Tuesday, March 27, 2012

Rindu la weh....

huhu...saje tempek gambar lama yg menggediks....hehe...rindu kt hubby, dh 2 malam xde org suh aku wat air k0pi.... hubby p kursus kt kL, pg Jumaat ni bru leh jumpa insyallah.... so, juz aku ngn baby je la ni kt umah.... hah? nape xbalik umah MIL? emmm....aku rase cam lebih selesa duk umah sndiri kot... hubby dh puas pujuk aku suh balik umah MIL spanjang dia p kursus, tp aku wat lentok2 ckit akhirnye dia trima jgak yg aku nk duk kt umah sndiri.....mintak jauh la prkara yg bukan2 t'jadi kan, insyallah... dh pesan kt baby jgn wat hal spanjang papa p krsus, ehehe....

gambar kt atas tu time kami xkawen lagi, tgh darah manis kot masa ni tahun 2009 (kurus lagi hubby aku time ni).... menggediks kt Taman Tamadun Islam ngn 2 org lagi mber, smua warga kedah...so, aku bawak la lepak kt cni time tuh... ni pon 1st time jgak aku masuk cni....heeeee

hmmm....duk srg2 ni bila rindu kt hubby aku jelajah sume album2 lama yg ade dlm lappy ni.... senyum srg2 jgak bila tringat kisah2 lama...ahaha.... (malu)

Syg...jumpa hari Jumaat ni ek...pastu trus p Cameron kan.... (larat ke idok, wallahu a'lam) smoga plan berjalan lancar utk maternity h0neym0on n maternity ph0tosh0ot =) ngeeeeee................ (xsedar diri lagi perut dh b0yot xlarat nk usung...huhu)

Friday, March 23, 2012

teringin lagi...

petang kmaren ngah duk syok2 aku layan fb, tiba2 tgk kt wall mber aku...dia tempek gambo 'puding gula hangus', myb homemade utk ank2 dia kot.... erk, dan2 tu jgak aku pon rase terliur....aduss... mna nk cari klu dh tringin sgt kan... xde cara lain dh melainkan cek resepi kt en.gugel...ehehehe.... heran, aku memang xsuke wat benda2 leceh ni sume... stakat nk mkn 2 3 keping baik bli je kan... tp dek krana teringin sgt, aku siap pesan kt hubby mintak tlg belikan susu n tlur bila balik kje nti (^____^)...

taraaa...hasilnye: puding gula hangus ala baiduri =)

1st time aku buat benda alah ni, uols tgk dh tnggal sparuh...aku srg je yg telan tu... hubby kalah ckit ngn puding mcm ni, dlm erti kata lain hubby aku kurang minat ngn manisan.... tp alhamdulillah puas hati aku leh mkn puding ni, ltak dlm ice box n mkn time cejuk2.....walllah....

ptg kmaren gak hubby aku beli buah kelapa pandan...dh lama aku mintak hubby belikan, since kndungan msuk 7 bulan aku trus mintak dia belikan...klu bleh tiap2 mnggu...org kate minum air kelapa nti kulit ank chantek, time kluar pon kpala ank bersih n xberkerak... mak bidan pon ade pesan kt aku, minum air klapa n mkn isi klapa yg ala2 mcm hingus tu... haaa, yg tu baby paling suka katenye....ank pon jadi active dlm perut ni... tapi betul la, lpas aku minum air klapa smalam baby dlm perut ni xbenti2 wat gelombang...papanye smpai teruja, katenye nk beli lagi buah klapa ri ni...padahal ade lagi 3 biji...smalam aku dh telan 2 biji...ehehehe....

kelapa pandan

buah kelapa pandan ni xla besar sgt, kecik je.... air kt dlm sbiji klapa ni ade la dlm 2 cawan je... uols yg preggy elok minum air klapa without campuran gula n ais hokey.... minum camtu je, dlm 2 3 hari skali minum ok la smpai diliver start pegnent 7 bulan. ank lpas lahir pon insyallah tahan lasak, mksudnye jarang diserang demam...bla...bla...bla... 
oleh itu, jom pakat minum air kelapa (^_^)

Tuesday, March 20, 2012

Bidan

hari sabtu baru2 ni mcm biasa aku ngn hubby balik kg umah MIL...itu adalah rutin di hari minggu... n aku xthu pon mak pada biras aku (MIL adk ipar) dr kelantan akn dtg hri tu... n utk pngtahuan uols jgak mak (makcik ani) biras aku tu adalah bidan... myb rezeki aku hri tu kot, bleh la mintak tlg dia pegang2kan perut aku ni ckit... dia adalah bidan yg agak pro jgak coz dh lama dlm bidang ni n sbelum aku pegnent pon aku penah berurut ngn makcik ani ni....

makcik ani juz perbetulkan ckit kedudukan baby dlm perut aku coz katenye baby aku mcm duk senget ckit n bimbang gak tkut dia kalih kpala ke atas plak...lgpon lagi 2 minggu je nk masuk 8 bulan dh...klu baby duk songsang plak naya la jawabnye... apepon makcik ani juz berusaha, tetapi Allah jua yg menentukan... tp lpas makcik ani pegang2 perut n urut2 ckit aku rase ringan n selesa ckit.... maklum la perut makin m'boyot, keselesaan pon makin kurang... tp makcik ani t'kejut bila tgk keadaan pusat aku...katenye bntuk pusat aku mcm org dh nk smpai mase, xpenah lg dia jumpe pusat org pegnent 7bulan lbih yg mcm aku... aku pon xthu camana sbnarnye, rasenye pusat aku bese2 je... bila aku baring pusat aku flat je, ckit pon xde lekuk ke dlm....klu aku b'diri pusat aku akn t'jojol kuar, huhu....myb pusat aku jenis xdlm kot...

tp makcik ani kate lg baik ready brg baby siap2 dlm kete n bawak je klu g memane (mcm tau2 je aku xkemas brg lg....huuuuu) lagipon katenye jgak garisan kt perut aku pon dh nk lurus....mcm xlame dh masanye, apepon get redy je...ank sulong ni mna nk tau kan.... tp memang aku xnafikan sjak msuk 7 bulan ni dh bnyak kali jgak terasa mcm cntraction, check up kt specialist mnggu lepas pon aku dpt ubat utk tahan cntraction lg coz katanye rahim aku mcm agak mngeras ckit (aku pon xpaham tp mulut ni xringan plak nk tanye....huhu) n aku kna mkn ubat tu smpai abes.... malangnye aku xmkn pon ubat t'sebut (b0leh gituw?) bukan pe, kesan ubat tu akn buat aku mnggigil ckit... so, klu aku rase sakit bru aku telan ubat tu....bleh kannnnn =)...

so pagi ni aku b'tgkus-lumus cek snarai baby yg nk kna bawak p spital nti...
dh simpan siap2, nti hangkut je bakul ni masuk bonet kete....
sbenarnye aku bajet nk bawak beg je, tp hubby yg beriya nk bli bakul ni
utk bawak p spital....em, ok jgak la yang....

erk, barang2 baby dh redy....brg2 mama camane? emm....ade lg beberapa benda alah yg xbeli, so mcm xbez je nk kemas lg klu ade brg yg xde...so, tnggu la ckit lg bru kemas brg2 mama...hehe.... klu xsmpat pon senarai dh ade, biar papa je la tlg bawakkan nti...ngeeeee.... 

sbenarnye agak berdebar bila dh kemas brg2 utk bawak p spital ni... terase makin dekat, tp memang makin dekat dh pon kan...cumanye bersedia ke x aku ni? huhu....cay0k mama! u can do it!! INSYALLAHH..........


Friday, March 16, 2012

Teringin vs mengidam...

Alhamdulillah ri ni dah masuk minggu ke-30...terima kasih Ya Allah, merasa jugak aku smpai ke tahap ni n smoga trus merasa sehingga melahirkan, menyusu n membesarkan anak yg dlm kandungan ni...ameen..... alhamdulillah jugak hri rabu bru2 ni aku p scan baby dh xsongsang, pandai baby dgr cakap mama n papa =)...hope pasni baby jgn pusing2 lg yek, jogging setempat udah ler....

rasanye sepanjang aku pregnant ni alhmdulillah jgak xde mengidam yg pelik2 smpai tahap menyusahkan hubby aku.... teringat kakak aku dlu time pegnent ank sulong dia, mengidam nk mkn buah binjai.... abg ipar aku dh la xknal lgsung buah binjai tu + plak buah binjai tu kan bermusim n kebetulan bukan musim buah tu...naya2... last skali mak aku dpt jugak rasanye carikan buah binjai tu utk kakak aku, tp aku xpasti sbelum @ selepas kakak aku bersalin bru dpt buah tu....xhengat suda....huhu

kisah aku plak....emmm, nk kate mengidam tu xde la, tp teringin tu ye kot....ceh, padahal sama je aku rasa...hehe....tp xde la teringin yg pelik2, mintak2 pasni pon xde la....xnk cakap besar....huuuuu.... cuma awal2 ri tu aku tingin nk mkn ayam kampung gulai masakan mak aku sndiri, dh dpat time balik tganu cuti raya cina ri tu.... lpas pada tu xde dh tingin nk mkn apa2 yg special2, sume yg bese2 yg aku bleh telan....

tp...masuk trimester ke-3 ni rasa lain la plak...pantang nmpak makanan... aku kan suri umah spenuh masa, so masa aku bnyak habiskan dpn lappy ni ha menjelajah blog2 ibu mngandung....sonok tul baca kisah2 diorg.... ada yg citer pasal anak, ada yg citer persediaan utk smbut org baru...bla..bla...bla....n ada yg citer pasal makanan....huuuu....bab ni yg aku lemah skrg.... tgk org mkn jagung bakar, aku pon tingin, nasib baik ade kt cni... pastu tgk citer upin&ipin, k.ros basuh kacang hijau....eh, aku pon tingin jgak nk mkn bubur kacang...suh la hubby beli kacang hijau n aku wat sndiri bubur kacang.... pastu bru2 ni aku baca status fb srg mommy ni katenye bru breakfirst ngn nasi himpit kuah kacang....wah, kecur jgak air liur aku, trus msg kt hubby balik ptg nti tlg belikan kacang tanah nk wat nsi himpit kuah kacang.....lepas keinginan aku.... pastu plak (ada lagiii...) aku terbaca blog sape ntah bru2 ni (lupa sudaa..) al-kisahnye pasal ais krem goreng.....huuuu...padahal n3 tu dh lama, tp dlm duk explore2 aku terjumpa...... aku tnye hubby kt kedah ni ada ais krem goreng x? ish, xpenah dgar pon....halamak, sedih aku pedih bila hubby kate xpenah dgar n mcm pelik je.....sab0w je la..... tp i tingin nk makan yanggg (ala2 lentok gitew)....haha....terus hubby aku gugel....terjumpa la plak youtube cara2 nk wat ais krim goreng....hehe....hadui, mintak2 pasni jgn la aku tingin yg bukan2 lak....yg bese2 udah ler.....

sbenarnye aku bru je lpas buat experimen ais krim goreng...haha...mana penah buat sbelum ni, xpenah terpikir pon....tp ok la, lepas suda keinginan aku...wallah.....hehe

~ais krem goreng baiduri, panas diluar sejuk di dlm~
haha....aku buat 2 ketui je....testing, takut xjadi....
tp ni la hasilnye...klu letak sirap ckit kt ats ais krim tu lg sedap kot
xpe, mlm ni goreng lg bg hubby rasa plak....kui3

hmmm....mcm ni ghopenye bila kita mngandung ek....mcm2 peel n kerenah, hope xde yg melampau sgt.... tp time ni la kita boleh manja lebih2 kan.....sonok3 (^_^)

Wednesday, March 7, 2012

28 Minggu 5 Hari...

bru je balik dr KK kul 10 tdi.....ri ni scan baby utk 28 minggu....alhamdulillah baby ok, cuma kedudukannya songsang....huhu....harap2 baby pusing balik nti...insyallah... berat baby pon dh cecah 1.2 kilo....dktor kate normal =)....yey, baby dh besar =).....n 1 kejutan coz dktor kate kemungkinan baby boy, tp xsure jgak.....erk, alamak! ri tu scan kt Pakar Perbidanan n Sakit Puan sah2 gegurl..... huhu..... nmpaknye baby nk surprisekan mama ngn papa ni....hehe.... xkisah la baby cayang, yg penting anda sihat keluar nti tau..... 

yg beznye jgak ri ni hubby aku sndiri yg hantar n amik time g KK tdi....wah, mcm bez la plak...bese hri cuti je aku g ngn hubby, n klu hri hubby kje aku akn drive sndirik.... tp ri ni hubby yg offer nk hantar n amik.... ibarat org mngantuk disorong ngn bntal la ku...kih3....tq hubby syg =)

(pic dr cik gugel) 
harap2 baby pusing balik nti yek....
mama nk bersalin normal kt baby..... 
hari tu mama dh kna operate, 
xnak la operate lagi syg...
tolong mama ek anak yg baik (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...