Wednesday, August 29, 2012

Aidilfitri 2012

tahun ni 1st time beraya ngn tasneem, 1st time jgak xberaya ngn mak aku raya p'tama coz thn ni turn raya kt kedah...sdikit keciwa w/pon 1st time raya ngn tasneem xsempat nk b'gambar kami b'3 d pagi raya....huhu... srg ke laut, srg ke darat...mana nk sempat, cedey3... time hubby siap2 p smyang raya, aku ngn tasneem bru ngah b'siap... dh abes smayang hubby jmpa ngn geng2 skampung singgah la kt umah geng2 dia dlu... MIL plak balik umah trus ajak aku n tasneem beraya keliling umah... umah2 mak saudara keliling umah MIL aku je... diorg p smyang raya pon kt surau sebelah umah tok yg sebelah umah MIL aku je...dekat kan? rilek je p smayang raya, xyah rush2 tkut xsempat... mula2 p umah mak chik yati, pastu umah tok tam, umah tok chik, n last umah mak ndak...kt umah makndak tasneem da start nk test suara coz da t/hari plus black out plak... hangat la wei, tasneem lak pakai dress yg agak labuh.... sudahnye tinggal pampers, spender n stokin ajo...huhu, tasneem oh tasneem... hari raya pon black out, apo daa... da ptg xde maknanye nk b'gambo, muka pon da naik minyak...huuu

raya ke-2 lak p beraya umah adik-badik FIL kt Kota Sarang Semut, Alor Star... kmpung Pisang kot klu xsilap aku... p umah arwah tok pah, rmai adik-badik FIL kt c2... mak chik da, mak tam, mak tam shida, paksu n maksu... w/pn xsume ade tp riuh jgak umah... yg beznye umah arwah tok pah btul2 tgh bendang (sawah padi)... tasneem siap landing dlm buaian ats bangsal tepi bendang lg... mcm bese t/hari baju raya tasneem t'tanggal n tnggal pampers ajo...huhu... bila hngat tasneem test suara la... so, t'paksa la tanggalkan baju raya dia...

 tgk cik tasneem tnggal pampers n stokin ajo...

 test2 suara... bagi susu n t'lena....

 sonok duk tepi bendang...angin sepoi2 bahasa... time ni ngah tnggu diorg2 masak utk mkn t/hari
aku, hubby n MIL sembang2 kt luar tnggu nasi siap masak je...ehehe...bleh gitu?
dh diorg xbagi tlg....
so, cuci mato la dulu kt luar

 aku pon jelez tgk tasneem lena dlm buaian ni... cambez jer....

raya ke-3 x g memana pon...MIL da start kemas2 umah... aku n hubby lak siap2 nk balik umah sewa kami dah, coz raya ke-4 n ke-5 hubby aku da start keje... raya ke-6 kami b'3 balik ganu...hoyey... bez tul raya ek... tp kesian kt tasneem, penat aku tgk dia... ngn tido xcukup, p sana p sini... time tido asyik kena kacau je...klu dia da besar ckit msti dia sonok leh jenjalan... tp ni kecik lg xtau pape... xpe la nak, xtau pape pon dpt gak kumpul duit raya kan...hehe

3 hari je balik ganu, tp alhamdllah dpt jgak la beraya ngn mak aku... mlawat sedara2, n jumpa ngn kwan2 aku... sempat jgak p mlawat kwan aku yg bru dpt baby awl ramadhan ri 2... balik sg.petani hari ahad... isnin lak tasneem kena cucuk 3 bulan... alhmndllah nasib baik xdemam... tp peralihan bulan ni tasneem xtido d siang hari lak...huwaaaa.....aku xleh nk wat keje umah.... nk masak pn xdan, tasneem nk b'tempek je ngn aku...

ok, nk tempek gambar budak umur 3 bulan 1st time g Pantai Merdeka... dlu kami b'2 je, skrg  da b'3...

 singgah makan mee udang dlu kt pulau sayak

 skrg da xleh mkn skali...srg pegang tasneem srg mkn...gilir2...

 huhu...cenyum ckit je....penat aku agah...

 senyum la cek mek molek...

 kami b'3..

 insan2 kesayanganku....

 jom, nk balek da...tasneem da ngntuk

mcm bese duk lam kete lena la cik tasneemku...

alhmdllah.... smoga tasneem m'besar ngn chat ye anakku... aidilfitri tahun depan da bleh pakai baju kurung...insyallah (^_^)

Wednesday, August 8, 2012

anakku...



 
semalam langsung xtidow duk melayan tasneem menyembang smpai pagi, smpai time aku nk sediakan makan sahur baru tasneem lena... aku xthu la mana tasneem dpt kekuatan menahan matanye dr tido semalam...myb siang dh puas tido agaknye... aku try jgak xbagi tasneem tido bnyak siang2 hari, tp sia2 je usaha aku... klo dia nk tido, totap t'nganga jgak....huuu....mama follow je la anakku...yg penting kamu bahagia, bak kata ustaz Don layan je la ank2 time kecik ni....nti kita dh tua mereka layan kita plak...insyallah (^_^)...

em, baju raya xdak lg ni...huwaaaaa...... yg tasneem dh redy coz snang nk pilih.... yg papanye on progress under company.... mama punye ni, nk beli yg dh siap sume besaq2... even extra small pon totap meleleh bila mama pakai....xshuke...huhu...  aku ada beli kain pasang on9, hagak2 uols sempat x aku nk jahit? ballance puasa ada smnggu lebih je lg ni...uhuk2... i'm try my bez... kain yg aku beli agak cantotik d pandangan aku...ruginye klo aku xsmpat nk siapkan...hopefully ada la rzeki aku nk pakai baju raya sedondon ngn hubby thn ni.... insyallah...

mood raya makin m'buak2 dh bila dgr lagu2 raya....eceh, cam budak2 lak aku.... bukan ape, dh ade ank ni rasa mcm zaman kegemilangan kanak2 dlu cam kembali je plak...ahaha....leh kutip duet raya utk ank....ehehehehehehehehehee...................hamboi, panjang lak aku gelak...mcm la aku ni xkena hulur jgak duet raya kt ank org....ngeeee...........



Wednesday, August 1, 2012

TASNEEM OH TASNEEM

hmm...aku xleh nk bayang camana ek mommies yg bkerja bleh uruskan baby kecik, uruskan husband lg... rumah lagi.... aku suri rmah spenuh masa pon kelam-kelibut rasanye...huhu... memang salute r  mommies yg rmai ank kan? ibarat supermak...hehe.... dlu time pegnent bkn main lg aku duk fkir xnak ajar ank tido dlm buai, kononnye nti nk g memana kna brngkut bagai laks... tp lpas branak ni xde maknanye ko nk ajar ank kecik xnk tdo lam buaian.... duk dlm pantang bleh la pas mkn tdo, pastu ngadap ank 24jam xyah wat pape kan... mak aku dh ckap beli buai-beli buai, tp aku cam dh ada ank 10 slambe gtau mak xmau ajar ank tdo lam buai..... lepas je abis pantang, nah bru ko tau..... nak wat kje umah pon xleh... ank nk b'tempek 24jam... padan ngn muka kan... omak dh ckap, tp nk b'lagak lg.....huwaaaaaa.......... so, bila balik duk umah sndiri aku dh pesan siap2 kt hubby tlg beli buaian....amik ko...hehe.... terpaksa la ajar ank tido dlm buai jgk, nk wat camana kan... btul la org2 tua ckap senang nk wat kje umah klo ank tdo dlm buai, lebih nyenyak n lebih lama ckit lenanye.. 

w/pon kt umah sndiri tasneem tdo lam buai, alhmdllah bila balik umah mak mertua hari mnggu xde la smpai brangkut bagai... tasneem pandai plak tdo camtu je tanpa buai... so, mitos la klo ank tdo lam buai nti nk g memana kna bwak buai skali....hehe... alhmdllah jgak tasneem dh masuk 2 bulan, berat pon dh 5kg... sonok kan bila tgk ank makin m'besar.... sonok jgak bila ank bnyak ragam (sabau je la...) huhu.... yg paling mncabar ragam tasneem stakat ni bila dia tdo puas2 siang hari, pastu tgh2 mlm kang ajak aku mnyembang cam kt kedai kopi laks....uhuuuu.... bleh gitu? kdang2 start kul 10 mlm smpai kul 2 3 pagi...klo xlayan dia akn test suara mlm2, ksian kt papa dia lak nti xleh nk tdo... bulan pose ni lagi la, mnyembang smpai kul 4 pagi... 4.30 nk bngun siapkan mkn sahur lak... huhu, aku memang xyah nk diet2 dh, dh kering cam dlu balik dh....hehe....tasneem oh tasneem.... xsabar aku nk tnggu tasneem b'alih bulan ke-3 plak, kot2 la berubah angin dia plak nti kan....

hmm....ri ni dh 12 ramadhan, baju raya xbeli lg.... myb hri sabtu@ahad ni p beli, hope tasneem xmeragam time aku pilih baju nti....huhu.... ehem, tema thun ni kuning bata@ kuning gold...hehe beznye beraya ngn org baru thn ni, xde la segan sgt kan (^_^)

papa tidokan tasneem, pastu ngn papa skali tidonye...hehe
(mood: bahagia)

w/pon papa tido, tgn tetap pegang buai...
(tukang ayun buai yg tegar) ngeee....

pasan x tali skiping yg sangkut kt buai tu?
hujung tali satu lg kt meja lappy,
so bila papa ngah online klo tasneem
mnggeliat ckit pon papa trus je 
tarik tali tu...hehe...papa kan tukang
ayun buai yg tegar....ngeee

xsabar nk beli baju raya ni.....eheeee.... xsabar nk beli utk tasneem sbenarnye =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...