Wednesday, January 29, 2014

1 tahun 8 bulan

Anak dara hamba dh pon masuk stahun 8 bulan usianya dua hari yg lpas....lg 4 bulan genap 2 tahun....cpatnye masa skrg ni kan.... Alhmdllah tasneem diberi kesihatan yg baik, jarang2 sakit demam selsema batuk bagai....antibodi pon alhmdllah kuat jgk....smoga smngatnye trus kuat utk membesar.....skrg pon tasneem melalui fasa yg sgt2 baik....dh kurang meragamnye, dh pandai main masak2 n main bebe (tedy bear)....hehe, boleh trgelak klu tgk dia main bebe...pastu main masak2 siap suapkan mama mkn...mkn apa xtahu la....tp mamanye follow la, emmmm....sedappppp.....haha...bez jgk main masak2 ngn anak....dh lama xmerasa kan main pondok2... Pastu tasneem skrg pon suka bercakap.....ade jgk yg aku paham ckit2, yg xpaham tu bnyak la....tp totap iyekan jugek... Kadang2 membebel ntah pape....haha....comey.....nti dh boley cakap kita sembang puas2 ek tasneem....

Yg paling bez tasneem dh boley kira tu, wa, iga, mpa, lima....wan, tu, tee, fo, fai..... Tiap kali mandi aku slalu ajar tasneem kira bola dlm besen dia, tu yg dia boley kira kot selain tgk dvd nyanyi2 dia.....Yg paling aku suka klu dia sebut mo (xmau)...'tasneem nk roti x?nah mkn roti'....'mo'....hehe.... comey je mulut kecik tu....geram weh.....

Yg paling kecewa plak aku yg xistiqamah ngajor aa ba ta kt tasneem....jarang2 skrg, klu igt aku tunjuk flash kad, klu xigt xde la....kesian tasneem....dlu bukan main lg nk ank mngenal alif ba ta dlu....huhu....pangg 2 kali kt pipi sndirik.....

Kesayangan mama...hobinye membaca, menyanyi, menari, melompat....huhu


Teletah slalu buat mama gelak...


N slalu buat papa geleng kepala...


Jugak slalu buat kami tergelak w/pon tgk gambar je...hehe
Mama syg kamu ketat2 nak....




Saturday, January 25, 2014

Kain batik vs seluar

Er, aku jarang sbenarnye pakai kain batik kt umah....kadang2 pakai gak, itu pon kain batik yg aku dh jahit getah siap2...heeee....susah oi org kurus nk pakai kain batik sarung gitu je, jenuh terlondeh...nak2 plak ada ank kecik ni kan....tp xde ank dlu pon xpakai jgk....

Err....sbenarnye aku nk citer yg aku buat seluar panjang dr kain batik...hubby aku yg bli kain batik time dia pegi Hatyai thn lpas....xthu nk bli apa kt bini kan, blasah la kain batik...padahal bini xpkai sgt pon...ngeeeee.....so, nk bagi nampak ckit aku menghargai pemberian beliau aku godek2 la jdi seluar....boleh jgk pakai kan.....

Org lelaki pilih kain batik camni la....xdanye 3 serangkai ke, Daun Dewa bagai ke....
Tp cantik la jgk, warna-warni kan...hehe
Dh slamat jadi seluar tiga2 lai...
Gambar sbelom xsnap plak...huhu


N dh slamat jgk aku wat tido sluar2 ni
Syok pakai, sejuk je n xpanas....
Er, aku wat sluar tido je...xpkai siang2....heeeee






 

Friday, January 24, 2014

1st time makan ngaku....

Ngaku tu ape? Er...arrow head china...


Ini la benda alahnye....
Kalangan bangsa cina femes la
Er, mlayu xpasti...
Kisahnye mnggu lpas ke giant, lalu kot ngaku ni
Aku tnya hubby, camana nk mkn ubi ni?
Hubby aku pon xthu...so, smpai ctu je la...
Eh, 2 3 hari pastu aku baca blog homelicious 
N3 pasal ngaku ni up...hehe
Tq pd tuan empunya blog, cam tau2 je kan
Dari ctu la daku mngenali ngaku ni
So, cam tingin jgk r nk merasa....


Balik kje ptg kmaren dlu hubby aku bli
Reduced to clear...2 hinggit je...ptut la hubby aku sambar
Katanye ramai org duk brebut, tp sume cina
Dia srg je mlayu duk amek ngaku ni
Org len usha2 je....ngeee



Jadinye projek start la kmaren
Buang kulit...


Sagat nipis2....


Gorengggg.....
Dah boley mkn....sedap jgk...lemak2....

Uols penah rasa x?

 

Thursday, January 23, 2014

Rumahku syurgaku ~ renovation

Alhmdulillah keje2 extend bahagian dapur dh start hari slasa kmaren dlu....n pagi kmaren dh nampak progresnye...hopefully cpt siap n cpt dpt masuk....in shaa Allah..... Renovation scara brperingkat, mana yg penting didahulukan mngikut bajet semasa....so, buat masa skrg ni kami dahulukan dapur n area mendobi....siap bahagian ni trus proceed kicthen cabinet....then, dh boley masuk kot.....


Ini hari slasa diorg start buat
Kebetulan hubby aku cuti n ke sana nk double check tangki air

N ni plak pagi kmaren
Kbtulan jgk hubby aku melawat kilang area ctu kot pasal gaji pkerja
Singgah sat tgk umah, dah naik batu-bata


Smoga smuanye berjalan ngn lancar....in shaa Allah....



 

Wednesday, January 22, 2014

Oh benang-benangku....

Tetiba ri ni rasa nk susun atur brg2@alatan menjahit aku yg bersepah2 xnampak rupa tu....slalu meroyan time nk cari itu n ini....huhu...berkat duk baca blog susun atur uols tetiap hari kan, alhamdulillah kesedaran pd diri sndiri tu wujud jgk akhirnye.....hehe....ayat xleh blah plak rasanye...ngeeee....apa2 je la, ri ni aku start ngn bebenang yg dh bersimpul2 tu...kesian plak aku tgk....

    

Err...ni rupa asal kedudukan benang2ku
Dlm kotak kasut letaknye...bercampur2
Klu nk guna juz pusing2 mcm cari nombor cabutan bertuah tu
heeeeeee.........



Bekas ni pon dlu beli kononye nk simpan leklok la bobbin butang bagai
Skali dh jadi nasi campur daaaa....


So, sesi mnyusun atur ptg kmaren aku dibantu oleh assistance sukarelawan
Tq sayang mama ^___^
Sampai berbelit2 benang kt tgn comey dia tu...hehe


Dan hasilnye buat aku tersenyum....
Err, kotak ephyra lak jadi mangsa....huhu


Ok, dh pon slamat masuk dlm rak jahitan aku
Rasanye praktikal jgk kot...xde la susah nk amek kan klu 
nk guna benang kaler itu ini....



Bekas ni pon aku sempat kemaskini jgk...
Harapnye lpas ni aku xmeroyan lg...mih3


Oh...ini 1 je aku xjumpa cara nk mnyusun
Dlm erti kata lain bekas yg sesuai pon xde nk letak
Means yg praktikal la utk mudah amek klu nk guna kan....
Ade baca kt blog apples n oranges camana nk susun bobbin ni
Tp aku punya ni bnyak, cam susah lak nk follow
So, ini pnyusunan utk smentara je dlu
Sakit la jgk mata ni, tp nti2 la klu terjumpa bekas yg sesuai ke utk bobbin2 ni
N klu uols ade idea yg bez nk kongsi pon ok jgk kannn....


Hmmmm.....ini baru permulaan, step by step gitu
Ada bnyak lg yg aku kena susun...span, getah, lis, bla bla bla....
Len kali lak citernye....huhu



Tuesday, January 21, 2014

1 tahun 7 bulan ++

Buat pertama kalinye blog baiduri bersiaran di tahun 2014...mood is comeback...huhu...jom la story pasal perkembangan tasneem ek...hehe...

Cik tasneem biasa2 je...masuk tahun 2014 ni tasneem sgt bagus tingkah-lakunye...fasa tuntrum dh abes utk masa skrg....so, hari2 sgt jarang dgr tangisan beliau....yg kedengaran hanyalah nyanyian demi nyanyian sahaja....haha....itu budak dh nk dapat mulut plak, so hari2 menyanyi, mengaji, n membaca....tulisan dlm buku pendek aje, tp bacaannye berjela2....hehe....nomey sungguh kan bila budak2 berceloteh....hmm, terasa tasneem makin cepat plak membesarnye....lagi bape bulan dh nk masuk 2 tahun....alahai anak....nak adik x? ehh....

Err...aku pon dh try nk potty trainkan tasneem...memandangkan skrg dia pon dh paham ckit2 arahan, so dh bleh start la kan....huhu...2 mnggu lpas kot aku train dia, tp bertahan 1 jam jek...penat hoi, penat  berpesan2an....dlm sminit bape kali ntah aku igtkan dia 'tasneem, nk kencing bgtau mama tau'....dlm masa yg sama hati aku ni asyik la berdebar2 ngalahkan nk amik exam....nk amek exam pon rilek je aku rasa...hadusss....last2 aku pkaikan pmpers kt dia....baru la lega.....hehu....tengok?betapa xbermotivasinye mama awak ni cik tasneem oi.....sedey....lpas ni aku kena istiqomah btul2....memang niat di hati nk potty train tasneem bila dia masuk 2 tahun....so, skrg dh kna intro2 la...gud luck pada diriku sndirik....huuuuu.....



Budak suka menyanyi n menari.....


Syok tgk muka sndiri....hehe


Ini mnggu lepas punya citer...
Papa bawak round ke Kuala Dulang time balik umah MIL


Papa tunjuk anak ketam berjalan ke?hehe....


Ini pic tasneem sndiri yg snap....
Mama tlg centerkan frame jek.....

Ok tu je la kot ckit2 perkembangan tasneem....blur lagi nk menaip.....
Hampun....

     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...