Wednesday, October 19, 2011

Trimester pertama...

alhamdulillah....hari ahad lepas p kinik n scan dh nmpak jantung baby (^___^).....laju ek jantung baby, 1st time 4 me memang teruja sgt2.....dh nmpak perkembangan baby aku rasa syukur sgt2....smoga trus berkembang dengan sihat walafiat, ameeeen.....mnggu dpn klu scan dh nmpak sifat, insyallah aku nk start wat kad merah dh kt kinik desa.....org kate wat kad kt kinik kerajaan ni lebih teliti check up nye, w/pon jenuh ckit duk mnunggu.....huhu.....tp klu nk scan better kinik swasta la....hehe, uols pon tau kan =)....

alhmdulillah jgk aku skrg btul2 merasai pengalaman mengandung......hmmm, mcm ni ropenye yek....semput n penat memanjang, xlalu makan nasi...klu lapar rase nk muntah, klu kenyang pon rase nk muntah jgk.....aku juz bleh mkn roti, biskut n buah je....kadang2 pakse jgk mkn nasi, tp 2 3 mulut je....huuuu.....pastu, deria bau aku ni kuat tul....klu masuk dapur nk cuci pnggang mngkuk @ masak mesti kne pkai mask....1 lagi, sbelum ni aku xpenah pon bau badan hubby aku...kadang2 tido mlm hidung aku mngadap ketiak die pon aku bley lena je.....eheeee.....tp skrg, xtau la.....pelik hidung aku ni....mcm2 bau aku bleh tangkap.....

skrg kje aku lpas smyg subuh, brkfast ckit ngn roti o biskut, mkn acid folic....then tido balik smpai kul 12 @ 1 t/hari....huhu....memang aku xlarat gilew.....pg2 mesti loya + penat....lepas zohor @ lepas asar je aku bley buat kje2 umah skrg ni....huhu.....hopefully abes je trimester 1 ni aku kembali normal....aku nk mkn mcm2 n bnyak2 biar baby aku gemuk kt dlm ni......n aku doakan baby aku slamat membesar.....ameeennnnn~

sumber: cik google....paling aku suke makan....
biskut jacobs: kdg2 je aku mkn klu lapar sesangat....huhu
yg ni kerap mkn.....ngn telur, ngn sadin, ngn dging beger, cicoh milo....mcm2 menu dh....


Tuesday, October 11, 2011

4 new born...


hehe....kasut baby ni aku buat utk bakal ank buah aku yg insyallah akn lahir 2 3 hari je lg....xlama dh...aku tgk kaki mira (adk ipar) pon dh sembat semacam, so xlama dh 2....katenye insyallah baby gegurl...susuwai sgt la kasut ni bunga2 kan....hehe..

sbnarnye aku tingin nk buat spasang lg utk baby bezfren aku....dh lama aku plan, sblum due dia 28 sept bru2 ni....tp xthu plak aku kna operate 26 sept tu....so, t'paksala kansel plan nk p Taiping umah bezfren aku tuh....hubby dh siap book umah kt Bukit Merah n t'paksa la pass kt mber dia plak...huhu..

aku pon tingin jgk nk buat baby shoes ni utk baby aku nti....tp awal lg nk fkir benda2 ni sume....dh mcm2 plan dlm otak aku....nk buat barut baby la, nk buat diaper stacker la, nk buat nursing cover la....tilam kekabu la....mcm2.....waaa.....nti la, klu kndungan dh cecah 5 bulan ke ats bru bley redy nk jahit2 kan.....huuuu....mcm lambat plak masa b'lalu hari2.....dh la tiap2 hari aku duk fkir nk mkn apa....nsi2 memang xlalu, klu mkn pun sejemput 2 jer.....cian baby aku...

nway....hope sume berjalan lancar.....

Monday, October 10, 2011

1st experience in my life....

26 sept 2011~aku dibedah setelah disahkan ectopic (hamil luar rahim)....4 hari 3 mlm aku ditahan di klinik...48jam dipaksa b'puasa...hampir 4 botol dimasukkan air ke dlm badan....rezeki dr Tuhan kita xkan dpt menduga....hri ke-2 dktor m'jelaskan bahawa t'dapat 3 ectopic, dimana 2 berada diluar n telah pn dibuang....dan 1 lagi berada di dalam dan dibiarkan. 
seminggu selepas pembedahan aku ke klinik lg, n bila rahim aku discan dktor mngesahkan yg berada di dalm rahim b'ada di dlm keadaan baik...tetapi masih kecil n belum menampakkan sifat lg.....aku b'syukur, tapi mampukan janinku ini membesar dgn sempurna? hnya Allah yg tahu....
kini aku melalui hidup sebagai seorg yg hamil....meloya, pening, letih, x ada selera makan....bla....bla....bla....tiap2 minggu terpaksa menjalani pemeriksaan bagi memastikan janinku ok...nasib baik wisma perbidanan tu klinik panel hubby aku....tp klu tiap2 mnggu ada rawatan haru jgk....bil pon ada limit jgk boss....huhu.....
xada apa yg aku harapkan skrg....aku cuma b'mohon agar janinku ini berkembang dgn sihat....supaya segala apa yg aku lalui ini tidak sia2.....tp....walau apapon yg telah t'surat, aku hambaNya tetap meredhai......
ini adalah hari ke-3, aku dh bleh turun dr katil, bngun sndiri ke toilet....nsib baik ada wifi kt klinik ni, xla jdi patung hidup aku ni...mklum ler dpt double room xde ler tv....sngle room dh penuh....rmai sgt yg b'salin kt cni....

hari ke-4...aku dh siap2 kemas brg juz tnggu hubby dtg amik....xsabau2 aku nk melepak kt umah plak...huuu

hehe....bese tgk dlm tv je org sakit dpt bunga.....tp kali ni aku sndirik yg dpt....ni staf2 hubby aku yg dtg mlawat....dpt ler merasa dpt bunga n buah.....kui3....tQ kakak2 bank rakyat caw. sg. petani =)

aku punya appoinment card....tiap2 minggu kne g cucuk.....sampai baby aku 3 bulan dlm kandungan.....cucuk utk kuatkan rahim, aku kan ada history keguguran......
semoga tahun depan ada rezeki utk aku n hubby menimang cahaya mata......aku perlukan doa dan semangat dr rakan2.....insyallah~

BISMILLAH HIRRAHMANNIRRAHIM...

YA ALLAH...
PELIHARALAH ANAKKU INI SELAMA IA BERADA DI DALAM PERUTKU
DAN SIHATKANLAH DIA, ENGKAU YANG MENYEMBUHKAN
TIDAK ADA PENYEMBUHAN SELAIN PENYEMBUHAN-MU
PENYEMBUHAN YANG TIDAK MENINGGALKAN PENYAKIT

YA ALLAH...
RUPAKANLAH DAN BENTUKKANLAH DIA YANG ADA DIPERUTKU
DENGAN RUPA YANG BAIK, DAN TETAPKANLAH DI DALAM HATINYA
IMAN KEPADA ENGKAU DAN KEPADA RASUL-MU

YA ALLAH...
KELUARKANLAH DIA DARI PERUTKU DENGAN MUDAH DAN SELAMAT

YA ALLAH...
PANJANGKANLAH UMURNYA, SIHATKANLAH BADANNYA, BAIKKANLAH AKHLAKNYA, FASIHKANLAH LISANNYA, BAGUSKANLAH SUARANYA UNTUK MEMBACA AL-QURAN DAN HADIS DENGAN BERKAT NABI MUHAMMAD SAW
DAN SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTER ALAM...

AMIN YA RABBAL ALAMIN~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...