Tuesday, February 26, 2013

Happy 9 month old today

genap 9 bulan cik tasneem hari ni... tuannye ngah tido, tadi bngun awal sgt... huhu, memang mnguji tahap kesabaran mama la budak ni skrg... pLus tumbuh gigi ragamnye ya Allah makin menjadi2... semput mak... aku sedang cuba untuk belajar bersabar skrg... aku akui yg aku suka menjerit, memang xelok hokey utk tumbesaran tasneem.... maafkan mama syg... mama xsuke jerit2, mama xnak jerit2 dah.... mayb aku penat kot, so dlm xsedar aku jadi stress.... ya Allah ampunkan aku.... bantulah aku untuk jadi seorg ibu yg lebih baik dlm mendidik anakku..


mungkin jgk tasneem nk beralih bulan agaknye, dia asyik merap je...  hope dlm semnggu dua ni je la dia buat perangai... mkn pon mcm xlalu, mulut nganga klu aku suap tp bila mkanan masuk mulut tasneem cam xbape lalu nk mngunyah... agaknye sakit gusi kot... dlu slalu abes je nasi dia mkn... tp skrg kadang abes, kadang x... huhu...


jom usha ckit aktiviti tasneem skrg:

haa...tu dia
sejak dh boley diri2 ni suka nau mngemas

ewah...siap posing lak dia
tp mama suka senyumanmu nak =)

ok, nak sambung kemas balik la...

eh, citer ape ni? cam xbez je...
(hamboi...xsyg mata yg shantek tu ke....)

ok, citer xbez
jom kacau mama..

dia mai dahh....

serius tahap xleh pisah langsung tasneem skrg ngn aku... klu balik umah MIL pon xmau ngn sesape pon dia... kadang tu benda kecik je buat dia mnangis smpai meleret2... aku gitau mak aku ank meragam sjak tumbuh gigi ni... mak aku sndirik pon xtahu nk suggest ape... dlu ank2 dia tumbuh gigi mak aku xprasan pon, sedar2 eh dah ade gigi ko rupanye....huhu.... aku cuba melayan kerenah tasneem seboleh2nye... kesian dia....  kadang2 temperature aku naik gak, tp cepat turun hokey.... cepat2 aku peluk tasneem...sayang anak sulong mama ni....muahs3....

smalam kul 2 pagi aku mop lantai... dah tahap terpaksa la tu kiranye... siang langsung xleh nk watpe, masak pon main cincai2 je.... cian hubby aku, nasib la jenis xmemilih sgt mkn... n pagi ni aku buatkan puding roti utk tasneem sempena masuk 9 bulan ni.... padahal hubby aku beli natural yogurt kemaren tu yg gatal tgn wat puding utk tasneem....hehe.... er, tasneem mkn ke? telan la jgk dlm paksa....huuuu

okeh, dh bngun dh mek ni.... bukan tido lama sgt pon.....






Tuesday, February 19, 2013

Magic English....

em, lama dah nk wat n3 pasal 'magic english' ni.... tp mcm xreti plak aku nk b'story....huhu... ok la aku story mcm bese2 udah la ek...
secara jujurnye aku xpenah lagi belikan buku utk tasneem sbelom jumpe ngn 'magic english' ni... nk jgk m/cari sbelom2 ni... tp xjugak m'cari2 @ m'beli..... kesian kt tasneem.... tp mungkin la rezeki tasneem kot 2 bulan lepas(agak2 je coz dh lupe) time aku ngn hubby p giant nk cari almari tasneem, ade la plak org buka booth utk jual produk ni.... time nk masuk giant aku dh prasan diorg mainkan dvd interactive...aku mcm dh t'bekenan...so, bila kuar tu aku pon ajak la hubby singgah.. em, skali panjang-lebar plak penerangannye... smpai tahap aku bwak tasneem tawaf kawasan booth tu bape kali ntah.... akhirnye hubby aku decide utk beli, lgpon benda elok kan utk ank.... 


Disney Magic English:

mula2 papa wat balik kotak magic english ni
brg smpai kt opis hubby aku...

percuma sbuah rak buku
(ini adalah sesi pemasangan rak tersebut....ngeeee)

ini ler bahan2nye
ats skali adalah dvd
n bawah tu buku2nye
dvd 26 keping, buku 26 buah

buku2 yg masih blom dibaca oleh cik tasneem

apa la mama ni susun dvd mcm ni...
haha...time xde penyandar buku lagi,
tu yg lintang-pukang ckit susunan dvd



 alhmdllah stakat hari ni tasneem sgt suke tgk dvd2 ni
sampai tahap lompat2 klu aku pasang
xlama pon, total 30 minit je stiap dvd
ok la kan...xde la ank boring tgk klu lelama plak....huhu

sesuai utk ank2  dr usia 3 bulan hingga 12 tahun..... see? lama tu boleh guna... aku rasa benda-alah ni amat la b'guna utk tasneem... memandangkan aku n hubby myb xde direct sgt speaking ngn tasneem kt umah.... so, dgn adanye magic english ni tasneem boleh la blajar speaking yg simple2.... sonok tau nyanyi2 ngn tasneem....huhu.... aku plak yg lebih2.... besenye aku akn pasang dvd ni ptg2... time aku nk mandi, so tasneem akan ralik depan tv..... xde la dia melalak cari aku....hehe

uols nk tau lebih lanjut pasal produk Disney Magic English ni boley la tanye en.gugel ek.... nk story panjang-lebar pon xbape nk reti plak...hehe





 

Friday, February 15, 2013

Memory CNY 2013

waaaaaaaa........... dah bnyak citer yg ketinggalan....xbesh...huhu.... xdan la wei nk b'n3 skrg... aku bukan bleh duk kejap2 dpn lappy, paling kurang pon nk kna 2 3 jam baru puas hati....huhu (ngado lebih).... em, k la nk ringkas2 je.... cuti CNY baru ni balik ganu ^_________^ wah, lebar gitu senyumanku.... ingatkan xjadi, tp alhmdllah hubby dpt gak cuti pada hari Jumaat.... so, pagi tu berangkatlah kami..... aku pkul 4 pagi dh t'jaga... em, dh jadi mak2 kannn..... so mcm2lah nk kna buat... salah satunye nk kna masak bubur tasneem utk bekalan dlm perjalanan.... masak bubur bukannye 5 minit.... haruslah bngun awal2.... 

alhmdllah gak masih x jem pada hari Jumaat tu.... so kami santai2 je la layan journey yg berjam2 nk smpai ke ganu... kesian tasneem, cemuih dia duk dlm kete... xleh nk membuas sgt....hehe.... 


stop kt Titiwangsa n Bukit Bunga utk suapkan tasneem mkn...


time ni tasneem dh start masukkan jejari halus dia dlm mulut time aku suap mkn....heran jgk tp aku pikir myb tasneem dh start nk explore mkanan dia kot... aku ignore  je la.... smpai la hri ahad (CNY) kt umah mak aku, tasneem mnangis time aku suap bubur kt dia... xpenah2 pon dia camtu hokey... last2 aku masukkan jgk jari aku dlm mulut dia kot2 ade ulser ke hape ke... rupa2nye gigi bawah dh kuar.... haha, teruje gila mama kau ni nak.... jam2 tu jgk tasneem demam... aku plak punya la sengal ubat ank xbawak, kinik mana nk bukak CNY tu.... kesian tasneem, tp nasib baik demam tasneem xteruk sgt... tepek cooL fever n bagi hisap susu sejuk la kpala dia.... pastu suam2 bagi susu balik.... gitu ler...  risau jgk takut2 demam tasneem melarat... tp alhmdllah demam yg biasa2 ajo...





nampak cam demam kan?
tp aktif mcm org xdemam ponn...
papa ckp demam bohong....hehe
em, nk z0om kt gigi tp xnmpak gak....bru kuor matanye....huhu


alhmdllah gak time balik SP tasneem dh ok dr demam...aku ingtkan dh boley kot wat f0od finger kt tasneem....try la wat lempeng kentang, tp nmpaknye tasneem blom b'sedia laa.... xpe2, mama jgn kalut yek... bg ank ade gigi bnyak ckit hokey bru la wat mcm2 f0od finger tau....  yg beznye tasneem dh boley mkn buah pisang....ala, itu pon nk kecoh....huhu....ye la, sblom ni dia asyik wat muka je klu aku bgi buah pisang.... so pasni boley la mama wat puding.... haha teruja nk wat mcm2 makanan kt tasneem...  skrg tasneem masih b'selera ngn bubur nasinya.... n tasneem jgk dh boley mkn telur....hehe

apa yg tasneem boley buat skrg? em, dh boley merangkak...tp bru lesen L... cubaan utk bngun masih dlm proses (asyik nk pnjat mama je...) duduk dh lulus.... tu je kot.... timbang utk 8 bulan bru2 ni dh 7.8kg... ok la kot utk baby gurl kan... ok, smoga trus m'besar ngn chat ye anakku...mmmuuuaaahhhhssss..........i lap u....


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...