Wednesday, February 26, 2014

Rumahku syurgaku~ kisah cat

Ok, nk sapu habuk ckit....musim2 panas ni habuk senang singgah klu lama xmngemas....ye dak?huhu....biasa la, mood update blog kadang2 kelaut jua...klu time rajin, cukup utk smnggu duk karang n3.... Klu dan mai mr.M, berabuk dkat 5 inci....huuuu
 Tp w/pon blog aku xberhapdet, aku tetap jengah blog uols....yg mana sempat aku tinggal jejak aku tinggal, yg xsempat aku lalu je la....hehe....jgn marah aaa....

Jom la nk share ckit perkembangan umah baru aku....sbulan lebih dah proses renovation n dah pon hampir siap, tinggal nk pasang kipas ngn cat je lagi....pastu bermula la moving project plak...in shaa Allah....

Al kisah pasal cat umah....kami ni ade masalah ckit bab cat... Dh jenuh duk menggugel, tp tetap xde tema bagai nk pilih cat....huhu....yg aku prasan warna grey is femes skrg kan....masuk je combain ngn kaler ape pon plus nampak moden gitu....kain langsir dh beli kaler grey, so haruslah ruang tamu jgk kaler grey....skali hubby aku silap beli kaler purple plak....tp light purple....so, xpe la kita cat dlm master bedroom kaler purple....sbenarnye purple xde dlm pilihan warna kitaorg lgsung pon....tp dh tersilap beli kan...nk g tukar hubby aku cam malu2 kucen plak....skali cat dlm bilik, woooo...xleh nk trima la wei....xtahu nk cakap camana, xmasuk ngn kami n xkena kt mata kami....hubby aku dh kuciwa....ok la, kita cat kt bilik tasneem....cian tasneem, aku dh booking awal2 ri tu ngn hubby bilik tasneem nk kaler pink lembut...sesuai ngn jiwa tasneem yg lembut....huuuu...tp skali hubby aku siap cat bilik tasneem ngn light purple ni....eh, sedap plak mata kami memandang....so, xde la rasa bersalah sgt....hehe...comey je bilik tasneem..... Err....master bedroom? Memandangkan lgsir pon sama ngn ruang tamu punya....kena cat warna grey jugek ler...

Pastu kisah dapur plak....sbelum cat ri tu pening2 lalat gak la kami pikir warna apa nk simbah kan... Yg tu depa cat coz diorg yg extend dapur....so, bg pilihan kt hubby aku, dlm duk pening2 hubby aku
pilih light corn.....hmmmmm....skali dh siap cat, wahhhh....nampak luas dapur....sonok coz kena ngn cat....memandangkan family hall sambung trus ngn dapur, so hubby aku pon skali kan jgk warna family hall ngn light corn....gituuu....

Jom usha gambar ckit...

Master bedroom warna grey....hubby aku siap amek EL weh nk mai cat bilik ni
Kes xpuas hati ngn kaler purple...huhu

Ni plak bilik tasneem....siap cat nampak cun plak
Cuma nk tambah wallpaper je ckit nti...

Ni dapur kami...light corn...pic amek dr family hall
Bagi aku nampak luas, xtahu la kot xmasuk meja mkn lg tepi dinding belah kanan tu
Sbelom renovate aku laki bini konon2 nk buh island kt dapur
Skali kira bajet tara cukup...haha
Kabinet dapur pon buat yg base dulu....wall kabinet hold dlu kasi tabung penuh balik
ngeeee...
Xpe, ade base kabinet pon dh alhmdllah bg aku ^_^

Area mendobi pon light corn jgk...dah sambung skali ngn dapur kan
xkan nk warna warni plak....karang xsemena2 jdi kabi kushi kabi gam...huhu

Ini plak ruang tamu yg blom cat lg...kipas pon xpasang jgk lg....


Oh, nk citer jgk ckit pasal area blakang ni
Belah kiri tu pintu dapur, means kluar dr area mendobi
(Jgn tgk umah blakang wall, itu umah jiran aku)
Yg ni depa cat kaler grey...hmmm, xmasuk ngn jiwa sbenarnye
Tp dh siap cat....pasrah je la....
Yg lain luar umah pon xcat lagi....itu adalah kaler asal...
Nti update lain bila dh siap cat bagai....in shaa Allah....


Tuesday, February 18, 2014

Tasneem n playground

Dh bnyak minggu rasanye xbawak tasneem g playground....xsempat n tambah plak skrg cuaca panas yg amat...sblom2 ni klu g tgk umah baru hujung mnggu mesti aku bawak tasneem g playground yg dekat ngn umah tu, budak2 pon ramai...sonok berganda la tasneem.... Tp skrg hari mnggu smakin sibuk....ye la, bnyak benda nk kna settle utk masuk umah baru...sabar la sayang, ckit lg tiap2 petang mama leh bawak awak g playpark...main smpai lebam hokey...hehe...

Al-kisah hari sabtu baru ni mcm biasa kami mlawat progres umah kami tu...dlm pkul 4 lbih kot....tgk kjap je...kbetulan MIL n tok pon dtg gak tgk....time nk balik tasneem dh terkedek2 blari nk p kt playground...tgh2 panas hangat tu....dia dh aim awal2 lg sbenarnye....kesian dia meraung2 nk pegi.... Mak bapak mana rela tgk anak meraung weh...papa layan la kejap ank main d tgh panas tu....huhu...ksian tasneem, xpuas main tp boley la....2 kali turun slide lepas kempunan...hehe....sabar tasneem, ckit masa je lagi yek....kita bagi settle dlu satu-persatu hal....in shaa Allah....

Fuh...aku duk lam kete pon sepet mata tahan haba panas....



W/pon xrela papa hangkut jgk....ckit lg boley demam tau main tgh panas....huhu

Ye la....budak2 besar ni dh pndai nk main mcm org besar kan
Alhmdllah playpark ni sgt dekat ngn umah baru kami
Pindah nti tasneem xde la boring sgt duk umah ngn mama
Ptg2 boleh turun padang....
Rumah sewa skrg sgt jauh playpark nye....aku pon xbrani nk bwak tasneem kuar dr pagar
Kejiranan is 1 malaysia, so bnyak yg bela dog....karang terlepas xckup tanah nk lari...huhu

Lepas je balik dr ni, trus p survey kain langsir....
N skrg aku ngah tungkus- lumus nk siapkan that langsir....
Fuh, kadang2 tasneem tlg gak menjahit....hehe...ank dara kan....tlg la sgt....huuu


Xsabaq nk gantung aih.....ngeeee

Monday, February 10, 2014

Progres Renovation

Ok, akhir2 ni hari minggu aku ngn tasneem hnya duk umah je...habis2 pon balik umah MIL je kjap, hubby aku plak bnyak habiskan masa dia kt umah baru kami yg tgh duk renovate skrg ni....so, aku xde modal sgt nk berceloteh...apa kate aku kongsikan ckit progres umah baru kami tu....huhu....

Xde la renovate meriah bagai, cumanye extend bahagian dapur je ckit...er, pastu expand bilik utama n ruang tamu je ckit....tu je la, ikut bajet yg ade....huuuu

Dan, utk stakat hari ini...

Dah start pasang kitchen cabinet....alhmdllah
Er, tp pasang yg bahagian bawah dlu ler...
Atas blom lg coz xcukup bajet.....huhu....kering dh oi....



Ok, ni pandangan dapur aku dr ruang family kami
Asalnye plan nk buat penghalang utk pisahkan dapur ngn ruang family
Tp memandangkan master bedroom dh expand
so, ruang nk masuk dapur dr ruang tamu dh kecik ckit
kansel la plan nk wat penghadang tu coz dapur dh 
xkelihatan dr ruang tamu lg dah....hehe
Ok jgk kan, boley la aku masak sambil2 tgk tv...jgn hangit sudey...
Er, kiranye ruang family kami besebelahan ngn dining area la gitu...

Ini bahagian mendobi....
Siap2 mesin baju, trus kuar sidai kt luar kan....
Ops, pintu ni bukak2 trus nampak umah jiran sebelah
So, hubby aku nk buat dinding ckit kt luar tu
Jadinye bila buka pintu dapur xde la org sebelah leh nampak trus dlm dapur....


Haaa......ni la ruang family kami, tempat utk berguling2 kami ank-branak
Yg xde pintu lg tu master bedroom
Ini pandangan dr dapur
See, dr dapur xnampak ruang tamu di sebelah kiri
Maknanye dr ruang tamu jugek xnampak dapur
Gitulah kekdahnye dtg idea xpayah letah penghadang utk pisahkan ruang dapur
So, bahagian ni nampak la lapang ckit...

Ok, itu je progres umah kami utk stakat hari ini
Asalnye nk amek kontraktor cina ri tu
Tp mber hubby aku suggest kontraktor siam plak
Kekemasan tetap sama, tp harga jauh lebih murah....
N stakat hari ni hubby aku berpuas hati
Tiap2 hari p jenguk oi lpas balik kje....
Hari minggu plak shari-suntuk kt sana....
Balik umah trus wat report kt aku itu-ini....hehe
 Smoga semuanye berjalan lancar spt yg kami rancang....
In shaa Allah....


 

Saturday, February 8, 2014

SELAMAT HARI LAHIR SUAMIKU

O8 Februari 2014 ~ Sabtu


Allah selamatkan kamu 
Allah selamatkan kamuuu 
Allah selamatkan Dzul Helmi 
 Allah selamatkan kamuuuuuu.......

Selamat hari lahir sayang.....semoga abg sentiasa di bawah rahmatNya...
Jgn marah ye, 1st time su buat n3 utk abg dlm blog ni....
Kot la tasneem nk baca bila dia besar nti...hehe
Mula2 su nk mintak maaf coz xde hadiah pon redy utk abg
Dh pening duk mikior nk kasi apa kt abg, konon2 nk wat gempak
Last2 haprak.....huhu...sedey
Tiap2 tahun su xbagi adiah pon kt abg....
Tp su slalu tanya abg kan abg nk adiah apa, abg yg xnak....
(haha....alasan....)

Nway....su slalu doakan utk abg smoga abg dberi kebahagiaan hidup di dunia & akhirat
Dipermudahkan sgala urusan harian
Dimurahkan rezeki, dipanjangkan jodoh dgn su hingga ke syurga
Dikurniakan ank yg soleh & solehah......

Dan trima kasih jgk utk sepanjang kita hidup bersama
U r my hero....abg bnyak membimbing su ke arah kebaikkan
Kalau diberi peluang skalipon, su xnak undur ke masa lalu
Biarlah masa terus berputar ke depan n kita terus mencari kebahagiaan bersama kerana Allah
Dan membaiki sgala kesilapan yg lalu....
Hidup ini terlalu indah bila Allah pinjamkan abg untuk su....
Smoga kita sama2 mnsyukuri nikmat yg diberi....

Skali lagi su ucapkan selamat hari lahir untuk abg
Er....nti i belanja makan ek...hehe


Nah, i tempek gambar kita 1st deting dulu2 kt Pulau Labuan...
U suka tgk gambar dulu2 kan? Time slim-melim....hehe



p/s: apa yg mampu hanya bacaan surah Yasin mampu su hadiahkan utk abg....smoga Allah sentiasa melindungi & merahmati abg..... Ku cinta kau seorang....









 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...