Wednesday, June 26, 2013

Baju Raya Tasneem

ish, awal nau duk b'cerita pasal baju raya ank... bulan pose pon xmasuk lg....huhu... bukan la b'iya2 sgt nk smbut raya, tp nti2 kena pikir jgk... dr duk b'serabut pikir tgh2 pose, baiklah siapkan awal2... bulan pose nti pikir pasal ibadah je, insyallah ^_^ hehe.... tp aku memang sedaya-upaya  utk siapkan baju aku, baju tasneem n baju mak aku sbelom masuk bulan pose.... klu boleh bulan pose xmau fening2 dh.... myb bnya benda lg yg nk kna pikir slain baju raya nti.... dh jadi mak2 camni la ek, berpikir je manjang.... pikir utk family kan =)

xreti dh aku nk menaip panjang2.... jom tgk baju raya tasneem yg dh siap 2 3 hari lepas dh, tema kami thn ni ikut tema company hubby aku kaler ijau... memang xpikir sndiri2 dh, alang2 depa jahit baju melayu hubby aku kaler ijau, baiklah kami pon beli kain kaler ijau jgk.... xde makna hubby aku nk wat baju mlayu bnyak2....huhu

 kain silk je beli sekayu ngn mama
xdanye kain cotton polka dot bagai..

kali ni sekuntum bunga cina je ^_^

cam bese, testing =)
time nk pakaikan baju baru ni kan main jual mahal cik tasneem
tp bila dh pakai, siap b'tepuk tgn bagai...hamboih...hehe
(ralat ckit coz pic ni bLur la plak....huwaaaaa)

nape aku xbeli kain cotton? kain cotton kan bnyak corak cantik2.... xpe la kot, lgpon konpem tasneem pakai kjap2 je baju ni.... xsmpai t/hari mesti dh nk tukar baju lain.... so, aku cuma perlu wat bnyak persalinan je utk tasneem... sonok plak jahit baju tasneem, nti mama ajak papa cari kain lg yek....heee

hmm... baju sndiri xsiap lg.... thn ni nk try wat kurung moden mnyusu kain flowing.... jadi ke x xtahu la... dh siap nti aku up n3 ek....hehe

Friday, June 21, 2013

Merindui...

dh 2 mlm terasa sunyi... mlm kemaren n mlm ni.... tasneem dh slamat beradu kul 8 tdi lg.... besenye time ni hubby aku mintak air teh panas, xpon mintak kupaskan buah (apa2 buah yg ada dlm esbok), xpon mintak urutkan kaki dia yg lenguh.... sambil sembang2 tgk tv.... hmmm.... kerinduan hokey....huhu.... dh 3 hari hubby aku ikut rombongan bank ke Bangkok.... nape aku x ikut? hmmm...nti la kaya ckit kot @ time duit xtau nk watpe kan.....ehehe.... xde la, rmai gak mber2 dia xbawak wife.... lgpon tasneem kecik g, susah gak jalan2 klu kena ikut rules...

siang2 xde terasa sgt coz keje aku melayan tasneem je... mlm2 terasa sunyi lak...huk2... 2 hari je lagi, sabau je la.... pepon smoga hubby aku sntiasa dilindungi n pulang ngn slamat nti, insyallah... 



aik, kata rindukan bapaknye....
tapi tempek gambau anaknye...
huhu...

ala...tempek gambau anak la sbagai pengubat rindu...
sejuk plak perut ni rasa bila tgk gambar tasneem pakai telekung ^_^

Thursday, June 20, 2013

baju kurung pertama tasneem

hmmm.... dh siap spasang baju kurung tasneem utk raya nti, sambil2 b'silat ngn tasneem sempat gak siap baju dia... ala, baju tasneem kecik senang takyah nk bentang2 ats lantai bagai.... bentang ats ironboard pon lepas.... tu yg senang nk jhit baju dia....

tadaa.... saje z0om tang atas jek... 
nk tnjuk kemasan leher n bunga 3 kuntum tu....ehehe

time testing tak pasang g bunga 3 kuntum
mama yg tak nyempat2 nk sarung kt ank....huuu

susah nau nk snap pic tasneem diri elok2 pakai baju baru dia ni
kot blakang pon boley laaa....
haaa.... ini baju raya tasneem utk tukar2 je, yg ikut tema xsiap lg..... ni kira testing la kan.... alahai sonok plak dpt ank gegurL ni kan... nak2 plak aku boley jahit sndiri baju dia..... wah, berganda sonoknye.... alhmdllah.... hubby aku kata nk beli lg kain bnyak2 utk wat baju kurung tasneem.... suka la tu tgk anak dara dia sopan2 kann... yg pastinye aku rasa thn ni memang tasneem xkan ada skirt @ baju kembang bagai.... hubby aku memang xsuka belikan skirt utk tasneem, sama la klu baju2 yg xde lengan... heran aku.... seksi katanye....hehe..... yg ade pon baju xde lengan org yg kasi.... baju kembang yg ade pon dua lai je yg raya thn lepas.... pastu xde dh.... tgk budak2 lain pkai baju kembang chomey je....huhu
 
 

Wednesday, June 12, 2013

Tabung dah penuh

err....bukan tabung haji yg dh penuh....huhu.... tp tabung duit tasneem (^_^)... ala, bukan besau mana pon tabungnye.... kecik ajo.... tp dh ketat klu nk sumbat lg... itu ler salah 1 cara nk mngajo ank menabung dr kecik....hehe, iye la tuuuu.... ank xkenal lg apa itu nilai duit, nti dh dapat mulut dh pandai mintak itu ini....hah, camano? xpe2.... itu kendian hari kite terangkan kt dia yek.... yg penting pupuk dlu dr kecik ni....ngeeee.... 

 sbenarnye tabung ni memang khas utk tasneem.... duit yg org sedekah singgit dua inggit situ la tempatnye kami masukkan.... kadang tu, pagi2 sbelum papa tasneem pegi kje dia hulur jgk duit kt tasneem singgit dua inggit utk masukkan dlm tabung tu... org kate sedekah utk family sndiri lebih afdal kan.... em, dh lama tabung tasneem tu penuh tp x dimasukkan dlm akaun dia lg.... insyallah mnggu ni kna kosongkan jgk tabung tu.... start menabung lg pasni kan tasneem utk masa depan yg cemerlang, gemilang & terbilang....insyallah =)








Tuesday, June 11, 2013

nak tumbuh gigi ke cik tasneem?

em, ptg kemaren tiba2 tasneem demam....kepala panas+merengek ckit2... tp 2 jam lepas suap ubat demam dia ok n aktif tahap xleh nk cakap... tambah2 bila papa dia baru balik kje.... mcm sngaja je nk tunjuk kt papa yg dia chat walafiat ke hulu-ke hilir duk brjalan dlm umah.... aku ngn hubby geleng kepala je.... dlm kul 8 lebih tasneem dh lena, tp kejap2 t'jaga.... maknanye badan dia xslesa lg la tu w/pon xbape panas dh... smpai pagi tasneem xleh nk lena kot, kul 4.30am dh bngun ajak aku main....aiyok.... tp nasib baik la mama kamu ni memang nk bngun sahur time tu... erk, xabes g mengganti puasanye pon....huhu... tasneem plak dlm dia duk main tu badan makin panas... bagi susu xturun suhu, 4 5 kali sembur ngn air pon totap suhu xturun.... makin lama makin merap plak tasneem... dh lama tasneem xdemam rasanye..... aku agak cik tasneem demam coz gigi geraham nk tumbuh.... aku perasan gusi kt geraham belah kiri dia bengkak n merah  2 3 hari dh... tp time mkn bubur nasi elok je dia.... btul ke gigi nk tumbuh cik tasneem? huhu.... klu btul gigi geraham nk tumbuh, kesian la dia....mesti sakit kan...? memang merah gusi dia.... hope tasneem kuat la... aku cek satni mcm dh sejuk ckit badan tasneem.... tido lagi tu lepas suap ubat demam.... cepat2 la baik ye nak, mama tahu anak mama kuat ^_^


em, klu ikutkan dr sumber cik gugel ni.... 
14@17 bulan bru tumbuh gigi tang tu
 tp klu ikutkan simptom2 yg tasneem alami skrg 
memang tanda2 nk tumbuh gigi...

em, pepon mama harap tasneem cepat2 chat ye syg... 
xkisah la tasneem nk 
tawaf bape kali pon dlm umah ni, 
mama layankan aje anakku...
mama sayang kamu....mmmuuuaaahhhsss


   

Monday, June 10, 2013

tasneem p makan stoberiiii.....

huhu....lama nau nk menghapdet citer ni.... ckit lg nk basi...hehe.... al-kisah papa bawak kami p cameron time dia cuti semninggu hari tu(sbelom cuti skolah} 20, 21, n 22hb mei)... p 3 biji kete, makLang n pakLang...n adik ipar ngn biras aku... MIL ngn tok wajibarunnah la, mak aku je xnak ikut... sojuk katenye... plan asal nk ke Langkawi, tp rumah bank dh full b0oking, so ke cameron ajo la ikut plan B....itu pon horaipe jgk... dh jadi mcm aktiviti tahunan lak, tiap2 tahun ke cameron.... tp kali ni berbeza coz kami bawak c cilik yg nomey2....ngeeee

alhmdllah, sepanjang perjalan n percutian ke sana tasneem ok je.... xde meragam w/pon  mngantuk.... syukur sgt2.... tasneem jgk suka makan buah stoberi, boley habis bnyak biji tau dia mkn.... yg masam2 lg dia suka nyum2... yg manis2 mcm kureng ckit, haish....ikut papa la tu.... kami pegi time sbelom cuti skolah, so sgt sonok jln xbape nk jem.... kt cameron pon xde sesak2...  cuma yg xbez xde pasar mlm.... pasar mlm hnya ada hri jumaat, sabtu n ahad + time cuti skolah hari2.... dh ko pegi time xcuti skolah, xdok la pasar mlm.... xleh la aku nk melantak mcm2.....huhu














 haha....sori la yek, bnyak gambar yg b'stori...
bnyak tempat yg kami dh pegi tahun lepas kt cameron ni, tp pegi jgk kali ni coz
bwak makLang, pakLang, adik ipar n biras.... diorg adalah 1st time...
so, harus la kami tunjuk jln kannn....


pepon aku hepy dpt bawak tasneem jenjalan.... dia pon nampak sonok, w/pon time nk mandi menjerit sakan....hehe.... mandi ngn air suam pon totap menjerit....huhu....angin sejuk kot.... xpe la nak, blajar2 la kan.... kt umah ni asyik b'peluh je.... nk pegi lagi x tahun depan? insyallah klu ade rezeki lg ^_^
tp kesian kt mak aku coz xbawak g jenjalan mana pon.... insyallah hubby aku akn usahakan jgk utk dptkan umah bank kt Langkawi.... mak aku tingin nk p lg ke sana..... aku pon tingin jgk....ngeeeee......

Wednesday, June 5, 2013

Tasneem stahun ++

hari ahad baru ni bawak tasneem p KK... cucuk utk umur stahun... em, berat badan naik 200g ajo.... memang 2 3 minggu lepas selera makan tasneem agak kelaut... 2 3 mulut je dia boley telan bubur nasi klu time mkn.... dh mcm2 cara aku try camtu jgk gayanye, memang xjalan lgsung ngn nasi... aku wat bihun pon lg la dia xleh nk telan...wat warna-warni ke, hape ke, xjln jgk.... tp nasib baik dia boleh telan lg klu suap buah2 like anggur, betik, tembikai.... huhu....myb gigi nk tumbuh time tu kot, xpon dia nk beralih masuk 1 tahun.... tp skrg alhmdllah mood makn tasneem dh pon kembali.... sonok aku mnyuap dia mkn bubur, smngkuk habes.... smngkuk habes.... oh, aku xkenalkan lg tasneem ngn makanan2 lain yek... roti, kuih-muih bagai memang tasneem lom kenal lg.... alhmdllah jgk stakat ni aku masih exclusive bagi susu badan kt tasneem.... memang terbaik coz stakat hari ni tasneem blom penah lagi selsema, batuk b'kahak, demam pon xde melarat.... trima kasih ya Allah.... perkembangan tasneem amat mnyenangkan hati aku n hubby... 

tasneem skrg dh mula meniru apa yg kami buat... dh boley salam ngn papa dia time papa nk p kje... bila aku hampar sejadah nk semayang, dia p duduk atas sejadah n tadah tangan... klu baca Quran, eh dia pon ikut jgak ngn bahasanye... dh paham ngn arahan2 ringkas... alhamdllah.... smoga tasneem terus membesar mnjadi ank yg soleHah... ameeen... 





sonok tengok anak membesar depan mata
ini la rezeki aku, menjaga n mendidik anak sendiri...
ALHAMDULILLAH...

 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...