Wednesday, February 23, 2011

Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011

pepagi hari lg aku brekfest ngn blogwalking.... ahaha..... kenyang....coz aku t'jumpe contest yg bez ni....eheeee....contest Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011  yg ditaja oleh blog hikayat si luncai....

ok, ni pic banner....if uols nk j0in gak, klik je k.....


encik Luncai kate die nk cari 2 blog yang hensem dan 2 blog yang cantik.....xde hadiah special.....tapi....encik Luncai akan promote blog pemenang dalam sticky post selama 1 minggu.....haaa.....itu yg bez kpd bloger2.....hehe....so, aku dgn s0nang hatinye m'pertaruhkan blog aku yg tak smpai lg stahun jagung ni utk sertai b'sama bagi memeriahkan lagi contez yg ditaja oleh beliau (^_^)....uols pn bleh j0in ek.....klik je pic banner tuk tgk syarat2 p'taruhan......meh aku tag kt srg 2....
hokey.....guD Lucky =)

Tuesday, February 22, 2011

Teh '0'

teh O baiduri...hi3....(fav hubby aku)

em, ri ni aku nk kongsi pasal minuman teh O...saje je la....minuman ni pon salah 1 fav aku n hubby aku jgk....klu kt umah, aku akn buat minuman ni dlm termos trus....takyah nk risau kot2 hubby aku mntak air mil0 ke, air kopi ke...takde maknenye....coz, yg die akn mintak...da only 1 is teh O pnas....memudahkan kje aku kn? klu mintak teh O 1, kasi tuang saja...hehe....tp hubby aku tak la all da time mnum teh O hokey....klu mkn kt luar die plbgai la jgk......jom tgk ckit ape khasiat teh O ni...kot2 la ade effect -ve ke....sape thu....huhu......cam bese aku terjah google..........

Bagi sesetengah kaum cina, mereka beranggapan bahawa kesihatan dan teh yang diminum mereka mempunyai hubungan yang sangat rapat. Selain itu, mereka juga mendakwa bahawa teh yang diminum dapat memperbaiki aliran darah keseluruh tubuh serta memperbaiki daya pemikiran dan mental mereka.
Teh juga dapat mempercepatkan tindak balas pembuangan alkohol serta bahan-bahan lain yang membahayakan di dalam badan kita sepeti lemak dan nikotin. Ia juga memberikan badan kita satu antibodi yang dapat meningkat sistem ketahanan tubuh kita untuk melawan penyakit.
Metabolisme pada tubuh serta menambahkan kandungan oksigen adalah salah satu khasiat teh. Selain itu, kerosakan gigi juga dapat dielakkan dengan kerap meminum teh. Dan yang paling penting sekali teh dapat mengekalkan awet muda.

Khasiat-khasiat tambahan teh,
a) Dapat melindungi tubuh dari sinaran panas matahari
b) Cepat menghilangkan haus
c) Menghilangkan sengal-sengal pada sambungan tulang-tulang
d) Membantu dalam sistem penghadaman.

hmm....nmpaknye khsiat sume yg ok2.....aku suke aku suke =)
uols pon bleh amalkan minum teh O slalu ya (^_^) 

Friday, February 18, 2011

CONTEST AKU, DIA & KAMU by unguisme

bw...bw...bw.....t'jumpe contest yg mnarik lg....wah, shuke bangat....hehe....close pn lmbat lagi....so, aku j0in ler (^_^).................contest ni from blog unguisme yek uols....sesape pn bleh join t'tkluk pd syarat2nye.....nk thu lbih lanjut, klik la pic banner kt ats ni........

ok, citer aku plak..........ni pic aku, dayah, n yanti (my x-ousmet) time kje kt Gua Musang last year......
ade sesape nk kami jdi model iklan gigi x? kui3.......b'cahaye tuuuuuu......
time ni kami b'3 dlm myvi yanti sblum b'tolak ke Cameron Highlands....spatutnye hri t'sebut kami kje....tp memang tak sangke Kelantan dpt cuti umum gara2 pasukan bola sepak menang pd mlm t'sebut......so, pg tu kami masih blur2 tanpa plan sebarang aktivit ler......lpas solat sbuh, opkos la sume msuk dlm slimut blik kn...ahaha....tp kami tak la bngun time m/hari duk ats kpala....abis2 pon, time peyut b'keriok trus bangkit ler....eheeee........ntah camane la aku sembang2 kosong bg opinion p Cameron.....dh tu, 100% depa sokong...apa lg, berebut bilik air la nk mndi.....siap2....kul 11.30am kami b'tolak p Cameron....kira on da spot pnye plan la.....so, pic kt atas ni snap sblum b'gerak (^_^)......2 jam je nk smpai Cameron dr Gua Musang....org kate klu tak rncang....sume m'jadi...alhmdllah.....memang happening hri tu....klu bleh rase nk ulang balik....hehe.......itu le kisah aku, die & kamoo....(aku, dayah & yanti)

hmm....tag kt mber2 la.....
ok, dah........guD Lucky......................=)

Contest "Splashy Moment" - by FiqKBE.


wah...makin syok plak join contest...bLeh tambah kenalan =)...hehe... kali ni from blog me&kbe....
'splashy moment' yg mengisahkan sesape saje yg b'kaitan ngn kite tgh main ayaq (air).......i like it!

so, dis my pic..................................
aku n hubby menyelam kt air terjun cemerong (tukang amik gmbar oleh mak aku sendirik)
pic ni bru bulan lpas...time cuti CNY...aku n hubby blik umah mak kt ganu.....so, kami plan p mandi kt Hutan Lipur Cemerong....tempat memang bez n fresh....rmai jgk fmily2 len p sana....enjoy sesangat dpt menyelam dlm ayaq (air) yg s0juk bangat....smpai ketaq (ketar) n biru abis bibir serta jari-jemari....ahaha....syok.....dh jadi mcm tak jumpe air stahun pon ade...kih3.....

k, la...aku nk tag kt sue....coz aku tau die ade jgk gmbar splashy moment ni....so, bleh la nk join ye sue....eheeee.......tetapi....klu uols nk join jgk mesti la bleh....klik je kt pic banner ek.....jom meriahkn rmai2 (^_^).....guD Lucksss...............


Thursday, February 17, 2011

Contest Senyum Paling Ceria

yeay...yeay....contest lg...hehe....contest kali ni ditaja oleh blog namee.....contest senyum paling ceria (^_^)
aku shuke bangat senyum2 ni.....tp xde la smpai senyum s0wang2 kn...tkut jdi len plak...eheeee

tgk la saye senyum.........................
kat Pantai Merdeka ngn hubby....nov 2010...piss!

hmm....nampak ceria tak? klu msuk iklan colgate pon dh lpas ni aku rase....hehe.....
apa? uols nk join? buLeh......................klik pic banner ok =) n guD Luckssssss.................
eh, tag dlu...kite tgk shape yg kena (^_^):

ok, dah...........................=)

"Comelnye Berbaju Kurung"

taraa...contest lagi =)....uols nk join tak? bLeh.....xde masalah....xde org marah pon....klik je kt pic ats ni k..tp kne cpt...nk cl0se dh 20hb ni tau...
Hmm....tgk tajuk pon aku dh shuke sesangat....tu yg aku pelik nape la ade jgk wanita2 di luar sane yg kate pkai baju kurung ni panas la, hape la....(tp tak sume wanita la yg kate).....sebenarnye pakai baju kurung ni melambangkan kewanitaan....budaya org melayu, nampak ayu je bila tgk pompuan pkai baju kurung....lgpun skrang ni bukan stakat org melayu je yg pkai....org cina n org india pn suke pkai baju kurung tau...nk tau nape? coz bju kurung ni selesa (^_^)....bile dh selesa, kite p mane2 pn rase yakin je....n yg paling penting kite akan rase kite 'comey' je sepanjang hari....(hehe...aku la tu-------------shuke angkat bakul berat2)
ni aku la...b'baju kurung moden kt 'Pantai Murni'...
tgk gambar aku kt ats ni...p pantai pn pkai bju kurung.....wink2 =).....hehe....tp kadang2 kite kne la sesuaikn dgn aktiviti jgk k....jgn nk b'sukan pon uols bntai baju kurung jgk.....tak kne tuuuu.....hehe.....
okay, smpai cni dlu ek....then, aku nk tag kt mber2:
guD luckS........................daaaa

Wednesday, February 16, 2011

Ayam Paprik Baiduri

kemaren sume org tak kje kn? cuti umum smpena hari kebesaran Nabi kite Muhammad SAW...t'msuk la hubby aku pn tak kje jgk...tp kami tak p mne2 pn, blik umah mak kt Sedaka pn tak....al-maklum la dua2 p0se...letih bangat....huhu....jadinye, kmaren aku try lg 1 resepi baru....tak la bru bg uols barangkali...tp...baru dlm hidup aku, n 1st time jgk aku masak resipi ni seumur hidup aku...ahaha...nmpak sgt la aku tak reti2 nk masak time bujang dlu kan? kih3...........taraaa....ni masakanye:
~Ayam Masak Paprik~


hmmm....nmpak s0dap tak? w/pun aku pose kmaren, alhmdllah.....time b'buka memang tak mengecewakan...rasenye wallah.....s0dap la jgk...eheeeee.....kire m'jadi la....aku ghase improve la ckit dlm msak-memasak ni....  dan.....mcm bese2 la, resepi ni aku cilok dr my resepi (^_^).....sesape yg bru nk blajar memasak mcm aku jgk ni, uols leh try la...klik je kt link my resepi  ni utk tgk bahan2 n cara2nye....ok =) memang mudah n s0dap =) 

klu uols buat sbnyak dlm kuali kt pic ats ni, leh mkn sramai  4 org kot....coz kmaren aku ngn hubby mkn utk b'buka tak abes lg....pg tdi hubby aku mkn utk b'sahur pn tak abes lg....aku brkfast sakni pn tak abes lg...tak thu la thun bile nk abes...kih3....(ri ni hubby aku srg yg p0se...aku tak larat dh weh, esk la plak....ri ni nk kemas 1 umah)----------->hubby byar nazar, aku pLak gnti p0se thn lpas (^_^) uols dh ganti? dah.....bag0ssss =)

Tuesday, February 15, 2011

Contest Teka Duit Syiling From Belog Cik Maz

smlam lg aku prasan contest ni time blogwalking....tp ri ni tingin lak nk try test power...hehe....xpe, sambil2 cari kenalan kn....

cik Maz, my answer is RM135.00

pastu, aku nk tag kt my bezfren: 
so, pada sesape yg b'minat nk join bleh klik link pic tabung yg cute kt atas ni (^_^)..............guDLuck!

Monday, February 14, 2011

Teka?

ini epal ijau (^_^)
cuba uols teka, ade bape biji buah epal ijau kt dlm gmbar ats ni...? ahaha....ni bukan contest, saje je....adui....ni la fav hubby aku...memang die amalkan sblum kitorg kawen lg...smpai skrang...buah epal ijau xpenah tak ade dlm peti ais....tiap2 mlm die akn mkn 2 biji epal ijau cicoh ngn garam...smpai aku pn t'ikut2 skali ngn tabiat die ni...tp xpe la, epal ijau kn bnyak khasiat. aku pn xtau ade bape biji epal kt ats ni, hubby aku kate dlm 20 bji ...ye la kot aku agk2, mls nk kire....blik dr market trus lempaq dlm peti ais...tetibe lak aku wat entry psal epal ijau ri ni kn? xde la, aku juz nk kongsi kebaikan epal ijau ni je.....hubby aku amalkan mkn epal ijau ni coz die elergic ngn perut buncit a.k.a boroi...kih3....meh kite check it out ckit ape khasiatnye yg aku dpt dr google:

Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

Epal hijau boleh membantu mencegah:

* Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
* Mengurangkan risiko penyakit jantung.
* Membantu kesihatan membran paru-paru.
* Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
* Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
* Membantu mengekalkan berat badan.
* Mengurangkan tekanan penyakit asma.
* Mengurangkan risiko barah.
* Dengan menghidu epal dapat menenangkan fikiran.


hmm...sume yg ok2 khasiatnye kn.....aku copy ckit je ni, nk bace lg uols bleh klik kt link google yg aku buat tu....so, sape2 nk sihat...bleh le amalkan mkn epal ijau yek =) piss!

Asam Pedas Melaka

Pagi kmaren aku n hubby tgk tv...tukar2 chanel...t'jmpa la rncangan 'Jalan-jalan cari makan'....adui, kecur air liuq..dah la kami pose kmaren... mcm2 menu.....t'msuk la menu asam pedas...huhu....hubby aku tnye, pndai buat tak asam pedas?...aku jawab pandai la....kih3...asam pedas kmpung tu aku pndai la ala2 ikn singgang.... tp, demi m'buktikan yg aku ni pndai buat asam pedas....aku trus bukak My Resepi n salin bahan2...nsib baik la hubby faham, eheee....dh bli bahan2, aku try la buat ptg kmaren....aku main campak je perisa, mklum la xleh nk rase coz pose...huhu.....hubby aku bli 'ikan cuka' (aku pnggil ikan pari yg kecik) ala2 ank ikan pari tu...xtau la uols pnggil ikn pe....n hasilnye....taraaa......
Asam Pedas Melaka Ikan Cuka (ikan pari yg kecik)
aku ni wife yg baru nk blajar masak kn....so kire nmpak chantek la 1st time buat masakan ni....ahaks.....time b'buka kmaren aku suh hubby rase.....b'debar2 aku tkut failed...hehe.....tp skali hubby aku rase, wah! clear! (thumb up)....aduss....trangkat aku rase...ahaha....uols cube la buat (bg mereka yg bru nk blajar la mcm aku)...senang n sedap! nyum2......=)

Friday, February 11, 2011

Perkhidmatan Sewa Bot!

hmm...smalam aku iklankan tawaran upah m'jahit kt Mudah.com...saje nk cube nasib kn...hehe...pastu, mlm tu aku bgtau la hubby yg aku dh iklankan service m'jahit kt mudah .com kn...die ok =)...duk lame tu, die pn tnye 'nape tak iklankn service sewa bot ayah (ayah mertua aku) skali?'..........huhu...ok, esk i iklankan ye syg...hehe...so, ri ni aku iklankan skali kt blog aku...myb tak rmai p'baca lelaki yg bace blog aku ni...tp, pada sesape yg hubby uols yg suke memancing ke...adik-badik or ahli fmily yg shuke memancing kt laut ke...bleh la info2kn kt diorg yek...service baik punye, n harga sewa bot pn b'ptutan....ayah mertua aku ade 3 biji bot...kot2 la nk bwak rombongan kn p memancing...sile2 la (^_^)........piss!
uols bleh hubungi no.fon yg tertera utk mengethui lebih lanjut psal service sewa bot k =)

Thursday, February 10, 2011

Menerima Tempahan Jahit Baju Kurung....

Ada sape2 yg b'minat tak nak tempah baju kurung ngn aku? sangat2 dialu2kan....antara baju yang boleh aku jahit ialah:- baju kurung tradisional, baju kurung moden, baju kurung kedah,baju kurung pahang/riau/pesok gantung, dan baju kebaya (labuh/singkat). Kain plak aku bleh buat kain susun tepi, kain lingkup, kain kipas (susun blakang), dan kain ikan duyong.....aku jugak bleh buat tikam leher kulit kerang. Korang jgn risau, aku letak harga yg berpatutan saje (^_^), tetapi....bergantung pada kain la..... tahun 2007-2008 aku penah amik tempahan m'jahit baju2 opismate aku....syok time 2 coz bnyak tempahan....
baju mak aku ni jenis kebaya labuh, kain lingkup....ni baju raya die 2 3 thun lpas...aku yg jhit...aku buat longgar je coz mak aku taknak ketat2....tkut org kate over dr org mude laks....hik3

ni plak mak aku pkai bju kebaya+pesok gantung, kain lingkup....aku jgk yg jahit....

hmm...gmbar kt atas ni aku srg je yg pkai bju kurung yg aku sndri jahit...mase ni aku kje kt skolah ciku, gua musang...xde mase nk amik upah jhit baju...hehe

baju ni bukan aku jahit, saje nk posing...hehe...tp aku bleh jhit bju mcm ni...baju kurung moden, kain duyong.... aku tak suke baju kurung yg ketat2 coz bdan aku ni sekeping...ahaks...

ni bez fren aku time aku kje sbagai animator kt nicosaga sdn.bhd. dlu.....tgk baju kurung yg die pkai tu....haa, aku jgk yg jahit k...eheeee
so, pade sesape yg teringin nk upah baju kurung kt aku....anytime (^_^)...bleh hubungi aku ngn segera....019 5138 283.

bezday boy lagi...

spatutnye entry ni aku tulis pada hri kjadian lg...tp pada hari kjadian aku msukan entry yg lain...huhu....so, ni dh lewat 2 hari la...08/02/2011 adalah hari kjdian bezday boy yg aku mksudkan...em, xde smbut ape2 pn...cume ucapan & kucupan dr aku je yg xputus2 utk hubby start sblum hingga la kmaren...hehe....hadiah aku dh beli n dah bagi pn mnggu lepas...hubby aku pn dh siap pakai....hehe...lpas aku bli hadiah sbnarnye aku nk balut la ckit kasi chantek2 kn, tp hubby kate 'takyah la yang...m'bazir je' huhu....aku tak kisah, yg pnting hubby aku shuke =).. tapi, bila dh smpai hari kejadian plak, aku lak yg lupe bg kad bezday....kad tu dh lame aku bli (camane bleh lupe)...jadinye, kemaren bru aku bg...aku tulis siap2 n taruk atas rak tmpat hubby bese taruk jam tgn dia lpas blik kje....hubby said 10s...n tnye 'nape lewat shari?' ....hehe...xsngaja yang....tp die ok je =)...aku sbnarnye tak kisah klu takde hadiah murah @ mhal bagai....tp yg pnting aku nk kad...tu je bukti hubby @ aku ingt akan bezday masing2....sjak kami b'kwan dlu smpai la skrg =)
kad bezday yg t'lewat shari aku bg...hehe...pic ni aku amik sblum aku tulis something la kt kad tu...

haa...ni la hadiah yg aku bli utk bezday hubby, nsib baik bli time ade sales...hik3...bukan b'kira, tp b'jimat =) n ni jgk la merupakann sluar hubby yg p'tama b'saiz 31...sblum ni dia pkai saiz 30...maknanye hubby aku dh b'tmbah brat badan (tgk la sape wifenye kn...kih3)
anyway...aku harapkan dengan pertambahan usia hubby aku, dia smakin matang dlm m'bina family kami...insyAllah....HAPY BEZDAY SAYANG...MMMUUUAAAHHHSSSS (^_^)

Wednesday, February 9, 2011

Hubungi Kedai3Posen



Hubungi Kedai3Posen
aku saja la buka blog ceera...aku suka explore blog dia coz bnyak info yg mnarik...hehe...pastu tgh duk syok usha2...nmpak la link pic kt tepi tu...kedai3posen....dah ade kt cni ni opkos la aku dh klik kn....so, if sape2 yg b'minat bleh la klik jgk....saje2 je ni aku promote...xde fulus mashuk pn....eheeeee

ni ade info jgk la ckit pasal kedai3posen =)

Kedai3Posen adalah;
Online shop yang mula beroperasi sejak 12 November 2010. Ia menjual barangan seperti
  1. baju bayi & kanak-kanak
  2. tudung
  3. shawl/ pashmina
  4. kaftan / baju kelawar dari Terengganu (coming soon)
  5. t-shirt muslimah (coming soon)
  6. nursing t-shirt/blouse (coming soon)
  7. barangan permainan bayi/kanak-kanak (coming soon)
  8. kain pasang dari Terengganu (coming soon).
  9. kain batik sarung dari Terengganu (coming soon).
  10. makanan-makanan kering dari Terengganu (coming soon)

Tuesday, February 8, 2011

Tanaman baru

Pokok pisang yg hubby aku tanam baru ni dh nk membesar....benih lada aku plak dh b'tunas...syok aku nengok, maklum la tak penah tanam2 sblum ni kan..hehe...em, blik kmpung kmaren dlu plak mak aku bg pokok serai n pokok lengkuas...pokok kunyit aku taknak coz mak aku taruk baja taik kmbing...fresh lg oi baja tu....huuuu...
ni pokok serai...sbnarnye ade bnyak, tp hubby aku tanam bnyak lubang la...tanam ckit2... aku siram pagi tadi penuh ngn siput tau...kurang asam punya siput. Kebetulan plak pagi tadi mak aku call...dia bgtau letak garam kalau siput bnyak, nti siput2 tu akan mati klau kena garam.....haa, bleh jimat tu, takyah bli racun siput =)

ni plak pokok lengkuas...memang bnyak ni je mak aku bagi...hopefuly cepat2 la membiak jadi bnyak...hehe

haa...korang tgk...ni la anak2 pokok lada aku....hehe...tak sabar nak asingkan diorg.....ni usia diorg semnggu besar ni. Utk pngetahuan korang gak la kan, yg aku tahu...pokok lada ni dlm masa 3 mnggu dh bleh kutip hasil tau....kita tgk la nti camane....eheeeeeee

em, ni polybag yg mak aku bagi...ade lagi...tp tanah area umah aku ni keras2 n bnyak batu2 kcik la....tu yg hubby aku letak ckit je tanah dlm polybag tu....aku nk tanam lada pn mcm tak syok plak bila tgk tanah tak cantik...huhu

Hutan Lipur Chemerong

Hari jumaat baru ni aku n hubby bLik kmpung kt dungun, b'tolak pg lg dr sedaka...tp singgah melawat mak ngah kt Grik dlu, pastu g kenduri umah mira (adik ipar) plak....p mai p mai dlm kul 6 lbih jgk la smpai kt ambs....tired... esokan plak hari sabtu, aku, hubby n mak aku juz plan nk g mandi air terjun je kt Hutan Lipur Chemerong...korang penah p x? aku pn bru kali ke-2 p mandi sana...hehe....xjauh pn....dlm 40km kot dr kmpung aku, tmpat pn ok...ade guard n rmai org dtg musim cuti...tmpat memang fresh =) hehe...
ni baru sampai, tak mandi lg...snap2 dlu...ni mak aku yg jadi jurufoto, hehe....b'sngguh2 dia suh kami b'gmbar =)

cantik tak? tp ni kt bawah la....air laju...aku tak brani naik kt atas....nanti la lain kali p lagi...heee

kami dh menyelam, mak aku tgh snap2 lg....hehe...syok mandi oo....cejuk bangat

hubby aku dah naik time ni coz rmai la plak dtg mandi kt kami...air jdi tak syok la...huhu....ni muka hubby aku tgh cejuk....kih3

pic ni pn sblum mandi...hubby aku tgh cari pot nak terjun...rmai org la, tgk la blakang aku tu....
tp cemerong memang bez....mai la ramai2 try (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...