Saturday, February 25, 2017

Suntikan inferon

Allah....lamanye xhapdet blog, rindu sesangat....tp apakan daya, ku xmampu.... memang bnyak story pasal anak2, asben n 3rd pregnancy yg tertinggal....alah, utk memori aku je akan dtg.... xpe la, kite story slow2.....hehu

alhamdulillah kandungan ke-3 aku ni dh pon mencecah 6 bulan (24 minggu bape hari ntah).... kejap je rasa kan?huhu.... kandungan kali ni bnyak dugaan ckit, eh xde la bnyak....biasa2 je mcm org lain mngandung gak.... tp aku baru merasa....yg sebelum2 ni alhamdulillah tekanan darah rendah tapi HB maintain je w/pon atas pagar masih acceptable.....yg ke-3 ni tekanan darah dh la rendah, HB plak xpenah cecah 11....dari start bukak buku pink smpai skrg....2 mnggu skali kena cek darah....

sepanjang pregnant yg ni, aku amalkan iberet....xmcm yg sbelom2 ni aku amik obimin.... iberet lagi kuat dr obimin kan? aku memang xpenah skip mkn ubat k....siap set alarm takut terskip.... tp tu la, memang xnaik2 HB.... kopi n teh memang xminum, milo dh stop 2 3 minggu lepas bukak buku pink, pastu amalakn jus kurma, jus delima, supplement shaklee vitalea tu....apa lg? hari2 makan jambu batu, hati lembu....hoho....siyes HB aku langsung xnaik2....heran betul....so, last2 merasa la suntikan inrefon.... member aku kt ganu katanye dia kena 5 dos (means 5 jarum), yg aku duk gugel plak kebnyakkan dpt 7 dos (7 jarum).....tapi aku? 10 dos terus....huhu....10 hari ulang-alik p KK cucuk kt montot....inferon ni ubat dia pekat....so, ko kena lembutkan diri time kena cucuk tu....sakit? hmmm....mula2 cucuk juz rasa cam cucuk ATT kt lengan tu.... tp 2 3 kali kena perit jgk hoi.... lebam dh tempat cucuk...lepaas kena cucuk xleh bngun terus, kena rilek baring lu bagi hilang rasa menyengat tu...huuuu.... aku ni p KK dh la kena bawak hero kecik tu skali, so ngn dia2 skali panjat naik atas katil....pastu siap gelak2 ingat aku main2 kot naik ats katil...haha, apada thaqeef.... tapi ok la, gelak2 xterasa sgt sakitnye tuh d cni....kemaren (jumaat) hari last aku amik suntikan inferon.... leganyeeee.....harap2 naik la HB pasni, buntu dh aku nk amalkan mkn ape lg....mulut ni kadang2 memilih gak, bukan smua leh telan.... tp tu la,ni kira pengalaman la kan mengandung kali ke-3.... its ok, alhmdllah aku masih mampu harunginye....smoga adik baby chat2 je kt dalam yek.... 

ko tgk....start buat buku pink HB dh 10.4, pastu naik ckit 10.6,
eh turun balik jadi 10.4, pastu turun lagi jadi 9.9,
turun lagi jadi 9.3.....last skali turun jadi 9.1 (malas aku nk snap)


pastu mendapat la suntikan inferon 10 dos....


tapi xpe la, dah lepas kena 10 dos tu lega la skejap....harap2 pasni xde la masalah lagi, in shaa Allah =) hmmmm, dh masuk 6 bulan ni....tp xscan gender lagi....barang apa pon tarak semak lagi, haish.... xsempat nk intai2 lagi adik baby....sabo ye syg, slow2 mama cek list nti.... in shaa Allah sempat kan =)

ok, tu je nk story dulu..... uols yg HB rendah gak time pregnant klu terpaksa amik jgk suntikan inferon jgn takut ye....xde la sakit bebeno spt yg diwar2kan.... ok je, fikiran kena positif sbenarnye..... mindset tu penting.... aku sbelom kena cucuk memang sibuk duk gugel smua duk kata sakit2, lebam2, ank umo 2 tahun pon xhilang sakit lagi (hamboi sgt)..... so, memang menakutkan bila aku baca pengalaman diorg.... skali dh kena, alah...gitu je pon.... bukan nk cakap besar, tapi betul....uols kena think positif k, menyengat skejap je.... pastu rilek.... badan kena buat lembut, jgn keraskan time nurse nk cucuk tu..... tarik n hembus nafas, pastu dh settle...kejap je....pastu senyum, confirm hilang sakit.... in shaa Allah =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...