Thursday, July 30, 2015

kaklong tasneem ngn horse...

 horaipe....nak hapdet n3 yg ketinggallan a.k.a yg dah basi....huhu

kaklong tasneem ngn horse n my little pony memang minat sgt....my little pony ye la duk tgk lam tv kan....kisah horse tu plak duk tgk citer 'Brave'...yg Merida naik horse sambil memanah tu, haa...kaklong cukup minat nau...klu tgk citer tu siap la naik horse rotan dia tu, trcongek2 kadang smpai trsungkur....tapiiiii xpenah serik....papa plak layan siap belikan busar n anak panah [skrang dh arwah dh, ank panah dh patah]....

saje la aku nk tempek gambar2 yg dh basi ni....nti2 kaklong nk tgk...ni al-kisah bulan 2 ri tu kot yg aku balik ganu sblom CNY...smnggu gak duk ganu....time hubby mai amik tu MIL n tok ikut skali mai ganu....so, bawak la diorg p Pasar Payang, Batu Burok bagai....kt Pantai Batu Burok tu la ada horse ni...skali naik rm5 je... apa lagi kaklong bila nmpak budak2 naik horse, dia pon tingin laa.... ingatkan dia takut, eh xde maknanye nk takut2 okeh....rilek je... yg papa plak siap kena gigit ngn baby horse ni....cian baby horse, nk nyusu kot....

c...membelai2 baby horse...

kaklong sgt teruja ni...tp ekspresi muka mcm bLur2 je....huhu

steady kaklong tasneem...

pusing circle jer....xde p jejauh bagai....
padan la kan.....
ada je kete kuda brhias bagai utk naik reramai kt ctu....
tp xminat plak nk naik reramai...
bagi can kt kaklong udah ler...

lepas horse, paw nk main kite plak ngn papa...

gambar kaklong je ler....
yg kami2 duk cbuk mngemas 
bawak bekal nasi makan kt cni, brpiknik kiter....hehe
papa pon bukan nk snap gambar kitorg skeping dua....

sblom balik raya ganu bru ni pon kaklong ada gak bunyi nk naik horse lagi.....tp xsempat la nk p belah KT nu, lagipon musim raya horse pon balik kampung kot....hehu....in shaa Allah bulan 10 ni balik ganu lagi, papa amek cuti sminggu....klu sempat kita p naik horse ye kaklong....thaqeef pon bley join jgk gamoknye....hehe....xsabau nk nunggu bulan 10......


 

Wednesday, July 29, 2015

Tasneem N Thaqeef....

aku nk story kisah 2 badek ni....tp mcm blank plak...xtau nk mula dr mana... bnyak dh citer diorg aku ketinggalan nk masuk kt cni...lebih2 pasal thaqeef...hero kecik tu dh bleh duduk dh, tp stil lesen P ...xde la pro lg....tu pon bukan main sonok dh dia kan....hehe...gigi blom kuar, merangkak xde....mnyulur baru nk masuk lesen L, ckit2 la...brgolek2 je pro yg hamat...kadang tgh aku dukung pon dia nk brgolek2....nk suh aku lepas o letakkan dia la konon....mcm la klu mama dia letak bawah dh bleh jalan kannnn....huhu.... tp alhmdulillah hero kecik ni aktif sesangat w/pon antibodi cam xbape nk kuat sgt....huuuu....spanjang 8 bulan ni, dh 2 kali thaqeef demam n selsema....demam xkisah sgt sbenarnye, bese la peralihan bulan kan....tp selsema ni...bukan selsema bese2, siap hingus ijau tuu....baru 8 bulan kot....huk2...kesian kt dia la time nk mnyusu....tp xpe la, selsema je kot....xyah nk runsing sgt....mentang2 kaklong tasneem dlu xpenah selsema ijau.... tp siyes weh, memang kaklong tasneem xpenah selsema ijau smpai la umur dia 2 tahun lebih kot....kecik2 dlu hidung kaklong akn trsumbat klu dia melalak lelebih jer....tp time nk mnyusu xde la tersumbat bagai, elok jer....ye la, lain ank lain kekdahnye.....mana sama....huhu....tp tu la, thaqeef brsalin kt wisma pakar dr.ram....so, lepas lahir dia dh kena suap susu tepung weh....bnyak oz jgk la coz esoknye baru dpt jumpa ngn aku, tu pon alhmdulillah thaqeef pandai jgk bf bila duk ngn aku....xpe la, bahagian memasing kan dik....sabau je la... kaklong tasneem kuat la dlu brsalin kt hospital yg mesra susu ibu....w/pon operate kaklong tetap kena minum susu mama jgk....so skrg antibodi dia sgt kuat alhmdulillah...klu demam kejap je dh kebah, selsema susah nk hinggap kt dia....dlu aku batuk seminggu baru brjangkit kt tasneem...padahal masa tu aku masih bf dia.... camana pon aku tetap brsyukur coz ank2 aku chat xde la sakit teruk2, in shaa Allah....

kaklong tasneem lak dh lama rasanye aku xbuat aktiviti utk dia....makin adiknye membesar, makin kurang masa aku brmain ngn kaklong....ksian sgt...nak2 klu adiknye demam n nk merap je...tinggal la kaklong sensorang dlm bilik dia...huhu....penah baru ni lepas aku nenen thaqeef dlm bilik utama, aku intai kaklong dlm bilik dia sebab senyap jeeee.....saje la nk tgk dia buat pe kan.... skali dia termenung, pastu aku g slow2 kt kaklong n tanye knape syg? dia jawab 'sume pon xde kawan....mama xde, adik xde, papa xde'....Allah...kesian weh....aku ckap leklok kt dia mama nyusu adik, adik trjaga satni....adik kan demam....papa kje....sori kaklong....jom kita main....hmmm, gitu la...senang je nk pujuk kaklong, tp tu la aku layan dia main kejap je la dah bnyak lagi kje nk kna siapkan....time thaqeef merap memang bnyak la kje yg trbengkalai....nk masak xsempat....kain dlm mesen pon xterjemur, bla bla bla..... tapi time layan kaklong tasneem main tu kena layan sungguh2 la....bak kata org masa yg kualiti w/pon 15 mnit je....lepas tu kaklong tasneem sambung main sndiri ok la....aku sbenarnye xsuke kaklong main sensorang, anak2 ni klu main sensorang cenderung utk jadi nakal....cakap kita pon xbape nk dengar....tp nk wat camana....huhu....tp kaklong tetap anak yg baik...sayang kaklong ketat2....thaqeef plak tetap hero kecik mama..... aktif yg mnyenangkan hati mama....hehe

suka tgk hero kecik ni gelak....
kecik2 xde gigi comey kan...heeee

kaklong ngn taman menan memang xleh pisah...


sibling

cik thaqeef ada la dia geram kt something tu
kecikkan mulut n kembangkan idung...haha

hero kecik n hero besaq....
thaqeef nk amek apa tuuu?

side view....hehe...ade jugek

tengok tu...makin kembang idung....
haha

smua gambar2 kt ats ni time balik beraya ganu baru ni la....shari sbelom kitorg balik kedah kan x g memana....so, petang tu kuar amik angin la bawak mak aku n ank2 ronda...p taman menan.....er, sempat jgk la p beraya umah bff mak aku kjap....heee....nk tgk ank aku yg kecik katanye....lagipon dh lama aku xmelawat dia....warga tua...arga tua jgn dilupa tau.....

ok, itu je la ckit sebnyak pasal 2 badek ni....dh lama xmenaip tetiba jadi kematu lak jejari runcingku.... otak pon blank2 nk stori ....xpe la, slow2 panas enjin kan...haha....apa2 je la....

 

Tuesday, July 28, 2015

cerita raya 2015 lagi...

ala...bukan meriah sgt pon....tp boley la kan...ada ank2 ni, raya lebih brmakna utk aku....alhmdulillah.... raya kedua kami balik ganu, kul 4 pagi brtolak dr sg.petani....xnak sangkut jem tgh jalan kekdahnye, kena la brgerak awal.... alhmdulillah memang xde sangkut ngn jem w/pon kete kadang2 brjujuk jgk la....itu biasa....ini kan raya.....heee
sampai umah mak aku dlm kul 11.30...standard la....pastu rest je kat umah xkemana, penat hoi... kaklong je follow tok dia p beraya umah jiran....kami laki bini mentido ngn thaqeef skali....hehe

raya ke-3 baru la kuar g beraya umah maksu aku kt felda chini 2, pahang nu...LPT2 a.k.a L/raya pantai timur 2 dh siap n bleh guna dh....so, laju la ckit smpainye brbanding dlu2....syok sgt duk mnyembang xbrgambo plok.....adusss....bukan senang aku nk smpai sana tau, stahun skali je...huhu....so, xde kenangan ngn mereka2.....xpe la, yg penting silaturahim tetap terus trjalin....smoga akan datang masih ada rezeki lagi ke sana...in shaa Allah.....

xpe la, tempek gambo sblom brtolak ke chini je....

 siyesnye muka my little hero...

 tasneem ngn tok beliau
baju tok tasneem opkos la hasil jahitan mama tasneem

 saje la suh hero kecik brdiri, dah pakai kasut kannn....hehe
malangnye kasut ni tertinggal lak kt chini
dh la baru skali ni pakai
beli dh lama, time thaqeef 3 4 bulan kot
tapi ni umur 8 bulan baru padan ngn kaki beliau...huhu

 kami ber4....en.hubby yg tlg snap...
so pic beliau xde ler...

 okeh, nk senyum ckit...

 our little princess...paling awal mandi hari tu
siap mandi aku pakaikan ngn baju kebarung yg aku jahit kt dia
mood dia down, aku ingat kaklong ngantok...
memang xleh tangkap lgsung nape kaklong moody
skali tukar pakai baju ni, pasaipa xtau bleh tukar aku lupa dah...
ohoi...melompat.....ni baru baju baru katanye....
umang ai anak....
smpai hari ni xpakai lagi kebarung yg aku jahit....sedey omak....

 ini haa...kebarungnye...
ni pakai bulan pose ri tu...testing lepas siap jahit
skali ngn kasut raya beliaulah testingnye....

piss bagai....
sudahnye xpakai2 jgk....huhu
mana2 la kaklong.....
papa cakap lepas ni kena buat baju kurung je kt kaklong, 
xpayah pesyen2 sgt.....hamboi....bukannye tempah pon
jahit sndiri kot...nk la jgk melaram kan
dh ada ank dara sndirik....heeeeee

balik dari Chini singgah singgah lak kt  Felda Kerteh 1....beraya umah schoolmate....dpat la jumpa ngn mijah n tz....nk p melawat baby yuni kt kerteh 6, tp yuni baru otw dr umah mertua dia dr Setiu nu....so, jumpa mana yg ade je la...
raya ke-4 aku xkemana....nk spend time ngn mak aku je kt umah...nk rilek2 sembang2 n bagi mak aku main ngn cucu2 beliau....coz esoknye kami dh nk brtolak balik ke Kedah...huhu.....siap suh mak aku wat nasi minyak lagi....kt Kedah ni susah nk jumpa wei nasi minyak, time kenduri pon kadang2 je....belah utara ni time raya biasa bihun, laksa mee2 bagai je....klu belah timur sana standard la nasi minyak, nasi dagang di pagi raya.....huuuu....rindu weh....aku blajar buat nasi dagang n nasi minyak xterer2 lg.....mak2 sedara belah hubby duk asyik tnya mana nasi dagangnyeeeee.....huk2, reti renyeh je ler...

esoknye raya ke-5 balik kedah, pon brtolak kul 4 pagi jgk....time ni dh bnyak jgk la kete ats jalan tp alhmdulillah kami xde sangkut ngn jem....11.30 lebih dh smpai sg.petani.... syukur sgt....leh rest.....raya ke-6 hubby dh kje wei....huhu

hari minggu ade la member2 hubby dtg beraya umah kami, time tu la aku baru kuarkan bekas2 utk isi biskut raya n krepek2 bagai....hehe....menu aku nasi himpit je....tu pon makan ngn serunding yg MIL aku bagi....hoho...nti la pasni aku improvekan lagi menu utk org yg dtg beraya kt umah yek....in shaa Allah...
itu je la cerita raya kau....tapi tingin nk makan ketupat lagi ni...xpuas lagi makan ketupat n lemang.... nk suh MIL buatkan ke??




Monday, July 27, 2015

Anugerah Syawal 2015


Salam 11 syawal.... Aku kembali utk mghapdet blog yg dh berabuk 3 inci....kejap aktif, kjap x...gitu ler kekdahnye bila dh jadi mak ank 2 ni....huhu...org lain bleh je apdet blog, nape plak aku xleh oi....kje umah xpenah nk abeh, nk curi masa ckit time mlm pon xlarat dh....energy aku dh flat....kne cas utk guna esoknye plak....huk2, sadis w/pon keinginan nk aktifkan blog membuak2.... Gambar dh bnyak duk simpan, nti klu xmsuk blog ade je yg ilang kang....so, smentara sempat ni aku nk story pasal aidilfitri 2015.... Yg lain2 blakang kira.....

Alkisahnye tahun ni beraya di Kedah lagi raya pertama....klu ikutkan spatutnye giliran Ganu, tp en.hubby gtau dh awal2 xdak cuti sblom raya...so, nk balik ganu memang xsempat....klu balik malam raya konpem la jem....xlarat nk redah wei ngn ank2 kecik ni....jadinye dr awal aku dh set mind raya kedah dulu.....elok je dh set bagai, last2 minit hubby gtau eh dpt cuti lak hari kamis tu, so katanye sempat kot balik hari rabu malam lepas bukak pose.....aku mcm....emmmm....xsempat la nk braya kt kedah dlu....eh, gitu lak kan....patutnye happy kot hubby bagi green light nk balik ganu......tp bila pikir2 balik mesti jem bagai.....so ikut ler plan asal raya kedah dlu, n raya ke-2 bru balik ganu....

Tahun ni xde tempah kuih o biskut raya pon....siyes....hubby aku beli krepek2 je.... Malas dh nk membazir, aku pon xdenye nk buat2 rajin ke hape.....bekas biskut raya pon xkuarkan lgsung.... Pagi raya lagi la xde buat apepon kt umah sndiri....sebab awal2 pagi raya terus gerak p umah MIL...hehe.... MIL aku buat bihun sup, biras aku plak wat nasi ayam.....opkos la ketupat lemang rendang ayam rendang daging sume ade....biskut raya n krepek mcm2 lagi la..... Kaklong tasneem 2 3 hari sbelom raya dia mcm gaduh ckit ngn nasi.....xbape nk brnafsu mkn nasi....haish, mati kutu aku.... Tp bila jumpa ketupat ngn lemang dia ngadap srg boley abes wei.....ok la tu kan, setidoknye dia mkn jugek dr mkn merapu....huhu

Niat hati aku sbenarnye thn ni nk bawak kaklong p semayang raya.....ingatkan nk tinggal thaqeef kt ucu dia kjap.....tp xkesampaian la....tgk la thn depan camana.....tingin nk bawak kaklong brjemaah kt surau/masjid coz kaklong slalu je ckap kt aku nk semayang kt masjid bila tiapkali papa dia drive lalu dpn masjid..... Masih blom kesampaian.....
Eh, brbalik pada citer raya....lepas hubby n MIL balik smayang raya, cam biasa la layan tetamu....depa2 akn beraya keliling kmpung dlu.....aku pon tnggu mood thaqeef ok baru la bawak p umah tok nek n umah tok chik dia....xbnyak rumah aku p keliling kmpung coz thaqeef ckit merap....xsyok la kan....kaklong plak enjoy ngn spupu2 dia....dh bleh brdikari tu nmpak brani dh ngn org....siap boley nyanyi2 bagai.....hamboi, kemain syok kan kaklong....
Petang p beraya ke kampung pisang, kota sarang semut alor staq.....tempat adek bradek FIL aku brkumpul la.....meriah weh....cuaca plak alhmdllah cerah je kan..... Kami p 1 kete je, FIL aku duk depan, aku n MIL kt blakang ngn tasneem thaqeef n 2 org lg ank buah.....smntara nk smpai yg duk blakang sume trlena....yg aku xtahan kaklong tasneem siap landing kt bawah tdo mcm ats katil....huhu, feel btul raya kali ni.....nasib baik time smpai memasing xmeragam..... Balik umah MIl dekat2 nk mlm dh....kami pon siap2 nk balik sg.petani la.... Balik umah terus tdo coz nti 4 pagi nk tolak balik Ganu laks....hehu....

 kami....serba hitam tahun ni

 thaqeef kemain....segak brbaju melayu
hehu

 kami ber 4....
kak chik a.k.a adk bgsu hubby tlg snap, 
gegar la kak chik...huuu

 yg ni kesilauan plak....

 kaklong kelaut...jual mahal suh brgambar ngn mama

 ngn soffiya....spupu beliau...
sama tinggi...tp soffiya 4 thn...

okeh...tu je kisah raya pertama....raya sterusnye smbung laks.... hmmm, thn ni xde kelam kabut bagai coz baju raya kami 4 branak 2 minggu sbelom puasa dh beli siap2....hehe....so, kepala xde pening sgt nk pikir.....bulan puasa tu juz topup2 je.....sbenarnye thn ni bank xde buat baju utk staf2 diorang, itu yg tema kami bebas....xde follow tema bank...hehe....hitam pon bukan pilihan kami....hubby aku nk green emerald sbenarnye tp saiz xde utk kaklong kot...ntah, lupa dh....so, amik kaler hitam la sume slamat ada saiz memasing....2 3 hari sbelom raya pon aku dh siap iron baju2 raya....huhu, semangat bebeno....idok ler semangat sgt, biasa2 je...tp bila anak dh 2 org ni, aku xmo la kelam kelibut bagai....sudahnye aku sndiri yg letih.... bila aku letih, cepat nau nk memarah.....xsukeeee......

hokeh....selamat hari raya uols.....maaf zahir n batin.....


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...