Saturday, July 21, 2012

Rezeki Tasneem...

Alhmdllah aku masih berkesempatan bertemu ngn bulan Ramadhan thun ni (2012).... syukur sgt2.... tambah2 lagi ngn kehadiran puteri sulong kami Tasneem, terasa lebih bermakna utk mnyambut kehadiran Aidilfitri nti, insyallah... smoga keluarga aku sntiasa diberkati...ameen.. sbenarnye aku nk story ckit pasal mnyusu Tasneem... alhmdllah stakat ni Tasneem masih minum susu aku spenuhnya... syukur sgt2 sbb aku mampu utk mnyusu ank aku sndiri... 

hari pertama lpas 6 jam pembedahan utk kuarkan Tasneem aku dh start mnyusu dia, nasib baik Tasneem pandai hisap susu badan aku, maklum la aku juz bleh mngiring je masa tu, xleh nk bngun lagi...Tasneem pon nurse yg letak tepi aku... lepas je minum Tasneem nyenyak kt sebelah aku, time tu la aku amik kesempatan belek muka Tasneem puas2... hilang rasa sakit2 n sengal2 badan ni bila tatap muka ank sndiri.... rasa mcm aku tersenyum je spanjang malam tu....hehe... 

 malam pertama kt hospital Tasneem xbnyak ragam, tido je kjenya.... aku pon rasa selesa wlaupon dlm keadaan msih lemah... mlm kedua Tasneem dh start kenal dunia luar agaknye, sepanjang mlm aku xtido coz Tasneem meragam, bila letak dia nanges, klau dh nanges bergegar aku rasa wad tu, aku cuak coz tkut gnggu pesakit lain ngah tido... kul 2 3 pagi Tasneem duk test suara... yg buat aku sdikit tension bila sekor sorang nurse pon xde mai jenguk tgk apa masalah aku ank menangis xbenti2... padahal aku bleh dgr suara diorg duk mnyembang baik punye kt dpn kaunter tu.... tlg la wei, ank aku sakit ke apa ni? aku dh lenguh n sakit pinggan coz duk meriba Tasneem, last aku amik kptusan nk check pampers Tasneem... owh, dh penuh ptut la duk ngis.... 1st time aku nk tukarkan pampers baby, serius tgn aku terketar2 masa tu coz tasneem stil mnanges smpai naik seriau tengkuk aku.... tlg la nurse dtg n tlg redakan tangisan ank aku ni.... aku xreti, aku baru je jadi mak 2 hari ni.....waaaaaaaaa (mnangis dlm hati je la).... tp memang aku mnangis mlm tu sbb aku risau kot2 ank aku sakit... dh dekat subuh bru Tasneem reda ckit.... aku lega, lgpon hri ke-3 aku dh bleh kluar....memang xsabar sgt2 nk kuar dr hospital tu....huhu

lpas je kuar dr hospital, tempat berpantang aku yg pertama adalah rmah MIL... mlm tu breast aku dh start m'bengkak.... sakit sesangat, uhuuuu.... Tasneem masih lg kuat tido smpai aku yg terpaksa kjutkn dia utk minum susu... bila Tasneem minum susu, bukan bnyak pon.... hisap ckit pastu zzzzzz...... oh, anakku.... esoknye aku sruh hubby beli breast pum, xtahan dh wei...ckit lg nk demam klu aku xpam susu bg kuar... tp sayangnye aku terpaksa buang susu yg aku pam coz Tasneem xnak/xpandai nk hisap susu guna botol...oh anakku lagi...




hubby beli breast pum yg manual cap ayam je, tp sgt membantu...
 klu xsilap aku rege dia rm39.00 je (^_^)

tiap2 hari dlm 2 ke 3 oz jgak aku terpaksa buang susu aku...membazir kan? tp aku nk wat camana.... Tasneem lbih suka hisap direct dr breast mama dia.... oh, anakku =) 

walaupon susu aku melimpah ruah, aku heran coz MIL aku masih lagi sruh hubby aku beli susu FM... what? nape plak nk kna beli susu tin bagi kt Tasneem? nk sruh selang-selikan tkut nti aku dpt kje susah plak nk susukan Tasneem.. oh my MIL....hehe... aku dh nekad slagi badan aku mampu hasilkan susu, aku akn susukan Tasneem sepenuhnya smpai umur dia 2 thun...insyallah.... MIL aku jgak nk suapkan air masak kt Tasneem, oh tidak!! nasib baik aku sempat mempertahankan ank aku dr disuap ngn air masak.... slagi ank aku xcecah umur 6 bulan jgn harap aku nk suap bendasing selain susu badan aku jer..... oleh sbb itu la aku xsabar2 nk balik berpantang kt umah mak aku kt ganu... hri ke-20 baru la hubby antar aku balik berpantang kt ganu.... dekat 8 jam jgak dr kedah ke ganu, oh ckit lagi nk patah pinggan aku (tipu ok)... tp nsib baik MIL ngn tok ikut skali, diorg la gilir2 duk riba Tasneem....

duk kt umah mak sndiri pon sama jgak, mak aku suh beli susu tin n suapkan air msak kt Tasneem.... oh ibuku... tp mak sndiri xpe la ko bleh terangkan ngn panjang lebar kebaikkan n keburukkan susu tin ngn air masak utk baby kan.... no hal sgt la.. smpai skrg pon susu aku masih menitik2 klu Tasneem lambat ckit hisap susu, alhamdllah rezeki tasneem masih ade n aku harap aku mampu mnyusu Tasneem ngn sepenuhnya....  ade org kata klu b'salin operate ni nti susu kering coz effect dr ubat bius... hope omongan kosong je la, xsmua org sama kan.... ade yg kering, ade jgak yg melimpah-ruah kan....  so, pandai2 la jaga cara pemakanan masing2 utk mantain mnyusu... yg penting niat nk mnyusu ank n usaha yg gigih... nak 1000 daya, xnak 1000 dalih... tu je aku bleh kata....hehe

ok, dh 2 jam Tasneem tido....so masa utk aku susukan dia... Tasneem mnyusu slepas sejam setengah @ 2 jam dia tido... consistence gitu... sonok kan dpt mnyusu badan kt ank sndiri... (^_^)

2 comments:

MaMaIfFah:iZzaH said...

nape buang susu 2? sygnyer...nape xwat stok je susu tu...masuk dlm peti..guna masa keje nnti....

sekadar_tulisan said...

tak pe zie..saya sokong awak teruskan menyusu...baby sy dh masuk 2 tahun pun masih nak menyusu..air susu tak kering lagi..bagi je selagi mampu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...