Tuesday, November 11, 2014

Playdoh

Aku lupa aku baca blog sape ntah dia tnjuk cara2 nk buat playdoh sndiri....xyah beli2... Buat sndiri lg slamat utk ank2 main....ampun yek tuan blog trsebut, so aku try buah doh sndiri utk tasneem....bahan2 guna yg sedia ada je.... 2 cawan tepung + garam 1/2 cawan + 2 sudu minyak masak = gaul2, pastu bahagi pd 3@4 bahagian utk buat colour doh lain2(guna pewarna makanan yek).... Dah bahagi tu, campur ngn air panas ckit2 then uli....jgn lembik sgt n jgn keras sgt...gitu la kekdahnye..... Kt umah aku ni ade pwarna kaler ijau je...kaler kuning aku guna kunyit, n kaler merah aku guna sirap...boley jgk la kannnn.....

Aku pon try2 je buat....alhmdllah menjadi n tasneem sgt suka main masak2...asal nak main je cakap nk cooking.... 2 3 hari memang pulun la duk main playdoh...tp kna main skali ngn mama, dia memang xboley main srg2.... Klu main srg2 myb xsmpai 5 mnit kot....pastu playdoh kemana, dia plak kemana....tp sbenarnye aku pon sonok jgk melayan tasneem main playdoh....dlu kecik2 mna merasa weh....stakat main doh guna tanah liat@selut je ada la.....huhu

Khusyuk tul dpt main

Gentel2....

Potong2

Ini bantuan dr chef mamanye

Mamanye jgk buat


Hasil mama lagi....haha

Sonok main playdoh ni rupanye.....
Ni gegel boley la main cooking2 kan....
Klu boboy buat la dinasour ke, car ke....otomen taro ke....huhu

Doh ni katanye tahan 2 bulan klu simpan dlm bekas yg kedap udara
Aku pon xpasti coz xsmpai 2 bulan lagi....bru nk msuk smnggu kot
Tp doh cantik boleh main lagi, cuma dh brcampur warna la ckit2...

Tp aktiviti ni memang tasneem suka sgt....

1 comment:

nurin khairi said...

saya pun nak buat playdoh tu sbb terbaca dalam salah satu blog recently. tapi takde pewarna mknn sbb baru pindah.. tq sbb bagi idea kunyit tu. at least ada la satu kaler haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...