Saturday, July 30, 2016

Pencuci miss V vs datang bulan

Hoi, xabes2 lagi ngn meroyan datang bulan ek....hehe....jgn la wei, aku juz nk share..... aku kan baru start guna pencuci miss v manjakani lepas abis pantang kt thaqeef, so guna utk kegunaan harian cam biasa je la.....memang bez, slesa, yakin je stiap kali lepas guna.....

Tp rupanye, since aku start datang bulan balik ni n guna pencuci miss v manjakani tu buatkan aku rasa lagi...wow!!...memang lagi bez, lagi slesa, n lagi yakin gunakannya time dtg bulan ni weh.... time nk tukaq pad tu kan ieuwww.....tp lepas basuh2 n bilas ngn pencuci manjakani tu wahhh....guna bape titis je, dia punya bau xde la kuat sgt....soft je......tp mampu menghapuskan bauan kotoran yg x enak tu..... sampaikan aku tahap xsabar nak tukar pad tiap kali lepas pakai......beznye wei guna pencuci miss v manjakani ni..... p.H 3.8, so toksah duk risau sgt la kot2 ada yg kulit sensitip bagai ke..... semua wanita bahagian intim dia memang sensitip hokay.... so, kena jaga leklok n kena pilih leklok produk yg nk digunapakai kt bahagian tut..... dgn pencuci miss v manjakani uols xpayah risau sebab dia xde gunakan sabun.... juz gunakan gel, then campuran ekstrak manjakani, sireh n akar serapat..... aku memang dh lama gunakannya tiap kali masuk toilet pon....xde masalah nk guna bape kali sehari pon sebab p.H dia memang sesuai ngn nilai p.H keintiman wanita..... tu yg paling bez wei :-)

Teman setia aku di toilet....haha
Pembersih intim wanita manjakani
Only RM25 (exclude postage)

Siyes.....camni la perasaan aku setiap kali lepas guna :-)
Nak cuba? Pm/wassap: 019.513.8283 (puan ina)



Friday, July 29, 2016

Pertama kali datang bulan..

alahai tajuk....huhu....belasah je la.....

al-kisahnye aku kan pengamal manjakani sejak lepas melahirkan cik thaqeef sampai skrg masih setia ngn supplement tradisional tu...alhmdllah sgt2 serasi ngn diri ini....walaupon nampak kekampungan a.k.a jamu tapi herba manjakani ni la banyak membantu aku menghadapi tugasan harian yg tak berkesudahan sebagai ibu, wifey, tiang seri rumah tangga....eceh....permaisuri...eceh....wat eva bla bla.... tipu la klu dah kawen n penah beranak badan menten without any supplement kan?kan? xkisah la supplement apa2 pon tp yg pasti kita wanita harus kot amalkan supplement utk kesihatan....penting tuuu..... 

so, setelah 1 tahun 8 bulan lebih lepas bersalin n full breastfeeding kt cik thaqeef....hari pertama kalinya aku datang bulan....haha...kecoh je kan.... tp bukan itu motip utama, yg aku nk share kt cni aku datang bulan without any pain....xde senggugut, xde sakit blakang, xde senak perut bagai, tau2 je masuk toilet eh dh setompok...huhu.... mood pon xde swing2....alhmdllah sgt2.... sampaikan aku sendiri xsedar aku datang bulan dah.... dlu2 klu dekat2 nk datang bulan mesti ada warning, mood pon sntiasa kelaut..... syukur sgt2 period pain dh nyah, harap2 selamanya nyah terus....aman ckit hidup....kiki..... 

so, inilah salah 1 khasiat dr herba manjakani...menghilangkan kesakitan senggugut.... bukan setakat yg dah berkahwin, tapi anak2 dara yg slalu sgt senggugut tu pon boleh cuba amalkan manjakani ni.... in shaa Allah.... baru je minggu lepas aku share kt page Rozina Health Care pasal makLang aku yg consume kapsul manjakani ni pon xsedar yg dia dtg bulan....klu x dia punya senggugut sakit pinggang sampai tarik ke tulang belakang katanye.....now, aku sndiri pon merasa ketidaksedaran kedatangan kebulanan itu....hehe..... alhmdllah....ikhtiar2..... 


datang bulan, period, manjakani, kapsul manjakani, senggugut, period pain, badan berangin

ini la rupa supplement tradisional yg aku amalkan sejak 1 tahun 8 bulan yg lalu
alhmdllah susu badan masih meriah utk anak teruna yg makin aktif tu....
badan aku skrg bebas dr angin, klu ada kenduri pulut mangga ke, kenduri pulut durian ke,
kenduri laksa penang ke, musim buahan cempedak nangka bagai.........ko panggil je aku, in shaa Aallah aku bleh makan stakat termampu....haha....berlagak kan....tapi betul aku bleh makan makanan yg berangin n sejuk2.....pucuk ubi rebung bagai.....fuh, nikmat......
jangan xtau, dengan ikhtiar amalkan manjakani ni la jadi penyelamat aku....
jarang dah aku demam urat skrg....badan pon xde lemau2...
iuh, banyak kan khasiat dr manjakani....bukan ada campuran herba lain pon....100 percen manjakani jer... murah plak tu....
tp ye la....skrg mcm2 jamu ada kt pasaran....uols pilih je nk yg mana....klu serasi, amalkanlah utk kesihatan diri kita.... badan nk pakai lama, mulut plak pantang nampak makanan smua nk bedal xde pantang....yg merana nti badan sendiri jgk....haaa, dh membebel mcm mak nenek plak....
smoga kita smua terus diberi kesihatan yg baik2 ye.....aameeennnn.....





Wednesday, July 27, 2016

Penyakit Stroke Saraf

dah kenapa tetiba nk cakap pasal penyakit plak musim2 tgh raya lagi ni....huhu....ntah la, rasa terpanggil nk share....penyakit ni bukan duk p serang orang2 tua je......tp kita yg muda2 ni (muda lagi ker....) pon kena berhati2 jugak tau.....Allahu Akbar....mintak dijauhkan...

masa balik kampung mil hari ahad baru ni aku memang perasan biras aku cam xchat je...igtkan demam, tp kebas kaki katanye mcm nk demam urat tu....brjalan pon mcm trhincut2.... aku cakap myb sejuk kot sebab skrg cam musim hujan je kan....tgn2 pon rasa lenguh katanye, tapi sebelah je la...belah kiri....kaki  n tgn sebelah kiri mcm sakit urat...kot2 salah mkn kot aku kate, xde mkn apa pon katanye.....

tapi semalam biras aku call....katanye baru balik pegi klinik cek kaki n tgn mcm xleh nk angkat nk xleh nk wat kje sgt, so pegi cek kt kinik la....huhu....berderau aku bila dia kata dktor suspek dia mcm nk kena penyakit strok saraf....Allah, umur biras aku tu xcecah 30-an lagi hoi.... cek2 kencing manis ada, tekanan darah pon tinggi.....sbelum ni memang xde lgsung...... memang trkejut, dia pon stress duk pikir anak2 yg masih kecik lg.... aku plak mati kutu xtau nk kate apa.....huhu

so, ri ni aku gugel ckit pasal strok......strok ni berlaku bila saluran darah kt otak kita tersekat, so oksigen xsampai....klu pecah bahaya oi, nauzubillahi minzaalik.....bila oksigen xsampai kt otak atau xcukup....so, sel2 otak myb akan terganggu n rosak....

aku copy ckit tanda2 awal stroke yek....

1) Rasa lemah atau kebas secara tiba-tiba pada muka
2) lengan serta di sebelah bahagian badan adalah antara gejala seseorang itu berkemungkinan
    diserang strok atau angin ahmar.
3) penglihatan juga menjadi kabur secara tiba-tiba pada sebelah atau kedua -dua mata.

Dengan mengenalpasti tanda-tanda di atas, bertindak segera daripada segi perubatan, seseorang individu dapat mengelakkan strok yang akan berlaku ataupun mengurangkan tahap keseriusannya.

Menurut pakar, strok merupakan masalah kesihatan mengancam nyawa yang paling mudah dicegah. Oleh itu, amat penting bagi seseorang mengetahui dan memahami faktor risiko yang boleh menyebabkan strok. Kesan strok kepada pesakit adalah pelbagai. Keupayaan khusus yang akan hilang atau terjejas akibat strok bergantung pada berapa teruknya otak rosak dan di bahagian mana di otak strok berlaku. Otak adalah organ yang kompleks yang sangat hebat dan setiap kawasan di dalam otak bertanggungjawab terhadap fungsi atau keupayaan tertentu. Oleh sebab otak mengawal kesemua fungsi badan, maka strok mempunyai potensi menjejaskan semua aktiviti seseorang. Sesetengah faktor risiko boleh diubah dan sesetengahnya tidak.

Kawalan yang lebih baik terhadap faktor risiko yang boleh diubah dapat mengurangkan risiko strok dengan ketara. Antara faktor yang dikaitkan dengan strok termasuk :
1) tekanan darah tinggi,
2) kencing manis,
3) kolestrol tinggi,
4) perokok,
5) diet tidak seimbang
6) stres.


sumber: info kesihatan

penyakit ni kite boleh elak sebenarnye dgn mengamalkan gaya hidup yg chat....ni peringatan utk diri aku sndiri jgk ni.....kurangkan makanan yg berkolestrol....tu penting.... skrg mcm2 menu ade hoi, belek fb mcm2 duk lalu depan mata....huhu.... asben aku pon kolestrol tinggi tu, so peranan aku nk kena jaga pemakanan dia betul2...in shaa Allah.... smoga kita smua dberi kesihatan yg baik2...

tapi biras aku tu bukan la xjaga mkn....cuma time pegnen anak yg ke-3 hari tu tekanan darah dia naik mendadak....so, dktor kate kemungkinan history tu jgk salah 1 sebabnye.... aku doakan dia cepat2 sembuh....uols klu ada petua meh la share ngn aku.....dapat gak ikhtiar kan...in shaa Allah....



IKLAN:

pm/wassap: 019 513 8283 (puan ina)


Tuesday, July 26, 2016

Lebaran di Terengganu

Sambungan aidilfitri 2016 kami..... raya ke-2 pukul 5 pagi tepat2 kami bertolak balik Dungun..... anak2 hangkut je masuk kete ngah tdo dua2....xpayah nk bersiap sgt, karang ade yg tuntrum duk ngacau depa tdoq eloklah kite bg depa sambung tdoq dlm kete je.....berbekalkan ketupat palas yg dipanaskan n air kopi panas 1 termos, kami tawakkal harap2 xjem n slamat sampai hendaknye..... benti smayang subuh kt r&r apa ntah yg sbelum ni kami xpenah2 benti pon situ.....ramai je yg travel pepagi buta, tp memang alhmdllah xjem....sonok je prasaan balik kampung weh..... terasa nikmatnye raya w/pon 8 jam perjalanan nk sampai umah mak aku.....kebas montot.. tu xjem, klu jem hagak2 bape jam? Malas la nk pikior......

Tepat2 kul 1 sampai umah mak aku.... campur tolak benti stesen minyak benti makan mandikan anak2 bagai....siyes penat, so xpegi memana la raya ke-2 tu...rest je kt umah sembang2 ngn mak aku layan anak2 yg ckit stress sbb lama duk dlm kete xleh nk braktif bagai kan.....

Raya ke-3 ke rumah maksu aku di felda chini 2, pahang..... lama bebenor xjumpe....nasib baik ade raya, hehe..... alhmdllh jgk skrg dh bleh guna highway, so prjalanan sgt lancar xyah masuk bandar kuantan bagai.....klu masuk konpem sesat bai.....haha....


Eh, tetiba brgambar kt tasek plak....huhu
Lepas mkn2 n smayang zohor spupu aku ajak brgambar kt tasek chini....xjauh pon ngn umah beliau, dekat je...
Aku pon lama giler xdtg cni.....dlu kecik2 penah la aku ikut ayahsu bawak anak2 dia dtg cni

dari kanan....aku, mak, linda (spupu aku), pastu maksu (adk mak), n adk ipar linda
masing2 ada sepasang anak....trmasuk aku


kaklong tasneem ngn double cousin beliau
haha....btul ke? dua pupu beliau...

cik thaqeef bawak diri
kan dh cakap beliau susah nk duk dendiam walau 10 saat...huhu
mana2 la dik....asalkan ada dlm gambo sudoh....

sempat la papa candid hero kecik ni

balik umah baru teringat nk bergambo ngn mak sndirik....haha

kaklong bawak bunga api dr kedah yg xabis main
xde geng, main la ngn papa

raya ke-4 pepagi kami bertolak balik ke sg.petani dah.....hoho....kul 5 pagi gak brtolak nk elak jem punye pasal....letih sgt sebab mcm rushing je balik beraya kan.....tp tu pon aku syukur dapat gak balik ganu....sampai sg.petani dekat kul 1.... bukan terus rehat, tp pegi kenduri umah makteh Lia aku plak.... kenduri baca yasin masuk umah baru.....beli awal tahun ri tu, tp baru wat kenduri.... abis kenduri balik kampung umah mil.....sesaje la kot en.hubby..... kul 6.30 ptg tolak balik sg.petani plak....hampun.....dr teganu xde hadap jem, tetiba balik kmpung dekat hadap jem....nah ko, nk merasa sgt kan...potpet2 jgk en.hubby.....haha.... aku buat2 tdo je duk blakang....iye, sejak thaqeef mengaktif memang xleh duk depan dh.....takut dia tertolak gear.....aktif ya hampun, duk dlm kete pon mcm maraton hoi.....

pastu hari ahad plak.....hmmmm, aku lupa dah...p beraya ke x ek.....rest kt umah kot, ha btul la....aku mendobi baju2 yg 4 hari pakai start hari raya....huhu....pastu hari senin kaklong dh skolah, hubby pon dh kje......tunggu weekend plak sambung raya.....



Monday, July 25, 2016

Aidilfitri 2016

salam lebaran smua.....ketinggalan ckit apdet blog.... tp xde habuk kot, sebab hari2 aku datang jenguk blog ni....pastu p jenguk blog2 uols plak....sonok bace citer start masuk bulan ramadhan sampai bulan syawal yg xabis2 lg ni.... hari ni syawal ke bape ntah, aku pon lupe....open house xabis lg kan, so masih beraya la yek....hehe...

tahun ni beraya di utara dulu mcm tahun lepas jgk....patut balik pantai timur, tapi hari buat ketupat pon en.hubby kje lagi....xkan mlm baru nk brtolak ke sana....xyah cari letih la, beraya je kt kedah dlu....lagipon mak aku sndiri siap offer beraya kt kedoh dlu ke? nti raya ke-3 ke-4 balik la ganu....hehe...alhmdllah mak aku paham..... raya ke-2 tu pagi2 lagi dh brtolak balik sana....

 pagi syawal siap2 awal kt umah kami
Siyes aku xde buat menu apa2 pon
Air teh pon xsempat bancuh sbb cik thaqeef merap je duk brgantung ngn aku....
Nk pujuk2 kaklong brsiap lg....
Pstu sbelum kuar balik kmpung mil brgmbar dlu la kami
2 badek ni mood kelaut....huhu
(Baju raya kami 2 minggu sbelom pose dh beli siap.. utk melegakan diri sndiri dr kalut..hehu.... niat asal nk kaler hijau emerald kenkonon.....skali xde yg ngam kaler ijaunye.....kaler ni je ok n ade saiz.....hantam saje.....ntah oren ke merah, eh lantok....hehe)


Tahun ni baru dpt brgambar reramai.....
Ni pon tok xde, jap ke sana jap ke sini
Tp tok xduk skali ngn mil aku
Tok duk ngn pakLang n makLang sbelah umah mil ni
Diorg pon duk melayan tetamu
Ni pon kawan fil aku ade kot ngah mkn tu, fil aku kuar kjap brgambar ngn ank cucu.....hehe
Siyes tahun ni aku xsempat ikut mil beraya keliling kmpung
Duk main kjar2 je ngn cik thaqeef
Awat aktif bebenor hari raya tu xtau
Nk amik feel mkn ketupat bagai kena tnggu papa dia balik smayang raya dlu.....huhu
Menu pagi raya umah mil aku bihun sup....

Adik badek asben aku
Asben sulong
4 lelaki, bongsu gegel form 5 skrg....

Kami....dr kanan aku, mil, sil, n biras
(Aku, mak, kakchik, mira)
Mira org kelantan pon beraya d kedah dlu....

Kaklong tasneem ngn spupu2 beliau
Sonok tengok kaklong beraya tahun ni
Duk beraya ikut spupu2 je keliling kmpung
Dpt duit raya balik bg kat aku, pastu kuar balik
Dpt duit raya trus hulur kt mama suh simpan.....
Spupu2 dia smua pkai tas tgn, dpt duit raya trus msuk beg...

Memang melayan tetamu yg dtg je la
Pastu gambar3....

Klu aku pakai ijau jgk mesti sedondon smuanye dak?
Xtau diorg pon plan ijau....hehe
Okay, cik thaqeef memang xleh duk diam walau 30 saat
Susah nk snap gambo dia
Spupu dia qayyum kt blakang tu makan je
Suka aku tgk, mak dia xyah risau ank lapar
Sebab asyik mkn je.....beza ngn cik thaqeef, susoh bebeno weh
Arghhh......stress mama ko dik nk suh mkn takut lapo

Ko tgk....aku bukan main nk setting nk bg gambar elok
Hoho....
Qayyum n thaqeef beza 10 hari je.....
Qayyum lahir xckup bulan dlu, kecik je...
Tp skrg nah.....menang di tau....hehe
Geram aku tgk dia, makan xmemilih 

Candid pon boley laa....

Petang plak kitorg p beraya umah makLong n pakLong kt kaki gunung jerai (abg fil aku)....bez oi, umah dlm dusun buah.....tp bukan musim buah lg kot....huhu
Lupa plak suh en.hubby snap gambo skeliling....damai mata memandang..... maklong n paklong xde anak, so depa tnggal berdua je....dua2 dah pencen ckgu... kami smpai mak ndak n pak ndak dh ada......duk sat, makLang plak sampai.... pastu dh lewat ptg xsempat ke alor star.....so ramai lg xjmpa beraya ngn adik bdek fil.....


Sempat la amik gambo budak ni
Aktif sgt....dh cemuih duk dlm umah ajak main kejar2 kt luar plak..... oh, menu umahpaklong is soto.....maklong org johor

Eceh.....cam model lak kan

Abis situ je raya pertama kami
Balik umah mil siap2 terus balik sg.petani
Anak2 trtido dlm kete penat sgt
Mama plak mlm tu baru nk packing baju n kemas umah ckit2
Penat xabis lg...penat pon semangat weh nk balik ganu...hehe
Ok, tempek jgk la gambo jurukamera kami
Selpie sndiri memang xkan senyum.....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA UOLS
MAAF ZAHIR & BATIN......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...