Wednesday, May 28, 2014

Cameron Highland 2014

Hari sabtu baru ni kami brtolak dlm kul 10 pg....smpai kul 2 lbih.... Alhamdulillah tasneem sgt enjoy w/pon xde geng...juz kami brtiga jek....huhu.... Sonok tgk cik tasneem lompat2, as long as dia enjoy aku n hubby sgt happy....coz niat kami ke sana pon memang nk happykan tasneem skaligus sambut bezday dia kt sana....malangnye xjumpe kedai kek plak, so trpaksa smbut balik umah nti ler... Ala, tasneem bukan kisah pon smbut kt mana2 kan? Yg penting leh jalan2 ngn mama n papa....hehe

1st day kt sana ptg tu hujan....so, sgt sejuk smpai gigil2...tasneem plak syok melena smpai tahap aku trpaksa kejutkan dia...ye la,nk turun jln2 ni nak....xkan dtg cameron nk mentido je....nasib baik mood dia ok lpas pjuk2 ckit...bila hujan mereda kami pon meredah ke pasar malam....hehe...ctu je tujuan utama sbenarnye...taman bunga taman rama2 bagai memang x r....w/pon blom lg cuti skool, tp org ramai mcm dh start cuti skool weh...xtau la mai mana...huhu...dh plan bagai nk rak mai bukan time cuti skolah....ye la, bukan kami je xnk sesak2...org len pon pikir camtu jgk, skali nk sesak2 jgk nk wat camane...redho je laaa......

Tp syukur sgt2 w/pon kami pegi juz 2 hari 1 mlm je tp sonok....hmm, myb sebab pegi brtiga je kot....haha....so nk jln2 xyah plan sgt, follow je yg mana rasa masuk....tasneem lak bukan main happy siap nynyi2 bagai....xde tuntrum lgsung spnjang kt sana....time mandi pon boley lompat2....bahagia sngguh rasanye....hehe

Hari kedua pon rilek2 je brsiap santai2 xde rush bagai....memang release sgt aku ngn hubby rasanye...hehe....memang xde g memana, juz bli benda alah yg nk wat balik...tu je....tingin gak nk singgah kt taman lavender, tp manusia ya hampun.....parking plak meleret2....tara sanggup la kamik....tahun depan plak r dtg klu ade rejeki, in shaa Allah....myb dh br4 tahun dpn...heeeee

Moh ler tempek pic tasneem bnyak2....huhu

Baru sampai....smbil tnggu kunci umah sambil brlarian dlu....
Time ni rilek je xsjuk sgt....

Ni hari ke-2 dah....bru turun smbil tnggu papa angkut barang...
Tgn wat pis, tp xpandang mama pon....huhu


Sblom balik singgah kt Bharat Tea jap...
Borong teh ckit smbil selfie-selpish...hehe



Time nk brselfie ngn mama, eh dgr suara cat plak
Cbuk mncari cat bawah kete....huuu

Tgk tu....slagi xnampak n xjmpa cat.....
Pasrah je mama tnggu dia....


























Friday, May 23, 2014

Turning 2...

As salam....ri ni 23 mei, lagi 3 hari tasneem dh nk masuk umur 2 tahun..... 2 tahun? Iye nakkk....nk masuk 2 tahun dh kamoo.....mama pon cam caye ngn x je.... Apepon alhamdulillah kamu diberi kesihatan olehNya....n smoga perjalan hidup kamu jga diberkati olehNya....ameennnn.....


Sbenarnye hri rabu mnggu lepas tasneem demam 3 hari skali ngn batuk....myb trjangkit dr mama....kesian tasneem, dekat smnggu aku duk batuk n demam on/off...akhirnye trjangkit jgk kt ank....dh mngadap dia je hari2... Tp alhmdulillah mnggu ni kami sihat walafiat, cuma sisa2 batuk je xhilang spenuhnye lagi......

Al-kisahnye hari isnin depan genaplah tasneem 2 tahun....tp papa dh belikan adiah kt dia siap2 dh.... Dh la dpat adiah, esknye plak nk bawak p Cameron plak....smbut bezday kt tempat cejuk la yek cik tasneem....tp sunyi la ckit coz tok ngn nek x ikut, dh start musim knduri w/pon mnggu depan baru holiday.....huhu....so, esknye kami ber3 je la ke Cameron....klu ramai2 mesti meriah....huuu..... Xpe la tasneem, next trip suh papa plan lain k....esk lusa juz enjoy ur day ^___^

  
Tu dia....adiah bezday
Memang dh lama tasneem duk idam2kan benda alah ni
Akhirnye dpt jgk....hehe....tq papa
Kebetulan hari rabu baru ni Kedah cuti peristiwa coz pemangku sultan mninggal
So, smua cuti mngejut la....
Time tu la papa belikan.....mama pon tokojut jgk....heeee
Tasneem bngun tido trus duk belek2 basikal baru dia


Nak naik xreti lagi....duk heret camtu la....
2 3 hari ni baru la dh leh kayuh sparuh2.....hehe

Hmmm....cik tasneem ni blom wean off lagi....tp nak tido n time dlm kete je dia akn mintak nenen....
Aku pon rasa susu dh kering....tasneem juz nk ulik tido je klu mintak nenen ngn aku pon
N sbagai pengganti susu aku, aku ajar tasneem minum fresh milk yg kotak tu.....huhu
Papa dh beli susu tepung, tp tasneem tolak...manis kot...
Aku pon xtry la smua susu tepung utk tasneem....juz try bli dugro je ri tu
Tp dia minum 2 3 teguk je.....
Last2 ri tu sebab kesiankan tasneem coz susu aku dh kering, suh papa
Belikan fresh milk, asli punye....xde perisa bagai..
Eh, elok dia minum ckit2 habis skotak...
So skrg stok fresh milk sntiasa ada dlm peti....klu tasneem nk minum dia sndiri akn bukak peti n minum.....huhu....sonang keroje mama......
Ekceli aku nk try bagi susu kambing kt tasneem....
Tp leceh la weh....dh la susah nk carik, online memang ade....tp aku duk survey2 kadang2 stok xde
Andai kata trputus bekalan n tasneem plak xtrima susu lain....acaner?
So, minum fresh milk pon ok kot....mana2 pon bleh dapat.....
N sampai tasneem besar tua bangka pon boley minum klu dia dh terbiasa ngn fresh milk....hopefully la.....aku xde risau sgt coz tasneem jenis suka makan buah n nasi pon dia makan skali ngn syur....
So, nk kata dia kekurangan zat memang idok la kot....manisan mkn jgk, tp kurang yg teramat
Bukan penggemar manisan like her papa.....huhu

Apepon mama doakan tasneem membesar dgn sihat walafiat n cerdik pandai ye syg....
Jadilah ank yg solehah.....n kakak yg brtanggujawab pd adik2 nti ^_^

Tuesday, May 6, 2014

Alhamdulillah....

Pejam celik pejam celik dh masuk bulan Mei....sat je...up n3 pon dh rasa cam sbulan skali dh...huhu....malas pnya pasal....cian cik blog, bnyak citer tasneem ketinggalan...er, tp bukan la citer gempak2 sgt pon.....as usual je....hehu

Alhamdulillah 3 Mei baru ni (hari sabtu=bezday mak aku) slesai suda kenduri baca yasin masuk umah baru....lega bila dh settle bab kenduri, xde dh soklan2 'bila nk kenduri?'....lenguh nk menjawab...rasa cam hidup kembali normal, haha....sbelum ni duk fikir tu fikir ni....kesian kt hubby lagi, tiap2 minggu xleh nk rest....ade je prkara nk kna settle...pasni dh boley bagi dia masa utk rest puas2 di hujung mnggu....huhu.....alhamdulillah jgk kami dh makin serasi ngn suasana kt sini, jiran tetangga yg sgt2 bez....aku dikelilingi oleh nurse2 n cikgu2, bape kerat je permaisuri rumahtangga mcm aku...huuuuu....

Bab kenduri baru ni alhamdulillah jgk MIL, tok n sdara-mara kt kampung yg settle hal masak-memasak....perkakas2 sume pinjam MIL n tok punya....org2 yg baca yasin pon import dr kampung jgk, xramai dlm 6 7 org je....tp alhmdulillah jiran2 dtg top up time baca yasin....so, terasa kemeriahan...aku bukan apa, 1st time kenduri umah sndiri so mcm bLur2 at the beginning....lama2 ok la, sonok bila org dtg makan umah kita....hehe....camni rupanye perasaan tuan umah ek..... Menu hari kenduri sgt bez, gulai ikan tenggiri, gulai ayam, acar buah, ikan talam kering goreng, sambal buah kuini, ulam2an, sambal ikan bilis goreng, kerabu mangga.....pencuci mulut plak sagu yg mkn ngn kuah (apa nama ntah, rsepi org kelantan-biras aku yg buat), 2 3 jenis kuih-muih....aku xdan nk snap pic pada hari kejadian....sibuk...tuan umah kan....huhu....alhamdulillah jgk cuaca ok, hujan jgk tp skjap je pastu cerah balik....





Pic tasneem ni pon mak ngah dia yg snap masuk fb
So, cilok yg ni je la....
Alhmdulillah jgk tasneem sgt behave pd hri trsebut
Ngn smua org dia ok, boley salam cium bagai
Memang gud gurl r....xtido smpai ptg, sonok kot...hehe
Playroom dia tunggang-langgang sbb budak2 msuk
Tp dia rilek je xde meroyan ke hape
Camtu la anak mama, klu nk sesuatu brg dia memang dia akan mintak leklok
Xde la nk rampas ke, protes ke....
Aku rasa tasneem mampu jadi kakak yg baik ni....hehe
In shaa Allah.....


Apa pon aku harap smuanye diberkati Allah swt...
Smoga niat kami dtrimaNya....ameennn.....
Sekian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...