Sunday, January 24, 2016

Suplement Asli

Anda ingin mengamalkan suplemen yang diyakini tanpa campuran bahan kimia dan bahan pengawet? 


 Terlalu banyak produk di pasaran dan tidak tahu memilih?

Inginkan suplemen/vitamin yang tidak pahit serta mudah untuk konsisten...?


Sesuai untuk yang belum berkhwin, sudah berkahwin, yang sedang berpantang, masih menyusu badan, yang sudah menopouse, pengidap darah tinggi dan kencing manis?


Apa kata saya sarankan anda mencuba produk yang berasaskan manjakani 100% tulen tanpa campuran herba lain, tanpa campuran bahan kimia dan bahan pengawet...... khasiatnya untuk kesihatan dalaman serta luaran kewanitaan kita..... 


Manjakani, kapsul manjakani, suplemen, vitamin, suplemen asli, kewanitaan
Kapsul Manjakani
RM30 (50 biji)
Postage RM6
Hanya telan 2 biji kapsul setiap kali 
Selepas makan malam


KAPSUL MANJAKANI mama_tasneem dapat membantu »»»

■ maintain rapat, ketat, padat, mantap & lebih bertenaga
■ tanpa keputihan merimaskan
■ tiada senggugut menyakitkan
■ payudara & pinggul kembali anjal
■ peredaran darah lancar, wajah kembali berseri
■ lawas membuang, toksin disingkirkan
■ kitaran haid normal & lancar
■ tanpa masalah angin seluruh badan
■ mengecutkan rahim, rahim subur
■ rawat masalah cyst & fibroid secara semulajadi
■ aliran susu badan lebih lancar
■ kembali ghairah bersama suami
■ bau badan hilang, hormon stabil

sms/wassap: 019 513 8283 (puan ina)

     

Friday, January 15, 2016

Manjakani atasi cirit-birit

Hmmmm....xabis lagi aku nk citer pasal anak2 yg terkena muntah2 n cirit sampai thaqeef kena warded baru ni...silakan jangan jemu yek :-) 

Al kisahnye kan terjangkit jgk muntah2 n cirit kt aku mlm pertama tdo kt spital ngn thaqeef....lebih 5 kali gak kot aku ulang-alik masuk kuar toilet.....nasib baik toilet sbelah katil je, n thaqeef pon melena.....jiran katil sbelh pon melena jgk (anak kena denggi).....so xde gangguan sgt la aku bertapa dlm toilet mlm tu.....siyes smua isi perut kuar, 0..... nk minum air pon xbrani hoi..... dan2 aku teringat ke manjakani time tu, haha...tetiba kan....  masa 1st muntah aku dh gtau nurse n dia bagi air garam suh aku bancuh minum.....abis sgelas aku minum air garam xsmpai 1 minit dah kuar balik.....huhu..... aku terpikir klu duk kt umah konpem aku akn bancuh air manjakani+ madu n minum..... tp malangnye aku kt spital n botol kapsul manjakani pon xbawak sbb xtau thaqeef kena warded....




So mlm tu xbape boley tido sgt la....memang xslesa perut ni ha.... aku sesangat la risau apa akn jadi pagi esk ni klu kedaan aku brterusan..... kesian kt thaqeef nti takut susu aku brkurang coz xminum air..... 

Tp alhmdllh magiknye pagi tu aku xde muntah2 n cirit....cuma perut sgt2 xslesa n slera makan memang kelaut.....juz alas ngn bubur nasi thaqeef yg spital bagi je pastu minum air suam....alhmdllah jgk mampu melayan thaqeef ygckit aktif sbb 2nd day dia dh xdemam.....uih, semput jgk la melayan dia dgn keadaan aku yg xbape nk kuat lg..... yg en.hubby kt umah melepet terus, lepas amik kaklong tasneem kt tadika terus balik n tdo katanye....kesian kaklong main sensorang n mkn pon apa yg ada je dlm peti ais tu....huhu

Petang tu hubby gagahkan jgk dtg amik aku n thaqeef kt spital coz aku mintak nk kuar.... balik umah mlm tu terus aku telan KAPSUL MANJAKANI.... alhmdllah dgn izin Allah esoknye aku dh ok xde rasa pape dh perut, boleh minum air 0 bnyak2.... cuaca panas memang dahaga.... boleh uruskan keje umah n anak2....alhmdllah sgt2..... aku ada jgk suruh hubby minum air manjakani+madu....tp dia xnk....eh, jgn xthu org lelaki pon boleh telan manjakani di saat memerlukan spt cirit n buasir..... sbb manjakani akn melancarkan sistem penghadaman baik wanita atau lelaki.....tp lelaki boleh amik ketika perlu shja yek....

Kapsul manjakani, cirit-birit, cirit,
Cuma kt anak2 aku xsempat nk mandikan diorg dgn
Air campuran serbuk manjakani
Sgt kalut time diorg muntah2 hoi...lupa abis petua pemuda...

Klu anak2 demam/demam kuning uols campur je serbuk manjakani dlm air mandian diorg....
In shaa Allah manjakani juga mampu melegakan demam anak2

Tak susah nk dapatkan KAPSUL & SERBUK MANJAKANI
Dapatkan aje dr pengedar yg berdaftar...


Sms/whatsapp: 019 513 8283 (puan ina)

Thursday, January 14, 2016

Ku sangka tiada keputihan

Aku nak share sumthing yg rasanye kebnyakkan wanita alami perkara ni....dan ini adalah dari pengalaman aku sendiri, huhu.....2 3 hari dah duk pikir ni nak share ke x....segan sebenaqnye....huuuuu.....tapi pikir2 balik xsalah brkongsi kot.... bukan share benda xbaik, tp perkara yg boleh memberi kesihatan pd wanita2 di luar sana....in shaa Allah....


Ok, lets start....hehe.....aku sbenarnye dh masuk stahun lebih consume KAPSUL MANJAKANI secara konsisten tanpa putus bekalan....ada la terskip shari dua kadang2 tu tp jarang la kot skip2.....so, diri ini sgt konpidem yg aku bebas dr keputihan....ok, tipu, myb ada la ckit2 yg normal....nk hilangkan terus cam mustahil la kan, ye la zaman skrg ni mcm2 makanan ada n semua main bedal je nk rasa...so faktor pemakanan yg menyebabkan keputihan susah nk lenyap....bila kita amik sebarang produk untuk hilangkan keputihan kemungkinan ia hanya akan mengurangkan saja, bukan melenyapkan terus keputihan itewww.....kan3.....biasa camtu la.... lain la klu uols jenis berpantang betul2 jaga makan minum xde makan yg ngarut2 ke, ais smua2 tu....wah, tabik double spring klu ada lg....hehe


Er....uols penah dgr x insert manjakani kot bawah nk bagi ketat faraj/nk bagi hilang keputihan? Penah x....penah x...? Smpai ada yg kata kluar mcm fucuk la lepas insert.....hoho.... pes time aku baca pasal insert2 ni siyes kedengaran sgt ngeri n aku jamin aku xkan penah lakukan insert2 itewww......huhu....bagi org yg xbiasa mcm aku siyes kedengaran ngeri kan? Org dh biasa, apedehal.....hehe

Taaappiiiii.....1 hari, ntah camana....tergerak n terdetik hati kecilku kononnye nak buat surprise kt en.suami.... kebetulan botol serbuk manjakani memang dh ada dlm bilik mandi coz aku guna utk cuci muka hari2....pikir2 balik sakit ke insert? Xkan kot....so, tuang ckit serbuk manjakani ats tapak tgn n titis air then gentel2.....mula tu cam acah2 je nk insert...skali masuk weh...siyes xde rasa pape, pastu aku buat kje cam biasa la dln umah pi mai pi mai memang xduk diam....

Keputihan, manjakani, serbuk manjakani, insert,
Camni ler ghopenye bila serbuk manjakani
digentel2.....klu nk kecikkan lg boley, nk besarkan lg pon boleyyyyy....ikut memasing citarasa ler....
Letak je kt pintu faraj n tolak masuk smpai abis 1 jari....
Dun wori, benda alah ni akn kuar sndiri brsama sisa2 yg bertempel di dinding faraj bhgian dlm....

Ok, meh sambung stori yg aku nk share yek....
Niat asal aku insert sbenrnye nk wat surprise kt en.hubby kan.... jadinye hari jumaat baru2 ni la aku insert, 2 3 jam lepas tu kite akn rasa kt pintu faraj tu mcm kesat2 je...so, aku abaikan....ada la rasa ngilu2 ckit....tp xde pape, btul.... then mlm tu kan kaklong terkena muntah2 demam....melarat plak smpai ke thaqeef membawa ke spital n warded bagai kan....haaa....masa kt spital ni la aku rasa kt pintu faraj makin kesat2 time dlm toilet...eh, skali boleh tarik2...rupanye sisa2 keputihan dh jadi mcm kerak susu ala2 fucuk tu la....so aku bersihkan, xbbyak...ckit je.....igtkn dh abis.... skali bila balik umah aku duk rasa lagi kesat2, then amik cermin utk pastikan....skali tgk penuh kt pintu faraj depa nk kluaq xbleh sbb sangkut pintunye sempit...huhu....so kite kena la tarik2 bagi keluar smua....siyes aku pecaya dah yg kata kluar mcm fucuk2 tu ha....mcm tu la....tapi aku alhmdllah ckit je, keputihan normal.....n sgt lega bila dh kuarkn smua tu....rasa ringan n lebih yakin..... jadinye, since aku dh tahu cara ni konpem aku akan amalkan seminggu skali utk bersihkan bhgian dlm tut.....siyes uols patut cuba, kita xthu brapa lama dh sisa2 tu bertempel kt dinding faraj....sisa2 ni la yg berkemungkinan mnyebabkn keintiman kite berbau....


Aku hrap perkongsian aku ni dipandang secara positive ye utk kepentingan dalaman wanita2....bukan perkara menjijikkan, tp aku yakin kebnyakkan wanita zamn fesbuk, insta, wassap, wechat, bla bla bla memang mengalami keputihan xbnyak pon ckit..... iyee, skrg bnyak je produk utk hilangkan keputihan....tp yakin ke akn hilang 100%? Klu berkurang tu mungkin la kot...

Serbuk manjakani, insert, keputihan, manjakani,
Serbuk manjakani yg dh dibotolkan
Siyes mudah utk kegunaan...juz tuang2 cam bedak je
 Rm30 sbotol utk 35g
Memang tahan lama...

Berminat sms/whatsapp: 019 513 8283

Jom like page fb: Rozina Health Care untuk daptkn banyk lg tips kesihatan...in shaa Allah....

Klu aku xyakin aku xkan share ngn uols....
Alhmdllah.... smoga memberi manfaat pd kite smua kaum wanita...


  

Wednesday, January 13, 2016

Dugaan di awal tahun....

Alhmdllah....smoga terhapuslah dosa2 kecil kami....

2 3 hari sbelum menjelang 2016 fonpad ku jatuh n screen pecah....takut sgt nk gtau hubby....fonpad tu adiah bezday aku dr dia bulan 9 ri tu....baru 3 bulan kot pkai...adoila.... terpaksa gak gtau sbb nk suh dia antor kedai...huhu....klu x mati aku, nasib baik alamat2 customer aku terus tulis kt borang pos laju....klu x lagi haru woi....

Smentara duk kedai, terpaksa la beli hs biasa dlu utk guna smentara....klu x mau meroyan aku....hu2, dasar....tp, hs biasa plak guna dlm 2 minggu kot dh problem plak tang screen touch dia.....adoila....time ni la, hari jumaat baru ni mlm tu kaklong start muntah2.....ptg tu ok je, aku bagi kaklong main kt luar sbenarnye.....padahal time tu panas lagi w/pon dh kul 6.30 ptg....kesian kt kaklong duk merayu2 nk kuar main ngn irdina....so, bagi jgk la....lgpon abg2 irdina ad a je main kt luar tu so aku xtakut sgt lepas kaklong.....adik plak mentido, trpaksa aku duk dlm umah smbil intai2 kaklong kt luar tu ha..... mlm tu kaklong kena muntah....2 3 kali....kesian....minum susu kuar balik, minum air 0 pon kuar balik..... smpai siang kena cirit plak....apa pon xmo mkn....dan2 jgk kaklong demam.....nk suap ubat dia xmkn nasi apa, susah la.....ptg balik umah tokma kt sedaka.....kaklong masih demam n muntah.....suhu smpai 39.5, so trpaksa bg ubat peluru....ok la ckit... hari ahad x p skolah coz xlarat, bdan pon dedar2 je lagi...slera pon turut kelaut...huhu

Ptg ahad cik thaqeef plak start muntah2....sudaahhh.....jangkit dr kaklong dh....dr ptg tu smpai pagi esknye...duk muntah, hatta minum air 0 je pon kuar balik...kesian thaqeef.... so, pagi isnin en.hubby amik EL, siapkan kaklong antar g skolah n terus bawak thaqeef p hospital pantai sg.petani....

Aku sbenarnye memang dh agak thaqeef mesti kena warded sbb kurang air dlm badan, dktor bg 2 pilihan nk bagi thaqeef mkn ubt ke nk masuk warded....so, xnak amik risiko brmalam je la spital ye dik....alhmdllah ujian darah n najis xde jgkitan kuman pape....

Time ni aku dh stress pasal hs yg rosak tu....tp masih bersabau, dugaannnn......

Ni hari pertama...
Ptg tu 2nd boss n officemate hubby aku dtg melawat
Adik bnyak tdo hri prtama ni, letih n xlarat kot kurang air dlm badan....alhmdllah dia xbnyak ragam...
Kaklong tu menumpang aje, temankan adiknye
Papa balik lepas anto kaklong ke cni
Balik settlekan kje kt umah, bnyak kain bekas kena muntah thaqeef....dkt nk maghrib baru mai amik kaklong...
Time dtg amik kaklong hubby buat surprise kt aku
Dibelinye fonpad baru utk aku.....huk2
Terharu weh.....rimas agaknye aku asyik merungut je xleh nk wassap, xleh baca emel, xleh edit gambo, xleh itu, xleh ini....
Huhu.....tq hubby syg.....
Aku janji pasni nk jaga leklok dah.....xmo cuai3 lagi...
in shaa Allah... luv u en.hubby....heeee

Ni hari ke-2
Bnyak ragam ckit
Nk pasang drip kena tnggu dia tdo dlu
Tu pon nk bagi tdo kemain payah
Pastu nk ajak aku kuar bilik je....
Ye la rimas n bosan le gamoknye..... tp hari ke-2 ni xde 
muntah n xdemam dh, Cirit je ckit2...
Er, sbenarnye mlm tu aku pon kena muntah n cirit jgk
Dan2 wassap kt hubby....padahal hubby aku kt umah pon muntah n cirit jugakkkkkkk......apakah?
Tp alhmdllah pagi selasa tu aku ok, alhmdllah sgt2
Hubby aku je teruk, kesian hoi....
Last2 aku mintak ngn dktor nk balik hari ke-2 tu
Thaqeef pon dh ok xdemam n xde muntah bagai
Aktif ya hampun....

Hari ni en.hubby dh pegi keje w/pon masih xlarat
Harap2 cepat sembuh ye syg....
Aku plak duk umah basuh baju ank2 yg terkena muntah n cirit ngn dettol...lantai2 pon nk mop smua pakai dettol....
Cukup la....serik dh anak2 demam muntah cirit....
Smoga hari2 sterusnye brjalan ngn lancar....
Yakin semuanye ada hikmah...

Terima kasih ya Allah :-)

.

Monday, January 4, 2016

1st day of school

genap kaklong 3 tahun 7 bulan 1 minggu n 1 hari kemaren merupakan langkah pertama beliau ke skul (tadika)... iye, kami kt kedah dh stat skul dh kemaren... sdikit drama...huk2.... penat duk explain mcm2 kt kaklong mlm tu…..kt skul xleh reyau, ada ramai kawan, ada cikgu..….bla bla bla... bangun pagi stil ok, mandi awal...minum susu....pakai uniform.....


tetiba cikgu kol gtau kemaren budak2 lama je yg skul, means budak2 umur 5 & 6 tahun... kaklong 4 tahun start ri ni katanye....alamak, camana ni? kaklong dh siap n bersemangat dah.... mulanye papa dia kata xpe la bwak ronda2 jap.... aku ni terpikir esk papa dia dh kje, buatnye kaklong nk sruh aku tunggu.....haru jgk, dgn adiknye lg... mana menang tgn nti.... skali kol balik cikgu, nk tumpangkan jgk kaklong utk biasakan dia....sembang2 so cikgu bagi la.... papa plak ajak mama skali follow, hangkut skali ngn cik thaqeef yg xmandi lg, hehu.....


sampai kt tadika mama yg hantar kaklong p masuk, eh skali xsempat sampai depan pintu lg kaklong dh merapat ngn mama....ah sudah...pegang kemas ujung baju aku...dlm hati ni alahai kaklong xkan kot...aduyài jenuh gak la nk memujuk, maklum la xpenah pisah ngn mama papa..…dr kecik sampai skrg memang xpenah tinggalkan kaklong tasneem ngn sesape pon, kàmi berdua je mama papa dia.....so, sbb tu jgk la kami skolahkàn kaklong awal2 supaya dia blajar brsosial....


last2 nekad terpaksa tinggalkàn jgk demi kbaikkan kaklong....nangis, tp slow2....malu kot kawan2 tgk... pastu aku, hubby n thaqeef lari balik... alhmdllah xde adengan drama yg teruk..... t/hari papa dia p amik ok je masuk kete baru dgr suara pot pet pot pet.....


hari pertama, muka xdak senyum
semangat tu adalah
tp mcm xyàkin

myb kaklong kuatkan jgk semangat
dengan harapan
skolah itu menyeronokkan

sambil2 intài bezfren depan umah
irdina.…
tahun ni irdina masuk PASTI
dia dh 5 tahun
kaklong baru 4.…

ni hari ke-2
iye...memang kt tadika  sediakan makan
tp aku siapkan jgk mkn pagi kaklong
kmaren aku tunggu kaklong sampai kul 10 kot
tp depa xbagi mkn lg
lapaq la ank cek..…huhu
myb hari pertama kot..kalut2 biasa la ☺
n alhmdllah hari ke-2 ni, pg tdi la
smua dpermudahkan
xde drama bagai dh
papa antar kaklong, salam2 terus masuk kelas
gud gurl kaklong....

t/hari plak turn aku la p amik kaklong
cik thaqeef plak gud boy
ye la, lama dh aku xdrive hoi
kali ni drive ngn budak aktif duk sbelah...hehe
brdoa je bnyak2 ☺

alhmdllah cikgunya gtau kaklong ok ri ni
xde masalah dah….
aku pon nampak kaklong happy
saje tanye kaklong, esk nk g skolah lg x?
nakkk....

alhamdulillah...smoga smuanye berjalan lancar
in shaa Allah....

shaja aku sekolahkan kaklong tasneem kerana Allah Taala....



Friday, January 1, 2016

Bersauna dan mandi wap di rumah sahaja

As salam...n selamat tahun baru 2016 smua.…alhamdulillah ☺ 2015 dah lepas, biarkan....hehu aku sndiri pon xtau camana nk mula, dh lama sgt xmenaip so gagap2 ckit...memang bnyak citer yg skip, xpe abaikan...nti klu citer2 duk melintas dlm kpala aku up la satu2.... 


so, mari la aku nak share cara aku bersauna n mandi wap....kt umah je...xyah spend duit bebanyak pon, yang penting badan tetap sihat segar-bugar...bez x? macam bez je kan....sauna ngn mandi wap ni dalam erti kata lain yg sama maksud adalah bertangas.....pulakkk....ye betul, sama je... ruginye aki xthu kaedah ni time dalam pantang ri tu...yg aku nampak bertangas ni leceh nk kena sedia herba2 bagai.…hu2....padahal simple plan je ☺

tapi xpe, masih belum terlambat..…since aku dh tau n amalkan ni so boleh la share ngn uols kan... sharing is luving, right? hehe....

ok2, untuk amalkan bertangas kt umah ni uols juz perlukan kerusi kecik yg berlubang2 je....pastu kain batik, dah...tu je...pastu herba2? klu uols ada herba2 @ senang nk dapatkan boleh je guna.... tp klu susah, juz gunakan serbuk manjakani je.... tadah je air panas kt water dispenser uols tu, campurkàn 1 sudu besar serbuk manjàkani.... kacau2 letak bawah kerusi lubang2 tu...then apa lagi, duduk la  atas kerusi tu n sarung kain batik dr pangkal leher hingga la ke bawah.…

bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care
ni contoh kerusi yg lubang2
kt bawah tu bekas air panas yg dicampur
serbuk manjakani

ini la cara bertangas paling simple ok...
duduk di atas kerusi berlubang tersebut kemudian tutuplah seluruh tubuh dengan kain batik....lakukan 15-30 minit....

Anak dara & wanita yang sudah berkahwin sebaiknya dilakukan selepas habis haid 1 - 3 kali seminggu untuk mendapatkan kesan terbaik. Merawat keputihan dan bau, menegangkan kulit, mengelakkan pelbagai penyakit kelamin dan rahim....mengelakkan rahim jatuh dan keluar tombong....

Wanita berpantang boleh lakukan setiap hari selepas 44 hari berpantang.... elok  untuk mengelakkan jangkitan kuman pada bahagian sulit, nifas yang lawas dan cepat kering, kembali ketat, mengecutkan rahim, serta mengelakkan keluar tombong....

Wanita berusia sebaiknya amalkan 1 - 3 kali seminggu untuk mengembalikan 'lembapan kewanitaan' terutama wanita yang mengalami pramonopous atau wanita yang telah monopous....menegang dan mengembalikan lembapan kulit di bahagian sulit....

Kaum lelaki boleh mencuba kaedah bertangas ini untuk proses pembakaran lemak, selain membantu mengeluarkan peluh untuk penyingkiran toksin.....

So, inilah salah 1 fungsi penggunaan serbuk manjakani yang banyak memberi manfaat kepada yang mengamalkannya.....

1 lagi kaedah yg lagi simple, paling malas la kiranye tapi nakkkk jugak bertàngas.....juz guna mangkuk tandas je.…hehe

bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care

lapik dengan sebarang pelapik (kertas kotak, paper lama atau apa saja), kemudian masukkan air panas yang dicampur serbuk manjakani ke dalam bekas.... duduk diatas mangkuk tandas dan selimut bahagian pinggan hingga ke bawah, lakukan 15 - 20 minit sudah memadai....

Khasiatnya untuk mengecutkan ketumbuhan di dalam rahim, menghilangkan keputihan, merapatkan rahim, mengharumkan kewanitaan, serta memantapkan tiang seri kewanitaan....

Aktiviti bertangas sesuai dilakukan ketika:
● hari haid ke 6, 7 dan 8
● seminggu 3 kali kecuali kedatangan haid
● dalam pantang, hari 30 - 37
● untuk kes fibroid, cyst, endometrosis atau sebarang ketumbuhan dalam rahim lakukan setiap hari sehingga kecut atau hilang sndiri....

see? dats y aku cakap tdi since aku dh tau aku terus amàlkan, xyah nk tnggu time berpantang je....memang elok sgt2 hoi bertangas ni tambah plak aku brpantang ri tu biasa2 je, maklum la czer....apa sgt la cara berpantang kan....

semudah abc, juz gunakan serbuk manjakani aje.…klu umoh uols ada pkok daun sireh, lg elok letak 2 3 lai dlm air manjakani tu....pastu nanti air tangas yg dh sejuk tu guna la utk basuh bahagian intim.....bertambah2 segar dan yakin ☺
in shaa Allah....


bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care
boleh dapatkan serbuk manjakani
hanya rm30 sbotol, 35g

sms/wassap: 019 513 8283

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...