Thursday, August 4, 2016

Pets....

Haish.....aku pon kurang pasti sbenarnye camana bleh terjebak ngn haiwan kesayangan plak nih..... asalnye kaklong tasneem slalu je pegi main umah bezfren dia irdina tu (jiran depan umah).... katanye umah irdina ada fish kaler yellow, boleh main2 n pegang.....fish tu duk dlm air..... balik umah citer kt mama bla bla bla..... esok bleh x mama beli fish kt tasneem yg mcm dina punya tu? Aku cakap tanya papa la... so, kaklong tnggu papa balik, mcm biasa la dekat2 nk maghrib baru papa dia smpai umah terus bla bla bla stori kt papa dia.....ok, nti papa beli katanye.....

Aku igtkan papanye main2.....tapi biasa klu papa janji mesti dia tunaikan, klu xnak beli papa bgi alasan siap2..... so, 2 minggu papa bawak kaklong p beli ikan hidup utk bela.. ikan laga je sekor, bekas pon kecik je letak atas peti...awal2 dua badek ni teruja la.....pastu nan hado.... eh, skali hari khamis tu asben balik skali ngn aquarium n anak2 ikan bagai....tungkus-lumus beliau pasang sensorang sampai siap, hoho.....dah ada aquarium kt umah ni ha.....hari had plak katanye nk p cari pokok ckit letak dlm aquarium bagai, tup2 balik beli lagi anak2 ikan.....haha, papa depa ni dh kemaruk ngn ikan plak.....ptg ahad balik kmpung mil, mintak ika gapi ckit ngn pak ndak din..... umah pak ndak memang bnyak ikan gapi, 1 tabung kecik tu ha dikasinye kt asben aku...nak ko, pastu p sembang2 blakang umah mak chik yati plak..... nampak la aquarium lama skali ngn rumah ikan.... di ciloknye plak rumah ikan itu.....haha......itu pon duk berkira2 nk tambah lagi koleksi anak2 ikan tu.....eh, aku cakap udah2 ler....tgk yg ada ni dlu tahan bape lama, ngn cik thaqeef pon asyik duk manjat je krojenye.....huhu

Pastu kt umah mil aku tu ada la anak kucing yg mak ngah depa ni bela....sentiasa terkurung sebab aktif sgt (baka apa ntah tp comey la sbb tu kurung)..... makngah depa amik d kelantan hari tu, n kebetulan balik plak kelantan ni asben siap suruh tanya kot2 ada lagi anak kucing cam kt kmpung tu.....ye la, tiap2 kali balik kampung kaklong n thaqeef kemain sonok main ngn ank kucing tu..... alhmdllah ada, hohoi...aku pon melompat..... dh lama aku tingin nk bela kucing ni, tp hubby xminat..... katanye nti berak merata, busuk....huhu..... tp since dia dh bagi green light ni kan, awal2 lagi aku googling 'cara2 nak ajar kucing melepas di toilet' haha.......gigih x? 1 lagi wet food kucing home made, utk sesi penjimatan n aku baru tahu wet food dry food kucing yg ada jual2 kt supermatkt bagai tu xberkhasiat rupanye..... kebnyakkan yg murah2 bnyak garam n dibuat drpd bahan2 terbuang cth tulang2 aym, kuku, paruh bagai..... kesian kucing2 sampai ada yg kena batu karang berak n kencing berdarah......huhu, kesian kan...... 1 lagi hasil googling aku, anak kucing kena bagi vaksin cacing....penting ni sebab yg nak main ngn anak kucing tu nti bukan aku je, tp anak2 aku skali kan.....opkos kena vaksin dlu...

Ni ikan laga yg pertama papa tasneem beli...
Kesian dia sekor2 duk tas peti


Seminggu kendian dah wujud aquarium ni
Sonok tgk banyak anak2 ikan
2 badek ni sgt teruja memula pasang tu

Kemren ajak irdina masuk tgk ikan2 beliau
Bnyak katanye papa beli ikan


Bezfren 4 eva katanye.....
Baru je lepas gaduh ni...haha

Haa....ni plak c anak kucing yg bakal di bawak balik
Makngah depa mnggu depan.....
Xsabar kaklong tasneem bila tgk makngah dia wassap
Gambar ni......comey......
Kaklong nk panggil 'cute' lah.....sebab dia cute sgt la mama....
Hehe....mana2 la kaklong.....

Bez ke idok ada pets ni? Dlu2 duk umah mak biasa je bela kucing....abang aku pon peminat ikan, ade je aquarium kt umah mak.....leceh tang nk tukaq air je la nti kan....
Sekarang nk membela makin teruja sebab ada anak2...
Aku cam xsbr nk tengok reaksi thaqeef....
Ikan2 dlm aquarium thaqeef xleh pegang2, juz tepuk2 cermin je
Ni anak kucing nti.....xtau la....
Tp yg penting depa 2 badek mesti happy....

Uols ada lagi ke tips bela kucing klu ada ank2 kecik ni....hope sgt anak2 aku xde alahan ngn bulu kucing.....in shaa Allah :-)

Tuesday, August 2, 2016

Kenduri Lorong....

jiran2 yg baik juga merupakan salah 1 rezeki....btul x? alhamdulillah.....dah masuk 3 tahun lebih aku menetap di kawasan Ambangan Height sg.petani ni.....alhmdllah jgk jiran2 lorong rumah aku ni semua baik2 n semuanye aku kenal....alhmdllah sgt2... kebnyakkan depa ni cikgu2 n misi2.... ada 2 3 kerat je yg suri rumah tangga trmasuk aku....huhu

sepanjang aku duk cni jgk tiap2 tahun depa akn buat jamuan raya pakat2 sesama jiran.....depa panggil 'kenduri lorong'...hehe...maknanya yg terlinat dlm kenduri ni rumah2 lorong kami je la....ada dlm 12 rumah yg terlibat, 4 buah rumah xde penghuni, n 2 buah rumah xjoin (buat hal sendirik)..... so tahun ni buat hari jumaat baru2 ni, geng2 ketua isi rumah je yg buat meeting.....asben aku baru je dilantik jadi bendahari bendahara tahun ni.....kje bank kekdahnye, so otomatik je la pelantikkan beliau.....

1 isi rumah kena bayar rm50, pastu masing2 perap ayam sekor utk bbq..... menu2 lain ada yg tempah n ada yg gotong-royong sama2 masak.... so, ptg jumaat tu aku ni bawak la cik thaqeef nk pegi merewang kenkonon.....asben plak spatutnye kje skerat hari je, tp partnernye plak amik mc.....so, xdpt la beliau amik cuti sekerat hari.... makanye aku terpaksa merewang sambil maraton ngn cik thaqeef...huhu..... xdapat nk nolong pon sbb thaqeef terlampau teruja tgk budak2 lain main, so dia pon nk menjoin jgk.....menonon je belari sana cni langsung xhirau aku.....hoho....sakit perut aku weh duk mengejor thaqeef.... last2 aku hangkut thaqeef masuk rumah nk bagi tdo coz dia memang xtdo2 lg ptg tu.... takut time jamuan mlm kang ngamuk2 plak....huhu....tp sudahnye xtdo2 jgk....dh dengar budak2 duk main kt depan umah tu mane la bleh nk tdo hoi.....dekat kul 7 baru la papanye balik, sempat la aku menjengukkan diri skejap utk tolong2 apa yg patut....tp time tu xde apa dh nk nolongnye, sembang2 je la....

so, kenduri lorong start lepas semayang maghrib.... ada doa selamat ckit oleh kaum bapa, pastu baru start makan2..... cam biasa la aku mlm2 pon duk maraton ngn cik thaqeef....siyes budak2 lagi sonok mlm tu weh....lorong umah aku jalan mati, so ko xyah nk risau pasal kete motor lori lalu lalang.... budak2 bebas berlari sana cni naik beskal bagai.....termasuk la cik thaqeef, menonon je lari2 nk pegi taman menan memalam bute tu haa.... aku bg chance papanye menjamu slera dulu smentara aku maraton ngn thaqeef, tapi sudahnye aku surrender weh......bawak thaqeef masuk umah n tdokan, agaknye memang dh ngatok so melena la beliau....dekat2 pkul 10 baru aku kuar pegi sambung utk menjamu slera..... tp tu la, sate 500 cucuk dh licin.....haha..... (nasib baik en.asben sempat simpankan utk wife dia ni).... pastu aku menjamah nasi dagang dengan kuahnye ajo, isi ikan udah lincin...huk2.... menu yg tinggal lagi mee, bihun, kue teow, laksa....kuah lemak.... pastu ada la lemang ketupat ckit2.... sempat la aku sembang2 ngn jenjiran kejap..... nk berlama2 bimbang jgk cik thaqeef terjaga....ye la, budak2 duk meriuh rendah lagi..... tapi sonok ada jenjiran pakat2 mcm ni kan..... igt senang ke duk bandar nk pakat2 mcm ni, ada la....tapi jarang kot..... jiran2 plak smuanye kje..... yg beznye sebab kaklong tasneem ramai kawan2 duk kawasan ni..... alhamdulillah....

aku dah pesan siap2 kt hubby suh amik gambar bebanyak ckit time jamuan ni.....tp tu la, dia pon xsempat.... hoho.... aku xtau nk citer camana aktifnye cik thaqeef, naik semput aku ngn papanye.... tapi kami suka je anak2 aktif, tapi tu la.....semput hoi....anak2 jiran ada je baya2 thaqeef, tp depa main dekat2 ngn mak depa je.....cik thaqeef je menonon ntah kemana.....haha......awak la dik....

tempek gambar la ckit....aku rembat dr group whatsapp jenjiran......

bacaan doa selamat....sbelom jamuan....
ada jgk gambar papa depa ni.....

bakar ayam....

makan2 kat tempat parking kete je
memang mcm ni selalu kenduri lorong
tapi bez duk reramai n sembang2

Nampak meriah
Tapi time ni aku ngah tdokan thaqeef kt umah
Hukhuk...

Umah k.ina.....depan umah aku je ni....

Ngah tnggu ayam bakor agaknye....
Gambar aku n anak2 yilekk......waaaaa

Masa tahun pertama kenduri lorong kt umah kak norsiah, time tu thaqeef duk dlm perut lg......kaklong tasneem pon xpndai brkawan lg time tu, so kje kaklong makan je..... memang kaklong mkn bnyak mlm tu, apa aku suap smua dia mkn..... pastu tahun kedua buat kt umah kak siti (jiran baru time tu), masa ni thaqeef dh bleh jalan.....so kjenye nk berjalan je xmo dukung2 dh, kaklong plak dah pandai brkawan so kjenye main je smpai pkul 12 xmo masuk umah ngamok2 nk p kenduri katanye..... tahun ni buat kt umah k.ina....thaqeef dh bleh lari2...... xbagi chance mama sembang lelama, kaklong plak cam biasa la dia n da geng main2..... xmo masuk umah jgk mlm tu tapi dh bleh dpujuk2 settle la...... 

Pasni depa plan nk buat portluck plak.. in shaa Allah..... 



Saturday, July 30, 2016

Pencuci miss V vs datang bulan

Hoi, xabes2 lagi ngn meroyan datang bulan ek....hehe....jgn la wei, aku juz nk share..... aku kan baru start guna pencuci miss v manjakani lepas abis pantang kt thaqeef, so guna utk kegunaan harian cam biasa je la.....memang bez, slesa, yakin je stiap kali lepas guna.....

Tp rupanye, since aku start datang bulan balik ni n guna pencuci miss v manjakani tu buatkan aku rasa lagi...wow!!...memang lagi bez, lagi slesa, n lagi yakin gunakannya time dtg bulan ni weh.... time nk tukaq pad tu kan ieuwww.....tp lepas basuh2 n bilas ngn pencuci manjakani tu wahhh....guna bape titis je, dia punya bau xde la kuat sgt....soft je......tp mampu menghapuskan bauan kotoran yg x enak tu..... sampaikan aku tahap xsabar nak tukar pad tiap kali lepas pakai......beznye wei guna pencuci miss v manjakani ni..... p.H 3.8, so toksah duk risau sgt la kot2 ada yg kulit sensitip bagai ke..... semua wanita bahagian intim dia memang sensitip hokay.... so, kena jaga leklok n kena pilih leklok produk yg nk digunapakai kt bahagian tut..... dgn pencuci miss v manjakani uols xpayah risau sebab dia xde gunakan sabun.... juz gunakan gel, then campuran ekstrak manjakani, sireh n akar serapat..... aku memang dh lama gunakannya tiap kali masuk toilet pon....xde masalah nk guna bape kali sehari pon sebab p.H dia memang sesuai ngn nilai p.H keintiman wanita..... tu yg paling bez wei :-)

Teman setia aku di toilet....haha
Pembersih intim wanita manjakani
Only RM25 (exclude postage)

Siyes.....camni la perasaan aku setiap kali lepas guna :-)
Nak cuba? Pm/wassap: 019.513.8283 (puan ina)



Friday, July 29, 2016

Pertama kali datang bulan..

alahai tajuk....huhu....belasah je la.....

al-kisahnye aku kan pengamal manjakani sejak lepas melahirkan cik thaqeef sampai skrg masih setia ngn supplement tradisional tu...alhmdllah sgt2 serasi ngn diri ini....walaupon nampak kekampungan a.k.a jamu tapi herba manjakani ni la banyak membantu aku menghadapi tugasan harian yg tak berkesudahan sebagai ibu, wifey, tiang seri rumah tangga....eceh....permaisuri...eceh....wat eva bla bla.... tipu la klu dah kawen n penah beranak badan menten without any supplement kan?kan? xkisah la supplement apa2 pon tp yg pasti kita wanita harus kot amalkan supplement utk kesihatan....penting tuuu..... 

so, setelah 1 tahun 8 bulan lebih lepas bersalin n full breastfeeding kt cik thaqeef....hari pertama kalinya aku datang bulan....haha...kecoh je kan.... tp bukan itu motip utama, yg aku nk share kt cni aku datang bulan without any pain....xde senggugut, xde sakit blakang, xde senak perut bagai, tau2 je masuk toilet eh dh setompok...huhu.... mood pon xde swing2....alhmdllah sgt2.... sampaikan aku sendiri xsedar aku datang bulan dah.... dlu2 klu dekat2 nk datang bulan mesti ada warning, mood pon sntiasa kelaut..... syukur sgt2 period pain dh nyah, harap2 selamanya nyah terus....aman ckit hidup....kiki..... 

so, inilah salah 1 khasiat dr herba manjakani...menghilangkan kesakitan senggugut.... bukan setakat yg dah berkahwin, tapi anak2 dara yg slalu sgt senggugut tu pon boleh cuba amalkan manjakani ni.... in shaa Allah.... baru je minggu lepas aku share kt page Rozina Health Care pasal makLang aku yg consume kapsul manjakani ni pon xsedar yg dia dtg bulan....klu x dia punya senggugut sakit pinggang sampai tarik ke tulang belakang katanye.....now, aku sndiri pon merasa ketidaksedaran kedatangan kebulanan itu....hehe..... alhmdllah....ikhtiar2..... 


datang bulan, period, manjakani, kapsul manjakani, senggugut, period pain, badan berangin

ini la rupa supplement tradisional yg aku amalkan sejak 1 tahun 8 bulan yg lalu
alhmdllah susu badan masih meriah utk anak teruna yg makin aktif tu....
badan aku skrg bebas dr angin, klu ada kenduri pulut mangga ke, kenduri pulut durian ke,
kenduri laksa penang ke, musim buahan cempedak nangka bagai.........ko panggil je aku, in shaa Aallah aku bleh makan stakat termampu....haha....berlagak kan....tapi betul aku bleh makan makanan yg berangin n sejuk2.....pucuk ubi rebung bagai.....fuh, nikmat......
jangan xtau, dengan ikhtiar amalkan manjakani ni la jadi penyelamat aku....
jarang dah aku demam urat skrg....badan pon xde lemau2...
iuh, banyak kan khasiat dr manjakani....bukan ada campuran herba lain pon....100 percen manjakani jer... murah plak tu....
tp ye la....skrg mcm2 jamu ada kt pasaran....uols pilih je nk yg mana....klu serasi, amalkanlah utk kesihatan diri kita.... badan nk pakai lama, mulut plak pantang nampak makanan smua nk bedal xde pantang....yg merana nti badan sendiri jgk....haaa, dh membebel mcm mak nenek plak....
smoga kita smua terus diberi kesihatan yg baik2 ye.....aameeennnn.....





Wednesday, July 27, 2016

Penyakit Stroke Saraf

dah kenapa tetiba nk cakap pasal penyakit plak musim2 tgh raya lagi ni....huhu....ntah la, rasa terpanggil nk share....penyakit ni bukan duk p serang orang2 tua je......tp kita yg muda2 ni (muda lagi ker....) pon kena berhati2 jugak tau.....Allahu Akbar....mintak dijauhkan...

masa balik kampung mil hari ahad baru ni aku memang perasan biras aku cam xchat je...igtkan demam, tp kebas kaki katanye mcm nk demam urat tu....brjalan pon mcm trhincut2.... aku cakap myb sejuk kot sebab skrg cam musim hujan je kan....tgn2 pon rasa lenguh katanye, tapi sebelah je la...belah kiri....kaki  n tgn sebelah kiri mcm sakit urat...kot2 salah mkn kot aku kate, xde mkn apa pon katanye.....

tapi semalam biras aku call....katanye baru balik pegi klinik cek kaki n tgn mcm xleh nk angkat nk xleh nk wat kje sgt, so pegi cek kt kinik la....huhu....berderau aku bila dia kata dktor suspek dia mcm nk kena penyakit strok saraf....Allah, umur biras aku tu xcecah 30-an lagi hoi.... cek2 kencing manis ada, tekanan darah pon tinggi.....sbelum ni memang xde lgsung...... memang trkejut, dia pon stress duk pikir anak2 yg masih kecik lg.... aku plak mati kutu xtau nk kate apa.....huhu

so, ri ni aku gugel ckit pasal strok......strok ni berlaku bila saluran darah kt otak kita tersekat, so oksigen xsampai....klu pecah bahaya oi, nauzubillahi minzaalik.....bila oksigen xsampai kt otak atau xcukup....so, sel2 otak myb akan terganggu n rosak....

aku copy ckit tanda2 awal stroke yek....

1) Rasa lemah atau kebas secara tiba-tiba pada muka
2) lengan serta di sebelah bahagian badan adalah antara gejala seseorang itu berkemungkinan
    diserang strok atau angin ahmar.
3) penglihatan juga menjadi kabur secara tiba-tiba pada sebelah atau kedua -dua mata.

Dengan mengenalpasti tanda-tanda di atas, bertindak segera daripada segi perubatan, seseorang individu dapat mengelakkan strok yang akan berlaku ataupun mengurangkan tahap keseriusannya.

Menurut pakar, strok merupakan masalah kesihatan mengancam nyawa yang paling mudah dicegah. Oleh itu, amat penting bagi seseorang mengetahui dan memahami faktor risiko yang boleh menyebabkan strok. Kesan strok kepada pesakit adalah pelbagai. Keupayaan khusus yang akan hilang atau terjejas akibat strok bergantung pada berapa teruknya otak rosak dan di bahagian mana di otak strok berlaku. Otak adalah organ yang kompleks yang sangat hebat dan setiap kawasan di dalam otak bertanggungjawab terhadap fungsi atau keupayaan tertentu. Oleh sebab otak mengawal kesemua fungsi badan, maka strok mempunyai potensi menjejaskan semua aktiviti seseorang. Sesetengah faktor risiko boleh diubah dan sesetengahnya tidak.

Kawalan yang lebih baik terhadap faktor risiko yang boleh diubah dapat mengurangkan risiko strok dengan ketara. Antara faktor yang dikaitkan dengan strok termasuk :
1) tekanan darah tinggi,
2) kencing manis,
3) kolestrol tinggi,
4) perokok,
5) diet tidak seimbang
6) stres.


sumber: info kesihatan

penyakit ni kite boleh elak sebenarnye dgn mengamalkan gaya hidup yg chat....ni peringatan utk diri aku sndiri jgk ni.....kurangkan makanan yg berkolestrol....tu penting.... skrg mcm2 menu ade hoi, belek fb mcm2 duk lalu depan mata....huhu.... asben aku pon kolestrol tinggi tu, so peranan aku nk kena jaga pemakanan dia betul2...in shaa Allah.... smoga kita smua dberi kesihatan yg baik2...

tapi biras aku tu bukan la xjaga mkn....cuma time pegnen anak yg ke-3 hari tu tekanan darah dia naik mendadak....so, dktor kate kemungkinan history tu jgk salah 1 sebabnye.... aku doakan dia cepat2 sembuh....uols klu ada petua meh la share ngn aku.....dapat gak ikhtiar kan...in shaa Allah....



IKLAN:

pm/wassap: 019 513 8283 (puan ina)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...