Tuesday, February 28, 2012

Premature contractions

No...no...no....baby, this is not da right time syg.....mama tahu baby dh xsbar nk kuar kan....tp tnggu la 3 bulan je lg yunk....huhu....

hri ahad bru ni aku n hubby balik kmpung umah MIL....start pg perut aku dh mula mngeras walaupon kejap2....aku memang xde prasaan apa2 coz kandungan hmpir2 nk msuk 28minggu, so myb perut mngeras coz baby nak membesar....selang 2 3 jam skali mngerasnya. ptg plak makin kerap dlm 1 ke 2 jam skali perut aku mngeras....aku masih ignorekan aje....n mlm aku balik umah dr kmpung makin kerap plak perut ni mngeras n tegang + sakit kt bhgian bawah abdomen ni....aku ingtkan bese2 je....mklum la memang xpenah rase sbelum ni....selambe je aku bgtau hubby 'baby btul2 nk membesar ni, asyik mngeras je ri ni smpai sakit perut i'....huhu.... time terjaga mlm pon perut aku masih mngeras n tegang smpai xslesa aku nk tido....

smpai la pg kemaren aku bngun pkul 6 pagi, wah...perut masih mngeras....aku ignorekan jgak...bagi aku, ooo....begini rupanye bila hmpir2 nk msuk trimester ke-3....baby plak kurang gerak...skali tendang pastu diam jeee.......smpai la pkul 10.30 pagi perut aku masih mngeras n tegang jgak + sakit kt bwah abdomen ni + sedikit period pain....aku wat kje umah pon rasa xslesa.....time tu tiba2 aku rasa xsedap hati n cuak coz baby xbape gerak....apa dh jadi ni? aku try search kt cik gugel....info yg aku dpat, klu perut kerap mngeras besenya di akhir2 kndungan n dekat2 ngn due.....so, aku trus gtau hubby....hubby dan2 tu jgak xleh nak wat kje kt opis...alamak, cian la plak hubby aku....tp klu xgtau, aku plak yg duk meroyan srg2 kt umah ni...huuuu....smpai t/hari aku masih rasa benda yg sama n baby pon gerak t'lalu la slow....hubby trus amik EL....ptg tu trus p jumpa pakar yg aku bese check up tiap2 bulan....dlm kpala dh t'bayang adengan seluk-mnyeluk....wah, ngeri......

tp alhmdllah rupanye xde plak acara cek jalan kt bawah tut...huhu.....aku juz story kt dktor apa yg dh jadi...n dktor kate itu adalah Premature contractions coz aku nk msuk 7 bulan....aik, awalnye dktor.... time cek degup jantung baby alhmdllah baby ok2 je....aku plak naik heran, masuk je bilik dktor baby trus jadi active....time alat cek degup jntung (aku xtau pnggil apa) duk atas perut aku, mula2 bunyi dup dup dup dup...debish (tiba2 baby aku tendang alat tu)...hamboi...nakal plak anak mama ni....start tu acara tendang-menendang dia makin active....hehe..... dktor juz bg ubat utk tahan contractions slama 2 mnggu..... hope sgt2 baby aku bertahan kt dlam ni....sbar ye syg, jgn kuar lg tau..... so, pasni aku kena lbih b'hati2 n kena lebih alert....slamat dtg trimester ke-3.....memang xsabar nk jumpa baby ni, tp biar la ckup bulan n baby dh matang bru la nk start contractions skali pon......


Wednesday, February 22, 2012

Amalan semasa mengandung...

Alhmdllah....akhirnye minggu ke-26 n 5 hri ni aku berjaya jgk khatamkan al-Quran....amin.... pasni bleh la baca surah2 plihan plak...insyallah....smoga aku n ank dlm kandungan ni mendapat rahmat dariMu ya Allah n smoga urusan melahirkan akan dipermudahkan nti.....amin3.....

alhmdllah jgk kemaren aku dh jumpa nama utk baby dlm kandungan ni....jumpa plak dlm al-Quran, n aku syukur sgt2....sbelum ni aku ngn hubby asyik was2 je nama2 yg kami pilih....list je bnyak2, nti2 pilih la....tp kemaren, konpom...hubby aku pon senyum meleret.....start smalam, pagi tadi n call t/hari tadi pon dh guna nama pnggilan....biasanye guna 'baby' je....... wah, makin xsabarnye nk tnggu ank ni keluar....bru la aku tahu betapa susahnye mak ayah kite duk mencari nama utk kite d0lu2 yek...bila dh jumpa, lepas 1 beban....tp, itu bru bab nk bagi nama.....yg lain2, ko tnggu la....hehe

hmm....jom kita kongsi ckit surah2 pilihan yg elok diamalkan time pegnent ni:

  1. Al-Fatihah adalah ibu al-Quran
  2. Al-Inshirah utk melapangkan hati & fikiran
  3. ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan
  4. Yusof utk ank yg cantik rupa & akhlak
  5. Luqman utk ank yg cerdik
  6. Yaasin utk ank yg teguh hati & tidak terpengaruh dgn maksiat
  7. Maryam utk memudahkan bersalin
  8. Al-Hujurat utk membanyakkan susu ibu

ni antara yg aku dpt dr cik gugel n majalah Pa&Ma.....klu ade lg yg aku tertinggal jom la kongsi sama2....hehe....smoga bakal2 ibu yg akn melahirkan dipermudahkan smua urusan....amin (^_^)

Tuesday, February 21, 2012

Tab Menu

Aslkum....n salam pagi selasa sume...
bismillah.....
hari ni ade penambahan ckit kt blog baiduri....klu uols perasan kt bahagian atas ade button2 bru colour itam tu kan....hehe....button senarai harga n button tempahan....jeng3....puan baiduri ni dh bersedia utk amik tempahan menjahit drpd uols.....insyallah.... makin hari makin terasa kebosanan duk sesaje kt umah kan...so, xsalah klu ade aktiviti yg bleh menambah pendapatan rasanye....x gitu uols? hehe...hope mendapat sokongan yg padu drpd uols sume2...tQ (^_^)

hokey, puan baiduri tgh wat editing lg utk link button2 kt atas nun....so, myb esok atau lusa bleh la button2 tersebut berfungsi  sekaligus menjadi tontonan uols sekalian.....

sekian dulu utk hari ni.....salam =)

Tuesday, February 14, 2012

25 minggu

Alhmdulillah dh msuk 6 bulan lebih baby kt dlm peyut ni....smoga anak mama sihat2 n trus active ye syg...tendang je perut comey mama, mama xkisah....klu baby xtendang mama risau tau... kemaren baby active je start sblum subuh...rest jap, kul 9 lak, rest jap, kul 12 lak...pastu rest lg, kul 2 gerak lg...rest n kul 5 plak tendang2....mama happy tau....tp ri ni nape baby cam penat je? sblum subuh tdi xde pon kejutkan mama.....pastu dr pg smpai t/hari baby lgsung xactive......waaaa, mama risau.....saje nk main2 ngn mama ek? ni nk masuk kul 2 bru la mama rase baby gerak ala2 sentimental gitu....alhmdllah......nasib baik mama xcall papa lg...cuak la syg coz u r buah hati yg kami tnggu2 ok.....

aku memang akn cuak tahap gaban bila anak dlm perut ni xde tendang2 hokey...bnyak pngalaman momies aku bace yg kurang bez bila baby dlm perut kurang gerak.....dats y la aku cuak, tnggal 3 bulan lebih je lg baby nk kuar (insyallah)....n aku berharap sesangat smua dipermudahkan....amin...

baru je kemaren dlu check up kt KK...jantung baby normal, n aku plak dpt suntikan kancing gigi yg pertama....n ri ni bru rase ok ckit kebas2 kt tgn ni....alhmdllah.... tp yg xbez hb aku lgsung xnaik2....penat aku telan ubat hari2....huhu.... hri tu aku telan obimin, p check up hb xnaik, hokey aku try ubat yg KK bagi lak....p check up stil da same, n skrg aku try telan balik obimin....xtau la leh naik ke x...huuuu.....berat badan utk bulan ni alhmdllah normal je naik berbnding bulan lpas....yg lain2 pon sume ok je.....

Ya Allah, smoga anak dlm kandunganku 
sentiasa berada dlm jagaan & rahmatMu....
ameeen ya Rabbal alameen....

Wednesday, February 8, 2012

Selamat Ulang Tahun SAYANG...

hapy bezday 2 u my lovely hubby....i doakan u senantiasa berada dlm rahmatNya, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki n semoga u terus mengemudi family kita ngn penuh t/jawab n keikhlasan....aaamiinnn.... hmm, bertambah lg usia hubby aku ri  ni...alhamdllah, kami masih bersama n insyallah akan terus bersama selamanya.... 

bezday hubby tahun lepas aku tnya dia nk hadiah ape? katenye BABY..... n tahun ni aku tnye soklan yg sama, n jwapannye pon totap same jugek (^___^)....alhamdllah, tahun ni insyallah aku dpt tunaikan permintaan hubby ngn kurniaan Allah swt..... terasa diri ini bermakna sebagai seorg isteri...terima kasih ya Allah....

semoga ngn kehadiran cahaya mata kami yg pertama bulan 5 nti 
akan memberi 1001 cahaya kebahagiaan utk kami terus membina 
keluarga yg diredhai Allah swt....insyallah...amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...