Saturday, June 21, 2014

Fresh Milk...

KakLong Tasneem blom lg wean off spenuhnye....n kandungan aku plak dh nk mencecah 5 bulan mnggu depan, adiknye dh makin membesar dlm tummy mama ni, tp kakLong xlepas nenen lg....huhu....tp aku yakin tasneem pon nk slow2 stop dh tu coz siang2 dia dh xmintak nk mngempeng kecuali klu nk tido....memang stakat hari aku xde cara lain lg nk dodoikan tasneem melainkan ngenpengkan dia....huuuuu.....penah hri tu aku sapu ngn air asam jawa  kt cik B, air je okey bukan asam jawa pon....tasneem dh takut nk ngepeng, pedas katanye....sampai malam xmintak....hatta mata dh melayu n mulut dh menguap dekat 50 kali skalipon lgsung dia xmintak nk ngenpeng.....mak mana la sampai hati tgk anknye mcm tu, rela tahan ngntuk sbb xleh nk ngepeng ngn mama....sayu btul hati aku....skali ajak masuk bilik n bagi nenen, xsmpai 5 minit dh zzzzzz...... 2 3 kali aku try mcm itu jgk ropenye....last2 aku nekad biarkan aje....nenenkan kakLong time dia nk tido je....nk wat camana, slow2 la....nti adik dh kuar hopefully kakLong pandai2 la mngalah ngn adik yek.... Penah gak suh tido ngn papa, eh xjalan jgk nk mama jgk tidokan dia.....so, mama relakan aje....nti adik dh kuar lg kesian kt dia....huhu

Dan pengganti susu mama utk kakLong tasneem skrg is Fresh Milk brand GoodDay....bli sbotol 2 liter tu, smnggu leh habes 2 botol (4 liter)....penah try bli jenama Farm Fresh (penutup oren), tp tasneem minum sbotol je utk smnggu.....so, skrg tukar balik pd bran GoodDay....alhmdulillah tasneem like it n sesuai ngn dia....pagi ptg siang mlm hadap yg tu je, mudahkan kje mama jgk....tuang2 saja....hehu.....

Dr apa yg aku study kt grup fb  Solid Food For My Baby, fresh milk yg kotak kecik2 (sbelum ni tasneem minum) adalah fm yg telah diproses n dipacking mnjadi fresh milk.....hakikatnye ia tetap fm.... Fresh milk yg sbenarnye adalah yg tasneem minum skrg....n tempatnye slalu berada kt chill di mna2 pon.....n opkos jgk fresh milk adalah more better dr fm ^_^

Ini fresh milk yg tasneem minum skrg
Sgt lega....xpayah cari2 dh susu lain
Dlu beriya nk bagi susu kambing kt tasneem lpas susu mama
Tp hampes...xpe, ini pon alhamdulillah...


Kasi tuang je dlm botol susu dia
Klu nk suamkan, rendam dlm air panas jap
Tp kakLong suka minum sejuk2

Disebabkan susu ini jgk la kakLong dh xmintak susu mama
Time nk tido pon bukan nk hisap susu sgt, tp lebih pada mengulik utk lenanye saje
Harap sgt pasni kakLong akn wean off ngn sndiriknye.....harap2....ameennn....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...