Wednesday, January 30, 2013

Tasneem 8 buLan...

hmm...anak dara hamba dh pon masuk 8 bulan usianye... kejap ajo... perangai pon makin 'c0mey'...hehe... hai anak... memang, ragamnye kadang2 buat aku pening skrg... nk tido pon bukan main bnyak kerenahnye... mama nk ke dapur masak pon xbagi, apatah lagi klu ke bilik air nak mandi...makin kuat meraungnye... aduss... stakat ni jgk dh beberapa kali tasneem terkeluar dr walkernya sndiri, huhu.... yup, itu la prngai t'baru tasneem sejak masuk 8 bulan ni.... tp alhmdllah mama tetap b'syukur coz tasneem sihat walafiat... xde la demam beralih bulan ni... syukur sgt2... hari ahad depan date timbang tasneem kt KK... xsabar3...hehe.. 


em, aku skrg pon baru nk ajar tasneem mkn makanan semi pepejal... bubur nasi dh xtapis... tp masih kna blend la coz tasneem xtumbuh gigi lagiii... suka nau tiru aku kunyah2 makanan... so, aku pon try2 la wat bubur nasi pLus sup sayur... 

nasi+jagung nk kasi manis ckit,
isi aym blend + kentang n brokoli.... yum2
 sayur2 tersebut akn dilenyek...
huhu, mama pon t'liur nakk...

 see....sodaplah mama.....hehe
tp tasneem b'cinta la skit nk abeskan nasi ni..
mklum ler, kunyah ngn gusi...huuu

akhirnye licin jgk....

sonok tgk ank mkn...rasa nk mnyuap je kje aku...hehe.... hubby aku plak, 'jgn duk suap ank mkn bnyak sgt....nti gemuks'.... haha....ada ke.... aku suap ckit2 je, tp acap kali.... em, 1 lagi tasneem xmakan buah epal, tp tasneem mkn buah sunkist.... erk, aku suap ckit je.... so, maknanye xsmua buah tasneem menolak...alhmdllah ^_^


 * mnggu lepas ank buah aku 2 bradik demam+muntah+cirit-birit... dekat smnggu jgk 2 bradik ni demam...yg adiknye pakej batuk b'kahak lg.... mkn ubat pon xjlan jgk... bila tgk ank aku syukur sgt2 sihat walafiat.....smoga trus sihat ye nak.... dan smoga ank2 buah aku tu dh sihat hendaknye....




 

Wednesday, January 23, 2013

WATCH BOX

ada jual online x benda alah ni? plz3..........................


tingin nk hadiahkan kt hubby on bezday dia bulan dpan.....

Tasneem nak masuk 8 buLan

huhu...rasa mcm dh b'kurun aku xhapdet blog ni...waaaaa, sgt sedey.... nk wat camana, masa itu emas n sgt mencemburui aku skrg....terkejar2 smpai xterkejar....huuuu

sat je tasneem dh pon nak masuk 8 bulan... em, makin lasak hokey sejak boley meluncur ngn lajunye... tu blom boley merangkak ngn jayanye lagi tu... tak tahu la dh boley nti camana... bayangkan skrg aku dh boley sarung suar jeans yg lama ( yg sblom pegnent dlu)... igtkan dh xleh guna, rupanye masih nk b'jasa ngn aku....hehe... sblom pegnent jeans saiz 27, lpas b'salin jadi saiz 29... tup2 skrg jadi saiz 27 balik, saiz 29 dh melondeh... betapa sekepingnye aku... pepon aku totap b'syukur masih sihat walafiat....ameen ^_^

ok, tasneem plak skrg mcm dh bnyak ragam n gaya yg sgt mencuit hati aku n hubby... skrg paling bez klu balik umah tokma dia, siang lgsung xtido...rela menahan mata ... myb ramai org, spupu yg lebih kurang sama baya ngn dia... so, meriah la kan nk main2... pas kt sesapa saje tersengih ajo kejenye... sonok mama n papa... alhmdllah jgk MIL n ipar-duai seakan memahami dh skrg, xde nk menyuap bagai dh kt tasneem, hehe....lega omak =) tasneem plak masih mkn bubur nasi pagi, t/hari n ptg... mlm2 dlm kul 8 dh masuk tido b'banding dlu2 slagi mak-paknye xtido slagi tu la dia duk mnunggu nk tido...huhu... so, skrg aku bnyak habiskan kje umah pd waktu mlm cth: mesin baju, lipat kain, iron baju2 hubby, kadang2 potong kain yg org tempah.... so, di siang hari ade masa la aku nk main2 ngn tasneem...xde la aku rasa nk bagi tasneem tido aj0o...

hmm, mnggu depan tasneem ade date ngn KK utk timbang 8 bulan... dh bape kilo agaknye ank mama ni... mama skrg pon dh semput nk mndukung tasneem lelama...ngeeee.... tasneem jgk pantang klu mama@papa buka pintu utama skrg... lajunye aje nk kuor... memandangkan kreta kami skrg dh 1, so bila hubby pegi kje garaj akn 0... boley la mama bagi can kt tasneem naik walker kt luar umah, bukan luar pagar yek... mama pon xbrani nk kuar luar pagar...huhu




sonok tasneem?
yeah, sgtt sonok la mama...
nti tiap2 ptg nk main kt luar ek mama...
hamboi....demannnnd.... yo la nak, kita amik angin
kt luar tiap2 ptg, insyallah ^_^


ok, la.... pasni nak hapdet pasal pembelajaran tasneem ngn Mickey n Friends plak.... wah, gitew...hehe

Saturday, January 12, 2013

baju kurung kanak2

jom check out :-

baju kurung kanak2 
Qaseh sofiyya yg punya
stahun 4 bulan

baju kurung kanak2
Qaseh Wilda yg punya
4 tahun


siapkan yg 2 beradik ni, nti balik kg MIL xde la diorg duk menanya siap x g baju....hehe

 

Friday, January 11, 2013

bantal peluk tasneem

sempat lagi buat diy utk tasneem... sebiji bantal peluk, maklum la tasneem suka sgt tido dikelilingi bantal2... tp xde plak nk memeluk bantal...hehe....so, mama sesaje la buatkan bantal al-maklum ler jgk bantal yg newborn dlu sume dh kempis2..

tido dlm iman...hehe
suka plak nengok gambar tasneem tido yg ni
kiam eloknye aje =)

tu dia bantal peluk baru tasneem yg mama buat
em, nape xpeluk sygg....

rasa cam nak buat sebiji lg...

oh,ini bantal tido tasneem utk dlm kreta
sarungnye xsmpat siap lg =)

see bantal mnyusu yg aku buat dlu
masih b'guna pada tasneem
tp kna top up kekabu ckit bg pom-pom...hehe

apa saja utkmu sygku....muuuaahhhssss


nak mngusha lemari tasneem lak kt giant esk...mintak2 le ler ado....





 

Thursday, January 3, 2013

Kelambu Moden

hoyey2.... kelambu moden yg aku oder 2 hari lpas dh pon smpai....sonok n xsabau rasanye nk tido mlm ni....ehehehe..... nyamuk2 skrg dh pegi skul klu uols nk thu... so, diorg memang xmkn saman w/pon aku sembur ridsect 1 rumah n pasang ubat nyamuk yg letrik tuh... kurang asam yg teramat... aku ngn hubby xde la kesan sgt pon klu kne geget ngn cik nyamuk tu... tp tasneem weols ni, kesian sngguh... tiap2 pagi ade je kesan kne paku ngn cik2 nyamuk... aduss...b'parut hokey!  nti kurang plak saham ank dara aku srg ni...huhu... dh la tasneem xsuka tido b'selimut... ditolak2nye kain selimut klu aku balut dia mlm2...



baru je smpai, aku trus buka ngn rakusnye....hehe

kaler pink gitu....
memang bez, pasang kipas pon terasa w/pon
tido dlm kelambu ni yek....xpanas la kot...

see? smua adalah parut hasil dr cik nyamuk
yg calar2 tu kesan tasneem garu
w/pon kukunye pendek, tp totap bisa ok


so pasni xde dah kot kne geget ngn nyamuk mlm2... kami pon boley tido ngn amannye...hoyey... insyallah....


 

Wednesday, January 2, 2013

Loan dah luLus!

hehe...bukan loan aku yg dh lulus...hatta suamiku jgk bukan... tp loan org yg nak beli kreta aku....uwaaaaaaaaaaaaa........... kretaku kecik ajo, tp jasanye bnyak sgt kt aku... dr sbelom aku kawen smpai la skrg... w/pon dh stahun lebih aku xdrive rasanye, syg sesangat kt cik savoc aku....huhu... tp demi utk mencapaikan azam hubby aku thn ni, terpaksa la lepaskan jua cik savoc... ckit masa lg en.pesona pon terpaksa babai jgk... klu x, xtercapaila azam hubby aku nk memilikki Honda sivic dia tu..... 

lagipon aku xdrive jgak cik savoc, hubby je bawak g kje tiap2 hari coz cik savoc menjimatkan minyak... en.pesona gerak time hujung mnggu o p jenjalan jauh ajo.... hubby aku kate susah jgk klu xde kreta kecik nti ni... tp nk wat camano... klu aku kje jgk buleh la kite pakai kreta kcik jgk pasni yang.... ala, asal ade utk b'gerak udah ler....

dh lama sbenarnye cik savoc aku duk dlm iklan mudah dot com, tp kali btul2 ade org berminat nk beli....nk wat camane, dh smpai masanye....huhu...relakanlah dlm paksa.... dulu cik savoc sntiasa jaga aku... w/pon tiap2 mnggu aku drive jauh dr Gua Musang ke Dungun (5jam), dr Gua Musang ke Sg.petani (5jam)... xpenah wat masalah tgh jln... ade la demam2 tp aku totap smpai ke destinasi ngn slamatnye...alhmdllah..









selamat tinggal sygku... jasamu tetap ku kenang smpai bila2... smoga tuan barumu akn lebih menjaga dan menyayangimu sepenuhnye.... kau kreta pertamaku n aku xkan lupa smpai bila2....adusss....tragis plak.... 

yg paling bez pasal kreta savvy adalah penggunaan minyak yg sgt2 jimat.... savvy aku ni auto n manual, so manja la ckit kot... org yg kasar2 memang xleh drive kreta ni hokey.... tp spare part savvy susah nk dapat n mahal... so, skali service savvy ni memang mkn rat2 la....napok je kocik tp skali demam siap sedia la fulus....


hokey....smoga impian hubby aku tercapai thn ni... ksian dia, dh lama tingin nk pakai honda sivic... memandangkan dia la driver aku skrg, so ikut ajo la... lagipon honda tu nti auto katanye, so aku pon boley drive camtu....hehe... erk, aku fobia lah nk drive kreta manual...bukan xreti....eheeeee.....


 

Tuesday, January 1, 2013

Tasneem 7 bulan ++

selamat tahun baru 2013 semua... smoga bersemangat dgn azam yg baru hari ni... aku plak b'azam nak besarkan tasneem ngn didikan yg sempurna...insyallah... smoga Allah sentiasa bersamaku utk mendidik amanahku ini....aameeen..

tasneem dh pon mnginjak masuk 7 bulan lebih skrg...skejap je masa b'lalu... pejam celik pejam celik...huhu... soalan yg makin menjadi2 skrg 'tasneem dh boley buat ape skrg?'... tasneem xboley duduk sndiri lg, duduk kejap pastu t'balik...huuu.... n tasneem jgk blom boley merangkak ngn laju, menerap je makin laju.... tp tasneem suka nyanyi2...hehe... bila pasangkan lagu alif ba ta, mulut dia pon laju jgk duk bunyi....hehe....sonok nengoknye smbil buat kje umah.... klu aku nyanyikan lagu yg dia bese dgr cepat2 dia akn tgk laptop.... budak kecik memang cepat blajar kan ngn perkara yg slalu dia perhatikan... so, skrg aku kna b'hati2...xboley dh buat lebih-kurang....

yg bez skrg nk g memana rasanye tasneem dh ok kot.... aku pon xrisau sgt dia mngis mcm dolu2...

tepek gambar tasneem 7 bulan ek =)


see...tasneem dh ok skrg 
ni time g belii brg kt tesco bru2 ni
w/pon tasneem dh ngntuk tp dia tetap b'tahan...hehe
ksian ko nak


em, hajatnye nk tukar header baru sempena 2013 ni, tp xb'kesempatan lg... nk hapdet n3 ni pon aku t'cungap2... alhmdllah skrg tempahan baju smakin bnyak... so, aku agak bz ckit lah disamping m'buat kje umah n mnjaga tasneem... apepon aku b'syukur w/pon duk umah, masih boley tambah pendapatan sampingan sambil mnjaga tasneem.... terima kasih Allah.....


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...