Thursday, June 2, 2016

School Break kaklong tasneem

Ni kali ke-2 kot cuti skolah kaklong.... hari tu bulan 3 xsilap dh cuti seminggu, balik ganu 2 3 hari je.... ni plak cuti pertengahan tahun 2 minggu....alhmdllah, in shaa Allah 2 minggu ni aku 3 branak habiskan cuti kaklong kt ganu....en.hubby mai antq hari sabtu baru2 ni....mnggu depan cuti abis baru mai amik blik....hehe....sonok berganda coz sejpat nyambut ramdhan ngn mak aku....in shaa Allah.... en.suami plak nyambut ngn mertua, terima kasih sgt2 sebab izinkan aku blik ganu lelama ckit kali ni...ye la, myb raya nti kt kedah dulu.so, bg can la aku lelama ckit kli ni kan..,,.

5 hari dah kt umah mak aku ni, anak2 alhmdllah ok.....cuma cik thaqeef mcm nk menempek ckit ngn aku sepanjang masa... mula2 hari tu xde la mcm ni.... sehari 2 ni, nk kata demam xjgk....chat walafiat..... pantang la xnampak kelibat aku, meraung ntah pape..... heran plak, rindu kt papa dia ke ek? Ntah la, xleh nk detect....manjanya semacam....huhu.....letih mak nak, nk pegi toilet pon sadis rasa.....huk2

Sonok duk kt kampung halaman
Pagi2 lepas breakfast main kt luar umah dlm suasana berkabus masih berkabus.....sejuk n nyaman je :-)

Melayan 2 badek ni main bubble....
Duk umah mak xtau nk buat apa sgt selain masak
So bnyak melayan anak2 n borak2 je ngn mak...

Ok, ni trajedi tragis hri ni
Aku xsedar....dlm pkul 10 lbih kot baru perasan ada cikenit duk menempek baik punya kt kelopak mata kaklong tasneem....
Adussss....ntah2 dr aemalam lagi kot duk menempek, nampak dah kenyang tu....cuma xgemuk gedempol sgt.....
Aku xbrani nk tarik buang camtu je
Sakit woooooo......tau la, aku ada pengalaman
Terus gugel cari petua nk cabut cikenit tu tanpa sakit n tanpa tinggalkan kesan.....
1st petua gunakan getah dr daun/batang sireh....sapu kt cikenit tu.....2nd aku jumpe petua, amik putik kapas n sembur ngn ridsect then sapu kt cikenit tu....so, aku decide guna petua yg 2nd....tp kena hati2 takut masuk mata....dr t/hari sampai ptg aku sapu ngn putik kapas ridsect 2 3 kali gak la....cikenit tu xjatuh tp aku nampak la dia mcm kecut xmembesar....maknanye mcm terkesan la kena ridsect tu kan.....ptg tu aku paksa kaklong tasneem nk buang jgk mende alah yg melekat kt kelopak mata beliau tu....nangis2 la, tp kejap je...lepas buang aku tanya sakit x? Tak sakit katanye....terus boleh gelak2 gurau ngn tok dia..... alhmdllah.....kelopak mata kaklong pon xmembengkak n gatal..... syukur sgt2..... bese la mak aku ada bela ayam kt blakang umah, so aku agak cikenit ni dr situ la coz ptg kemaren kaklong tasneem ikut tok bg ayam mkn.....
Time hubby tepon t/hari tdi citer la kt beliau pasal cikenit ni, tokojut la.....auh aku check lagi kt badan kaklong kot2 ada lagi kt lain....huhu....harap2 xde dah..... 

Haa....tu je la citer stakat beberapa hari kt kampung ni....hehe
Pengalaman utk kaklong tasneem
Cik thaqeef plak berbiji2 kt muka n badan kesan gigitan nyamuk....haish, perkara yg xbleh nk elak...nk wat camana....huuu... 

Ok, ni gambar 2 3 hari lepas....
Stock MANJAKANI aku bawak balik jgk
Hari ahad dh pos....
Kemaren terus kering stock kapsul
Dah submit order tp xsampai lg
Customer dah ada yg duk menunggu....huhu
Harap bersabar.... 
Spe lagi nak KAPSUL MANJAKANI utk persediaan bulan ramadhan ni boleh la order skrg....
Pm/wa: 019.513.8283 [puan ina]

MANJAKANI memberi tenaga tambahan di samping menjaga dalaman wanita agar tampik sihat & cantik semulajadi :-)
In shaa Allah..,
      

Wednesday, June 1, 2016

Ulang tahun Tasneem yg ke-4

Alhamdulillah......26 mei 2016 (khamis) genaplah anak sulong kami 4 tahun, rasa macam cepat sgt masa berlalu..... Dhiya Tasneem binti Dzul Helmi, awak dah 4 tahun skarang..... happy bezday syg, doa mama n papa sentiasa mengiringi kaklong.... sori mama lambat update pasal kaklong dlm blog kesayangan ni..... tapi alhmdllah tahun ni dapat jgk kaklong sambut bezday ngn kawan2......

Mulanye terfikir nak sambut bezday kaklong kt skolah beliau, tapi....ish, ramai tu bebudak dlm 60 org lebih.....huhu, jenuh nk siapkan goodies bag.....pastu fikir2 balik buat kt umah sudah.... kebetulan beday kaklong hari kamis last day skolah sbelom school break so, kawan2 kejiranan kaklong smuanya ada belom balik kampong or pegi brcuti lagi....

Buat simple2 je.....tempah kek, goreng bihun 2 bungkus, buat agar2 ckit, goreng kropok, air oren, goodies ckit....dah....tu je... pastu jemput budak2 je.....

Goodies bag xbnyak
Dlm 24 pcs je....

Menu utama...
Bihun goreng singapore 1 bungkus
Ini fav kaklong.....siap goreng dia trus rsa semangkuk :-)

Ini plak bihun goreng biasa la....
Nampak sedap weh, sbb guna perencah je....kiki
Ok la tu....1st time ni masak2 sndiri nk jamu org...hehu
Jamuan bezday kklong buat malam lepas maghrib
So, kul 4 ptg aku dh masuk dapur bersilat goreng bihun
Papa tasneem masih kt ofis, kul 7 baru smpai umah
Gigih jgk la aku bersilat kt dapur smbil2 kemas umah ngn
Kaklong tasneem yg excited, ngn cik thaqeef yg nk brtempek jeeeee.....fuh!

Kek sampai lambat ckit, aku nk p amik sndiri ptg tu dia cakap nk mai antaq...ok la, lgi senang kot dh org nk mai antaq....xpayah aku berangkut ngn anak2....tp xde la jauh sgt tempah kek..... 
Masalahnya kul 8 mlm kek baru sampai umah, kawan2 tasneem dh tunggu tau...papa tasneem plak xsuke jenis lambat2 ni..... dah spoil mood ckit kt ctu....huhu

Okeh, ni kawan2 kaklong ngah nyanyi lagu 'selamt hri jadi'
Kaklong tasneem wat muka xde perasaan....kui3
Mama xtau la apa awk rs time ni kaklong....siyes je muka
Senyum pon x.....suh potong kek, mengeras plak....
Elok je siap nyanyi bagai, kaklong terus masuk bilik
Bila tanya knape? Kaklong tasneem panas berpeluh2 katanye
So, masuk bilik ada ekon sejuk ckit.....haha
Ok, bleh trima la alasan tu sebab memang muka beliau lencun berpeluh2.....tp lama la plak duk dlm bilik tu, siap kawan2 p pujuk suh keluar.....apakah kaklong......huhu

Simple tapi dah rs cam meriah sgt dh bezdzy kaklong tahun ni...
Ye la, tahun lepas kaklong tsneem brsungut yg beliau xde kawan...tp tahun ni alhmdllah ramai kawan2 kaklong datang.... diorg smua ni anak2 jiran lorong umah aku.....ptg2 kaklong tasneem main ngn diorg la..... gambar atas yg kaklong duk depan kek tu, kiri kanan adalah bff beliau....hehe

Aktiviti mkn2 je la.....xde game bagai
Myb next time bleh buat game plak kan...in shaa Allah :-)

Piss.....ini naufis abg sulong irdina....
Irdina is bez fren kaklong tasneem



Time ni smua dh balik 
So giliran kami la brgambar
Cik thaqeef kemain sonok mlm ni myb ramai org kot
Dia ok sgt, xde la jakun ke hape ngn org...alhmdllah
Cuma keaktifan beliau tu biasalah....
Gelas pon pecah sebijik mlm tu angkra beliau...hehu

Nakmjgk gambar berdua kn dik :-)
Mata kami sama x?hehe....

Apa pon mama papa harap kaklong tasneem happy
Smoga hidup kaklong sentiasa dipayungi rahmat Allah....

Next n3 mama citer adiah kaklong plak yek :-)


Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang solehah ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.




SELAMAT ULANG TAHUN YGKE 4 SAYANG
MAMA PAPA N THAQEEF SAYANGKAN 
KAKLONG TASNEEM
♡♡♡











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...