Monday, April 23, 2012

Hampir-Hampir Complete (^_^)

Alhamdulillah insyallah minggu depan dh masuk 36 minggu usia kandungan aku.... maknanye minggu depan dh 9 bulan la..... masanye hampir tiba utk aku mnyelesaikan 1 misi, insyallah ... sgt teruja n xsabar w/pon ade sdikit dup dap dup dap....huhu, ckit ke? aku rase myb bnyak jgak kot dup dap dup dap 2... maklum ler, baby 1st.... pngalaman baru 2....

hmm...spatutnye kemaren plan skali lagi nk p padang besar, hubby aku memang tingin nk p... dh janji siap2 ngn MIL, tok n biras aku.... w/pon pak Lang xleh nk p, kami tetap nk truskan plan 2... jln nk ke padang besar 2 hubby aku tau la, x ke kubang keliang pon xpe.... tup2 ptg sabtu biras aku (mira) bgtau hri ahad (kemaren) ade kenduri kt umah tok tam, sebelah je umah MIL aku.... nti klu kami p jln2 time depa wat kenduri apa plak org pandang kan.... so, t'paksa la kansel lg plan ke padang besar... syahdu btul....huhu....xpe la, xde rzeki lg kot nk ke sane...myb next time....

so, kemaren mcm bese la balik umah MIL n mkn kenduri umah tok tam.... n pastu sempat jgak aku beli barang2 tambahan utk aku ngn baby...jom check =)

~Mandian Herba Bersalin TYT~
aku beli 3 kotak je... mak aku ckap mandi herba dlm 3 hari pon ok,
tp klu mandi herba smpai habis pantang pon lg bag0ss...
so, utk save bajet aku nk mandi herba utk 3 hari je la....ngeeee


 ~Tungku Besi~
akhirnye baru jumpa ngn tungku....hehe
aku beli tungku ni ngn hrga 25 hinggit kurang sekupang je (rm24.90)
berat tungku 5kg (ok la kot, xberat n xringan kan....)

 tadaaaa....sarungnye mcm bese la aku bikin sndirik...
no.1 tu aku guna t-shirt yg aku xpakai dh+span nipis ckit nk bg tebal,
n no.2 plak aku guna towel kecik......

masukkan tungku dlm sarung no.1 pastu masukkan plak
dlm sarung no.2, then ikat2....siappppp =)
get redy masukkan dlm bakul utk balik kampung nti....hehe

ini plak tambahan utk baby...
vick colour pink khas utk baby
sbagai persediaan utk keselesaan baby nti slain minyak yu yee..


so, skarang agak2 dh redy ke aku nk bersalin? insyallah....perlukan sdikit masa lg utk persediaan fizikal n mental.... smoga sgalanya berjalan ngn lancar, dipermudahkan utk kelahiran, n selamat semuannye...ameeeennnn.................



Monday, April 16, 2012

8 Bulan 2 Minggu

Alhamdllah.... xlama dh nk msuk ke 9 bulan, insyallah...

hari sabtu bru ni plan nk ke Padang Besar t'paksa kansel coz Pak Lang kje, spatutnye kami pegi 2 biji kete n Pak Lang jdi pnunjuk arah jalan coz sbelum nk ke padang besar hajatnye nk ke Kubang Keliang dlu ala2 shopping n picnic g2...hubby aku xtau jln...huhu... sudahnye aku ngn hubby ke Penang je menyoping di sana.... tp hubby aku yg menyoping sakan..... waduh, ketar lutut aku ikut dia... tp aku tetap gagahkan diri, kesian plak hubby aku lama dh xshoping baju2 n sluar kje dia... biar la dia shoping puas2... tp yg beznye, hri ahad kemaren aku plak yg menyoping sakan...haha... tp area sg.petani ni je... lepas je jmpa pakar utk check up kemaren, trus melalut smpai mghrib bru jumpa jln balik umah.....huhu...puas hati aku, hubby lak ketar lutut....haha...  aku mcm bese la tambah koleksi nursing bra 2 3 lai lg, panties stengah dozen (utk dlm pantang) n paling bez sempat jgak rembat handbag POLO kemaren....hehe....mau xsyok.... tingin jgak tgk baju2 n sluar jeans, tp nmpaknye lpas b'salin la klu nk menyoping tang 2 pon....huuuu

dh msuk 8 bulan lebih ni bru la aku terasa mcm xlarat sgt2.... kaki dua2 dh nmpak nk bengkak, w/pon perut aku xla besar sgt tp sgt2 xselesa bila duduk lama, sakit blakang n pedih ulu hati sgt2 mcm ada api kt dlm ni....huhu...rasa mcm nk putar2 je jarum jam bg laju cepat2 trus smpai kt trikh EDD aku.... xsabar nk peluk cium little junior kt dlm ni.... kemaren time c/up opkos ade time scan kan...bese aku dgr time 34 mnggu ni baby org  len kepik2 n malu2 je nk tnjuk jntina kt mama n papa diorang, tp baby aku kmaren... wah, cam ngn bangganye saye adalah gegurl mama n papa (^_^).... hehe... btul2 nmpak coz dibukaknye kdua2 kaki.... konpom little junior kt dlm ni adalah pompuan =).... so, xsilap la aku n hubby panggil nama baby slama ni....suke3... berat baby dh m'cecah 2.1-2.4kg kate dktor...  klu baby nk kuar time ni pon dh bleh katenye...hehe...tp tnggu la dlm 3 mnggu lg baby yek.... biar btul2 matang, ni pagi2 masih duk sedu2 lagi..... kecian ank mama n papa ni.... 

aku pon sbenarnye xsbar jgak nk balik b'pantang kt ganu....bleh la duk lama ckit kt sana kan... w/pon berat nk b'jauhan ngn hubby, tp insyallah smentara je.... aku pon lama dh xduk lama kt umah mak aku sndiri... rindu sesangat suasana kmpung umah mak aku....

smoga sisa2 yg tinggal dlm sbulan je lg ni akn berakhir dgn mudah dan selamat.... insyallah.. ameen

(em, xdak gambar lak tempek...huhu)

Wednesday, April 11, 2012

Set Bersalin

alhamdulillah set bersalin aku dh smpai t/hari kemaren....setelah sekian lama duk pening kepala pikiaq nk pakai set bersalin brand apa... n last, pilihan aku adalah berasaskan Homoepati iaitu set SALINDAH... awalnye aku ingt nk beli yg Nona Roguy, tp ade uncang2 plak nk kna bancuh bagai....ops, sory klu kna bancuh2 ni rasanye aku surrender awal2...nak2 plak duk dlm pantang nti...memang failed la jwabnye...so, pikir2 lagi rasanye aku nk try set SALINDAH la... sesuai utk bersalin normal@operate, n boleh truskan pengambilan w/pon baby ade kuning... sbenarnye set SALINDAH lengkapnye skali ngn start awal pregnant lg...tp mna la aku thu, 1st time M2B so agak ketinggalan la skit....xpe la, yg penting aku tetap ambik pemakanan yg berzat utk baby aku kt dlm ni sepanjang pregnant kan...

set SALINDAH...ade 6 item botol kt dlm...mls plak aku nk bukak n 
snap pic yg dlm 2...huhu, ampun yek....


SET UTK DALAM PANTANG SALINDAH (6 item):

L7- Remedi cecair bagi menyembuhkan luka atau jahitan dengan cepat. Menghilangkan sakit pada luka atau jahitan. Mencegah jangkitan kuman atau pernanahan.

L8- Bila keluar sahaja anak, terus makan remedi ini. Remedi ini membantu menyembuhkan rasa sakit - sakit, menghentikan darah, mencegah sakit meroyan, demam dan sakit kepala.

L9- Remedi istimewa ini menghilangkan sengal selepas bersalin dan bisa-bisa, sakit meroyan, menghentikan darah nifas, membetulkan urat - urat darah yang putus, menyusun semula alat peranakan dan menguatkan seluruh anggota itu

L10- Remedi ini mempercepatkan rahim dan saluran peranakan menegecut semula. Mengangkat rahim kembali ke tempat asal. Mengurangkan simpul urat biru.

L11- Remedi tonik ini istimewa bagi memanaskan badan, menambahkan selera, membaiki penghadaman dan pembuangan najis. Menenangkan tidur. Menghilangkan kebas - kebas. Menyegarkan rahim dan alat peranakan.

L12- Remedi ini menjaga kesihatan ibu selepas bersalin sentiasa agar sihat, mengembalikan kekuatan, memulihkan alat perkelaminan. Menimbulkan kesegaran.


ni antaranya yg ade kt dlm set slepas bersalin SALINDAH ni.... herba, rempah-ratus bagai xde la yek... so, aku rasa pilis n param xpayah guna dh kot... cumanye aku nk cari lagi adalah herba utk mandian... perlu ke ek? aku pon xpasti tp rasanye tingin jgak nk merasa mandian herba slepas bersalin...ngeeeeeeeeeeeeeeeee (^_^)


n 1 lagi keperluan adalah bengkung, aku oder skali ngn set bersalin ni jgak...tp dr brand Atika Beauty...hmmm, mcm besar je ckit ngn aku...xpe la, boleh ejas2 sndirik...hehe


bengkung moden yg ikat mcm tali kasut 2....huhu...

ok, nampaknye dh hampir2 complete keperluan aku utk b'pantang nti.... 1 je lagi, tungku............ hmmm, benda paling pnting jgak 2... myb hari sabtu ni p beli kot, plan sabtu adalah ke Padang Besar, Perlis plak ...ngeh3, nk jalan2 lagi...larat ke baby oi....hehe...mintak2 larat lagi la aku nk exercise..... insyallah.....


Friday, April 6, 2012

Berdua lagi....

huhu...kena tinggal lg ngn baby mlm ni n mlm esk....hubby kna krsus lg. tp alhamdllah xla jauh sgt mcm mnggu lepas...kali ni hubby aku krsus kt atas puncak Gunung Jerai je...so, if anything happen xsmpai sejam hubby dh bleh t'pacak depan aku...insyallah... dan...mcm biasa jgak aku xnak balik umah MIL wlau dipujuk rayu oleh hubby....ngeeeee.....home sweet home la syg....huhu....

terasa sdikit kebosanan klu tgk tv sensorang ni...lain la klu baby dh kuar kan? bleh gak aku kcau2 klu dia ngah tido ke apa ke...hehe...ni baby kt dlm tummy lg, baby pon cam mlas2 je nk wat gelombang mlm ni....xde mood la 2 klu xdgr suara papa dia.... huuuu....

agaknye masuk tido je la pasni....gud nite ols............

emm...nk tempek gambar skeping...ngeeee =)


pic ni btul2 depan umah MIL... n blakang kami itu adalah Gunung Jerai (^_^)
(majlis tawen kami jun 2010)

Wednesday, April 4, 2012

8 Bulan 0ledy...

Alhmdllah...kandungan aku dh pon mencecah 8 bulan, bulan depan insyallah baby akan keluar... huuu, mcm xpecaye...terima kasih Ya Allah krana bg peluang aku merasa hingga ke saat ini....alhmdllah...

aku bru je balik check up kul 10 pg tdi, alhmdllah smua ok...berat naik skilo, skrg dh 52kg...jantung baby normal 141, tinggi rahim 32cm=32mnggu....tekanan darah aku pon hokey jgk, HB normal tp ats pagar...huhu....(kna kje keras utk naikkan HB lg).... n yg lain2 juz pantau p'gerakkan baby je... so, mood today sgt happy.... 

cuma, masuk 8 bulan ni makin terasa sdikit kesesakkan di dada bila nk b'nafas... tambah2 lg bila waktu mlm n time nk tido...owh, baby makin m'besar yer....xpe2, slagi mama bleh bernafas mama xkisah syg... lgpon sbulan lbih je lg mama kna tahan ngn dugaan ni smua...pastu leh jumpa ngn baby...insyallah =)

hari Jumaat bru2 ni genap baby 8 bulan dlm perut, aku n hubby bwak baby p mkn angin ke Cameron Highland....haha, padahal baby xthu apa2.... mak bapak je yg teruja lebih.... hehe... sbenarnye smua 2 plan hubby aku la, myb dia yg mngidam nk p sana xtau la....2 3 mnggu sbelum tu tiba2 balik dr kje katanye dh b0oking umah kt Cameron...baby bgtau nk mkn stoberi fresh.....hehe....iyo la tu... tp syok gak kan leh jenjalan w/pon mcm dh sarat ckit aku ni....tp kami bukan pegi b'3 je.... MIL n tok pon kami bwak skali.... 

hri Jumaat kami b'tolak dlm kul 1 t/hari....agak lewat coz tnggu MIL aku siap masak utk bwak bekal nasi n lauk ke sana... dlm p'jalanan plak mcm bese la singgah sana-sini, R&R bagai....sudahnye smpai Cameron kul 6 lebih, elok je smpai hujan mencurah2.....so, trus bertapa je dlm umah n xkuar mana2 pon pada hri p'tama.....

hari ke-2 plak pas msak n mkn pg tu, kuar jenjalan la....kami xpegi mana pon.... mlawat 'cactus point' tu pon sbab mak aku kirim beli pokok bunga orkid... mak aku memang hantu bunga hokey, tp ajak dtg skali xmau plak (syg nk tinggalkan ank angsa yg bru mnetas katanye).... MIL n tok plak shopping baju utk ank cucu.... aku n hubby juz cuci mata aje...hehe.... kul 2 balik umah rest n tido (sempat lg tido...ngeh3)... petang lak kul 5 kuar g pasar.... wah, time ni yg aku syok.... mcm2 mkanan aku t'liur, tp sumpah rmai org....bersesak2....huhu

hri ke-3 lak siap awal2 pg coz nk p borong sayur-mayur plak sbelum tolak balik.... hri ke-3 adalah hri ahad, so paham2 ler.... yg nk balik smua nk borong syur smpai jem..... nasib baik la baby kt dlm perut xmeragam.... eh, alhmdllah cergas plak aku time kt sana ek? dh la lupa bwak bantal utk sndar dlm kete, rasa lenguh pon ckit2 je....tok aku plak yg dok heran aku ni mcm xpegnent lak....elok aje... hehe, agaknye baby aku suka kot dpt g mkn angin....so, dia pon tlg mama sama bg smngat..... bagusnye ank mama ni.... eheeeee

jom layan gambar ckit:- 

 Papa & Mama 2 b yg sedikit tembam....hehe

buat pertama kalinye mama expose time pegnentkan kamu syg (baby)
b0olat x prut mama? tp rmai yg ckap prut mama kcik wlau dh 8 bulan....hehe


harus ada gambar mama & papa (^_^)


gigih mendaki ladang teh sbelum b'tolak balik....fuhh, semput mama nak....


jalan2 cari makan di pasar... (pasar memang akn dibuka setiap hari yek)

kiri skali adalah tok kamu baby, tgh2 nenek, n opkos yg knan 2 mama =)


papa, mama n baby (dlm peyut)


agak2 tahun depan papa bwak lg x dtg cni ek? insyallah....klu ade rzeki....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...