Thursday, December 26, 2013

Cuti hari natal...

Sonok ri ni hubby cuti....boleh bergandingan main a.k.a jaga tasneem...hehe.... Bngun pagi tadi aku tnya hubby, 'ri ni x g memana kan?'....'p tgk umah' pendek je hubby aku jawab, tp memang skrg pantang cuti@hujung minggu kami p mlawat umah baru je....xsabar nk masuk...huhu...skrg dlm proses quotation nk renovate dapur n pntu pagar...hopefuly brjln ngn lancar la sumenye...amik kontraktor cina, kemas katanye....harap2 begitulah....tp lambat lagi nk start, lepas CNY thn depan baru leh start kot....huwaaaa....sabow....sabow....(sambil urut dada)

Tp g tgk umah kejap je tdi, yg selebihnye tgk umah utk dijual....mber hubby yg nk beli, zulkarnain.... mber hubby aku tu mber aku jgk la kiranye....1 universiti kami (aku n hubby) n 1 kos ngn aku....cuma kt U dlu aku xde la rapat ngn geng2 lelaki...pemalu kennnnn......ngeeeee.....wife dia plak shida, schoolmate hubby aku upper six dlu....so, p mai p mai tang tu lah kiranye....baru je dpt tukar ke Penang dr ganu, so nk cari umah n belilah...yg beznye umah utk dijual tu 1 level ngn umah aku...klu dia amik umah tu memang aku tumpang sonok la weh...wife dia pon suri rumah cam aku, so ade geng la....jiran2 baru aku ramai yg krja...masa 1st time dtg tgk umah ri tu ya hampun punya la sunyi kawasan tu....tp bila dtg time cuti skolah ni, nah ko....riuh...ramai lak tu budak2 baya tasneem....legaaaa....hehe

Dh setle sume bincang2 ckit trus p lunch memasing dh lapar...then balik umah coz tasneem dh start tuntrum ngantuk nk tito....lpas asar kami kuar plak p Pantai Merdeka, ingtkan nk pekena mee udang Pulau Sayak....tp ye la, pegi pon dh lewat....so, smpai sana parking dh penuh smpai melimpah-ruah..xsanggup la nk mnyelit2 bagai, trus p Pantai Merdeka...kt sana pon ya hampun parking melimpah-ruah jgk hoi...aku rasa disebabkan mber kami ikut skali je tdi hubby aku berasak jgk cari parking, klu kami bertiga je konpem patah balik dh kot....bukan hubby aku la nk berasak2 bagai....musim cuti skolah kan, biasalah...mana2 pon ramai org, tambah plak ri ni cuti hari natal kannn....lagi lah....mak pak bawak ank jln2 sedut angin....hehe...kami smpai tu dlm kul 6 lebih dh...layan ank2 main kt play park je la...


Ini baru smpai...mood xdatang lagi...huhu

Ini Aleesya...ank sulong zulkarnain n shida
Budak comey ni sgt petah berkata2....huhu
Tgh syok dia duk main tdi ade 2 3 org budak pompuan amik gambar n sembang2 ngn dia
Pandai sungguh aleesya ni mcm diajar2....
Haaa...masa lunch t/hari tdi pon aku dgr aleesya baca doa makan
Sbijik2 xpelat langsung....oh tasneem, aleesya boley jadi idola awak yek...
Baru 3 tahun lebih ni..

Ok, ni start berminat ngn keadaan sekiling...
Jaga2 aaa.....


Wah, nampak bnyak kite berterbangan....


Eh eh...ade org jual belon...


Tu dia...papa follow...dh tau dh dia nk p mana tuuu....


N inilah ibu aleesya...adiknye aku lupa nama apa, bru 7 bulan
Tgk cik tasneem....tido tdi xbrape nk cukup
So, beginilah akibatnye, serba xkena 
Dlm kul 7 kami balik...
Tp zulkarnain n shida xbalik lg, kebetulan mber srg lagi dtg gak
Depa lepak situ dlu, kami cin cau dlu
Bagi hubby aku, malam2 baiklah lepak di rumah sahaja
Stakat nk sembang2 ngn kwan mlm2 kt luar bukan jenis hubby aku...alhmdllah di situ
So, sampai umah melena la cik tasneem
N aku plak siapkan kje2 umah yg terbengkalai ri ni, ala...kemas dapur ckit je..huuu
Dh penat, nk tido....nunite...



Tuesday, December 24, 2013

Tugasan....


Menyiapkan barut baby lagi 20 lai ^_^ 



Potong kain di malam hari
Ank n suami dh tido baru boley wat kje
Siangnye nti mesti tido berjemaah ngn cik tasneem....hehu


 

Monday, December 23, 2013

Tasneem n padi....

kisah ptg kemaren balik umah MIL....
skrg kt Kedah musim padi menghijau...
pemandangan sgt cantik...
umah MIL plak btul2 mngadap gunung Jerai...Subhanallah...

hubby plak, tiap kali tgk sawah padi sayu di sudut hati...
menggamit kenangan zaman kanak2 katanye...
dulu hidup susah, tp sronok berkubang dlm bendang....
klu dia bercerita aku mcm xpecaya....
alhamdulillah hidup skrg jauh lebih baik berbanding dulu....
smoga kami xlupa asal-usul...

'tasneem...hidup ini xperlu berbangga diri...
sentiasalah tunduk pada sang Pencipta...
smoga kita sntiasa bersyukur...
kerana sape pon kita, tetap sama disisi Dia...
melainkan amalan sajelah pengukurnye....'

err....mama xpndai berpujangga....layan gambo tasneem je la yek...huhu (maluu....)


sume gambo non-edit
cuma tamboh frame jek...










 

Sunday, December 22, 2013

Pos nursing pillow

Petang ni nk pos nursing pillow kwn aku punye...baru je bersalin beberapa hari, igtkan thn depan jangkanye...eh, skali baby dh kuar...huhu...bantal xsmpai lg....sory ek kwan...hehe...bntalnye dh lama siap, tp asyik tertangguh je nk pos....



Nursing pillow...
Model is malu2 coz xmandi lg tu bngun pagi...huhu



Ok, xyah pakai model lah...


Dah siap bungkus comot2...
Nk guna pos laju...hopefully smpai ngn slamat
Dr kedah ke ganu...esk lusa smpai kot...in shaa Allah...


Jaa....tahniah dh dpt baby gurl lagi....



Saturday, December 21, 2013

Dinner time...

Lama aku xberdinner kt majlis o program apa2...siyes, sejak aku jdi surirumah spenuh masa ni memang jarang la...kadang aku follow gak hubby, n kadang x pon...segannn....huuuuu....

 N hari selasa baru ni, mlm tu hubby aku gtau 'esok siap awal2 ek dlm kul 6.30ptg, ade dinner'....hoh?tokojut den...klu iye pon xleh gtau awal ckit ke yang? Er..xmo g la, i xde baju+segan....mana boley, kna pegi jgk....hokey, xde pilihan...huhu...so, rabu tu aku siapkan baju kurung tasneem spasang..papanye nak ank dara dia berbaju kurung, kasi nampak ayu kot...ngeeee...

Dinner biasa2 aje pon, bukan kt hotel bagai....juz Majlis Makan Malam Bank Rakyat Cawangan Sg.Petani...lokasi is kt Cinta Sayang Golf & Country Club Resort....tp resort ni memang femes r kt sg.petani...er, aku pes time r masuk cni mlm tu...huhu... Sbelom nk g tu aku dh cuak coz takut tasneem meragam, maklumla dlm kul 8 spatutnye time dia tido dah...memang 2 3 hari ni mood dia tido awal...so, kerisauan ckit berganda di situ...dh try nk kasi tido ptg tp dia xmo, jadinye aku redo je la apa bakal berlaku kt majlis tu nti....tp sebaliknye plak terjadi...tasneem kemain sonok hoi...w/pon dia srg je brbaju kurung, tp aku rasa dia srg je yg aktif duk blari sana-cni....duk tawaf dlm dewan tu, sume org dia tegur....hubby aku makan pon xkenyang duk brjaga2 ngn tasneem je....omaknye ni melekat je kt kerusi....malu2 kuceng...ngeh3....nak amek gambo anak pon maluuuu....aduyai...rugi lak xamek gambo tasneem bebanyak mlm tuh.....oh, menu is steamboat....err, ni ada la ckit gambo aku amek dr geng2 fb hubby...haha...jgn marah no....


Steamboat kt cni memang sodap....

Ini smua staf Bank rakyat....tu papa ngn tasneem...hehe


Smua dlm 100 org gak la yg dtg bwak fmily...tu pon ade jgk staf yg xdtg 2 3 org...
Err....di manakah aku?cuba teka....ngeeee....xpenting pon aku kt mana kannn...heeee


Ok, ni pakai enset je amek gambo tasneem
Time ni baru start nk mkn, tasneem pon nk start mnjelajah bagai


Kejap lagi tasneem siap naik atas pentas lompat2 ko...
Memang dia sonok sgt2 mlm tu....huhu

Err...bLurr...tp nk tempek jgk... (dah ini je yg ade)
Nk bagi mikrofon kt papa...suh nyanyi 1 lagu kot...haha

Em, gambo sndirik xde pon...malu2 kuceng melampau coz xde geng kan....
Klu ade geng haruslah bertempek2 gambo aku kt cni ni...ngeeee
Majlis abes dlm kul 9.30 gak, masuk kete tasneem trus ternganga
Dah ngantuk sgt kann....smpai umah hangkut je masuk bilik n tido berbaju kurung smpai pagi..
Alhmdllah tasneem xmeragam mlm tu w/pon sbenarnye dia sgt mngantuk
Ramai yg prasan matanye dh merah saga....hehe



      

Friday, December 20, 2013

Ikan free.....

Err....cam blagak plak tajuk n3 nih...tp aku xtau nk wat tajuk pe...bantai je la.... Alkisah ayah mertua aku kejenye ke laut....bukan nelayan, tp bwak pelancong memancing....FIL aku ade 3 biji bot utk kaki2 pancing sewa...jadinye pegi pagi n balik petang gitulah stiap hari....so, hasil tangkapan kadang2 ada, kadang xde, kdang2 bnyak, kadang ckit...so, kami laki bini yg tiap2 mnggu balik kmpung slalu la dpt bawak balik ikn, udang, sotong bagai....alhmdllah....yg beznye klu musim ikan tenggiri, tiap2 mnggu dpt mkn ikan tnggiri.....dlu aku xkenal langsung ikan mahal ni, xmampu nk beli kan.....huhu...skrg makan la smpai muak....


Err...yg berdiri itu my FIL....
Ini gambar lama....
Skrg bot ayah sume dh ade bunbung...huhu
Akhir2 ni husband aku pon tingin nk g mancing
Dh lama xturun laut katanye....
Tingin la tu....

Ini sotong celop tepung...haha
Eh, apa kena mngena lak ngn tajuk n3 nih?
Hehe...ade sangkutannye....
Ini sotong free balik kmpung hari ahad baru ni....
MIL aku bg sotong besar tu, klu aku masak gulai bagai mesti liat
@pon....aku yg xpandai masak...mih3
So, wat la goreng celop tepung....hubby mkn boley abes tau....ngeeeee
Kasi rendam air panas 2 3 mnit pastu toskan....
Then celop2 tepung n goreng smpai garing...
(sampai garing means dlm 5 mnit kot)
Lembut n sedap di mkn....heeeee




  

Thursday, December 19, 2013

Tasneem dan mandi....

Akhir2 ni aku xtahu la fasa apakah yg melanda tasneem....dia jadi penakut yg teramat ngn air....even nk basuh poo poo je pon dia xmo, rela biarkan mcm tu jeee....haish, xboley la ank eh.....nti kulit awk merah2 klu lambat salin pampers....rasanye 2 mnggu jgk la aku berperang ngn tasneem tiap kali nk suh dia mandi....makin dipujuk makin dia lari n makin dia xmo....mnangis smahu2nye....memberontak yg hover aku rase....nape ek? Dah try sediakan air suam utk dia mandi, dh buat buih2 dlm besen kolam dia, dah letak mainan dlm air....ehhhh, cam gitu gak ghopenye.....heran aku, kadang2 tahap kesabaran habis limit tau....hadui la anak....

Dh tu, bukan stakat kt umah je dia mencik ngn air ni, mandi kt umah tok dia pon sama....p mandi kt langkawi hari tu ponnnnnnn sama jgk....di mana2 lah pendek katanye......hubby aku xtau nk watpe dah....sampai la pagi isnin baru ni tasneem tetap melalak time mandi pagi tu....so, aku ngn prasaan yg sgt kuciwa buat la 1 status post kt fb gtau tasneem susah nk mandi....ramai kawan2 bg suggestion, tQ sgt2....

Pastu elok je aku off fb, skali cek pampers tasneem dia poo poo....mind aku cam sedia dh nk berperang ngn tasneem....tp rilek je la dh biasa kannn.....amik sebekas mainan bola tasneem pastu ajak dia main dlm bilik air....eh, elok plak ngikutnye....aku letak dlm besen dia, eh berminat lak nk main, aku ckp klu nk main basuh berak dlu....eh dia rilek je time aku basuh...erk, dh berubah....pastu siap main n mandi lbih stngah jam jgk la....adui la anak...skelip mata boley berubah....


Aku layankan aje la
Syukur tasneem dh xtakut nk mandi
Main la air spuas2nye nak....
Mama temankan....huhu



Skrg mama boley cuci daki2 kt badan awk
Dua mnggu ni mandi ala kadar je kan
So, kita ganti balik masa mandi awak eh....hehe


Fasa ank nk membesar gini la gamoknye yek....memang mencabar...
Itu baru dugaan utk mandikan ank...
Yg lain2?haaaa.....ko tunggu laaaaa....... ^_^



Wednesday, December 18, 2013

Tempahan barut baby...

Tempahan barut baby dibuka n dialu2kan....


Material is white soft cotton+flannel
Saiz: 18'/22' x 6'
Price: rm5/pc
Minimum tempahan 5 lai
Tempahan 20 lai = rm100 (free postage)

Credit to Suzilawati 


Credit to Hidayah





Contact:

Suzirizumskal@yahoo.com
Zie3730@gmail.com
019 513 8283


 

Tuesday, December 17, 2013

Camana nak main clay.....

Sblom2 ni aku ade gak terniat nk belikan clay kt tasneem....tp bila pikir2 balik, eh tnggu dia 2 tahun lebih la kot...time tu dia dh reti ckit kot nk main benda alah tu....alih2 hari kamis baru ni hubby aku balik dr kje wat balik clay ni kt tasneem....aku cam, eh baru je pasang niat....dh dibeli.....tapiiiii.....aku plak yg xreti nk ajar tasneem main tanah liat ni.....huuuuuu.....sudahnye, main je la camana pon nak....pegang2 lenyet2 pon jadiiii laaaa.....

Sekurang2nye motor halus cik tasneem brgerak gak kannnn.....


Aku pon syok gak main lenyek2 clay ni.....hehe


Tasneem lg laaaa.....
Hmm, nti la mama gugel2 yek kot ada cara yg bez nk main clay ni....





     

Monday, December 16, 2013

Bella Vista n Muzium Padi...

Ok, Bella Vista is an apartment....tempat kami mnginap spanjang duk langkawi....lokasi is kt pekan Kuah n sgt2 dekat ngn jeti... Dlu time dtg langkawi kami mnginap kt Chogm Villa, lokasi kt pekan Kuah gak....n aku rasa Chogm lagi bez berbanding Bella...sebabnye Bella xde dapur, waaaaaaa.....hatta rice cooker skalipon xdak wei....jadinye xdapet le aku wat breakfast tasneem pepagi...kesian ank aku, dia bukan jenis mkn nasik lemak, cucur badak bagai pagi2...klu nk tgk dia mkn bnyak is bagi bubur nasi pepagi, konpem aku akn lega sbb dia akn mkn bnyak....klu bagi roti ade la secubit@ dua cubit dia telan.... Lunch ngn dinner aku dh start bg mkanan family kt tasneem, dia pon dh boley trima w/pon xbnyak sgt mkn....tp boley nampak la dia kenyang tuu....itu pon dh alhmdllah.... Ok, len kali klu nk dtg lagi konpem hubby aku apply Chogm je....senang nk masak....

Xbnyak sgt view....huhu
Ni ngadap laut belah kanan tu...tp jauh gak la, bukan btul2 depan


Ni sbelom memulakan penjelajahan di hari ke-2
Bergambar duluuuu.....


Fresh je pepagi kann....



Haruslah ada kami ber-3.....ngeeeee

Ok, ni dr tingkat 2 Bella Vista...cam english style gitu kannn....


Time nk balik dh ni.....bergambar dlu....huhu


N ni plak time tnggu feri....
Nk dijadikan citer kami naik feri 5 mnit lg feri tu nk gerak...
Kt tiket no.feri tulis lain, pastu announce plak no.feri lain
Last2 tinggal 2 3 ketul je org dlm balai mnunggu, hubby aku p la tnye guard pintu
Katanye feri nk gerak dh ni 5 mnit lg....
Ngok ngek kjap di ctu....huhu
Tp alhmdllah sume dh slamat.....


Smpai kt Kuala Perlis dlm kul 2 lbih gitu....
So, hubby ajak p Muzium padi
Sbelom tu mkn dlu....
Dh smpai muzium elok2 lg 10 mnit nk kul 5 hoi....
Baru naik tangga, eh skali pak guard gtau dh tutup....kul 5 ni dh tutup
Aduyai...ngok ngek lagi di situ....
Jauh tu kami nk smpai situ....
Nk wat camana, xdak rzeki....huuuu


So, bergambar di luaran sahaja lah kami......


Dan kamiii......


Mood tasneem bru nk ok coz baru leh turun dr kete....
N boley berlarian kembali......


Hehe....my bonda ni...saje posing maut kannnnn.......


Ok la, last but not least......
My kecintaan tasneem.... 
^_____^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...