Monday, July 27, 2015

Anugerah Syawal 2015


Salam 11 syawal.... Aku kembali utk mghapdet blog yg dh berabuk 3 inci....kejap aktif, kjap x...gitu ler kekdahnye bila dh jadi mak ank 2 ni....huhu...org lain bleh je apdet blog, nape plak aku xleh oi....kje umah xpenah nk abeh, nk curi masa ckit time mlm pon xlarat dh....energy aku dh flat....kne cas utk guna esoknye plak....huk2, sadis w/pon keinginan nk aktifkan blog membuak2.... Gambar dh bnyak duk simpan, nti klu xmsuk blog ade je yg ilang kang....so, smentara sempat ni aku nk story pasal aidilfitri 2015.... Yg lain2 blakang kira.....

Alkisahnye tahun ni beraya di Kedah lagi raya pertama....klu ikutkan spatutnye giliran Ganu, tp en.hubby gtau dh awal2 xdak cuti sblom raya...so, nk balik ganu memang xsempat....klu balik malam raya konpem la jem....xlarat nk redah wei ngn ank2 kecik ni....jadinye dr awal aku dh set mind raya kedah dulu.....elok je dh set bagai, last2 minit hubby gtau eh dpt cuti lak hari kamis tu, so katanye sempat kot balik hari rabu malam lepas bukak pose.....aku mcm....emmmm....xsempat la nk braya kt kedah dlu....eh, gitu lak kan....patutnye happy kot hubby bagi green light nk balik ganu......tp bila pikir2 balik mesti jem bagai.....so ikut ler plan asal raya kedah dlu, n raya ke-2 bru balik ganu....

Tahun ni xde tempah kuih o biskut raya pon....siyes....hubby aku beli krepek2 je.... Malas dh nk membazir, aku pon xdenye nk buat2 rajin ke hape.....bekas biskut raya pon xkuarkan lgsung.... Pagi raya lagi la xde buat apepon kt umah sndiri....sebab awal2 pagi raya terus gerak p umah MIL...hehe.... MIL aku buat bihun sup, biras aku plak wat nasi ayam.....opkos la ketupat lemang rendang ayam rendang daging sume ade....biskut raya n krepek mcm2 lagi la..... Kaklong tasneem 2 3 hari sbelom raya dia mcm gaduh ckit ngn nasi.....xbape nk brnafsu mkn nasi....haish, mati kutu aku.... Tp bila jumpa ketupat ngn lemang dia ngadap srg boley abes wei.....ok la tu kan, setidoknye dia mkn jugek dr mkn merapu....huhu

Niat hati aku sbenarnye thn ni nk bawak kaklong p semayang raya.....ingatkan nk tinggal thaqeef kt ucu dia kjap.....tp xkesampaian la....tgk la thn depan camana.....tingin nk bawak kaklong brjemaah kt surau/masjid coz kaklong slalu je ckap kt aku nk semayang kt masjid bila tiapkali papa dia drive lalu dpn masjid..... Masih blom kesampaian.....
Eh, brbalik pada citer raya....lepas hubby n MIL balik smayang raya, cam biasa la layan tetamu....depa2 akn beraya keliling kmpung dlu.....aku pon tnggu mood thaqeef ok baru la bawak p umah tok nek n umah tok chik dia....xbnyak rumah aku p keliling kmpung coz thaqeef ckit merap....xsyok la kan....kaklong plak enjoy ngn spupu2 dia....dh bleh brdikari tu nmpak brani dh ngn org....siap boley nyanyi2 bagai.....hamboi, kemain syok kan kaklong....
Petang p beraya ke kampung pisang, kota sarang semut alor staq.....tempat adek bradek FIL aku brkumpul la.....meriah weh....cuaca plak alhmdllah cerah je kan..... Kami p 1 kete je, FIL aku duk depan, aku n MIL kt blakang ngn tasneem thaqeef n 2 org lg ank buah.....smntara nk smpai yg duk blakang sume trlena....yg aku xtahan kaklong tasneem siap landing kt bawah tdo mcm ats katil....huhu, feel btul raya kali ni.....nasib baik time smpai memasing xmeragam..... Balik umah MIl dekat2 nk mlm dh....kami pon siap2 nk balik sg.petani la.... Balik umah terus tdo coz nti 4 pagi nk tolak balik Ganu laks....hehu....

 kami....serba hitam tahun ni

 thaqeef kemain....segak brbaju melayu
hehu

 kami ber 4....
kak chik a.k.a adk bgsu hubby tlg snap, 
gegar la kak chik...huuu

 yg ni kesilauan plak....

 kaklong kelaut...jual mahal suh brgambar ngn mama

 ngn soffiya....spupu beliau...
sama tinggi...tp soffiya 4 thn...

okeh...tu je kisah raya pertama....raya sterusnye smbung laks.... hmmm, thn ni xde kelam kabut bagai coz baju raya kami 4 branak 2 minggu sbelom puasa dh beli siap2....hehe....so, kepala xde pening sgt nk pikir.....bulan puasa tu juz topup2 je.....sbenarnye thn ni bank xde buat baju utk staf2 diorang, itu yg tema kami bebas....xde follow tema bank...hehe....hitam pon bukan pilihan kami....hubby aku nk green emerald sbenarnye tp saiz xde utk kaklong kot...ntah, lupa dh....so, amik kaler hitam la sume slamat ada saiz memasing....2 3 hari sbelom raya pon aku dh siap iron baju2 raya....huhu, semangat bebeno....idok ler semangat sgt, biasa2 je...tp bila anak dh 2 org ni, aku xmo la kelam kelibut bagai....sudahnye aku sndiri yg letih.... bila aku letih, cepat nau nk memarah.....xsukeeee......

hokeh....selamat hari raya uols.....maaf zahir n batin.....


 

1 comment:

QasehnyaRania said...

comelnya kak long.. dh besar :)
sedondon don .. saya this year bru berpeluang sedondon don anak beranak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...