Thursday, April 28, 2011

anis...

bukan aku xpenah bace majalah 'anis' sblom ni....penah jgk bace time ousmate aku bli dlu2....tp seingat aku la, aku xpenah bli sndiri majalah ni.....yg aku duk pulun 'mingguan wanita' je sbelum kawen dlu smpai skrang.....n pas kawen plak aku pulun mjalah 'sri dewi keluarga'.....tiap2 mnggu n tiap2 bulan msti order mjalah2 ni kt en.asben......

antara 'mingguan wanita' yg latest......len2 dh msuk kotak siap2....

ni plak 'sri dewi keluarga' utk thun ni.....yg sblum ni aku xtau dh duk ceruk mne...mklum la sblum ni sat duk ganu, pastu blik kje kt kLate...then mai kedah lak......huhu
tapi ptg kmaren aku t'kjut coz hubby bli majalah 'anis'.....aik, pndai plak abg bli mjalah 'anis' yang.....em, tdi dlm ceramah ustaz kate elok bli mjalah 'anis' utk is3.....tu yg abg trus p bli....0o......camtu ke....heeee.............so, skrg dh b'tambah bahan bacaan aku, alhmdllah.....

anis mei 2011



aku dh tgkap cintan plak ngn mjlah ni....bagus sgt2 coz bnyak aktiviti harian kite bleh lakukan mngikut teladan para sahabat n junjungan SAW.......terharu rasenye....dlu2 aku bace myb xt'buke hati ni.....tp sjak jadi is3 kpd en.dzul helmi ni, bru t'sedar yg t'lalu ciput ilmu aku.....huhu.....sedey sesangat........xpe, manusia bley brubah kn......aku cube....caiyok2.....aku duk kt umah pon bleh dpt pahala, alhmdllah....klu aku kuar kje, myb aku bnyak buat dosa......ya Allah, syukur padaMu.....hikmah n rahmat yg t'sembunyi lbih besar dr apa yg aku hajatkn...........jom kite bace mjalah 'anis' sama2....uols msti dh lame bace, tp aku bru nk mula....uhuuuu......

Tuesday, April 26, 2011

Plastic Storage

sukenye......dlm aku duk godek2 Bilik Jahit AnggunFlora , mcm2 aku jumpe smpai dh jtuh cintan...huhu....salah satunye plastik storage ni....aku bru je siapkan 1 plastik storage utk umah aku....yes3! ahaha....suke sgt.....xde la chantek sgt pon aku bikin....tp pasni aku akn b'semangat la cket msuk dapur kn....nmpak kemas gitu, xde dh timbunan plastik2 yg t'gntung.....plastik storage ni pon t'gantung jgk sbnarnye, tp lbih kemas ok......hmmmm...jom check it out...hik3.....

ini plastik storage aku yg asal....sungguh menyakitkan mata n susah nk amik kalu nk guna tau....(nyampah stiap kali nk guna plastik)

taraaaa......ini la plastik storage aku yg baru.....ok x? ok x? aku guna kain recycle ok....so jimat...hehe

kalu nk guna plastik, juz tarik je kt bottom tu.....senang x? senang x? senang bangat sih.....eheeee

pastu kalu ade plastik2 bru yg uols habis bli brg2 kt market tu, top up je la storage ni....juz msukkan plastik on da top.....senang kn? senang kn?......nmpak kemas tempat simpan plastik umah kite.....hehe
aku rase kalu housewifes rmai la minat ngn benda alah ni kot....hehe.....tp aku suke sgt....tak sabar nk tnggu hubby balik kje, nk tnjuk la wei kt hubby....hik3....hubby aku memang suke sgt2 kalu umah nmpak kemas....ala, hubby org len pon camtu jgk kn....eheee......so, sesape yg minat ngn m'jahit bleh ler mencoba...senang je pon nk buat =)....

Monday, April 25, 2011

Kulit kerang @ karipap

fuh...aku bru je siapkan tikam leher kulit kerang@karipap utk baju makLang....siap je trus aku iron kasi lentik cket...then, snap! hehe....xsabau nk taip n3 ri ni...hmm, klu org kLate or gaNu myb familiar kot ngn tikam leher....tp belah2 utara ni aku xsure dorang pnggil ape tikam leher ni.....xpe2, aku dh snap gmbar....makLang awl2 lg tempah baju raya ngn aku, baju makLang spasang n ank2 dia 4 pasang (^____^)......dun wory, aku stil buka tmpahan utk uols...cpat2 ek...eheeee......

ni la dia tikam leher karipap a.k.a kulit kerang yg bru je aku siapkan....

snap kasi dekat ckit bru jelas kn.....aku amek masa almost 1 hour la nk siapkn ni.....
klu uols tgk kt pic ats ni xde butang lg kn.....actually bju ni xsiap lg....bru tang leher, bodynye blom cantum2 ok....butang pon tarak bli lg, kih3.....aku siapkn leher dlu nti senang dh cantum2 body kn....ujung mnggu bru g shoping brg2 bagai....hehe.....ok, stop m'jahit jap....n3 pon dh post.....sikalang waktu solat zohor... MARILAH SEMBAHYANG (^_^).....

Thursday, April 21, 2011

make up artist...

hehe...bukan make up artist sbnarnye....tp make up blog aku ni....ntah ler meroyan ape ri ni, tetibe je rase nk tukar dekor.....dh bosan kot background lame....so, kasi tukar ckit utk m'hilangkan kebosanan.....eheeee.....aku tau, xde la cntik sgt kn aku tukar bckground bru ni.....tp aku puas hati la (^_____^) ~ cenyum lebar cket...hik3....
ni decor lame aku....cntik jgk (versi prasantan...ahaha)....tp aku nk wat kelainan ckit je....bleh kn?
hmmm....dh tukar bckground ni mcm bnyak la plak benda alah p lari sana-cni....hadui, penat aku kejor.....esok2 le aku main kejor2 plak.....klu uols tgk blog aku b'celaru ckit s0wy bebanyak ek, tgh repair2 lg.....aku penat nk kemas ri ni, so nk g smayang zohor dlu......jom smayang same2 =)

Wednesday, April 20, 2011

pujaan hatiku....

image by google~
tiba2 je aku terase sgt2 nk miliki benda alah ni.....haduiii.....xdak ka yg murah ckit bai.....rm1000++ ka....tp xmau yg 2nd hand....hak3....sape nk bnkrup awal bley le juai kt aku...kih3.....hmmmm..,klu la aku dpt benda ni, bahagianye rase...huhu......segan plak nk mintak kt hubby, en.hubby baru je hadiahkan mesin jahit brand singer gak..ni nk mesin jahit tepi plak.....demand nmpak.......waaaaaa......'laling, ayang nk mesin ni....brand singer.....xkire, nk jugak'....huuuuu.......klu la hati aku bley luahkn mcm ni.....alangkahhh.....lega skali.......huuu....sakit dadaku menahan......xpe, sabar2.....hri sabtu ni try ajak hubby p usha2 yek....ckp kt hubby nk usha je yang, bukan nk bli pon....(ngeh3...bodek slow2)....xpon, klu aku mengidam sgt2....t'paksa la pecahkn tabung.....sob2.....(smoga impiana aku t'capai...ameeennn...)

Tuesday, April 12, 2011

Cameron highland

Hehe….sronok ghupenye p cameron highland…..hri tu aku p ngn mber2, ni p ngn family plak….ptut la lain rase….tambah plak p ngn en.asben….lagi la syok…eheeee……(kejadian ni b'laku pade 8-10hb) mulanye plan nk p 2 buah kete, kete hubby n kete aku….tp, mira(adik ipar) xleh nk p plak coz dia pegnant n tknan darah rendah….so, ngeri ckit la nk p jln2…..sudahnye p ngn kete hubby je….aku, hubby, mak mertua, tok mertua, n 2 org adik hubby…..terkilan sbnarnye coz xdpt ajak mak aku skali…bukan pe, jauh….aku tak larat nk p amek mak kt dungun…..lagipon aku pikir mak dh penah pegi Cameron dlu2…..bile tgk je pokok2 bunge kt Cameron, aku mesti tingat kt mak….mak memang gile ngn pokok2 bunge……xpe la, myb next tyme klu ade rezeki aku akn ajak mak p cameron lg…insyallah. 3 hari 2 mlm skejap je rase…..p lawat yg mne sempat je….aku ingatkn dh kurang sjuk kt sane coz bnyak bukit kne tarah…..tp ghupe2nye…..sejuk gilew….fuh…..aku ni dh la xbnyak lemak….tp nseb baik aku get redy ape yg ptot la….hehe…..klu tak, mau beku aku…….1 kelebihan bile en.asben b’khidmat ngn bank rakyat coz kami juz book rumah bank yg ckup lengkap….so, 3 hari kt sane mkn masak sndiri je…..wah, memang syok….berselera mkn ngn smbal belacan lengkap…ahaha…….aku share ckit gambar2 kami kt sane yek……uols yg ade plan nk p Cameron pegi la…..memang tak rugi ok…..bwk ank2 n family bru happening (^_^)…….

em, ni bru je smpai....ngah tnggu kunci umah....so, posing dlu....hehe

kesian....kne angkat brg2....aku nk p tlg katenye xpyah....nseb baik tngkat 2 je....huhu

ni hari ke-2, kami nk start p jln2 dh.....=)

dis is at ladang boh.....ngeee

c blakang kami.....ladang boh =)

nk msuk kt kilang boh.....teh is peberet hubby aku, so nk tgk gak camane diorng wat teh kn.....hehe

mak, adik murni n tok......
opkos la ade bunga2 kt sane kn.....hehe
ni plak msuk buterfly garden tp ade snake.....huhu

kami ler.......ngeh3 (red & pink are my colour)



 ok, uols pon try la p sane yek.....bez uols......yg dh pegi, jom p lagi....hihihi......

Thursday, April 7, 2011

bicara hati

2 3 hari ni aku dlm mood slow ckit….bukan moody….tp dlm mood ‘berfikir’….spanjang 2 mnggu ni hubby slalu balik lewat kje…kadang2 hampir pkul 8 mlm yg sbelum ni kebiasaanye hubby balik pkul 6.30 ptg. N sbelum ni jgk kami sempat utk mnonton rancangan kgemaran bersama…tp start mnggu lepas hubby kate lpas hbis kje kne main sepak raga ngn kwn2 stiap hri kcuali hri jumaat….so, hubby akn slalu blik lewat hampir pkul 8, then lpas mandi, solat, n mkan mlm…hubby akn mngantuk krna kepenatan….kdang2 sblum pkul 9 hubby dh t’lena dpn tv…n tak sempat jgk mnonton rncangan kgemaran kami b’sama…..sehinggakan aku t’fikir utk mrajuk…..hubby asyik dgn kje n biarkan aku boring srg2 kt umah…astagfirullah hal a’zim….inilah kesilapan aku sbenarnye….aku dihasut utk mementingkan diri sendiri……nasib baik aku tak sempat merajuk dan Allah sedarkn aku…Alhamdulillah ya Allah…… aku cintakan hubby n sayangkan rumah-tangga kami….so, sbagai isteri aku kna blajar ilmu rumah-tangga….. dlm aku duk blogwalking, aku terjumpe la http://sisi-kehidupan.blogspot.com/2010/12/kerana-hidup-ini-adalah-untuk-allah.html yg bnyak bagi info tentang sisi kehidupan….aku mula sedar yg aku sebenarnye penyokong hubby, bukan stakat tahu b’gantung saje pada hubby…..kalau aku sayangkan rumah-tangga ini aku kena ada ilmu…….sbagai suri-rumah, inilah masanye utk aku menambah ilmu…tambahan pula, Allah belum lg mngurniakan cahaya mata…..so, aku perlu mnggunakan kesempatan ini dgn sebaiknye…..terima kasih Allah kerana hikmah yg b’makna ini…….aku hambaMu yg lemah dan aku serahkan padaMu utk mndidikku……terima kasih hubby kerana bli laptop ni n tlg bayarkan broadband setiap bulan….isterimu ini akn m’ggunakanye dgn sebaik mungkin utk menimba ilmu….bukan sekadar chating kosong @ melihat gosip2 artis yg tidak m’bawa faedah…….aku b’syukur ya Allah kerana Engkau memberi apa yg aku tidak minta, dan aku redha dgn apa yg aku minta tetapi tidak Kau beri……hikmahMu terlalu besar kerana Engkau mencintai hamba2Mu……….



Friday, April 1, 2011

1 APRIL

Sambutan April Fool adalah dilarang kerana 4 sebab :

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.

4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.

em, pagi2 aku on fb....t'jumpa artikel ni kt milosuam, so aku copy ckit untuk kongsi ngn uols....pada sesape yg suke sgt wat april fool kat frens 2 hope pasni xyah wat dah....hehe....tak baik tau.....tp dlu2 aku penah la jgk t'kena april fool ngn mber aku....bezfren lak tu, kire paling rapat time study dlu.....smpai mber2 lain ckp kami ni ibarat kembar coz g mne2 msti b'2....ahaha....abis study die ckp die dh b'tunang n tak inform serta tak jemput aku pon....apalagi, hangin la aku....rupe2nye aku lupe hri tu adalah 1 april...seingat2 aku lagi, rasenye ni la pertama n last aku kne april fool agak2 la.....tobat taknak kne dh pasni....huhu

hmm...sbenarnye hri ni hubby aku kne kursus 3 hri kt Gunung Jerai....waaa.....kne tinggal lg aku.... kursus ape ntah hubby aku ckp siap kne tidow dlm keranda.....wah, mcm seram....hehe....kursus motivated kot...ntah ler....ksian hubby aku, kne kursus lak di hri2 mnggu ni......nsib la yang....tak dpt laling nk n0long...eheeeee......tp, aku plak nk watpe kt umah ni tanpa hubby....hmm.....nk wat sbarang kje adalah sungguh tidak b'semanagat k tanpa hubby....eceh....hope 3 hri ni b'lalu dgn pantas.....amin (^_^).......


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...