Thursday, April 30, 2020

DIARI RAMADHAN TASNEEM & THAQEEF 2020

Lambat betul la mama hang update, jenuh nk cerita satu2.... ok la, #day2 sampai hari ni #day6 kaklong tasneem berjaya puasa penuh...bangah plak alhmdllah bleh jugak la sekerat hari puasa sampai pukul 11 t/hari ke atas....hari pertama pukul 12, hari kedua pukul 2(sebab lajak tertido), hari ketiga pukul 11.30, hari keempat pukul 11, hari kelima pukul 11 lebih, hari ni pukul 12 tepat...hari ni kemain dia nk berbuka siap suruh mama buatkan air teh o ais, amikkan pinggan letak roti n biskut.....tapi ok la hari x ada drama macam hari2 sebelumnya....

kaklong tasneem pon macam dah bleh terima kena berpuasa sampai habis, xada drama teruk macam hari pertama....hari kedua mama ingat lagi dia mintak nk berbuka...mama cakap klu kaklong rasa lapar kaklong zikir je, in shaa Allah xrasa lapar dah....dia diam macam pasrah je, tp petang tu dia bgtau mama...betul la mama cakap suruh zikir klu lapar...kaklong xrasa lapar pon...hihi....

hari ketiga lepas solat asar sama2 ngan mama, kaklong ada mintak jgk nk berbuka....mama suruh kaklong dekatkan telinga dia kat perut mama.....lepas dengar perut mama bunyi berkeroncong terus dia sengih..... bukan kaklong sorang je lapar tau, mama pon lapar jugak...tahan la ckit lg...kaklong kuat.... Allahu, mama ni habis kontrol dah suara punya nk pujuk anak dara ni sorang.... kadang bergaduh ngan adik2 pon mama menangkan kaklong atas sebab kaklong puasa....

antara aktiviti anak2....
pipe cleaner activity

pom2 ball...matching colour

pipe cleaner

pipe cleaner lagi....
mama ajar depa buat orang yg sopan2 je, 
skali depa alter jadi la ninja in action....
siap main lawan2 lagi....huhu

pipe cleaner...yg ni kaklong buatkan cincin

ini d.i.y sendiri dam haji guna kulit kerang


ok la kot sampai puasa hari keenam dh ni....mama doakan anak2 mama istiqomah dalam menjalani ibadah puasa.... mama bersyukur jgk anak2 xmis lagi bangun bersahur....solat penuh 5 waktu, cuma bangah la kadang masih ikut mood dia nk solat ke x....







 

Tuesday, April 28, 2020

DIARI RAMADHAN TASNEEM & THAQEEF 2020

#DAY1

Tahun ni kaklong tasneem masuk 8 tahun dah, thaqeef plak 6 tahun....tahun ni jgk merupakan kali pertama diorg belajar berpuasa... sebelum ni kaklong penah je puasa, tapi mama kejutkan sahur pukul 6.30 pg sebab takut dia mengantuk pegi sekolah.... memandangkan sekarang masih dalam Perintah Kawalan Pergerakkan, so elok sangatlah rasanya mama mulakan....ni la salah 1 hikmahnya fasa PKP ni....

hari pertama alhamdulillah kaklong berjaya puasa penuh, bangah thaqeef plak sampai pukul 12 t/hari je.... w/pon macam2 drama mama kena hadap tapi normal la kan nak ajar anak2 berpuasa ni.... tapi apa yang mama happy n bangga dua2 berjaya bangun sahur pukul 5 pagi, pastu kaklong solat sunat tahajjud then terus sambung solat subuh n mengaji quran....sama jugak dengan thaqeef....solat subuh n ambil iqra' mai baca depan mama.... pastu mintak aktiviti dengan mama...huhu....hangpa xmengantuk ke deii.... sokay, mama dah biasa hadap anak2 bangun awal.....cik qaireen n qareezh pon bangun sama dalam pukul 7 camtu....

apa aktiviti yang mama bagi kat diorang? mama print je gambar untuk mewarna ngan puzzle bertemakan ramadhan....sorang 1, nah kaler la cantik2....hehe


ini penunjuk untuk mengaji....mama mintak tolong papa belikan
chopstick...malam lepas solat maghrib berjemaah, anak2 hiaskan...

ini hasil bangah thaqeef

hasil bangah thaqeef jgk, tapi ntah camana dapat kat budak tecik ni
habis ronyok....huhu....sori bangah

dalam pukul 10 camtu bangah duk merengek nak berbuka
terpaksa la mama melayan....ajak beliau buat robot

kaklong mula2 layan game...

pastu baru join mewarna dengan adik2

ohh...sebelum join mewarna dia baca komik dulu...heee

bangah thaqeef duluan sekali melayan puzzle n mewarna....



sebenarnya kaklong tasneem nyaris2 berbuka tau, jenuh jugak mama pujuk....peluk cium bagai... mama yang kena banyakkkk bersabar sebenarnya....papa pon mainkan peranan sama, siap janji nk kasi 100 kalau puasa penuh, 200 kalau puasa n solat penuh, 300 kalau puasa solat sahur penuh, 400 bla bla, 500 bla bla bla....haa, gasak papa kayoo...haha

sebelah petang kaklong xmenyembang langsung, adik lalu depan dia pon semua kena marah....kah....puasa kannnn....mama pon naik risau jugak sebenarnya kot la kaklong pengsan ke apa....merengek lapar sampai tertidur.....huuu....gitu la nak, belajar hidup susah sama keh....time berbuka pon xbercakap apa, serius amat mukanya....mama n papa jeling menjeling je...haha

tapiii....lepas solat maghrib jemaah, dia punya tenaga come back weh....siap main kejar2 ngan adik2, fuh....
lepas isyak mama hambat semua masuk tidur, ye la esok nak bangun sahur lagi.... mama papa pon nak solat teraweh lagi..... alhmdllah Allah permudahkan ramadhan pertama kami.....






 

Saturday, February 25, 2017

Suntikan inferon

Allah....lamanye xhapdet blog, rindu sesangat....tp apakan daya, ku xmampu.... memang bnyak story pasal anak2, asben n 3rd pregnancy yg tertinggal....alah, utk memori aku je akan dtg.... xpe la, kite story slow2.....hehu

alhamdulillah kandungan ke-3 aku ni dh pon mencecah 6 bulan (24 minggu bape hari ntah).... kejap je rasa kan?huhu.... kandungan kali ni bnyak dugaan ckit, eh xde la bnyak....biasa2 je mcm org lain mngandung gak.... tp aku baru merasa....yg sebelum2 ni alhamdulillah tekanan darah rendah tapi HB maintain je w/pon atas pagar masih acceptable.....yg ke-3 ni tekanan darah dh la rendah, HB plak xpenah cecah 11....dari start bukak buku pink smpai skrg....2 mnggu skali kena cek darah....

sepanjang pregnant yg ni, aku amalkan iberet....xmcm yg sbelom2 ni aku amik obimin.... iberet lagi kuat dr obimin kan? aku memang xpenah skip mkn ubat k....siap set alarm takut terskip.... tp tu la, memang xnaik2 HB.... kopi n teh memang xminum, milo dh stop 2 3 minggu lepas bukak buku pink, pastu amalakn jus kurma, jus delima, supplement shaklee vitalea tu....apa lg? hari2 makan jambu batu, hati lembu....hoho....siyes HB aku langsung xnaik2....heran betul....so, last2 merasa la suntikan inrefon.... member aku kt ganu katanye dia kena 5 dos (means 5 jarum), yg aku duk gugel plak kebnyakkan dpt 7 dos (7 jarum).....tapi aku? 10 dos terus....huhu....10 hari ulang-alik p KK cucuk kt montot....inferon ni ubat dia pekat....so, ko kena lembutkan diri time kena cucuk tu....sakit? hmmm....mula2 cucuk juz rasa cam cucuk ATT kt lengan tu.... tp 2 3 kali kena perit jgk hoi.... lebam dh tempat cucuk...lepaas kena cucuk xleh bngun terus, kena rilek baring lu bagi hilang rasa menyengat tu...huuuu.... aku ni p KK dh la kena bawak hero kecik tu skali, so ngn dia2 skali panjat naik atas katil....pastu siap gelak2 ingat aku main2 kot naik ats katil...haha, apada thaqeef.... tapi ok la, gelak2 xterasa sgt sakitnye tuh d cni....kemaren (jumaat) hari last aku amik suntikan inferon.... leganyeeee.....harap2 naik la HB pasni, buntu dh aku nk amalkan mkn ape lg....mulut ni kadang2 memilih gak, bukan smua leh telan.... tp tu la,ni kira pengalaman la kan mengandung kali ke-3.... its ok, alhmdllah aku masih mampu harunginye....smoga adik baby chat2 je kt dalam yek.... 

ko tgk....start buat buku pink HB dh 10.4, pastu naik ckit 10.6,
eh turun balik jadi 10.4, pastu turun lagi jadi 9.9,
turun lagi jadi 9.3.....last skali turun jadi 9.1 (malas aku nk snap)


pastu mendapat la suntikan inferon 10 dos....


tapi xpe la, dah lepas kena 10 dos tu lega la skejap....harap2 pasni xde la masalah lagi, in shaa Allah =) hmmmm, dh masuk 6 bulan ni....tp xscan gender lagi....barang apa pon tarak semak lagi, haish.... xsempat nk intai2 lagi adik baby....sabo ye syg, slow2 mama cek list nti.... in shaa Allah sempat kan =)

ok, tu je nk story dulu..... uols yg HB rendah gak time pregnant klu terpaksa amik jgk suntikan inferon jgn takut ye....xde la sakit bebeno spt yg diwar2kan.... ok je, fikiran kena positif sbenarnye..... mindset tu penting.... aku sbelom kena cucuk memang sibuk duk gugel smua duk kata sakit2, lebam2, ank umo 2 tahun pon xhilang sakit lagi (hamboi sgt)..... so, memang menakutkan bila aku baca pengalaman diorg.... skali dh kena, alah...gitu je pon.... bukan nk cakap besar, tapi betul....uols kena think positif k, menyengat skejap je.... pastu rilek.... badan kena buat lembut, jgn keraskan time nurse nk cucuk tu..... tarik n hembus nafas, pastu dh settle...kejap je....pastu senyum, confirm hilang sakit.... in shaa Allah =)



Thursday, November 17, 2016

2nd bezday thaqeef

Alhamdulillah.....hero kecik aku dh masuk 2 tahun hari sabtu baru2 ni 12 nov 2016.... syukur beliau sihat walafiat n aktif slalu.... plus manje2 jugak xleh brenggang ngn mama langsung.... xpe la nak, kot2 nti adik baby kuar nampak la mcm abang ckit awak yek.....hehu

Sbelum bezday thaqeef biras aku dh plan nk sambut bezday ank2 kami skali...sofia n ucu bulan 10, qayyum n thaqeef bulan 11 so nak sambut sekali harung.....ok la, aku follow..... katanye nk beli kek sebiji, then aku beli sebiji..... dia buat menu mee bandung, kek kukus, bihun goreng singapore.... aku buat agar2 0 je, pastu goreng nugget n sosej utk budak2 katanye.....

So, sbelum balik kampung hari sabtu baru ni hubby singgah pekan jap beli kek secret recipy tulis nama thaqeef n qayyum skali sebab 2 org ni sama baya, beza 10 hari je..... sampai kampung aku tempek la happy bezday kt dinding, suruh hubby tiup belon bagai kami laki bini duk gantung belon sebab biras aku kata meriah ckit klu ada belon2.....asalnye aku xterpikir pon belon..... last2, time angkat meja dia p letak kt luar, hampar tikar bagai mkn kt luar.....aik, nape xmkn kt dalam? kt luar senang katanye..... huhu.....dahtu, aku gantung belon nk buat hape? xpe la.....benda kecik kot....xyah meroyan sgt..... time potong kek plak lg sedih.....mcm bukan bezday anak aku....kaklong tasneem pon terpinggir, tengok dr jauh je.....mesti kaklong heran, kek adik beliau tapiiiii.......hmmmm, xpe la.....benda kecik kot..... kek 1 je, biras aku xdan beli..... siap amik gambar aku bg hs kt hubby.....eh, mana gambar kek?hubby tanye..... halamak, aku lupa.....siyes!! sedih weh xde gambar kek bezday thaqeef.....ada la gambar depa2 duk depan kek tp xnampk tulisan bezday thaqeef.....itu kan bezday kek beliau.... hubby aku dh muncung.....aku plak serba-salah sebab time amik gambar tu aku stress dh tgk kaklong intai2 dr jauh je, terus lupa nk amik gambar kek..... yg dtg meraikan pon org2 tua je, bebudak 2 3 ketul je.....mana nk meriah..... aku pon xde mood nk tempek gambar kt cni, nk tempek camana klu dah background nampak ampaian smua.....spoil betul..... time balik hubby kata klu buat kt umah sendiri pon xpe....kesian bezday thaqeef kali ni..... asalnye hubby aku plan nk beli pizza je ajak bebudak dekat umah smbut bezday thaqeef.....bebudak dekat umah aku sporting..... xpe la, klu ada rzeki tahun depan kita plan leklok ye thaqeef......its ok, xde kenangan bezday awak kali ni.....sob2.... mama memang terkesan ckit tgh2 pegnen ni.....huhu

Ini kad bezday kaklong buat khas utk thaqeef
Kaklong mlm sbelum 12 nov.....time thaqeef masuk tdo dh
Kaklong lukis lori sebab thaqeef suke lori kan...
Siap ada dinasour lgi
Nak lukis reben xbleh sebab awak boy kaklong kata
Hepy bezday ye hero mama
Jadilah khalifah Allah yg soleh....
Salam syg dr mama, papa, kaklong, n adik baby ^___^


Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.



Thursday, October 27, 2016

Peluang kali ke-3

Alhmdulillah....rezeki dari yg maha Kuasa.....
Aku diberi peluang lagi untuk merasai nikmat mengandung untuk kali ke-3..... memang tak sangka, n memang xplan.... tp tu la, sebaik2 planer adalah Allah swt....

Sbelum ni aku ada story yg baru datang period setelah setahun 8 bulan ditinggalkan miss P sebab myb full bf cik thaqeef..... baru 2 kali je merasa period, bulan ke-3 aku tersedar lewat period dlm 2 3 hari camtu.....pastu stop dulu makan Kapsul Manjakani takut incase kann.....tnggu lagi 2 hari miss p xkunjung tiba jgk..... aku xsedap badan rasa bila tinggalkan Kapsul Manjakani bnyak hari, so malas nk tnggu lagi....nk cnfirmkan cpt2 kononnye klu xpregnant bleh s!bung mkn Kapsul Manjakani tu maklumla badan dh xsedap w/pon tinggalkan baru seminggu..... requestla kt en.asben mintak tlg belikan upt.... aku cakap saje nk test, xrasa pon pregnant...huhu, kononn..... lepas tdokan ank2 mlm tu, amik upt masuk bilik air..... Allah, terus naik double line.....w/pon xterang tp memang nampak n xde was2..... perasaan aku time tu? xtahu la.....tetiba sronok weh, melebar aku senyum.....mcm xcaya, mcm 1st time pregnant.....haha..... kuar2 bilik air p bisik kt telinga hubby aku yg tgh khusyuk ngadap berita kt tv..... trkojut jgk beliau dlm 2 3 saat.....tp lepas tu aku tgk dia pon happy gak =)

Confirm pregnant kan?
Alhmdllah.....
Er, tp aku xpegi buat buku lagi ni
Pegi scan pon blom
Masih baru.....ni nk masuk 8w
In shaa Allah mnggu dpn nk bukak buku pink la
Awal2 takut scan xnampak......

Pastu.....benda alah ni jgk aku tingin nk mkn weh.....
Sma mcm pregnantkan cik thaqeef dlu
Nk yg masam2
Time kaklong tasneem aku xsentuh pon jeruk2 benda masam bagai
Ntah2 boboy lagi kali ni....hehe
Aku xkisah, yg penting baby sihat n slamat

Thaqeef 12 nov ni genap 2 tahun umo beliau.....ngam2 la, tp risau jgk nyusu badn xlepas lg tu.....pastu dia punye kemanjaan tu.....aduyai, xtau nk kata.....even ngn papa dia pon xrapat mana, cari mama jgk.....memang manja.....manja sgt...hoho..... lama aku xtempek pic hero kecik tu dlm ni kan? pic kaklong pon sama.....huuu.....hampun anak2....

Kaklong tasneem plak.....tau x reaksi dia bila aku dlm perut mama ada baby, kaklong nk baby x? bersorak kaklong tasneem..... ya Allah syukur kaklong suka, katanye nkpakaikan riben kt baby.....sah2 la nk baby gegel tu..... sbelum tu aku tanya kaklong nk adik x? dia kata xnak.......cuak dh aku weh, pastu aku skali lg kaklong nak baby x? nak.....fuh, lega..... siyes aku tgk kaklong sonok nak ada baby..... cam xsabar plak aku nk bersalin yg ke-3 ni.....hehe..... n kali ni aku nekad nk berbengkung lepas bersalin nti..... dua2 org anak xpenah pakai bengkung, jahil lg ngn bengkung moden..... in shaa Allah kali ni aku buat betul2 amalan berpantang..... sbelum ni aku juz pantang bab mkn je, ais aku bleh pantang smpai setahun......tp syg aku xberbengkung kan? dh la perut kena toreh 2 3 kali dh.....kali ni aku duk rasa mcm kena toreh lagi je, xtau la..... aku redha je....

Apa pon aku harap kandungan kali sihat2 n selamat hendaknye....n smoga segalanya dpermudahkan..... in shaa Allah.... er, mengharap jgk kandungan twin.....wink2....dh over..... ok2, yg penting pegi scan dlu.....doakan aku ye, mekasih =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...