Monday, March 31, 2014

Peluang kedua....

Alhamdulillah...dh smnggu lebih aku brpindah ke rumah baru... Barang2 pon xabes kemas lg...brperingkat.... 2 3 mnggu ni memang aku penat, duk mngemas dr umah sewa smpai la masuk umah sndiri ni...kadang2 tu penat yg mlampau2, buat kje ckit je...eh, btul ke aku penat ni? Ok, mayb jgk pLus aku xcukup tido....sbelom pndah mlm2 aku duk mnjahit nak siapkan lgsir...xnak togel2 nti kan.... 2 3 mnggu ni jgk mood aku nk mngarang n3 kt blog trsgt la ditemani mr.M....niat hati nk sgt2 up n3....tp bru je nk start mnaip trus je hilang mood....so, brkmpung la blog aku....huhu....

Ni dh msuk umah bru, 2 3 hari ni kjap2 rasa nk pitam....rasanye aku xde la mlampau sgt kot buat kje smpai xmakan ke hape nk pitam bagai....mulut ni asyik la nk mngunyah je pon....dh tu lpas mkn eh payau2 plak tekak...kjap2 rasa pahit plak...dh kenape....huhu....pastu klu tgk makanan yg masam2 eh mcm kecur plak terliur...haaaa.....aku mcm knal je hint2 n signal2 ni....tp xbrani nk pikir jauh....juz brdoa smuanye kje Tuhan.... Tp ye la, dh 3 mnggu lbih pon cik P kelewatan....so, mari la kita mnyedapkan ckit hati yg ragu2 ni....klu ade alhmdllah, bleh jaga pemakanan n buat kje2 ringan je....klu xde pon xpe, dh terjawab n xyah nk bimbang2 kan....

Halamak...rasa cam pnjang plak aku mngarut, ntah uols paham ke x...huuu...hampunnnn.....

Xreti la nk celoteh pnjang2.... Jom tepek gambar...

Alhamdulillah...rzeki...
Aku masih diberi peluang utk merasa 
Mngandung utk kali ke-2
Trima kasih ya Allah....

Ptg kemaren balik umah MIL kejap, so singgah kt farmasi...mula cek tekanan darah 110/60...
Rendah hokey...dats y la aku cpt penat...
Pastu bli test kit....smpai umah mil trus cek....
N trus naik double line ngn terangnye....
Huhu....melompat sat dlm blik air....ngeeee
So, hubby la org pertama yg thu....
Ahli fmily lain xthu lg, trus aku msukkan dlm blog ni....
Thu blog aku xde la rmai sgt yg baca, tp juz utk merakamkan 
Kenangan indah ini...hamil utk kali ke-2...
Tasneem nk jdi kakak dh oi...
Tp susu badan pon xlepas lg tu....huhu....acaner?

Ya Allah....Kau jagalah & lindungilah kandunganku ini...
Ameeeennnnnn.....



Tuesday, March 18, 2014

Potty...

Ri ni mama happy tahap gaban coz tasneem dh pandai berak dlm potty dia...haha....setelah 2 3 minggu gigih duk training n gigih mngurut dada sendiri...huhu....sbelum ni duk asyik la berak dlm sluar dlu bru gitau yg dia dh berak...bab kucil dh ok since mnggu lepas, tp masih keciciran klu duk ralik sgt bermain...so, mama la yg kena extra alert ngn dia....w/pon blom boley sebut nk kencing o nk berak tp dia boley bagi isyarat...kadang mama ngah basuh pinggang kt dapur, kedek2 datang gitau 'pok' smbail pegang sluar...so, cepat2 tanggalkan sluar n bawak masuk bilik air....ok, 'pok' adalah istilah kencing n berak bg tasneem...aku sndirik pon xtau mana dia dpt istilah tu....apa2 je la tasneem, yg penting mama paham ^_^....

Sbenarnye dh 3 hari tasneem xberak....aku duk risau jgk kot2 dia tahan ke hape kan, coz baru bli potty kt dia mnggu lpas....so, kot la dia seram ke nk berak dlm tu....aku xrisau kot dia sembelit coz alhmdllah stakat ni tasneem xpenah sembelit....skali hari dia berak ngn bnyak dlm potty dia....wah, bangga mama ko nak....okeh, sori ek n3 jijik ckit....huhu....aku terlebih sonok weh....haha....ntah apa2 kan? Mana taknye...usaha menghasilkan buah....hehe...bukan senang yek nk potty train ank yg xpasih lg nk bercakap ni....mula2 start ri tu aku ckit lg nk putus asa tau...tambah plak en.hubby xbape nk sokong sgt...katanye nanti la tasneem besar duluuu....aku mcm...ermmmm....rasa je nk buktikan kt papa yg tasneem can do it....so, paksa gak r papa bli potty yg murah2 je kt tesco.....


Potty tasneem sbijik camni tp kaler biru...itu pon nk inform....lantak ler...huhu
Ini pic gugel je, mls nk snap2 yg tasneem punye coz dh guna kannnn....

So skrg tasneem juz pakai pampers wktu mlm je la....penah gak mnggu lepas waktu mlm tasneem terjaga pastu ajak mama main...last2 gitau nk 'pok'....so, layankan jgk dia masuk bilik air...2 mlm brturut2 kot dia terjaga....bertabah je mama...huhu....tp mama happy coz tasneem dh faham nk 'pok' mesti masuk bilik air....hari ahad kemaren pon outing mama nk pakaikan pampers pon dia xnak, tp paksarela jgk la pakaikan....xbiasa lg kan nti keciciran camana....bukan outing nk santai2.....

Alhamdulillah....rasa mcm bukan susah sgt pon nk potty train ank cuma kena sabar ckit je....ank2 cepat blajar....klu keciciran tu uols senyum je....haha...pasti bahagia....dlm bilik air tu kna sedia toys la ckit, kadang ank nk kencing n nk berak kna amik masa gak....nk berak smpai puas kan.... Yg penting hati kena tenang....ikut pngalaman aku la, klu hati xtenang baik jgn start lg....pastikan rasa rilek je...bru smooth kot....hehe....in shaa Allah....

Tasneem pon bukanye 100%  success lg tu....tp bagi aku dia dh faham time mana kena masuk bilik air tu pon aku dh brsyukur sgt....skrg praktis make perfect je.... In shaa Allah hari mnggu klu outing pon aku nk try xpakaikan pampers kt dia....hamboi, belagak mama....hehe...dh discuss ngn papa tasneem, kena bagi kerjasama....

Ok, stakat ni je dlu....penat ckit nk kemas brg2, mnggu depan dh nk pindah....mngemas ngn cik tasneem plak, extra penat laa....huhu....hari sabtu bru ni demam urat, dh tua kannnn....nasib baik shari je, alhmdllah....ni sakit tekak plak dh 2 3 hari....alhmdllah jgk coz xkena kt tasneem....kena kt mama je....tasneem is chat walafiat.....tgk ank chat, in shaa Allah mama pon akn cepat chat ^_^



Pray 4 MH370
Smoga masalah jerebu cepat hilang
Smoga Kita dijauhkan dr fitnah dajjal



    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...