Wednesday, August 20, 2014

Anugerah syawal 2014

Alhmdulillah....kita smua dh slamat menempuh ramadhan n syawal tahun ni....harap2 brjumpa lg utk thn depan, in shaa Allah.....

Hri ni syawal yg ke brape ntah, aku bru trhegeh2 nk hapdet blog....trkilan jgk coz bulan pose ri tu lgsung xde hapdet jgk blog ni...ikut mcm tuan jgk brpose....ksiannnnn.....tp aku tetap jenguk2 n intai2 blog uols....meriah no...mcm2 juadah bukak pose, iftar sna iftar cni.....sonok aku baca =)

Alhmdulillah jgk ramadhan thn ni aku mampu pose penuh w/pon pegnen 5 bulan....sonok btul time brbuka...cuma penat melayan k.long tasneem je la....jadual tido dia lintang-pukang trus....xreti aku nk set....aku bngun nk redy mknan sahur dia pon bngun jgk, bukannye nk nolong ke hape....kita plak kna mlayan dia, kadang mkn skali, kadang ngamuk, kadang behave je, kadang sambung tdo balik, kadang xtido2 trus smpai ptg....ckit penat la, tp enjoy ngn adanye k.long tasneem....alhmdllah....tp aku ni mnusia biasa, kadang2 trmengeluh jgk....huhu (istighfar).... Namun ni smua pngalaman kan...klu xharungi, xkan matang la kita n xkan insaflah kita sbgai hambaNya......
Stiap hujung mnggu kami akn brbuka kt umah mertua....memang meriah, meriah ngn makanan....huhu....pastu skali je aku iftar kt luar kot, tu pon under family Bank Rakyat...yg lain2 brbuka kt umah ngn hasil masakan tgn aku sndiri....hehe....er, ada jgk la skali dua xmasak kot sbb penat mncari baju raya....so, bli je kt bazar....biasa bli nsi kerabu r utk brbuka....xdanye bli lauk2, jadinye utk sahur akn masak lain.....

Okeh, itu srba-ckit kisah bulan ramadhan...xda nk nempek pic apa pon....so, skrg nk masuk kisah 1 syawal lak....smnggu sblom raya aku balik amik mak aku kt ganu....1st time kami balik malam, lepas brbuka siap2 trus brtolak....smpai umah mak aku tepat2 waktu sahur dlm 4.30pagi gitu....alhmdllah jln pon xjem w/pon bnyak lori ats Grik....suasana pon dingin je, tasneem plak bnyak tido...so, xde la mlayan karenah dia sgt....cuma aku penat montot je la duduk je lam keta 5 6 jam....balik kedah smula pon mlm jgk.....syok sbnarnye gerak mlm coz xjem n sjuk je.....1st time kan....syok la....

Oh, balik amik mak aku buat apa ye? Saje aku ajak try beraya kt kedah ni....lgpon hubby aku xleh cuti awal2, raya ke-3 dh start kje....raya ke-6 bru la start coti smnggu weh (lompat bintang)....hehe.... So, 2 mnggu gak r mak brtapa kt umah aku....pagi raya sgt bahagia aku dpt gak smayang raya di apit mak n MIL aku....alhmdllah....cuma mak aku la nmpak sayu ckit tringat kt umah dia....huhu....pastu kami beraya umah sdara2 belah hubby keliling umah MIL aku je....then layan tamu yg dtg smpai ptg....

Kami brdua...
K.long brlagak xmo brgambar ngn mama n papa...huhu
(Kasut pink itu adalah kasut raya k.long tasneem)
Tahun ni tema purple...cam biasa la follow tema bank rakyat SP...huuu
N baju aku sndiri aku xsempat jahit, 2 hari sblom raya mncari yg ready made
Nasib badan la jmpa jgak.....klu x, nangessssss.....


Susah nk snap pic dia suh posing maut bagai
So, candid2 je yg mampu....
(Baju k.long tasneem hasil jahitan mama ^_^)
N kasut raya pilihan dia tu jgk yg dia duk pakai....
Tinggi ckit katanye....hehe


Ini dh t/hari bru mampu nk brgambar
Warga dlm umah pon dh xramai...
Pagi2 lpas smyg raya trus depa duk singgah myinggah utk beraya
Tu yg xleh nk brgambar awal2...
Nk kna layan yg dtg mnyinggah jgak....
Gitu la kekdahnye hari raya pertama kt umah MIL aku....


Bersama bonda terchenta...
Nmpak muka mak aku sayu je
Teringat umah kt ganu katanye
Huuu....cian mak aku....
Pertama kali merasa smbut raya kat kedah.....


Ni awal pagi sblom smayag raya
Baru je smpai umah MIL
Aku trus snap pic 2 branak ni
Smentara tnggu diorg bersiap....
Fresh lagi nmpak ni...hehe

K.long tasneem wat piss....
Ni kalo mood ok nk brgambar....

Ini mood nk kelaut dah....
Nasib sempat gak brgambar ngn mama....

Bersama sepupu Qaseh Wilda n Qaseh Soffiya...




Hmmm.....ni la kisah raya pertama kami utk thn ni....
Smpai petang duk umah MIL je xkemana
Xleh nk p beraya coz mber2 hubby dtg smpai ptg....
Sbelom maghrib kami balik sg.petani
Lpas isyak smua nyenyak tido...penat....
Esoknye smbung raya lagi ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...