Saturday, October 3, 2015

Jamu manjakani tulen...

Hmmm...ri ni aku rasa nk share ckit jamu yg aku amalkan lepas brsalinkan thaqeef.... dlu2 xminat jamu coz dlm mind dh set jamu is pahit....ye la, dlu2 xpenah beranak....body ok lagi xde skru yg longgar kannn.... eh, tp seingat aku rasanye aku ada beli jamu mak dara kot lepas keguguran dlu...tp xabes pon mkn w/pon kapsul je...kapsul kan senang telan je xde rasa apapon...tu pon xabes jgk coz aku xde rasa kesan apa...ye la, xbranak lg time tu so xde la nampak kesan apa....

Pastu lepas brsalinkan kaklong tasneem aku xde amal apa2 jamu jgk....hmmm, rasa cam body mantap lg kot time tu....huhu...tp lepas brsalinkan thaqeef baru la aku rasa body bnyak yg longgar...plus plak umur dh masuk 3 series.... dlm pantang sgt la down, ye la brsalin czer so xleh nk mngurut awal2 n aku plak cetek ilmu xtahu czer pon bleh pkai bengkung.....arrrggggghh.... xde la ngadu kt sesapa, ngadu kt mak aku je ler.... pastu mak aku suh mkn jamu...aku xbrani takut ank panas, bf kannn.... so dlm pantang juz amalkan set brpantang salindah homoephaty jee... sampai la dekat2 nk abes pantang aku cari bidan utk urut lepas brsalin.... czer bleh urut lepas 30 hari yek.... tp bidan yg dekat ngn umah aku ni duty dia penuh...tiap2 hari ada customer...hoho...tu yg aku trpaksa tnggu turn dkat2 nk abes pantang baru dpt mngurut.... sedey.... tp ok la dpt jgk mngurut 3 hari brturut3....syok gile org uli badan kite kan?? Hilang rasa lenguh2 badan.... kebetulan plak budan ni ada jual jamu kacip patimah...katanye sesuai je utk org lepas brsalin n yg mnyusu pon boleh telan jgk...xde effect kt ank, so aku try alhmdllah serasi....aku abeskan sbotol, katanye elok jgk utk kempiskan perut coz aku kan xbrbengkung....tp perut aku idok pon kempis jgk...huk2....tp ok la jamu ni utk kecutkan rahim n utk proses pemulihan dlaman jgk kan.... dh abis sbotol tu aku xde sambung dh, pastu mak aku sruh cari jamu manjakani plak utk aku amalkan.... time tu aku pon masih lg rasa kelonggaran bagai badan ni...down tu ada lg....alhmdllah aku dpertemukan ngn jamu manjakani tulen...jenis kapsul....so senang telan ajo.. mula2 amalkan jamu ni hubby aku yg perasan dlu...coz dia tahu aku amik manjakani lepas 'bersama' dia tanya nape ketat yang? sebab u makan jamu tu ke? Awww....meleret senyum aku....hoho... terasa ada keyakinan ckit dlm diri ni.... xde rasa kelonggaran dh, xde kering2 dh... bila kita ada keyakinan, otomatik semangat dlm diri tu ada... melayan kerenah ank2 yg masih kecik pon xde kesemputan sgt....susu alhmdllah meriah, maklumlah bf ank boy, kjap2 nk nenen...jap nk nenen...hehe... langsung xde effect apa pon kt thaqeef, so smpai skrg la aku mkn jamu manjakani ni...thaqeef dh masuk 10 bulan lebih... penah hari tu aku tanya hubby, yang...u rasa ketat ke, longgar ke, biasa2 je yang? coz lama dh xtanya camana 'performance' aku kannn...alhmdllah hubby aku kata 'ok, ketat....tq syg'....heeee, wife mana xmeleret senyum bila hubby menghargai kita kannn....

Penah jgk la aku skip mkn jamu manjakani ni dlm seminggu kot coz aku baru consume produk kecantikkan Ephyra...so aku igt xmkn jamu xpe dh kot.... tp aku rasa mcm lopong plak bila xmkn jamu, body mcm xkemas n xmantap.... makanye, w/pon aku consume Ephyra, jamu manjakani tetap aku mkn jgk.... alhmdllah ok je bila gabung produk kecantikkan n kesihatan ngn jamu manjakani ni....

Bnyak sebenarnye kelebihan manjakani utk kaum wanita ni..meh aku tempek ckit dr cik gugel ek:

Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam perubatan:-
- Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel.
- Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah.
- Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah buah dada 
dan barah rahim.
- Pencegahan bau yang tidak diingini : Oleh kerana manjakani bersifat astringen, ia boleh membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada faraj.
- Merawat otot-otot di dalam faraj : Tannin yang terdapat di dalam manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan menyebabkan faraj menjadi sempit semula.
- Mengawal lendir dan lelehan faraj : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada faraj yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.
- Membersihkan lelehan haid dan nifas : Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
- Mengecutkan semula tisu-tisu : Astringen juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
- Menegangkan dan mencantikkan kulit : Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
- Mata yang sihat : Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.
- Rawatan payudara : Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bermanjakani dapat memperbaiki payu dara yang telah hilang kekenyalannya.
- Gigi dan tulang : Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
- Mulut : Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.
- Kulit kering dan berminyak : Astringen juga dapat mengawal kulit kering dan berminyak.
- Perawatan kronik ulser : Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.
- Pelbagai khasiat makanan : Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.

Aku juz share apa yg baik n brguna utk kita kaum wanita.... menjaga diri utk kerohanian rumahtangga....wajiblah kan ^___^
Iye, aku tahu susah nk cari manjakani.....tp xsusah jgk coz bnyak je org jual on9 skrg ni kan.... taip je manjakani kt cik gugel, xlarat nk baca bnyak sgt kan? Fb, insta pon melambak org jual....

Klu nk beli ngn aku pon boley, xde hal....benda baik n brguna, coz aku dh merasa kehebatan manjakani....dats y aku share... sharing is luving right??? Haha....panjang dh kot aku duk potpet.... klu nak wassap je aku 0195138283, sbotol rm30 ajo...ada 50 biji....










      

5 comments:

azizah green line said...

menarik testimoni ni yunk.. cam nak try je.. hahaa
yg pertama pum czer jga ke.. susah kan nak jaga pantang czer

Baiduri said...

@azizah green line: yup, 1st n 2nd dua2 czer...blom rzeki nk brsalin normal... amek no i siap2 ek, nti dh deliver wassap je nk try manjakani tulen...gerenti puas hati =)

QasehnyaRania said...

mcm best j
saya guna mnjakani msa dlm pntg hri tu j.

QasehnyaRania said...

skrg maintain dgn ephyra + pil sendayu tinggi d folia
manjakani ambil yg fresh dr kg mak mertua buat basuhan bahagian bawah

Majid Vijah said...

Do you need Personal Loan?
Business Cash Loan?
Unsecured Loan
Fast and Simple Loan?
Quick Application Process?
Approvals within 24-72 Hours?
No Hidden Fees Loan?
Funding in less than 1 Week?
Get unsecured working capital?
Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
================================
*Commercial Loans.
*Personal Loans.
*Business Loans.
*Investments Loans.
*Development Loans.
*Acquisition Loans .
*Construction loans.
*Business Loans And many More:

LOAN APPLICATION FORM:
=================
Full Name:................
Loan Amount Needed:.
Purpose of loan:.......
Loan Duration:..
Gender:.............
Marital status:....
Location:..........
Home Address:..
City:............
Country:......
Phone:..........
Mobile / Cell:....
Occupation:......
Monthly Income:....

Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...