Friday, January 1, 2016

Bersauna dan mandi wap di rumah sahaja

As salam...n selamat tahun baru 2016 smua.…alhamdulillah ☺ 2015 dah lepas, biarkan....hehu aku sndiri pon xtau camana nk mula, dh lama sgt xmenaip so gagap2 ckit...memang bnyak citer yg skip, xpe abaikan...nti klu citer2 duk melintas dlm kpala aku up la satu2.... 


so, mari la aku nak share cara aku bersauna n mandi wap....kt umah je...xyah spend duit bebanyak pon, yang penting badan tetap sihat segar-bugar...bez x? macam bez je kan....sauna ngn mandi wap ni dalam erti kata lain yg sama maksud adalah bertangas.....pulakkk....ye betul, sama je... ruginye aki xthu kaedah ni time dalam pantang ri tu...yg aku nampak bertangas ni leceh nk kena sedia herba2 bagai.…hu2....padahal simple plan je ☺

tapi xpe, masih belum terlambat..…since aku dh tau n amalkan ni so boleh la share ngn uols kan... sharing is luving, right? hehe....

ok2, untuk amalkan bertangas kt umah ni uols juz perlukan kerusi kecik yg berlubang2 je....pastu kain batik, dah...tu je...pastu herba2? klu uols ada herba2 @ senang nk dapatkan boleh je guna.... tp klu susah, juz gunakan serbuk manjakani je.... tadah je air panas kt water dispenser uols tu, campurkàn 1 sudu besar serbuk manjàkani.... kacau2 letak bawah kerusi lubang2 tu...then apa lagi, duduk la  atas kerusi tu n sarung kain batik dr pangkal leher hingga la ke bawah.…

bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care
ni contoh kerusi yg lubang2
kt bawah tu bekas air panas yg dicampur
serbuk manjakani

ini la cara bertangas paling simple ok...
duduk di atas kerusi berlubang tersebut kemudian tutuplah seluruh tubuh dengan kain batik....lakukan 15-30 minit....

Anak dara & wanita yang sudah berkahwin sebaiknya dilakukan selepas habis haid 1 - 3 kali seminggu untuk mendapatkan kesan terbaik. Merawat keputihan dan bau, menegangkan kulit, mengelakkan pelbagai penyakit kelamin dan rahim....mengelakkan rahim jatuh dan keluar tombong....

Wanita berpantang boleh lakukan setiap hari selepas 44 hari berpantang.... elok  untuk mengelakkan jangkitan kuman pada bahagian sulit, nifas yang lawas dan cepat kering, kembali ketat, mengecutkan rahim, serta mengelakkan keluar tombong....

Wanita berusia sebaiknya amalkan 1 - 3 kali seminggu untuk mengembalikan 'lembapan kewanitaan' terutama wanita yang mengalami pramonopous atau wanita yang telah monopous....menegang dan mengembalikan lembapan kulit di bahagian sulit....

Kaum lelaki boleh mencuba kaedah bertangas ini untuk proses pembakaran lemak, selain membantu mengeluarkan peluh untuk penyingkiran toksin.....

So, inilah salah 1 fungsi penggunaan serbuk manjakani yang banyak memberi manfaat kepada yang mengamalkannya.....

1 lagi kaedah yg lagi simple, paling malas la kiranye tapi nakkkk jugak bertàngas.....juz guna mangkuk tandas je.…hehe

bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care

lapik dengan sebarang pelapik (kertas kotak, paper lama atau apa saja), kemudian masukkan air panas yang dicampur serbuk manjakani ke dalam bekas.... duduk diatas mangkuk tandas dan selimut bahagian pinggan hingga ke bawah, lakukan 15 - 20 minit sudah memadai....

Khasiatnya untuk mengecutkan ketumbuhan di dalam rahim, menghilangkan keputihan, merapatkan rahim, mengharumkan kewanitaan, serta memantapkan tiang seri kewanitaan....

Aktiviti bertangas sesuai dilakukan ketika:
● hari haid ke 6, 7 dan 8
● seminggu 3 kali kecuali kedatangan haid
● dalam pantang, hari 30 - 37
● untuk kes fibroid, cyst, endometrosis atau sebarang ketumbuhan dalam rahim lakukan setiap hari sehingga kecut atau hilang sndiri....

see? dats y aku cakap tdi since aku dh tau aku terus amàlkan, xyah nk tnggu time berpantang je....memang elok sgt2 hoi bertangas ni tambah plak aku brpantang ri tu biasa2 je, maklum la czer....apa sgt la cara berpantang kan....

semudah abc, juz gunakan serbuk manjakani aje.…klu umoh uols ada pkok daun sireh, lg elok letak 2 3 lai dlm air manjakani tu....pastu nanti air tangas yg dh sejuk tu guna la utk basuh bahagian intim.....bertambah2 segar dan yakin ☺
in shaa Allah....


bertangas, bersauna, mandi wap, serbuk manjakani, rozina health care
boleh dapatkan serbuk manjakani
hanya rm30 sbotol, 35g

sms/wassap: 019 513 8283

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...