Saturday, November 30, 2013

Tasneem demam teruk....

N3 sbelum aku ada gtau badan tasneem cam suam2 nk demam kan....huhu....firasat seorg ibu memang tepat la wei....bila uols rasa sumting, mesti la ade sumting jgk....er, kadang2 la kot...kbetulan kannnn....tp tu la, bgitu la hakikatnye ngn tasneem....pg ahad lpas dia inject 18 bln kt KK....ptg balik umah tok kjap kt sedaka...pgi isnin badan dh suam2, ptg isnin tu sah2 demam n tempat inject kt peha kanan bengkak yg amat plus panas....aku syak demam kna inject lah, mnyesal aku xbagi tasneem ubat demam awal2 wei....ye la, sbelom2 ni tasneem rilek je kna inject...klu nk demam nape x ptg ahad tu kasi sign dh kan? Eh, suka hati cik demam la nk kasi sign bila2 pon...tu kja Dia kan....redha.... Tp tu la, aku ingatkan tasneem demam bese2 je...kot la mlm nti tasneem dh ok, tp smpai pagi selasa demam nye melarat...papa amik EL, tp kami x p kinik pon coz ubat demam tasneem ade lg...so, kasi ubat demam cam bese je la...selera tasneem pon kelaut, bese demam2 dia bantai gak bubur nasik...ni x, apa pon xmo coz hidung dh start trsumbat n batuk2...mlm tu time nk tdo suhu dh mantain, igtkan ok la...skali pkul 3 pg badan dh ketar2 xleh tahan panas sgt, aku plak xde stok ubat pluru...so, siap2 5 mnit trus g kinik 24jam...nsib baik xde ramai org time tu, jpe dktor trus sumbat ubat pluru la suhu tinggi sgt...pastu balik dh ok ckit...pagi rabu pon dh ok, cuma batuk n slsema xhilang....tp ptg tu suhu naik mlambung lg....sumbat lagi ubat pluru...huhu, sedih ok.... Ubat pluru ni bahaya gak kan? Ade side effect, tp dh xde jln lain...tu je jln last.....mlm pon terpaksa sumbat lagi coz suhu melampau jgk....demam tasneem on off, batuk n selsema pon bleh tahan gak r.... Tasneem xpenah demam teruk camni, so aku agak terpanik jgk r....hari kamis aku xmo main ubat pluru dh.... Tiap masa aku sembur air kt badan dia nk bagi suhu mantain....gigih r ko duk mnyembur air guna spray iron baju tu, ptg tu hubby balik kje trus g kinik pakar..... Em, dapat ubat je la....tp lega disitu coz dktor dh cek tgk slsema n batuk tasneem, myb xde yg kritikal la brsangkutan ngn demam tu....alhmdulillah.... Hari jumaat suhu tasneem maintain, cuma batuk ngn slsema makin teruk kot bagi aku.... Igtkan demam dia dh ok, tp mlm tu kul 4 pagi badan panas n ketar2 lg....aku kjutkan hubby suh suap ubt demam....hubby aku suh sumbat ubat pluru je, tp aku xnak....skali skala boleh la ubat pluru tu, so paksa gak r tasneem telan ubat demam....fuh, gigih x gigih....lama2 ok la suhu badan tasneem....pg ni dh nampak main2 cam ok, cuma batuk n slsema je la buat dia xslesa.... Dr sumber cik gugel budak2 demam ni coz dia nk sesuaikan diri ngn ubat injection@pon nk test dia punye antibodi utk membesar.....so, nak xnak redha la..... Hubby aku siap ajak p jmpe pakar kt alor star plak ri ni, oh kite tnggu dlu 2 3 hari camana yek....tgk batuk n slsema kurang x... Klu x bru kite g cek details yek.... Ni la demam tasneem paling teruk... Berganjak bulan, tepat2 masuk 1tahun 6 bulan..... Tp aku yakin tasneem kuat....budak2 ni semangat diorg kuat....so parents pon kena lagi kuat la dr diorg baru ank2 cepat sembuh.....gitu kannnnn....slagi xde tanda2 pelik yg kuar d badan tasneem, its ok aku rasa.....in shaa Allah lg 2 3 hari baik la demam tasneem.... N aku harap lpas ni lama plak la klu tasneem nk demam pon, coz aku sndiri pon dh lupa bila kali terakhir tasneem demam sblom dpt demam yg teruk ni....



Ape2 pon smoga rahmat Tuhan sntiasa bersama anak ini....ameeennnnnn


Pic ni btul2 time tasneem start mendemam
Dh start wat muka kesian hokey...huhu



P/s: ade baju custom yg mintak aku oter nak pakai hari ni (hari kenduri abg dia)
Tp aku xsempat nk siapkan coz keadaan tasneem langsung xmngizinkan
Aku btul2 mintak maaf, myb dia agak terkilan coz xleh nk pakai baju tersebut
Tp aku wajib dahulukan anak...mintak maaf sgt2
Kesulitan amat dikesali ye.....



Monday, November 25, 2013

1 tahun 6 bulan..

Hamboih....jarang hapdet blog nampak...dh tinggal 1 n3 utk 1 mnggu....huhu...alahai nasib mood xleh nk jual beli, klu x aku dh beli skilo sehari utk hapdet bolg ni....ngeeee.....(merapu merabang)

Ok, back to tajuk n3 ni...mcm bese la, xabes2 pasal ank kan klu xde topik sgt....hehe....sila la muak dlu....huhu....tasneem dh masuk stahun 6 bulan, ptutnye esk la genapnye....tp pg kmaren pon pegi KK inject utk stahun 6 bln...pegi dlm kul 11, dkat kul 12 siap kot...xlama sgt la penantian, so len kali xyah kalut sgt pegi awal2 yg terpaksa tnggu berejam2...pegi lewat lg ok....huhu.... Ok, pasni xde inject2 dh kan...pegi timbang2 ajo....eh, berat tasneem statik xnaik n xturun...cam xcaye je...nape aku dukung dia terasa cam makin berat je...timbang rosak kot....huhu....xkan la xnaik ckit pon....xpon, myb cik tasneem tu makin aktif kot....xpe la, yg penting jgn turun sudah ye syg....tetap 10kg lagi dr 2 bulan lpas, tinggi plak 86cm.... N tadi, aku baru prasan yg gigi tasneem dh ade 16 batang sumanye....w/pon ade yg masih tumbuh sparuh...kiranye dh penuh la ek gigi tasneem....hehe...ala, tgk...kecoh je mama....standard la tu stahun 6 bulan gigi ade 16 batang....huuuuuu

Hmm....ri ni mood mkn tasneem kelaut ckit coz sakit bibir.....kmaren dlu siap2 nk kuar, xtau la dia punya syiok lari tung-tang sana-cni skali kedebuk jatuh ngn sndirinye....tiba2 meraung....hubby aku angkat skali tgk mulut dh bdarah....tergigit bibir bawah, bnyak darah woooo.....seram jap aku, tp xleh panik...trus amik tisu lap2... Papa tasneem cam nk bebel2 marah kt ank tp kesian kot tgk ank duk mraung2....dh cakap jgn blari jgn blari, sthun 6 bulan kot apa sgt la yg dia faham....tgh duk syiok pikir nk mainnnnnnn jeeee....sudahnye lebam la bibir bawah tu, bengkak smpai terjuih time tdo...ksian....ri ni dh kurang lebamnye, tp kesan gigit kt dlm tu myb sakit lg kot...suap2 nasi xlalu mkn tdi....sua sayur ngap, tp bru 2 3 kali kunyah mnjerit smbil hulur jari dlm mulut....ok, sakit la tu.... Ni dh tdo, badan pon cam suam2 je....jgn demam udah la ye nak....

Oh ye, emmm...kmaren kan....time balik dr KK kan....hubby bawak singgah kt Home Furnishing & Accessories....ngeeeee....nak usha2 kabinet dapur n accessories kitchen dah.....huhu....melebar senyumanku.....xsabar nk terjah umah baru hoi.....target sbelum raya thun depan, in shaa Allah..... Tp malangnye time singgah kmaren xbleh nk masuk la plak coz tasneem melena n xmo diganggu...ok, faham time dia tdo dh masa tu kannn....so, pasrah la hubby kate len kali la mai tgk....waaaaaa..... Dah la hari sabtu mama nk shoping handbag ngn kasut pon tasneem wat prangai.....ok, mama yg salah timing g shoping kannnn......huuuuuu....pasrah lagiiii......

Xde pic nk tempek....tempek yg mana ade udah le yek....


Pengubat hati pengarang jantung.....

Monday, November 18, 2013

Tasneem dan lukanye dan lebamnye....

Mood nk menghapdet blog skrg ni tersgtlah kelaut china selatan...rasa nk nk hapdet, tp jari jemari xringan plak...bz sgtkah? Em, bz bese2 je ngn kje umah....letih agoknye...tasneem skrg da pandai nk tido lewat2...penat la mama....skrg boley kira bape kali je smnggu dia tdo awal....huhu...konon2 da besar la tu gamoknye....ape kelas tdo awal kannnnn.....sabau je la.....

Em, akhir2 ni bnyak nau luka2 n lebam2 kt badan tasneem....nk kate melasak sgt xla jgk....bese2 je pon....dh mcm kena dera pon ade tasneem ni luka2 dia....kemaren balik umah tok dia kt Sedaka Yan, bape kali dh terjatuh n luka tempat yg sama...dh pakai suar panjang pon smpai terkoyak suar....laju wooo dia lari, kadang2 dlm kita duk perati dia dr dekat pon dia boley lari n kebaboom jatuh....kesian btul....jarang mnangis klu jatuh tp nmpak la duk gosok2 tempat sakit tu...kesian....nk marah xboley....berpesan2 je la puluh kali....huhu...n kemaren jgk pipi kiri tasneem lebam jatuh time main ngn spupu dia.....kesian la wei tgk ank dara aku....luka sana luka cni....smnggu dua gak tu nk bagi hilang parut bagai.....ok2, bese la tu budak2 kannnn..... Bukan budak la klu xluka sana cni......


Ala...ckit je lukanye pon...kecoh r mama....
Ngeri hokey...1st luka ckit, eh jtuh lagi, luka....
Then jatuh lagi....luka laaaaaggii....kt tmpat yg sama....
Lebam kt pipi xleh nk snap coz tdonye ngiring ke kiri....
Hai la anak....mama suka kamu aktif
Tp jgn smpai luka bagai....
Mama xleh nk watpe, sapu mnyak gamat je la
Moga lukanye cpat smbuh....
Iye, mama thu kamu xkan serik.....


Monday, November 11, 2013

Kewanitaan...

Tajuk xleh bLah....ngeeeee....kewanitaan la sgt kannn....hehe...aku bantai je, uols jgn la siyes sgt yek...heeeee.... Al-kisah hari sabtu singgah tesco, sempat la nyoping baju tasneem ckit...pertama kalinye papa tasneem belikan baju ala2 kewanitaan utk tasneem setelah sekian lama mama idamkan....hehe, sadis btul bunyinye....aku pon trkejut sbenarnye tiba2 hubby aku terbekenankan baju kembang kt tasneem...besenye dia akn pilih t-shirt n suar2 je....utk pngetahuan uols jgk pakaian2 tasneem sumenye adalah taste papa dia...taste mama dia ni jarang sgt la papanye brkenan, klu diberi pilihan pon boley pilih colour je yg mana comey...huhu....tp aku xkisah, taste hubby aku sume aku brkenan...aku ni bukan jenis cerewet sgt, nk beli ape benda alah skalipon sume nk tnye pndapat hubby aku coz dia pandai pilih brbanding aku....huhu...cam sedey plak bunyinye....

Berbalik pada tajuk, nampak la kewanitaan ckit ank dara aku bila pakai baju kembang....namun begitu lasak tetap melasak.....huuuu....semput.....

Sonok xterkata bila boley berlarian....

Berlarilah semahunya....





Nk begambo sat pon xley....xsabau2 nk brlarian....huhu


Semput mama ngejornye...bukan pe, takut tercium tar aje...huhu


Ini je la al-kisahnye.....sepetang kami di Kuala Dulang, ronda2 balik umah mil hari ahad kemaren...



Wednesday, November 6, 2013

Seluar tido tasneem

Dh lama x beli baju tido tasneem...seluar2 bnyak yg dh singkat tergantung...huhu....ade 2 3 pasang je yg masih ok kot utk pakai...akhir2 ni xsempat p nyoping baju tasneem, asyik ade keroje je di hari mnggu....huhu....

Sbenarnye dh lama mama tingin nk buatkan baju tido utk tasneem....so, smalam gagahkan diri jgk buat sluar selai utk tasneem....baju mlas nk buat, tasneem pon tido dlm kul 9 lbih gak smalam....so, buat sluar dlu la, pastu nk rest ngn papa depan tv....hehe

Ini la ropenye...meriah kan bunga2...hehe
Dh lama sgt kain ni
Hubby aku tnye kain lbih sape ni?
Eh, xde lebih2 la....yg beli kt Pendang dlu
Xde jahit ape pon lagi.....hehe
Dulu tu stahun dh kot....ngeeee

Testing kt tuan empunye badan
Malas nk suh dia bdiri posing2
Snap je la ngah tgk upin ipin
Huhu....mandi pon x lagi ank dara ni.....



Tuesday, November 5, 2013

Plastic storage lagi...

Salam maal hijrah sume....smoga helaian buku baru kita dimulakan dgn keberkatan dlm segala hal....insyallah...ameenn....

Ri ni ramai yg cuti kan...hubby aku pon cuti gak, tp dia n da geng dh plan p ziarah bekas boss yg skrg ni ngah xsihat....so, aku n tasneem di rumah saje la....huhu.... Jadinye, dr smalam lg aku dh plan nk buat plastic storage yg baru, ganti yg lama yg dh sdikit mnyakitkan mata dh....

Lepas sume break1st, hubby pon dh kuar....aku trus mula projek sambil2 mesin baju tasneem....

Ok, ini yg lama (entri)
Getah kt bawah dh longgar2
Dh 2x tukar getah tu tau
Xhadap dh nk tukar kali ke-3
Kain pon dh buruk....huhu

Dan ini yg baru siap
Buat simple2 je


Ok, dh isi siap2 ngn plastik2
Baru la lega ckit mata memandang kannnn....
Igt nk buat 1 lagi utk isi plastik sampah
Asyik meroyan je tiap kali nk guna plastik sampah...huuuu



     

Friday, November 1, 2013

Barut baby...

Aku ni gatal je tgn nk hapdet blog, tp xdak modal nk story apa....so, mari la aku story ckit aktiviti jahit-mnjahit aku skrg... Skrg projek ngah siapkan tempahan 10 lai barut baby....mber aku duk kt Gua Musang kelantan yg punya...rakan skerja 1 lab komputer dlu2...huhu, rindu plak nk mnjengah ke sana..

Meh tgk hasil ckit..

Material haruslah cotton flannel yg diwar2kan sejuk, mnyerap peluh n x pnas
Tuan empunya jgk nk kain yg brcorak

Baru je 2 lai yg siap...ngeee, hehe...


Ada lagi 8 lai nk siapkan....
Ala, kejap je siap ni...insyallah...

Alhamdulillah ri ni ada lagi srg mber tempah nursing pillow....
Xsabarnye nk buat ^_^

Uols nk tempah leh emel tuan umah yek....tQ
Suzirizumskal@yahoo.com

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...