan main ngn kotak2 ni.....hehe



    

Tuesday, November 11, 2014

Playdoh

Aku lupa aku baca blog sape ntah dia tnjuk cara2 nk buat playdoh sndiri....xyah beli2... Buat sndiri lg slamat utk ank2 main....ampun yek tuan blog trsebut, so aku try buah doh sndiri utk tasneem....bahan2 guna yg sedia ada je.... 2 cawan tepung + garam 1/2 cawan + 2 sudu minyak masak = gaul2, pastu bahagi pd 3@4 bahagian utk buat colour doh lain2(guna pewarna makanan yek).... Dah bahagi tu, campur ngn air panas ckit2 then uli....jgn lembik sgt n jgn keras sgt...gitu la kekdahnye..... Kt umah aku ni ade pwarna kaler ijau je...kaler kuning aku guna kunyit, n kaler merah aku guna sirap...boley jgk la kannnn.....

Aku pon try2 je buat....alhmdllah menjadi n tasneem sgt suka main masak2...asal nak main je cakap nk cooking.... 2 3 hari memang pulun la duk main playdoh...tp kna main skali ngn mama, dia memang xboley main srg2.... Klu main srg2 myb xsmpai 5 mnit kot....pastu playdoh kemana, dia plak kemana....tp sbenarnye aku pon sonok jgk melayan tasneem main playdoh....dlu kecik2 mna merasa weh....stakat main doh guna tanah liat@selut je ada la.....huhu

Khusyuk tul dpt main

Gentel2....

Potong2

Ini bantuan dr chef mamanye

Mamanye jgk buat


Hasil mama lagi....haha

Sonok main playdoh ni rupanye.....
Ni gegel boley la main cooking2 kan....
Klu boboy buat la dinasour ke, car ke....otomen taro ke....huhu

Doh ni katanye tahan 2 bulan klu simpan dlm bekas yg kedap udara
Aku pon xpasti coz xsmpai 2 bulan lagi....bru nk msuk smnggu kot
Tp doh cantik boleh main lagi, cuma dh brcampur warna la ckit2...

Tp aktiviti ni memang tasneem suka sgt....

Monday, November 10, 2014

Aktiviti kakLong Tasneem

Gagahkan diri jgk utk hapdet blog ri ni...kemaren dh masuk 39 minggu kehamilan aku, alhamdulillah...n tanda2 baby nk kuar masih lg xmuncul....xpe2, xlama sgt dh....ahad mnggu dpn is EDD...so, tnggu la ngn sabarnye....baby n mama pon chat2 je....alhmdulillah...

Moh ler story pasal kakLong tasneem ckit...bnyak aktiviti dia aku xrakam dlm blog ni spnjang pegnen yg ke-2 ni....utk kenangan n myb utk rujukan aku pd masa2 akn dtg, baiklah aku story.....
Xbnyak sgt aktiviti outdoor, indoor je....aku xlarat dh, kesian tasneem tp dia pon kadang2 mcm paham mama xlarat....cuma manjanye ckit mnjadi2, smua benda nk ngn mama even papa ada pon....pasrah la mama awk ni tasneem w/pon nk bngun n nk duduk kan main susah dh skrg....huk2..

Jom layan gambar tasneem dlu ngn aktivit home schooling dia....er, home schooling ek? Boley laaaa....

  
Blajar mengira guna syiling...

Water colour

Water colour lagi

Colouring 

Main pondok2 versi 1

Conteng2

Pondok2 versi 2

Water colour laagiii

Pondok2 versi 3

Playdoh

Outdoor

Hairband

Colouring lagi

Mengira ngn batang eskrem


Fuh, tempek gambar saje pon penat...huuuu
Nti la aku stori satu2 aktiviti tasneem
Tp memang dia sonok n blajar bnyak benda baru....
Bnyak lagi plan dlm kpala aku ni utk wat aktiviti homeschooling kt kakLong
Tp myb brsambung lpas habes pantang nti....in shaa Allah
Moga2 aku dpt susun masa ngn sebaiknye......aammeennnn




Monday, November 3, 2014

38 weeks....

Dah msuk 38 minggu dh ni, tp adik kakLong xmo kuar lagi....huhu...mama sgt xsabau2 dh ni...kakLong ngn papa lagi la, duk asyik tnya bila baby nk kuar ni....tanda2 pon mcm xde lg, cuma perut dh ramai yg tgur nmpak jatuh n turun.... Kondisi aku skrg kadang2 sgt xlarat, n kadang2 ok je....buat kje umah mna yg larat shaja.... Aktivit ngn kakLong pon xbape nk bnyak dh buat aktiviti homeschooling, asyik2 bukak movie je kt kakLong....cian kan....aktiviti outdoor lg la, harapkan hari mnggu je papa ada...huhu, sbar la kakLong...ckit masa je lagi....

Yg paling aku xsangka biras aku yg dh terbesalin dlu, beza kami sbulan lbih kot n patutnye due date aku dlu....tp mira (biras) ada masalah ngn tekanan darah, so trpaksa operate time 33 minggu iaitu mlm kemaren...alhmdulillah sume slamat, tp baby kna tahan dlu la coz bru 1.84kg....aku p mlawat kmaren pon xleh nk tgk baby, mlawat maknye aje....xpe la yg penting sume slamat, dpt baby boy....2 org yg ats gugurl, sonok la kan bila dpt boboy yg ke-3 ni....tahniah utk mira ^_^

Er, aku plak yg xtau kisah ni....lagi 2 mnggu is my due date...tp harap sgt baby kuar sblom trikh trsebut....2 mnggu lpas scan dh 2.8kg beratnye....ni klu tnggu estimate due date dia, xtau la....tasneem dlu operate xrasa sgt 3.1kg, kot la kali ni rjeki nk brsalin normal kan....agak ngeri aku, cam pes time nk brsalin jgk la kali ni...huuuu.....ape pon aku trus brdoa smoga sumenye dpermudahkan n slmat hndaknye....ameeennn....

Alhmdulillah...
Kali ni in shaa Allah boboboy plak...
Tu yg buat mama n papa lg xsabar....
KakLong tasneem pon duk ckap nak baby nak baby je...hehe
Ye la, jiran sbelah umah kak Farah bru je abes brpantang, dpt baby gurL
Aku bila dgr suara baby, alahai rindunye nk pegang peluk baby sndirik tau....
Xpe, sabar2... In shaa Allah xlama dah....
Ckit masa je lagi...ntah2 esk, eh ntah2 mlm ni kot...haha
Aameennnn3...

Oh ye, pic kt ats ni baby duk songsang lg, tp alhmdllah 2 mnggu lpas scan balik dia dh pusing kpala ke bawah....hopefully skrg pon masih begitu hendaknye.....




Saturday, October 4, 2014

33 week ++

Baru trhegeh2 nk hapdet blog....huhu, cian adik baby bnyak yg ketinggalan pasal citer dia tyme dlm perut mama....jgn mrah ye syg, mama kehilangan mood nk menaip + line trsangat la sLow tahap xleh nk cakap....mama kna bnyak sbar, xleh marah2...dats y mama xmnaip sgt....tp baby baik2 je dlm perut mama ni, sgt aktif...papa pon takut tgk....hehe...

Cuma tyme nk masuk 32 week bru2 ni dh ada mcm prem cntractions.... Wooo, sdikit ngeri hokey....dr pagi perut aku asyik mngeras + sakit kt bhgian abdomen....xboley nk brdiri, masak pon smbil bngkok2.... Igtkan skejap je, rupanye smpai mlm...hubby aku balik kje trus ajak p spital, tp aku xnak takut kna tahan wad....eh, skali lpas smayang mghrib smakin mnjadi2 lak sakit ni....aku sndiri plak yg ajak hubby p spital, bukan pe...risaukan baby je....kt bhagian pusat pon rasa tegang sesangat smpai sntuh ngn jari pon sakit hokey....huhu

Smpai spital dlm 8.30 mlm, bhgian emergency ibu mngandung xde ramai sgt org, yg nk beranak tu ada la....tp yg kes mcm aku ni cam xde org sgt....so, pantas la ckit proses check up aku....lpas soal jawab, pasang ctg....yg heran tyme duk ataih katil tu elok plak kesakitan ini hilang....baby pon aktif, perut je ngeras2.... Result ctg....xde cntractions lgsung....dktor cek VE pon jln xbukak lg....normal katanye....alhmdulillah....dlm 9.30mlm dh boley balik....lega....tp aku kna bnyak rest....kna baringgggg jeeee.....mana mungkin....ksian kt kak Long, aku xleh tgk dia main srg2.... Camana pon nk brsembang jgak ngn dia....

Esoknye siap p kenduri lagi...huhu....w/pon perut masih ngeras2, knduri umah mak sedara belah hubby...klu knduri umah kawan2 myb aku xpegi dah....n esoknye plak lagi nurse dtg mlawat kt umah, tyme cek jantung baby perut aku mngeras lagi....katanye prut aku cam turun je...ats dh kosong...hubby aku dgr trus suh siap2 nk p jmpa pakar lak....tp alhmdllah bila scan everything is fine, katanye kdudukan baby normal....lega di situ...n smpai la ri ni, everything is ok...in shaa Allah...perut pon dh jarang2 ngeras, baby aktif sntiasa....esk nk masuk 34 mnggu dah....sgt xsabar nk jumpa baby....

Alhmdulillah jgk barang2 baby 100% dh redy....siap basuh n packing sume dh prsediaan utk p brsalin....er, barang2 mama je ada lg xckup....set pantang xbeli lg...huhu....pepon harap sgt sumenye brjalan ngn lancar n dipermudahkan....aameeenn Ya Rabb.....



Wednesday, August 20, 2014

Anugerah syawal 2014

Alhmdulillah....kita smua dh slamat menempuh ramadhan n syawal tahun ni....harap2 brjumpa lg utk thn depan, in shaa Allah.....

Hri ni syawal yg ke brape ntah, aku bru trhegeh2 nk hapdet blog....trkilan jgk coz bulan pose ri tu lgsung xde hapdet jgk blog ni...ikut mcm tuan jgk brpose....ksiannnnn.....tp aku tetap jenguk2 n intai2 blog uols....meriah no...mcm2 juadah bukak pose, iftar sna iftar cni.....sonok aku baca =)

Alhmdulillah jgk ramadhan thn ni aku mampu pose penuh w/pon pegnen 5 bulan....sonok btul time brbuka...cuma penat melayan k.long tasneem je la....jadual tido dia lintang-pukang trus....xreti aku nk set....aku bngun nk redy mknan sahur dia pon bngun jgk, bukannye nk nolong ke hape....kita plak kna mlayan dia, kadang mkn skali, kadang ngamuk, kadang behave je, kadang sambung tdo balik, kadang xtido2 trus smpai ptg....ckit penat la, tp enjoy ngn adanye k.long tasneem....alhmdllah....tp aku ni mnusia biasa, kadang2 trmengeluh jgk....huhu (istighfar).... Namun ni smua pngalaman kan...klu xharungi, xkan matang la kita n xkan insaflah kita sbgai hambaNya......
Stiap hujung mnggu kami akn brbuka kt umah mertua....memang meriah, meriah ngn makanan....huhu....pastu skali je aku iftar kt luar kot, tu pon under family Bank Rakyat...yg lain2 brbuka kt umah ngn hasil masakan tgn aku sndiri....hehe....er, ada jgk la skali dua xmasak kot sbb penat mncari baju raya....so, bli je kt bazar....biasa bli nsi kerabu r utk brbuka....xdanye bli lauk2, jadinye utk sahur akn masak lain.....

Okeh, itu srba-ckit kisah bulan ramadhan...xda nk nempek pic apa pon....so, skrg nk masuk kisah 1 syawal lak....smnggu sblom raya aku balik amik mak aku kt ganu....1st time kami balik malam, lepas brbuka siap2 trus brtolak....smpai umah mak aku tepat2 waktu sahur dlm 4.30pagi gitu....alhmdllah jln pon xjem w/pon bnyak lori ats Grik....suasana pon dingin je, tasneem plak bnyak tido...so, xde la mlayan karenah dia sgt....cuma aku penat montot je la duduk je lam keta 5 6 jam....balik kedah smula pon mlm jgk.....syok sbnarnye gerak mlm coz xjem n sjuk je.....1st time kan....syok la....

Oh, balik amik mak aku buat apa ye? Saje aku ajak try beraya kt kedah ni....lgpon hubby aku xleh cuti awal2, raya ke-3 dh start kje....raya ke-6 bru la start coti smnggu weh (lompat bintang)....hehe.... So, 2 mnggu gak r mak brtapa kt umah aku....pagi raya sgt bahagia aku dpt gak smayang raya di apit mak n MIL aku....alhmdllah....cuma mak aku la nmpak sayu ckit tringat kt umah dia....huhu....pastu kami beraya umah sdara2 belah hubby keliling umah MIL aku je....then layan tamu yg dtg smpai ptg....

Kami brdua...
K.long brlagak xmo brgambar ngn mama n papa...huhu
(Kasut pink itu adalah kasut raya k.long tasneem)
Tahun ni tema purple...cam biasa la follow tema bank rakyat SP...huuu
N baju aku sndiri aku xsempat jahit, 2 hari sblom raya mncari yg ready made
Nasib badan la jmpa jgak.....klu x, nangessssss.....


Susah nk snap pic dia suh posing maut bagai
So, candid2 je yg mampu....
(Baju k.long tasneem hasil jahitan mama ^_^)
N kasut raya pilihan dia tu jgk yg dia duk pakai....
Tinggi ckit katanye....hehe


Ini dh t/hari bru mampu nk brgambar
Warga dlm umah pon dh xramai...
Pagi2 lpas smyg raya trus depa duk singgah myinggah utk beraya
Tu yg xleh nk brgambar awal2...
Nk kna layan yg dtg mnyinggah jgak....
Gitu la kekdahnye hari raya pertama kt umah MIL aku....


Bersama bonda terchenta...
Nmpak muka mak aku sayu je
Teringat umah kt ganu katanye
Huuu....cian mak aku....
Pertama kali merasa smbut raya kat kedah.....


Ni awal pagi sblom smayag raya
Baru je smpai umah MIL
Aku trus snap pic 2 branak ni
Smentara tnggu diorg bersiap....
Fresh lagi nmpak ni...hehe

K.long tasneem wat piss....
Ni kalo mood ok nk brgambar....

Ini mood nk kelaut dah....
Nasib sempat gak brgambar ngn mama....

Bersama sepupu Qaseh Wilda n Qaseh Soffiya...




Hmmm.....ni la kisah raya pertama kami utk thn ni....
Smpai petang duk umah MIL je xkemana
Xleh nk p beraya coz mber2 hubby dtg smpai ptg....
Sbelom maghrib kami balik sg.petani
Lpas isyak smua nyenyak tido...penat....
Esoknye smbung raya lagi ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...