Friday, April 11, 2014

Ganu kiterr...

Dah lama rasanye kami xbalik ganu....last balik raya puasa tahun lepas.... Pastu mak aku je yg dtg Kedah time g Taiping n g Langkawi.... Bukan xnak balik ganu, tp kbetulan hubby aku beli umah nbuat renovation siap2, so xbrani nk tinggalkan nti klu xkena apa yg renovate tu dh susah nk baiki balik kan....so, tunggu la smpai siap, sampai masuk pindah umah....baru la plan elok2 boleh balik ganu....huhu....nasib baik mak aku sgt memahami....yg penting jgn putus call dia 2 3 kali seminggu.... Klu trlewat call je dlm 4 hari, harus merajuk org tua tu....org tua merajuk ni payah nk pujuk tau...huhu....aku dh serik....mak aku sorang tu je la, xnak dia ngajuk2 lg.....huuuu

Eh, berbalik pada tajuk....so, hari jumaat baru ni brtolak la kami ke Terengganu Darul Iman di awal pagi....yg paling sonok aku la....yg paling cemuih cik tasneem, 2 3 kali lena bngun xsampai2....hehe...n yg paling letih en.hubby ler....cian intan payung hamba....

Niat hati nk ajak hubby aku ke kuantan mlawat anak spupu yg baru, tp mak plak nk balik mlawat kmpung halaman kt Kuala Terengganu.....so, tukar plan ajak hubby g Sekayu Waterfall...lama rasanye  x back to nature....so, hari sabtu bngun awal pagi masak nasi siap2 picnic kt sana.... Ramai giler org....er, xde la mlampau ramai....tp ramai la....nk masuk cas 2 hinggit srg, tasneem FOC.... Kami duk area bawah2 je....xlarat hoi nk panjat naik tinggi2 ngn hangkut sgala bakul n beg baju....tasneem duk brdukung ngn papa, so mama n tok la yg kna berangkut....berat nak oi....

2 branak ni je yg mandi....aku ngn mak malas nk bersalinan....huhu
Sbenarnye aku tingiiiiiinnnnnnn sgt nk join depa ni....waaaaaa
Len kali la kot.....

Spatutnye kami bli plampung kt tasneem...
Ni fes time kot tasneem mai waterfall....tu nampak gayat2....
Pluk papa ketat2....huhu
Rugi la tasneem xbuat renang berirama...

Duk dlm 2 3 jam kt waterfall tu tasneem pon dh ngantuk
Tuntrum gak kejap xmau naik
Pastu melena dlm kete....singgah masjid utk zohor
Then singgah kampung halaman jap kt Kuala Telemong
Pastu p cari kepok Losong (wajibarunnah klu balik ganu)
N singgah Mydin Mall jap (ganu ade mydin mall ngn mesra mall je la) huhu....
Pastu sbelum balik Dungun, p singgah kt Pantai Batu Burok jap....
Rindu plak time training kt cni dlu....huuuuu


Cik tasneem menggeleng2kan kepalanye bila rambut beliau ditiup angin laut...
Haha....tergelak aku tgk dia, dh mcm model iklan syampu D'Herbs plak....
Tu la, nk ikat rambut xbagi....

Sbenarnye aku brkenan sgt ngn pasir pantai ni....
Rasa cam tingin je nk amik sbaldi wat balik kedah
utk tasneem wat main....tp sandbox xde....
Nti susah dh mencari pasir, kt kedah mana ada pantai camni
Sume pasir lumpur...klu ade pon kt lgkawi
Xkan la nk p cari pasir kt sana....huuuuu
Nti la ajak papa g Penang....bila xtau.....

Ok, pastu hari ahad kami2 rest je kt umah
Mak aku semelih ayam kampung 2 ekor wat gulai....
Puas ati nau dpt mkn ayam kampung....
Klu dlu aku pegnen kt tasneem memang mengidam nk mkn ayam kampung gulai yg mak aku masak
Skrg awal2 pegnen dh dpt...alhamdulillah....
Isnin plak berangkatlah kami pulang ke Sg.Petani ngn bekalan buah kelapa, 
bekalan ank2 pokok bunga, ank pokok limau kasturi, anak pokok betik, pokok kari....
Haha....kata dh pindah umah sndiri kan....so, nk brcucuk tanam lahhh.....
Kunyit halia sume mak aku bagi.....berat bonet kete oi....
Tu yg syok tiap kali balik kampung kan....

Hmm...bila plak la dpt balik ganu....raya ni palk la kot.....
Apepon, smoga Allah sntiasa menjaga mak aku....
Ameeennnnn.....


Thursday, April 10, 2014

Trimester pertama...

Alhmdulillah dh pon masuk 2 bulan kandungan aku yg ke-2 ni...kali ni sgt2 berbeza ngn yg pertama dlu...mcm xmngandung pon ade, eh tipu....ade jgk simptom2 yg sama tp alhmdulillah kali ni aku boley mkan apa aje di awal kandungan....klu dlu nak telan nasi pon mnangis kot...serba xkena dlu...lapar tp xleh nk makan.... Yg 2nd ni, ko lapar n ko nk mkan apa?cakap je....sume boley telan tolak batu ngn kayu je....alhmdllah.... Alahan memang xde lgsung kot, cuma cepat penat, cepat lapar, xslesa perut ckit2 gitu je la...bangun pagi dh boley buat rutin harian, klu dlu bngun pg lpas break1st ckit kedebum tido balik smpai t/hari....cumanye skrg aku tido ptg je la kadang2, sian tasneem...huhu...aku xsuka tido waktu ptg....sgt xsuka.....tp klu dh tahap xleh nk elak, nk wat camano...huuuu

Tasneem pon skrg peel dia cam berubah....mcm dh boley agak yg dia nk dapat adik... Dlu baik budaknye, tp skrg sensitip kemain.... Pastu takut ngn hujan plak tu, heran aku....aku xpenah takutkan dia ngn apa2 pon.... So, skrg papa dia slalu usik dia ngn hujan...nampak cam brgurau takutkan anak tp aku xsuka....nti smpai besar budak tu takut.... So, nk psiko balik la kt tasneem xyah takut hujan....Allah yg buat hujan, so takutkan Allah saje....

Hari isnin baru ni p kinik pakar cek baby....alhmdulillah scan dh nampak kantung n denyut jantungnye....nampak comey je...nampak cute je.....hehe.... Jadinye mnggu depan dh boley bukak buku merah kot....insyAllah...


Ini benda alah yg pertama aku tingin nk makan
Tp masa dpt mkan ni aku xtau lg yg aku pegnen
Klu dlu time pegnenkan tasneem aku takut nk mkan ni
Klu boley nk mkn yg brkhasiat je utk ank dlm kandungan
Tp klu mai tingin nk mkn benda mngarut blasah jgk....cth:megi
Ini pic dr en.gugel
Benda 2nd nk mkn is cLoud9
Sbungkus hubby aku bli....haha

Dlu2 xde kot rasa nk mkn benda ni...
Stakat makan asam boi tu ade la...
Tp kali ni mkn mcm btul2 org pegnen kan?
Dlu aku bnyak pantang....skrg....errr.....

Ko tgk...aku mkn srg2 ni....
Kbetulan balik umah mak aku kt ganu
Bergayut kot buah ni kt pokok
Rugi tgk saje....hehe

Yg ni pon sempat jgk aku buat pagi tdi...
Niat hati dh lama nk blajar buat nasi dagang
Dh lama aku xmerasa nasi dagang yg btul2 rasa nasi dagang weh
Balik ganu bru ni pon suh mak aku bli nasi dagang, hampeh je rasanye
Yg aku buat ni pon xde la power sgt rasanye....tp sedap ckit dr yg mak aku bli tu...huhu
Puas ati mkan siap tambah....heeee


Hope kesihatan aku trus baik la sepanjang pregnancy yg ke-2 ni
Kesian kt tasneem klu aku xsihat
kena jaga emosi dia btul2 smpai adik dia kuar.....
Aku nak dia sayang kt adik dia....xnak marah2 coz adik amik tempat dia nti....
Hai la tasneem, mama tahu awak anak yg baik....
Nti adik kuar leh main ngn adik kannn...


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...