Thursday, October 25, 2012

Welcome to Thailand

al-kisahnye hari ahad baru ni kami ke Wang kelian...dh lama duk plan t'fikir2 nk pegi, so hari ahad baru ni ade la rezeki ke sana....Pak Lang jadi direction, salah 1 sebab knapa plan nk ke Wang kelian asyik xjadi je sebelum2 ni adalah hubby aku xthu jln...huhu em, Wang kelian lebih kurang mcm Padang Besar jgk...yg bezanye lebih ramai org siam...pastu barangan pon aku rasa cam bese2 je....huuu...Padang Besar lagi ok kot....aku pon xde la plan nk beli apa, juz nk kenal tempat je n jln2...nk masuk sana ada sign board 'Welcome To Thailand'...rugi plak xb'foto kt situ...ye la, sampai2 je hangat ckit, so hubby aku dukung tasneem laju2 je masuk dlm sana...tp kt sana xde bngunan bagai...gerai2 tepi jln je yg agak panjang n aku ngn hubby pon xde la mnjelajah smpai ke hujung gerai....agak panjang sepanjang jln hokey...MIL aku xthu la smpai ke x, Pak Lang ngn Mak Lang xsmpai gak rasanye, sumenye separuh jln je...tgh2 cuci mata tu, tasneem pon start meragam...dh smpai masa utk dia tido, so test suara la....kesian+cuaca panas...dh tasneem bg signal tu aku ngn hubby pon balik kt keta smbil tunggu diorg (MIL, adk ipar, pak lang mak lang n mak ngah) b'shoping...

masuk keta hisap susu trus t'lena....
papa pon start layan game ngn seriusnye...

aku plak xdo keroje...bru la terasa nk snap pics...huhu
ni kt luar gerai yg b'deret2 tu....
pasar tani hari ahad je, tp gerai2 kt dlm sana setiap hari...

eh, dh bangun...time ni mcm dh nk hujan...so, tnggu je la diorg...

ops, sowy yek...sye t'seksi ckit, hangat laa...mama bagi pakai baju tebal...uhuuu


time nk balik singgah kt Gua Kelam mkn2....MIL yg bwak nasi n lauk2...aku? bwak diri n ank je...hehe....tp smpai Gua Kelam hujan time tu, nasib baik ade pondok...so, b'teduh la kami di bawah pondok n mkn nasik...


ok, nk balik kg dh umah MIL....
happy aidiladha sumeeee....



 

Friday, October 19, 2012

Infant Walker & Electronic Play tray

huhu....aku jakun seminit....apa taknye, dah 2 hari beli walker tasneem baru tahu yg button2 kt depan tu bley tekan n kuar muzik + lampu nyala....ok, aku n hubby ketinggalan...baru 1st time beli walker kannnn....beli plak kt pasaraya, bukan beli kt kedai toys...klu kt kedai toys bley la diorg tnjuk-ajar cara guna dari A sampai Z, ni hubby aku tanye camane nk rendahkan n nk tinggikan tempat duduk pon mengigau depa duk cari....huhu...yg m'bolehkan aku tahu ptg kemaren time aku t'pikir camana klu tasneem dah bley mkn nti...button penuh kt depan walker tu klu mknan tumpah jenuh aku nk bersihkan....so, aku belek2 walker tasneem...skali tgk kt tepi tu bleh bukak daa...tgk kt dlm ade tempat letak bateri n skali ngn buku manual dia....huhu....b'sorak kejap dlm malu....haha



budak baru bngun tido...aku paksa gak duk lam walker
erk, muzik tu xmenarik minat dia pon?


see? tray kt depan tu bley bukak...so ko bley la 
bagi tasneem mkn nti kannnnnnn......


xsabar nak bagi tasneem mkn hokey....n nk pakaikan bapron kt dia ^_^ tnggu ye nak =)


 

Thursday, October 18, 2012

Upin & Ipin ^_^

sebenarnye sebelum mngandungkan tasneem lagi aku suke tgk citer upin&ipin ni...time mngandung pon aku tgk jgak w/pon aku dgr ade org kate xelok tgk kartun time mngandung...lebih2 lagi upin&ipin... tp aku totap tgk jgk... bukan kes degil ke hape, tp aku suke...duk srg2 kt umah, pagi2 aku layan kartun r....hehe....motif  org xbagi tgk kartun time mngandung aku xthu la plak....
 skrg pon aku layan lagi citer upin&ipin petang2 time tnggu hubby balik kje.... bukan stakat aku, tp skali ngn tasneem layan upin&ipin....hehe.... siap gelak sakan yg xtahan tu...keh3, mcm paham je cik tasneem tgk....






tgk dia punye kekhusyukkan tgk citer upin&ipin...sampai ternganga mulut...
aku panggil dia tgk la sat, pastu layan upin&ipin balik....hehe...suke tgk ko nak..


sonok duk ats walker on da spot ala2 boboboi gitew.... tasneem dh xsuke baring2 skrg, klu aku letak dia akn meniarap....pastu xsampai 5minit dia dh mcm sesak dada...tgn dh pandai tolak angkat dada, tp bila dia nk main mainan jadi la sesak dada....dats y dia suke sgt klu mama dia pegangkan dia...mana la larat mamanye nk pegang sentiasa....huhu...so, alkisahnye suh hubby beli time dia balik kje...mls dh nk tnggu2 weekend...kesudahannye ni la hasilnye, hubby beli kt parkson yg xbnyak choices tu ajo....huhu....aku tingin yg ade muzik2 kt walker tasneem, boley ransang otak dia ckit kan....tp dh papanye belikan yg ni...naik ajo la nak...biar mama je jadi muziknye...ehehehe....

erm, ade org kate klu ank xleh duduk lg xleh letak dlm walker....btul ke? coz tulang dia lembut lg....tkut bongkok lak nti....erk, mintak jauh la....aku letak tasneem kejap2 je dlm walker ni....maklum la dia xleh duduk tegap lg...bimbang la jgk ank dara aku srg ni kan.... 

ape pon hope tasneem enjoy ngn kreta barunye sambil layan citer upin&ipin....hehe....luv u cayang =)
 

Monday, October 15, 2012

Mama, saya lapar...

tiba2 aku teruja nk dapatkan buku ni....dh 2 buah kedai buku aku cari tp xde....em, ade lg ke buku ni kt pasaran ek? aku nakkkk..... 

sumber pic: cik gugeL

Friday, October 12, 2012

hari minggu tasneem

biasanye hari sabtu balik umah tok ngn wan tasneem kt Sedaka, Yan...tp hri sabtu baru ni papa tasneem ke kL lawan futsal...mlm baru sampai umah...hari ahad xde la plak kna ganti balik kmpung...hehe...so, hari ahd jln2 survey walker utk tasneem...insyallah bulan depan mintak2 tasneem da bleh duduk tegap... yg sedeynye tasneem xde mood la plak pada hari t'sebut...aku da bagi dia tido kaw2 pagi ahd tu, n lpas zohor kami kuar...mula2 singgah parkson yg paling dekat ngn umah, tasneem da start test2 suara...heran aku, klu kt umah bukan main susah aku nk suh dia tido....tp hari tu mata dia nk tido ajo...myb sbb ujan, so sejuk2 dia pikir cam bez klu tido kot...huhu....sedey tol mama ngn papa...lepas parkson, kami p survey tang tesco lak...tasneem gagahkan diri ikut jgk mama ngn papa dia ni, kesian ank aku smpai kna tegur time aku beli kain kt nagoya....mata da merah sgt menahan ngntuk... sudahnye smpai situ ajo la, trus ajak hubby balik...len kali la plak, time2 mood tasneem ok...hai anak...

sbelum balik sempat gak snap pic t'baik tasneem....hehe...layanzzz.....










hamboi...sonok ek cik tasneem....xpe, nti len kali kita naik lagi yek cayang

ok, n3 pendek ajo...minggu ni sibuk siapkan tempahan baju (ceh, mcm la bnyak sgt tempahan....kui3...) ala...dulu lain duk srg2 je siapkan baju, tp skrg dah ade 'amanah'....so, pandai2 ko la bahagi tolak campur masa yek....ngeeee

ops, aku nk selitkan vedio tasneem:

video
rambut mama dh b'guguran skrg.... apa kaitan ngn tabiat tasneem skrg??


 

Saturday, October 6, 2012

Shicida Method - Teknik Mendidik Anak Cepat Pandai

time google something aku t'jumpa info yg agak bez aku rasa... so, aku copy n paste je utk aku mark info ni dlm blog aku... uols boleh tgk kt link nih....

Info : Otak kanan lebih kepada kekreatifan, otak kiri cenderung kepada kira-kira Mungkin boleh merujuk kepada sini untuk lebih faham, atau mungkin juga tak tahu sama ada anda otak kiri atau otak kanan? Juga, kliklah sini 

 1)Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur. Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah,ia tidak menjadi. Kalau mereka sudah tidur,cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam. Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi.Insya-Allah menjadi.

2)Mula guna kad untuk ajar anak anda. Ada peserta yang ajar ABC-Z guna kad dalam masa seminggu sahaja, lepas tu mereka sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka cepat tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk. Boleh juga buat atau beli kad 1,2,3 atau gambar-gambar tertentu .

3) Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, jadi cuba ajar anak anda main tanah liat, main cat air ( water colour ) , melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya.Memang agak leceh dan kena kemas semula, tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit. Satu lagi cuba lukis gambar,contohnya rama-rama,tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis dibahagian satu lagi.Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakannya pandai-pandai ? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit. Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.
4) Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri. Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka, kembali semula ke cara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.
5) Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut. Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi .
6) Main teka-teki dengan mereka. Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut.Untuk permulaan, berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna, bunyi dan sebagainya. Lama-kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam ( Sixth Sense ) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit. Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari. Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan.
Sebelum lakukan semua kaedah ini, pastikan anda mempunyai masa yang benar-benar cukup. Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan kesunggguhan. Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga memberitahu, jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut . Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk menyampaikan maksud anda,misalnya – “ Tolong senyap Along ” berbanding “ Along jangan bising.

Yang ni betul, betul2, kaunselor ada cakap. Gunakan perkataan POSITIF bukan NEGATIF. Jangan gunakan perkataan JANGAN tapi TOLONG. Seperti contoh di atas, jangan gunakan perkataan BISING tapi gunakan perkataan SENYAP. Bising itu negatif manakala senyap itu positif.

Contoh lain,

“Angah jangan jadi malas, pergi buat kerja sekolah”
“Angah kene jadi budak baik, rajin siapkan kerja sekolah”
Nampak tak beza?

Lagi..kalau anak yang mula nak berjalan tu biarkan dia berjalan sendiri. Kita cuma mengawasi. Biar dia rasa bangun dan jatuh. Ini bertujuan untuk membina keyakinan diri dalam diri anak.”


Lagi…kalau anak nak panjat sesuatu, panjat pokok misalnya, jangan cakap “jangan panjat” tapi nyatakan akibat “turun…kalau panjat pokok, nanti jatuh, sakit”. Biar anak berfikir, membuat keputusan juga untuk melatih keyakinan diri.



Thursday, October 4, 2012

Tasneem 4 bulan...

pejam celik pejam celik...dh masuk 4 bulan ank mama... alhamdulillah makin aktif, time nk mandikan n nk pakaikan pampers serta baju mama kena gigih sekarang...huhu, tp mama suke tgk perkembangan kamu syg =) ... skrg pon time menerap dh try2 angkat montot w/pon xb'gerak...hehe....comeynye... minggu lepas g timbang dh 6.2kg, hari isnin bru ni plak g kinik nk amik darah utk test talasemia, em..papa ada talasemia minor so tasneem kena cek... tp g kinik dh lewat.... tu la, mama nk kejutkan tasneem awal2 tp papa xbagi....dh kena pegi kinik plak 2 minggu lg.... naseb la nak...

makin geram mama tgk tasneem....
hari2 rasa nk gomol (^_^)

hari2 buat mama n papa bahagia =)

 dh pandai sembur2 air liur jgk skrg smpai t'kuar2 lidah...huhu

tp totap m'hiburkan hati mama... (^_^)


hopefully tasneem xde la talasemia mcm papa...kesian, nti buat apa pon cepat letih... tp alhmdllah stakat ni tasneem menunjukkan p'kembangan yg elok... xpenah demam lg, xpenah batuk n selsema lg... xpenah nampak dia cepat penat klu aktif b'golek2...harap sgt2 kamu sihat sejahtera ankku... lg 2 bulan dh bley start makan2 n minum air kosong...hoyey2 =) sekurang2nye bila p jalan2 kt mall mama boleh sediakan air kosong klu kamu merengek2....hehe...boleh gitu nak?


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...