Friday, April 11, 2014

Ganu kiterr...

Dah lama rasanye kami xbalik ganu....last balik raya puasa tahun lepas.... Pastu mak aku je yg dtg Kedah time g Taiping n g Langkawi.... Bukan xnak balik ganu, tp kbetulan hubby aku beli umah nbuat renovation siap2, so xbrani nk tinggalkan nti klu xkena apa yg renovate tu dh susah nk baiki balik kan....so, tunggu la smpai siap, sampai masuk pindah umah....baru la plan elok2 boleh balik ganu....huhu....nasib baik mak aku sgt memahami....yg penting jgn putus call dia 2 3 kali seminggu.... Klu trlewat call je dlm 4 hari, harus merajuk org tua tu....org tua merajuk ni payah nk pujuk tau...huhu....aku dh serik....mak aku sorang tu je la, xnak dia ngajuk2 lg.....huuuu

Eh, berbalik pada tajuk....so, hari jumaat baru ni brtolak la kami ke Terengganu Darul Iman di awal pagi....yg paling sonok aku la....yg paling cemuih cik tasneem, 2 3 kali lena bngun xsampai2....hehe...n yg paling letih en.hubby ler....cian intan payung hamba....

Niat hati nk ajak hubby aku ke kuantan mlawat anak spupu yg baru, tp mak plak nk balik mlawat kmpung halaman kt Kuala Terengganu.....so, tukar plan ajak hubby g Sekayu Waterfall...lama rasanye  x back to nature....so, hari sabtu bngun awal pagi masak nasi siap2 picnic kt sana.... Ramai giler org....er, xde la mlampau ramai....tp ramai la....nk masuk cas 2 hinggit srg, tasneem FOC.... Kami duk area bawah2 je....xlarat hoi nk panjat naik tinggi2 ngn hangkut sgala bakul n beg baju....tasneem duk brdukung ngn papa, so mama n tok la yg kna berangkut....berat nak oi....

2 branak ni je yg mandi....aku ngn mak malas nk bersalinan....huhu
Sbenarnye aku tingiiiiiinnnnnnn sgt nk join depa ni....waaaaaa
Len kali la kot.....

Spatutnye kami bli plampung kt tasneem...
Ni fes time kot tasneem mai waterfall....tu nampak gayat2....
Pluk papa ketat2....huhu
Rugi la tasneem xbuat renang berirama...

Duk dlm 2 3 jam kt waterfall tu tasneem pon dh ngantuk
Tuntrum gak kejap xmau naik
Pastu melena dlm kete....singgah masjid utk zohor
Then singgah kampung halaman jap kt Kuala Telemong
Pastu p cari kepok Losong (wajibarunnah klu balik ganu)
N singgah Mydin Mall jap (ganu ade mydin mall ngn mesra mall je la) huhu....
Pastu sbelum balik Dungun, p singgah kt Pantai Batu Burok jap....
Rindu plak time training kt cni dlu....huuuuu


Cik tasneem menggeleng2kan kepalanye bila rambut beliau ditiup angin laut...
Haha....tergelak aku tgk dia, dh mcm model iklan syampu D'Herbs plak....
Tu la, nk ikat rambut xbagi....

Sbenarnye aku brkenan sgt ngn pasir pantai ni....
Rasa cam tingin je nk amik sbaldi wat balik kedah
utk tasneem wat main....tp sandbox xde....
Nti susah dh mencari pasir, kt kedah mana ada pantai camni
Sume pasir lumpur...klu ade pon kt lgkawi
Xkan la nk p cari pasir kt sana....huuuuu
Nti la ajak papa g Penang....bila xtau.....

Ok, pastu hari ahad kami2 rest je kt umah
Mak aku semelih ayam kampung 2 ekor wat gulai....
Puas ati nau dpt mkn ayam kampung....
Klu dlu aku pegnen kt tasneem memang mengidam nk mkn ayam kampung gulai yg mak aku masak
Skrg awal2 pegnen dh dpt...alhamdulillah....
Isnin plak berangkatlah kami pulang ke Sg.Petani ngn bekalan buah kelapa, 
bekalan ank2 pokok bunga, ank pokok limau kasturi, anak pokok betik, pokok kari....
Haha....kata dh pindah umah sndiri kan....so, nk brcucuk tanam lahhh.....
Kunyit halia sume mak aku bagi.....berat bonet kete oi....
Tu yg syok tiap kali balik kampung kan....

Hmm...bila plak la dpt balik ganu....raya ni palk la kot.....
Apepon, smoga Allah sntiasa menjaga mak aku....
Ameeennnnn.....


1 comment:

jaja_NorLiza said...

teganu rupenye...sama kita! asben saya org SP!
saya lik ganu mmg habiskan masa kat umah jer ngan family...jrg nak gi pantai or waterfall .
raye jemput dtg rumah - ha! tetibe-
ngeh ngeh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...