Monday, June 23, 2014

19 week oredy....

Asyik stori pasal kakLong je kan....cian baby yg srg lg ni....meh la mama update ckit pasal baby ek.... Ekceli baby dh masuk 19 minggu kemaren, so ri ni jadi 19 minggu 1 hari...hehe....dh besar ni, mama mcm dh rasa tendangan2 lembut baby ^_^ alhamdulillah kemaren p Wisma Perbidanan n Pakar sakit puan check up n scan baby chat walafiat....yg paling bez baby xde malu2 kt mama papa n kakLong tunjuk c anu baby tu....hehe....wah, sonok berganda mama n papa....kakLong xtau pape, tahu takut kt dktor je...hehu...jgn mrah kakLong....

Cuma tekanan darah aku je rendah sgt...90/44... Dktor kata its ok, better darah rendah dr darah tinggi, cuma klu nk pegi mana2 jgn brdiri lama2....xpon, gerak2an kaki tu utk elakkan black out...kot la kan...huhu....nti dekat2 nk due dun worry tekanan darah akn naik ckit2, ini cuma utk permulaan dktor kata...itu biasa....lega la ckit dktor pandai amik hati patient ni kan....hehe...minggu depan kita umat Islam dh nk smbut Ramadhan yg Mulia...sgt xsabar nk menjalani n merasai ibadah di bulan Ramdhan dgn berbadan 2, opkos la pahala berganda2 kan? Jgn lepaskan peluang weh....igt senang ke nk puasa time pegnen....in shaa Allah dapat la aku kumpul pahala bnyak2 klu diberi peluang ^_^

Em, hari ahad mnggu lepas aku check up kt KK timbang berat aku 45.6, kemaren plak timbang berat dh jadi 46.7....konpius jgk sbenarnye, adakah berat aku memang btul2 naik, @pon mesin timbang mereka yg berlainan....huhu....ape2 je la....sonok time pegnen ni, berat badan senang naik....klu xpegnen berjanggut la aku nk naikkan berat badan hatta makan berguni2 stiap hari....haha...tipu btul mkn berguni2....tp siyes aku memang jenis mkn bnyak brbanding en.hubby....tp badan memang susah nk naik....yg en.hubby plak mkn ikut kperluan, tp badan klu xkontrol memang cpt bulat....tp syukur jgk begini, xsusah nk jaga....berat badan xideal pon xpe yg penting jgn terlebih....susah nk cari saiz baju nti....

Errr....apa lg yek nk stori pasal baby ni...hb aku stakat ni alhmdulillah jgk xkacau...11 ke atas lg, kena maintain tu...mls aku nk kena amik darah bagai....tiap2 hari mkn sayur, nasib baik jenis suka mkn sayur...mekaseh bebnyak kt mak yg ajar aku mkn sayur dr kecik....sgala jenis sayur aku mkn termasuk peria yg pahit itu....alhmdulillah....hope anak2 mama pon suka mkn sayur jgk mcm mama yek....makanan berkhasiat xrugi pon telan...

Stakat ni dlu kot, nti ade prkembangn baru mama sambung lg ye baby.....xsabar nk jumpa kamu sayang....hari2 kakLong cium tummy mama...sayang btul kt baby siap ckp baby wangi.....hehe



Saturday, June 21, 2014

Fresh Milk...

KakLong Tasneem blom lg wean off spenuhnye....n kandungan aku plak dh nk mencecah 5 bulan mnggu depan, adiknye dh makin membesar dlm tummy mama ni, tp kakLong xlepas nenen lg....huhu....tp aku yakin tasneem pon nk slow2 stop dh tu coz siang2 dia dh xmintak nk mngempeng kecuali klu nk tido....memang stakat hari aku xde cara lain lg nk dodoikan tasneem melainkan ngenpengkan dia....huuuuu.....penah hri tu aku sapu ngn air asam jawa  kt cik B, air je okey bukan asam jawa pon....tasneem dh takut nk ngepeng, pedas katanye....sampai malam xmintak....hatta mata dh melayu n mulut dh menguap dekat 50 kali skalipon lgsung dia xmintak nk ngenpeng.....mak mana la sampai hati tgk anknye mcm tu, rela tahan ngntuk sbb xleh nk ngepeng ngn mama....sayu btul hati aku....skali ajak masuk bilik n bagi nenen, xsmpai 5 minit dh zzzzzz...... 2 3 kali aku try mcm itu jgk ropenye....last2 aku nekad biarkan aje....nenenkan kakLong time dia nk tido je....nk wat camana, slow2 la....nti adik dh kuar hopefully kakLong pandai2 la mngalah ngn adik yek.... Penah gak suh tido ngn papa, eh xjalan jgk nk mama jgk tidokan dia.....so, mama relakan aje....nti adik dh kuar lg kesian kt dia....huhu

Dan pengganti susu mama utk kakLong tasneem skrg is Fresh Milk brand GoodDay....bli sbotol 2 liter tu, smnggu leh habes 2 botol (4 liter)....penah try bli jenama Farm Fresh (penutup oren), tp tasneem minum sbotol je utk smnggu.....so, skrg tukar balik pd bran GoodDay....alhmdulillah tasneem like it n sesuai ngn dia....pagi ptg siang mlm hadap yg tu je, mudahkan kje mama jgk....tuang2 saja....hehu.....

Dr apa yg aku study kt grup fb  Solid Food For My Baby, fresh milk yg kotak kecik2 (sbelum ni tasneem minum) adalah fm yg telah diproses n dipacking mnjadi fresh milk.....hakikatnye ia tetap fm.... Fresh milk yg sbenarnye adalah yg tasneem minum skrg....n tempatnye slalu berada kt chill di mna2 pon.....n opkos jgk fresh milk adalah more better dr fm ^_^

Ini fresh milk yg tasneem minum skrg
Sgt lega....xpayah cari2 dh susu lain
Dlu beriya nk bagi susu kambing kt tasneem lpas susu mama
Tp hampes...xpe, ini pon alhamdulillah...


Kasi tuang je dlm botol susu dia
Klu nk suamkan, rendam dlm air panas jap
Tp kakLong suka minum sejuk2

Disebabkan susu ini jgk la kakLong dh xmintak susu mama
Time nk tido pon bukan nk hisap susu sgt, tp lebih pada mengulik utk lenanye saje
Harap sgt pasni kakLong akn wean off ngn sndiriknye.....harap2....ameennn....

Friday, June 6, 2014

Anniversary yg ke-4


Alhamdulillah....mencecah 4 tahun sudah gerbang perkahwinan kami....terima kasih ya Allah ats pinjaman kebahagiaan ini....


Tiada apa yg kami harapkan slain mendapat keberkatan & kerahmatan hidup dariMu ya Allah...
Smoga kami terus disatukan hingga ke jannahMu.....ameeennn

Hmmm....ulang tahun kali ni buatkan aku rindu time brchenta dulu-kala....hehe....jauh kami dipertemukan...di negeri bawah bayu, Labuan pulau mutiara....bak kata pepatah 'ikan d laut, asam d darat....dlam priuk brtemu juga'....ceewahhhh....dh ketentuan jodoh kannn....aku pon xsangka brtemu jodoh time di sana...eh, silap kot...brcouple di sana, brjodoh di cni....haha....apa2 je la....

Dgn result stpm yg xsberapa, aku dtrima UMS kampus Labuan utk buat degree Ekonomi....ahli ekonomi la ni kunun2...time spm amik fizik kimia bagai kununnye nk jdi doktor....huhu...doktor la sgt kan...bnyak angin time tu, jap tiup sana...jap tiup cni....last2 permaisuri suri umah-tangga...hehu
Tp dpt masuk UMS tupon sonok gilew weh....leh naik belon bagai, xde fikir apa...niat jgk la dlm hati pegi sana nk study sngguh2, xnk main2, xnak cintan-cintun...ceh, tahun kedua jumpa ngn cik hubby ni...tahun ketiga couple uols....huuuu...tp yg beznye pointer aku naik....wah3...klu tahu couple awal2 kan?haha....

Er, rasa nk story ckit camana leh trjumpa ngn cik hubby...hehe....tahun kedua aku dh janji ngn kawan2 xnak balik beraya kt kmpung tahun tu....knonnye nk merasa beraya di perantauan....last2 minit aku srg je bli tiket balik smenanjung....haha....xleh weh, tingat kt mak aku....waaaa....kawan2 tetap beraya kt Labuan tu, so gigih r aku balik naik belon sensorang kt KLIA bagai tuh....yg cik hubby n da geng pon xbalik gak beraya kt Labuan tu, klu x mesti dh jumpa awal2...hehe...so, lpas raya aku balik Labuan depa2 ni buat jamuan hari kt dewan....depa2 yg xbalik ni la jdi AJK trmasuk
hubby aku....lpas isyak majlis start, sana kul 7 lbih dh masuk waktu isyak....time p dewan hujan renyai2 so aku bawak payung r ngn member2...elok je smpai dewan ada srg siswa ni (hubby aku) dtg kt aku cakap nk pinjam payung....aku time tu duk pikir klu bagi kang hilang plak payung aku nih....lama gak r aku pikir....punya kedekut kan...haha....tp nampak la dia nk cepat pastu siap janji lpas guna dia sangkut kt palang tepi pintu masuk tu....ok la, bagi pinjam payung....aku xkenal dia, aku ingatkan senior 3rd year...ok, jamuan mcm biasa la kan mkn2 n persembahan bagai...,abes story mlm tu....

Start la new sem....aku lupa dh subjek apa tp subjek ni teras universiti kot....so, smua course kena wajib pilih r subjek....aku ekonomi, hubby marketing....ditakdirkan kami pilih subjek yg sama n 1 class....hehe....hari pertama kelas tu, bese la pompuan2 duk barisan depan....n imam2 kt saf blakang2 kan....huhu...cam biasa smpai abes class....time kuar class (dewan kuliah), aku jln dlu depan mls nk srabut reramai....so tnggu mber aku kt depan ckit....jeng3.... Datang la srg siswa ni (bukan hubby aku) hulur skeping kertas....hehe....oldskul gitu kan? 'Awak, ni kawan saya bagi' ketar2 tgn weh....hehe....aku amik mber2 aku pon smpai....cbuk la duk tnya n suh baca surat tu....ekceli nota je, bukan surat brjela2 pon.... Yg beznye dia (hubby) tahu nama aku.... Aku pelik mana dia tahu nama aku ni? Dlm nota tu ada no.fon dia la, then ckap nk brkenalan bagai....wahh...hehe... Aku xingat lama mana aku peram nota tu, xlayan la kononnye...ngeeee.....1 hari xtau aku tnsion pasal apa, aku msg si dia ni....eceh....aku xkenal lg tuan empunya badan time tu, siyes....tnya la mana dia tau nama aku....katanye kt payung aku kan aku tampal tape n tulis nama kt batang payung tu.....haha....baru aku igt...aku takut payung aku hilang....dia la yg pinjam payung aku kt dewan jamuan raya ri tu.....then start kawan la....6 bulan brkawan msg2 kot kenal hati budi la konon2....jarang deting, siyes....sbb kami dua2 pemalu.....smpai ada kawan2 yg cakap dua2 pemalu n pendiam, nti klu jumpa mesti xjadi apa2 ni....hehe...wat eva....tahun 3 start couple...bahagia....jarang gaduh, jarang jumpa....klu trserempak ke aku malu gilew....huhu...xtau nape....

Lpas abes study n balik ngeri masing2 bru la bnyak ujian kami lalui dlm hubungan couple ni....aku kt ganu, dia kt kedah...dlu top up enset pon sbulan skali kot, kami dua2 bukan la dr family yg mewah...so tahap kesabaran n kejujuran sgt2 dperlukan time brjauhan tu....tp alhamdulillah dia sgt bertahan ngn perangai aku yg ntah pape...huhu....tq syg.....sehinggalah kami di akad nikah pd 4 jun 2010.... N tarikh tu bru je berulang kemaren dlu dgn tahun yg brbeza...dh masuk 4 tahun ngn kurniaan sorg cahaya mata....alhamdulillah syukur ya Allah...

Anak2 mama n papa....dis is ur parent story....huhu

Wah...menempek pic lama...ngeeee
Rindu plak saat2 indah ni
Dlu xpikir apa, pikir study jek...heeee


Bila plak nk p mlawat pulau cinta kami tu....hehe


Dapat la mkn kek di mlm ulang tahun itu....tq cintaku ^_^_



Slamat ulang tahun perkahwinan kita yg ke-4 abg a.k.a en.hubby syg.....


    

Thursday, June 5, 2014

Bezday tasneem

Kesian tasneem...mama bru nk up n3 bezday dia...huhu...26 mei ri tu lg hri kejadiannye....ri ni dh 5 jun...huuuu..... Tp bukan la smbut gempak2 sgt, stakat 3 branak je yg potong kek + patung barney n chipmunk tasneem....hehe

Apa pon ank sulong mama n papa ni dh cecah umur 2 tahun....slamat membesar syg.... Hri tu mama xde msak special apa pon kt tasneem...juz buat jagung manis je, pastu cairkan coklat utk mkn ngn buah stoberi.....then kek yg papa bli... Tnggu papa balik kje bru la potong kek bagai, sbelum tu dh bagi tasneem mkn nasi knyang2...

Bese la hasil tgn mama yg tempek2 tu....hehe

Papa yg pilih n blikan kek tasneem....

Kek tu tasneem yg punya
Eksyen je motongnye, mkannye idok....
Tp jagung manis dlm mgkuk dia abes dia mkn...heeeee

Eh, xde frame plak pic ni...mls dh nk taruk aih..huhu
Pastu sesi2 snap pic tasneem je bebanyak
Sonok dia...

Ini bukan mkn kek, masih menyuap jagung manis ke mulutnye
Kek gsung xsentuh...huhu

Alololooo....xleh tinggal bezfren dia ni...
Org sebut barney, boleh kt dia 'mummy'
Bru je jdi bezfren tu, rembat kt cameron....

Stoberi cameron fav tasneem.....

Sama2 nganga...hehe

Smoga anak mama n papa sentiasa diberkati perjalanan hidupnye....
Kami doakan smoga Allah sntiasa lindungi tasneem 
N sentiasa brsama tasneem hingga akhir hayat....



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...