Wednesday, July 29, 2015

Tasneem N Thaqeef....

aku nk story kisah 2 badek ni....tp mcm blank plak...xtau nk mula dr mana... bnyak dh citer diorg aku ketinggalan nk masuk kt cni...lebih2 pasal thaqeef...hero kecik tu dh bleh duduk dh, tp stil lesen P ...xde la pro lg....tu pon bukan main sonok dh dia kan....hehe...gigi blom kuar, merangkak xde....mnyulur baru nk masuk lesen L, ckit2 la...brgolek2 je pro yg hamat...kadang tgh aku dukung pon dia nk brgolek2....nk suh aku lepas o letakkan dia la konon....mcm la klu mama dia letak bawah dh bleh jalan kannnn....huhu.... tp alhmdulillah hero kecik ni aktif sesangat w/pon antibodi cam xbape nk kuat sgt....huuuu....spanjang 8 bulan ni, dh 2 kali thaqeef demam n selsema....demam xkisah sgt sbenarnye, bese la peralihan bulan kan....tp selsema ni...bukan selsema bese2, siap hingus ijau tuu....baru 8 bulan kot....huk2...kesian kt dia la time nk mnyusu....tp xpe la, selsema je kot....xyah nk runsing sgt....mentang2 kaklong tasneem dlu xpenah selsema ijau.... tp siyes weh, memang kaklong tasneem xpenah selsema ijau smpai la umur dia 2 tahun lebih kot....kecik2 dlu hidung kaklong akn trsumbat klu dia melalak lelebih jer....tp time nk mnyusu xde la tersumbat bagai, elok jer....ye la, lain ank lain kekdahnye.....mana sama....huhu....tp tu la, thaqeef brsalin kt wisma pakar dr.ram....so, lepas lahir dia dh kena suap susu tepung weh....bnyak oz jgk la coz esoknye baru dpt jumpa ngn aku, tu pon alhmdulillah thaqeef pandai jgk bf bila duk ngn aku....xpe la, bahagian memasing kan dik....sabau je la... kaklong tasneem kuat la dlu brsalin kt hospital yg mesra susu ibu....w/pon operate kaklong tetap kena minum susu mama jgk....so skrg antibodi dia sgt kuat alhmdulillah...klu demam kejap je dh kebah, selsema susah nk hinggap kt dia....dlu aku batuk seminggu baru brjangkit kt tasneem...padahal masa tu aku masih bf dia.... camana pon aku tetap brsyukur coz ank2 aku chat xde la sakit teruk2, in shaa Allah....

kaklong tasneem lak dh lama rasanye aku xbuat aktiviti utk dia....makin adiknye membesar, makin kurang masa aku brmain ngn kaklong....ksian sgt...nak2 klu adiknye demam n nk merap je...tinggal la kaklong sensorang dlm bilik dia...huhu....penah baru ni lepas aku nenen thaqeef dlm bilik utama, aku intai kaklong dlm bilik dia sebab senyap jeeee.....saje la nk tgk dia buat pe kan.... skali dia termenung, pastu aku g slow2 kt kaklong n tanye knape syg? dia jawab 'sume pon xde kawan....mama xde, adik xde, papa xde'....Allah...kesian weh....aku ckap leklok kt dia mama nyusu adik, adik trjaga satni....adik kan demam....papa kje....sori kaklong....jom kita main....hmmm, gitu la...senang je nk pujuk kaklong, tp tu la aku layan dia main kejap je la dah bnyak lagi kje nk kna siapkan....time thaqeef merap memang bnyak la kje yg trbengkalai....nk masak xsempat....kain dlm mesen pon xterjemur, bla bla bla..... tapi time layan kaklong tasneem main tu kena layan sungguh2 la....bak kata org masa yg kualiti w/pon 15 mnit je....lepas tu kaklong tasneem sambung main sndiri ok la....aku sbenarnye xsuke kaklong main sensorang, anak2 ni klu main sensorang cenderung utk jadi nakal....cakap kita pon xbape nk dengar....tp nk wat camana....huhu....tp kaklong tetap anak yg baik...sayang kaklong ketat2....thaqeef plak tetap hero kecik mama..... aktif yg mnyenangkan hati mama....hehe

suka tgk hero kecik ni gelak....
kecik2 xde gigi comey kan...heeee

kaklong ngn taman menan memang xleh pisah...


sibling

cik thaqeef ada la dia geram kt something tu
kecikkan mulut n kembangkan idung...haha

hero kecik n hero besaq....
thaqeef nk amek apa tuuu?

side view....hehe...ade jugek

tengok tu...makin kembang idung....
haha

smua gambar2 kt ats ni time balik beraya ganu baru ni la....shari sbelom kitorg balik kedah kan x g memana....so, petang tu kuar amik angin la bawak mak aku n ank2 ronda...p taman menan.....er, sempat jgk la p beraya umah bff mak aku kjap....heee....nk tgk ank aku yg kecik katanye....lagipon dh lama aku xmelawat dia....warga tua...arga tua jgn dilupa tau.....

ok, itu je la ckit sebnyak pasal 2 badek ni....dh lama xmenaip tetiba jadi kematu lak jejari runcingku.... otak pon blank2 nk stori ....xpe la, slow2 panas enjin kan...haha....apa2 je la....

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...