Tuesday, January 31, 2012

Sarung Tilam Baby....

dah lama siap sbenarnye sarung tilam babyku ni....tp cam malu2 kucim lak nk display....huhu

ini 1st sarung yg aku jahit....
kain dibeli sbelum tahu gender.....
hubby aku xshuke, tp aku ckap nk test dlu jahit sarung, 
so aku nekad beli jgak kain ni....huhu
xpe la, bleh wat gilir2 ngn sarung yg lain2 kot.....hehe

kain ni plak hubby aku yg pilih lepas dh tau gender....
die ckap corak yg mcm ni baru ok, baby pon shuke....
katenye la...huhu....hokay2.....cantik..... (^_^)
tapi mcm xckup r plak bru ade 2 set je sarung tilam....aku terfikir2 jgak nk buat sarung tilam yg ade renda2 tu kan....agak2 nampak serabut x klu ade renda2.....memang nampak chantek, tp aku takut cam mngganggu baby je nti.....hmm, tp ghase2 mcm nk try jgak la wat 1 set.....nti2 kite p usha kain lagi ye laling hubby....eheeeeee

ni plak nursing pillow aku yg baru....aku terpaksa terminate nursing pillow yg lame coz xreti nk wat sarungnye....ngeh3.....puas aku fikir cara nye, tp failed jgak...last2 utk senangkn keroje aku, buat lain....hehe....tp yg ni aku gunakan pattern yg baru, besar ckit dr yg asal aku buat sbelum ni.
yg ni xpayah nk tukar2 sarung dh....klu kotor pndai2 ngko le....huhu....

aku skrg pon mcm xlarat dh nk menjahit.....boleh je menjahit, tp time nk potong kain mcm dh tersangkut kt perut rasenye nk tunduk2 duduk ats lantai....maklum la ank mama dh membesar kt dlm ni kan.....hehe....xpe la, yg penting tilam utk baby tidur dh siap cayang.....klu mama nk menjahit pon, mama jahit yg ringan2 je k (^_^).....


Friday, January 27, 2012

Kisah cuti CNY

hari ni genap la 23 minggu usia kandungan aku....alhamdulillah ya Allah.... perut aku memang dh nmpak mcm org pegnent, makin memboyot....n makin berat rasenye coz tiap kali aku duduk o baring, time nk bngun amat memerlukan bantuan....huhu....xpe, aku xkisah....org pegnent mcm ni la kan....hehe....hubby pon ckap 'wah, baby makin besar'....hehe, pandai dia jaga hati aku coz dia xckap peyut aku yg makin besaq....ngeeee....n skrg aku makin memahami pergerakkan baby dlm peyut ni, alhamdulillah ya Allah ngn nikmat ini.....

hubby plak smakin hari smakin memikirkan tentang baby...barang2 baby yg xbeli habis lg, nama baby yg btul2 nk cnfirmkan, tentang simpanan utk baby...bla...bla....bla....sonok plak aku tgk kesungguhan hubby....sbelum ni aku je yg duk gugel2....myb saat smakin hampir agaknye =)
dan....yg paling beznye keinginan aku telah pon tertunai pada cuti raya cina bru2 ni....balik ganu n dpat merasa gulai ayam kampung hasil air tgn mak aku....wallah....tQ bondaku terchenta....memang sejak awal pegnent lg aku teringat2 ngn gulai ayam kmpung yg mak aku masak.....akhirnye dpt jgk aku mkn puas2 time balik kmpung bru2 ni....alhamdulillah.....baby dlm perut ni pon shuke jugek....hehe....hubby aku pon tershuke jugek....ngeh3.....

dh lama aku xbalik ganu, sejak pegnent ni la 1st time aku jumpa ngn mak.....maklum la xbrani nk drive sndiri bila dh berbadan 2 ni....dlu2 ok je drive kt Grik sensorang balik ganu.....tp skrg kena la tnggu hubby dpt cuti pnjang bru leh balik ganu....waaaa......

mcm2 mak aku bgtau pasal masa berpantang nanti....buat itu, buat ini, beli itu, beli ini....jgn itu, jgn ini....huhu....alangkah sonoknye klu aku dpt berpantang kt ganu.....mintak2 la hubby sudi antar aku balik ganu pas bersalin nanti =( aku dh request, tp hubby takut jadi pape kt baby camane nanti? dh la dia jauh....0oooh, cannot katenye.....huuuuuuuu.............

spanjang 5hari 4mlm kt kampung memang bez sesangat bersama mak aku....cuma yg xbez sehari sbelum raya cina, en.pesona hubby aku kena sondol ngn hilux....waaaaa....menanges hubby aku....bukan sondol dr blakang, tp dr depan....buta mata sbelah kanan, n pecah tangki minyak power stereng.....tuan hilux plak punye samseng, dia yg salah dia plak yg nak marah....reverse xtgk side mirror....naseb bek hubby aku cool je, teringat kt baby katenye....lgpon berlaku kt tempat org...huhu....nasib la.....
dlm keadaan mcm ni la kami balik ke kedah...alhamdulillah smpai jgak ngn slamat....trima kasih ya Allah....mnggu depan kena masuk hospital la en.pesona hubby aku, skrg tnggu report dr balai polis sana xsmpai2 lg.... so, hubby p kje ngn cik savoc aku ler....naseb bek next check up kt KK n pakar hri ahad, time hubby cuti...klu x jenuh la....huhu....

alamak, baby gerak2 lagi....nk mkn lg ke syg? jommm................... (^_^)

Friday, January 6, 2012

Newborn Pillow a.k.a Bantal Karipap

aku taktau nk jahit ape lg....kain ade lg lebihnye....so, pg ni sempat plak aku siapkan bantal karipap ni....mcm bez r plak....aku try gugel, tp xjumpe lak tutorial.....so, aku godek2 wat pattern sndiri....hasilnye nmpak jgak la cam bantal karipap....hehe....

bantal karipap versi aku...lebih kurang saiz bantal tido baby
yg aku wat jgk...bezanye ade lubang kt tgh tu kan....lubang itu 
adalah span nipis....hope baby syok tido nti....zzz

ini plak hasil kje kemaren...aku tmbah koleksi baby bib...
cambez lak jahit yg ni...hehe....
err....corak kain adalah sama coz terlebih beli kan....
so, pakai je yg ade....huhu

em, pasni nk wat projek amende lak....thinking of u baby (^_^)

Tuesday, January 3, 2012

Bapron plaks....


huhu....bru je tdi aku usha blog ciksuen ...dia wat diy bib baby....comey....aku pon gugel2 la tutorial nk wat bib baby gaks....skali jumpe daa.....beznye......lepas solat zohor tdi trus wat....ngeeee.....
agak2 baby umo 6 bulan bru leh pakai kot bib ni kan.....xpe la, yg penting babyku dh ade bib....jom tgk, panas2 lg....bru je siap......hehe

mcm bese klu xde ukuran saiz @ pattern, aku memang xleh jahit pape.....so, ini patternnye =)

dah siap (^_^)

sgt xsabar nk bagi baby pakai.....aduyai....

posisi blakang....aku guna cotton puteh.....
n begini la cara pakainyeeee....nk tgk tutorial klik je gambar atas ni ek =)

mcm pakai apron pon ade jgk kan kan kan...... =)
hari2 semakin sronok menjahit sambil tgk perut smakin membesar....alhamdulillah......

Diaper Stacker

Salam tahun baru utk uols sume.....2012 dh kite....alhamdulillah =).....

em, ri ni my 1st drop n3 utk 2012....mcm bese la aku nk kongsi hasil kje aku lg ri ni, aku amik mase 2 hri nk siapkan Diaper Stacker ni....tp.....sbenarnye perlu ke benda alah ni ek? aku sesaje je buat coz t'jumpe tutorial yg senang sgt nk faham....tu yg jdi gatal tgn nk try buat.....so, hasilnye :-

Diaper Stacker versi aku.....hehe

aku buat 1 je...ni dr posisi depan =)
uols nk try x? ni kt cni tutorial die aku jumpe....KLIK! try la.....eheeeee

hri ahad baru ni aku p scan baby....aku p petang ngn hubby, sonoknye tgk baby bru bngun tido kot ngah minum.....nyok3 mulut dia.....wah, comeynye (^______^).......opkos xactive sgt bila bru bngun tido kan....xde senam robik pon mcm sbelum2 ni aku tgk....tp alhamdulillah dh nampak pipi chubby mcm aku (perasan), hidung mcm hubby aku....n paling bez bila dh tau gender baby...hehe.....dktor kate baby awk gegurl......aik, dktor tgk camane? sye xnmpak pon! xnampak tu mknanye gegurl la....0oooooo.....itu mcm ka dktor.....hubby aku renyih je.....kami xkisah, yg penting anak ini dapat mendoakan kami bila dh kuar ke dunia nti....insyallah.....amin3.....kemungkinan la gegurl, xpe....nti2 p scan lg....lgpon dktor ni kan pakar, sekilas baby dlm perut diorg boleh tau boboy ke gegurl kan? w/pon 80% yg tepat.....apepon, hari2 mendatang mengajar aku menjadi seorg insan yg sgt bersabar......kerana hati ini sgt meronta2.....babyyyy....kuar la cepat....mama n papa xsabar nk jumpe kamu cayang......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...