Tuesday, March 20, 2012

Bidan

hari sabtu baru2 ni mcm biasa aku ngn hubby balik kg umah MIL...itu adalah rutin di hari minggu... n aku xthu pon mak pada biras aku (MIL adk ipar) dr kelantan akn dtg hri tu... n utk pngtahuan uols jgak mak (makcik ani) biras aku tu adalah bidan... myb rezeki aku hri tu kot, bleh la mintak tlg dia pegang2kan perut aku ni ckit... dia adalah bidan yg agak pro jgak coz dh lama dlm bidang ni n sbelum aku pegnent pon aku penah berurut ngn makcik ani ni....

makcik ani juz perbetulkan ckit kedudukan baby dlm perut aku coz katenye baby aku mcm duk senget ckit n bimbang gak tkut dia kalih kpala ke atas plak...lgpon lagi 2 minggu je nk masuk 8 bulan dh...klu baby duk songsang plak naya la jawabnye... apepon makcik ani juz berusaha, tetapi Allah jua yg menentukan... tp lpas makcik ani pegang2 perut n urut2 ckit aku rase ringan n selesa ckit.... maklum la perut makin m'boyot, keselesaan pon makin kurang... tp makcik ani t'kejut bila tgk keadaan pusat aku...katenye bntuk pusat aku mcm org dh nk smpai mase, xpenah lg dia jumpe pusat org pegnent 7bulan lbih yg mcm aku... aku pon xthu camana sbnarnye, rasenye pusat aku bese2 je... bila aku baring pusat aku flat je, ckit pon xde lekuk ke dlm....klu aku b'diri pusat aku akn t'jojol kuar, huhu....myb pusat aku jenis xdlm kot...

tp makcik ani kate lg baik ready brg baby siap2 dlm kete n bawak je klu g memane (mcm tau2 je aku xkemas brg lg....huuuuu) lagipon katenye jgak garisan kt perut aku pon dh nk lurus....mcm xlame dh masanye, apepon get redy je...ank sulong ni mna nk tau kan.... tp memang aku xnafikan sjak msuk 7 bulan ni dh bnyak kali jgak terasa mcm cntraction, check up kt specialist mnggu lepas pon aku dpt ubat utk tahan cntraction lg coz katanye rahim aku mcm agak mngeras ckit (aku pon xpaham tp mulut ni xringan plak nk tanye....huhu) n aku kna mkn ubat tu smpai abes.... malangnye aku xmkn pon ubat t'sebut (b0leh gituw?) bukan pe, kesan ubat tu akn buat aku mnggigil ckit... so, klu aku rase sakit bru aku telan ubat tu....bleh kannnnn =)...

so pagi ni aku b'tgkus-lumus cek snarai baby yg nk kna bawak p spital nti...
dh simpan siap2, nti hangkut je bakul ni masuk bonet kete....
sbenarnye aku bajet nk bawak beg je, tp hubby yg beriya nk bli bakul ni
utk bawak p spital....em, ok jgak la yang....

erk, barang2 baby dh redy....brg2 mama camane? emm....ade lg beberapa benda alah yg xbeli, so mcm xbez je nk kemas lg klu ade brg yg xde...so, tnggu la ckit lg bru kemas brg2 mama...hehe.... klu xsmpat pon senarai dh ade, biar papa je la tlg bawakkan nti...ngeeeee.... 

sbenarnye agak berdebar bila dh kemas brg2 utk bawak p spital ni... terase makin dekat, tp memang makin dekat dh pon kan...cumanye bersedia ke x aku ni? huhu....cay0k mama! u can do it!! INSYALLAHH..........


5 comments:

aTy _faRed~ said...

saye dah kemas barang..tapi malas nak hangkut ke hulu kehilir..lelagi kiteorang jenis tukar2 kereta..lapipon pikir..letak barang n baju baby dalam kereta nanti berkuap panas..[kot]

Wawa said...

bestnye....nak jgk org tgk pusat n perut camtu..hihi..boley...??

Wawa said...

bestnye....nak jgk org tgk pusat n perut camtu..hihi..boley...??

Hana Soffelia said...

Kadang2 kena check bidan jugak kan sbb pengalaman org lama tmbh2 bidan ni bla dia pegang perut n rasa kedudukan baby tu dia taulah baby tu dh bersedia nk kuar ke tidak. Weee, mcm Hana lak xsbr nak tggu baby awak keluar. hehe Kuat semangat ye.

ibuhebat said...

Biasalah tu.. makin dekat due, makin berdebar + tak sabar + takut .. semua lah ada. hehe.. moga segalanya dipermudahkan... amin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...