Thursday, August 4, 2016

Pets....

Haish.....aku pon kurang pasti sbenarnye camana bleh terjebak ngn haiwan kesayangan plak nih..... asalnye kaklong tasneem slalu je pegi main umah bezfren dia irdina tu (jiran depan umah).... katanye umah irdina ada fish kaler yellow, boleh main2 n pegang.....fish tu duk dlm air..... balik umah citer kt mama bla bla bla..... esok bleh x mama beli fish kt tasneem yg mcm dina punya tu? Aku cakap tanya papa la... so, kaklong tnggu papa balik, mcm biasa la dekat2 nk maghrib baru papa dia smpai umah terus bla bla bla stori kt papa dia.....ok, nti papa beli katanye.....

Aku igtkan papanye main2.....tapi biasa klu papa janji mesti dia tunaikan, klu xnak beli papa bgi alasan siap2..... so, 2 minggu papa bawak kaklong p beli ikan hidup utk bela.. ikan laga je sekor, bekas pon kecik je letak atas peti...awal2 dua badek ni teruja la.....pastu nan hado.... eh, skali hari khamis tu asben balik skali ngn aquarium n anak2 ikan bagai....tungkus-lumus beliau pasang sensorang sampai siap, hoho.....dah ada aquarium kt umah ni ha.....hari had plak katanye nk p cari pokok ckit letak dlm aquarium bagai, tup2 balik beli lagi anak2 ikan.....haha, papa depa ni dh kemaruk ngn ikan plak.....ptg ahad balik kmpung mil, mintak ika gapi ckit ngn pak ndak din..... umah pak ndak memang bnyak ikan gapi, 1 tabung kecik tu ha dikasinye kt asben aku...nak ko, pastu p sembang2 blakang umah mak chik yati plak..... nampak la aquarium lama skali ngn rumah ikan.... di ciloknye plak rumah ikan itu.....haha......itu pon duk berkira2 nk tambah lagi koleksi anak2 ikan tu.....eh, aku cakap udah2 ler....tgk yg ada ni dlu tahan bape lama, ngn cik thaqeef pon asyik duk manjat je krojenye.....huhu

Pastu kt umah mil aku tu ada la anak kucing yg mak ngah depa ni bela....sentiasa terkurung sebab aktif sgt (baka apa ntah tp comey la sbb tu kurung)..... makngah depa amik d kelantan hari tu, n kebetulan balik plak kelantan ni asben siap suruh tanya kot2 ada lagi anak kucing cam kt kmpung tu.....ye la, tiap2 kali balik kampung kaklong n thaqeef kemain sonok main ngn ank kucing tu..... alhmdllah ada, hohoi...aku pon melompat..... dh lama aku tingin nk bela kucing ni, tp hubby xminat..... katanye nti berak merata, busuk....huhu..... tp since dia dh bagi green light ni kan, awal2 lagi aku googling 'cara2 nak ajar kucing melepas di toilet' haha.......gigih x? 1 lagi wet food kucing home made, utk sesi penjimatan n aku baru tahu wet food dry food kucing yg ada jual2 kt supermatkt bagai tu xberkhasiat rupanye..... kebnyakkan yg murah2 bnyak garam n dibuat drpd bahan2 terbuang cth tulang2 aym, kuku, paruh bagai..... kesian kucing2 sampai ada yg kena batu karang berak n kencing berdarah......huhu, kesian kan...... 1 lagi hasil googling aku, anak kucing kena bagi vaksin cacing....penting ni sebab yg nak main ngn anak kucing tu nti bukan aku je, tp anak2 aku skali kan.....opkos kena vaksin dlu...

Ni ikan laga yg pertama papa tasneem beli...
Kesian dia sekor2 duk tas peti


Seminggu kendian dah wujud aquarium ni
Sonok tgk banyak anak2 ikan
2 badek ni sgt teruja memula pasang tu

Kemren ajak irdina masuk tgk ikan2 beliau
Bnyak katanye papa beli ikan


Bezfren 4 eva katanye.....
Baru je lepas gaduh ni...haha

Haa....ni plak c anak kucing yg bakal di bawak balik
Makngah depa mnggu depan.....
Xsabar kaklong tasneem bila tgk makngah dia wassap
Gambar ni......comey......
Kaklong nk panggil 'cute' lah.....sebab dia cute sgt la mama....
Hehe....mana2 la kaklong.....

Bez ke idok ada pets ni? Dlu2 duk umah mak biasa je bela kucing....abang aku pon peminat ikan, ade je aquarium kt umah mak.....leceh tang nk tukaq air je la nti kan....
Sekarang nk membela makin teruja sebab ada anak2...
Aku cam xsbr nk tengok reaksi thaqeef....
Ikan2 dlm aquarium thaqeef xleh pegang2, juz tepuk2 cermin je
Ni anak kucing nti.....xtau la....
Tp yg penting depa 2 badek mesti happy....

Uols ada lagi ke tips bela kucing klu ada ank2 kecik ni....hope sgt anak2 aku xde alahan ngn bulu kucing.....in shaa Allah :-)

2 comments:

achiek anis said...

suka aquarium tapi memikirkan nak mencuci tu bencinta sikit...huhu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...