Tuesday, August 2, 2016

Kenduri Lorong....

jiran2 yg baik juga merupakan salah 1 rezeki....btul x? alhamdulillah.....dah masuk 3 tahun lebih aku menetap di kawasan Ambangan Height sg.petani ni.....alhmdllah jgk jiran2 lorong rumah aku ni semua baik2 n semuanye aku kenal....alhmdllah sgt2... kebnyakkan depa ni cikgu2 n misi2.... ada 2 3 kerat je yg suri rumah tangga trmasuk aku....huhu

sepanjang aku duk cni jgk tiap2 tahun depa akn buat jamuan raya pakat2 sesama jiran.....depa panggil 'kenduri lorong'...hehe...maknanya yg terlinat dlm kenduri ni rumah2 lorong kami je la....ada dlm 12 rumah yg terlibat, 4 buah rumah xde penghuni, n 2 buah rumah xjoin (buat hal sendirik)..... so tahun ni buat hari jumaat baru2 ni, geng2 ketua isi rumah je yg buat meeting.....asben aku baru je dilantik jadi bendahari bendahara tahun ni.....kje bank kekdahnye, so otomatik je la pelantikkan beliau.....

1 isi rumah kena bayar rm50, pastu masing2 perap ayam sekor utk bbq..... menu2 lain ada yg tempah n ada yg gotong-royong sama2 masak.... so, ptg jumaat tu aku ni bawak la cik thaqeef nk pegi merewang kenkonon.....asben plak spatutnye kje skerat hari je, tp partnernye plak amik mc.....so, xdpt la beliau amik cuti sekerat hari.... makanye aku terpaksa merewang sambil maraton ngn cik thaqeef...huhu..... xdapat nk nolong pon sbb thaqeef terlampau teruja tgk budak2 lain main, so dia pon nk menjoin jgk.....menonon je belari sana cni langsung xhirau aku.....hoho....sakit perut aku weh duk mengejor thaqeef.... last2 aku hangkut thaqeef masuk rumah nk bagi tdo coz dia memang xtdo2 lg ptg tu.... takut time jamuan mlm kang ngamuk2 plak....huhu....tp sudahnye xtdo2 jgk....dh dengar budak2 duk main kt depan umah tu mane la bleh nk tdo hoi.....dekat kul 7 baru la papanye balik, sempat la aku menjengukkan diri skejap utk tolong2 apa yg patut....tp time tu xde apa dh nk nolongnye, sembang2 je la....

so, kenduri lorong start lepas semayang maghrib.... ada doa selamat ckit oleh kaum bapa, pastu baru start makan2..... cam biasa la aku mlm2 pon duk maraton ngn cik thaqeef....siyes budak2 lagi sonok mlm tu weh....lorong umah aku jalan mati, so ko xyah nk risau pasal kete motor lori lalu lalang.... budak2 bebas berlari sana cni naik beskal bagai.....termasuk la cik thaqeef, menonon je lari2 nk pegi taman menan memalam bute tu haa.... aku bg chance papanye menjamu slera dulu smentara aku maraton ngn thaqeef, tapi sudahnye aku surrender weh......bawak thaqeef masuk umah n tdokan, agaknye memang dh ngatok so melena la beliau....dekat2 pkul 10 baru aku kuar pegi sambung utk menjamu slera..... tp tu la, sate 500 cucuk dh licin.....haha..... (nasib baik en.asben sempat simpankan utk wife dia ni).... pastu aku menjamah nasi dagang dengan kuahnye ajo, isi ikan udah lincin...huk2.... menu yg tinggal lagi mee, bihun, kue teow, laksa....kuah lemak.... pastu ada la lemang ketupat ckit2.... sempat la aku sembang2 ngn jenjiran kejap..... nk berlama2 bimbang jgk cik thaqeef terjaga....ye la, budak2 duk meriuh rendah lagi..... tapi sonok ada jenjiran pakat2 mcm ni kan..... igt senang ke duk bandar nk pakat2 mcm ni, ada la....tapi jarang kot..... jiran2 plak smuanye kje..... yg beznye sebab kaklong tasneem ramai kawan2 duk kawasan ni..... alhamdulillah....

aku dah pesan siap2 kt hubby suh amik gambar bebanyak ckit time jamuan ni.....tp tu la, dia pon xsempat.... hoho.... aku xtau nk citer camana aktifnye cik thaqeef, naik semput aku ngn papanye.... tapi kami suka je anak2 aktif, tapi tu la.....semput hoi....anak2 jiran ada je baya2 thaqeef, tp depa main dekat2 ngn mak depa je.....cik thaqeef je menonon ntah kemana.....haha......awak la dik....

tempek gambar la ckit....aku rembat dr group whatsapp jenjiran......

bacaan doa selamat....sbelom jamuan....
ada jgk gambar papa depa ni.....

bakar ayam....

makan2 kat tempat parking kete je
memang mcm ni selalu kenduri lorong
tapi bez duk reramai n sembang2

Nampak meriah
Tapi time ni aku ngah tdokan thaqeef kt umah
Hukhuk...

Umah k.ina.....depan umah aku je ni....

Ngah tnggu ayam bakor agaknye....
Gambar aku n anak2 yilekk......waaaaa

Masa tahun pertama kenduri lorong kt umah kak norsiah, time tu thaqeef duk dlm perut lg......kaklong tasneem pon xpndai brkawan lg time tu, so kje kaklong makan je..... memang kaklong mkn bnyak mlm tu, apa aku suap smua dia mkn..... pastu tahun kedua buat kt umah kak siti (jiran baru time tu), masa ni thaqeef dh bleh jalan.....so kjenye nk berjalan je xmo dukung2 dh, kaklong plak dah pandai brkawan so kjenye main je smpai pkul 12 xmo masuk umah ngamok2 nk p kenduri katanye..... tahun ni buat kt umah k.ina....thaqeef dh bleh lari2...... xbagi chance mama sembang lelama, kaklong plak cam biasa la dia n da geng main2..... xmo masuk umah jgk mlm tu tapi dh bleh dpujuk2 settle la...... 

Pasni depa plan nk buat portluck plak.. in shaa Allah..... 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...