Monday, January 31, 2011

kisah tomyam

korang tgk tomyam kt atas ni...nmpak sedap x? hehe...tp skali tgk pn korang msti tau kn that's tomyam...so, kira mnjadi jgk la...aduyai, berat jgk msuk dlm bkul angkat sndiri..kih3... ni aku buat tomyam sotong ptg kmaren utk dinner aku n hubby..n ini adalah kali ke-2 aku buat tomyam seumur hidup aku...isteri bru nk blajar msak la katekn =)....kali p'tama aku buat tomyam aym mnggu lpas, tp hubby kate kureng pedas n kureng serai kot....myb aku letak pes tomyam xsmpai 1 spoon kot. so, kmaren aku buat tmyam sotong taruk cili kecik lebih ckit (30 biji ade kot)...serai aku titik 3 batang, n pes tmyam aku taruk dlm 3 spoon...fuh, b'selera aku tgk hubby mkn...die pn puji tmyam m'jadi...aduyai, kembang lg aku..kih3...tp............ tak smpai stengah jam hubby aku duk ulang-alik p toilet...ayark, nape bang? skit perut la yang...mkn pedas sgt kot...guLp! kcian hubby aku....nk tido smalam pn skit prut lg die...yg pliknye, aku ok jer....huhu.... 
sbnarnya masak tomyam ni senang je, tu yg aku try....aku amik resepi ni kt myresipi. xpe la mr.hubby, nti i masak tomyam i ingt2 ye.....heeee

aktiviti hujung minggu....

mnggu yg lepas2 aku ngn hubby bngun awal hri mnggu coz nk g joging pusing taman...tp mnggu ni, kami bngun awal coz nk tanam pokok pisang...hehe....syok jgk. hr sabtu aku ngn hubby blik sedaka....msuk jln umah mak tu aku tgk ckit punya banyak ank2 pokok pisang baik punya duk atas batas....berderet ko....saja la aku bg sign kt hubby, 'wat blik sepohon tanam kt umah kite ok gak ni'...hehe....apa lg hubby skali wat blik 5 pohon ank pokok pisang emas =)... so, pg kmaren dengan smngatnye aku bngun awl, lepas solat subuh trus goreng bihun....after brkfast, kami pn bkerjasama la....hubby aku tnam pokok pisang, aku plak semai benih biji lada....lpas siap2 tu, hubby meracun rmput lak....
haa...ni ank pokok pisang yg hubby aku tanam...mcm tanam dlm semak la plak, hehe...xlarat aku nk tebas habis wei...xpe, lg 2 3 hari kering la rmput2 skeliling tu coz dh kna penangan racun...


ni plak biji lada yg aku semai tu...dlm bekas tu, biji lada la tu...alamak, mcm main pondok2 la plak....kih3....xpe, hr jumaat ni aku ngn hubby blik dungun...mak aku ckp die dh redy polybag utk aku...bgus la mak aku ni, sokong sgt2 aktiviti aku nk b'cucuk-tanam...racun rmput tu pun mak aku yg bagi.....mak aku kn kje kt jabatan p'tanian...so, ckp je nk ape psal b'cucuk-tanam ni...baja asli pn melambak...ahaha...tp, yg pnting blik dungun nti aku nk cilok pokok lengkuas, kunyit n halia =)....em, ank pokok limau nipis skali...klu ade....ape lg ek....tgk la ape yg ade (^_^)....

Wednesday, January 26, 2011

tak ada kerja, cari kerja...

ha...kemaren aku duk landing 1 hari depan laptop...naik kebas bntut aku....tak mau dah aku duk saja2 ja, bila bngun nk p dapur pn rasa fening2 da....lama2 bleh jadi seorg yg pemalas aku nih...n hari ni plak, tak tau la kot2 ada org kata aku buang tebiat ke sebab kt umah mak aku sndiri pn aku xpenah buat...hehe....aku tebas rumput2 tepi umah ni, ish mcm rajin la plak.....tp syok gak....rasa mcm aktif la ckit....sekurang2nya ade jgak keje kn.....tak la aku duk melantak je dlm umah ni....skali-skala amik angin kt luar apa salahnya.....bukan apa, sblum2 ni aku tak penah kuar umah lgsung slagi hubby tak balik kje...hehe...mcm wife mithali plak aku, ye la jemur kain pn dlm umah...so mase mne nk kuar umah, lauk-pauk mentah pn hubby dh bli cmplete dlm ice box....memang takde chance la aku nk kuar umah saje2...tambah2 plak aku bukan jnis suke kuar umah klu srg2......so, mulai esk myb aku akan ade hobi baru....aku nk b'cucuk-tanam....hehe.....em, tanam apa yg ptut je...cthnye pokok lada, kunyit, lngkuas gitu2 je....ok la kn? sementara tak dapat kje lg ni, biar la b'bakti pd tanah dlu...ececeh...hehe (sblum ni tak penah pn b'cucuk-tanam, stakat tlg siram pokok2 yg mak aku tanam ade ler). Hubby aku ni sewa umah teres je, tp umah sewa kami hujung skali...so ade la ckit laman....rugi la klu tak guna kn.....so, mari b'cucuk-tanam....eheeeeee



hmm, tu selonggok rumput yg aku tebas....petang ni ckit la kot aku nk bakar, bg rumput2 tu kering dlu bru senang nk bakar...tanah pn jdi subur....btuL x? (^_^)

Tuesday, January 25, 2011

bezday boy

alamak, t'lama plak aku tak update blog ni...mnggu lpas bnyak hal ckit kna setle...em, dlm tak sedar hr ni dh 25 januari...kjap je, lagi 5 hr dh nk msuk bulan februari. 8 hb feb bezday hubby plak...kna fkir hadiah la plak...smlam aku tnya hubby dia nk hadiah apa? dia senyum n jawab 'baby'....huhu, t'kedu aku.....tak ada rezeki lg nk bg baby kt hubby aku....bulan ni dh msuk 8 bulan kami kahwin, dan bulan 9 thun lepas aku dah prgnant sbnarnya...janin dah msuk 7 mnggu, tapi 2 la rezeki kite tak boleh jangka....Allah tahu apa yg t'baik untuk aku dan hubby...aku keguguran, myb kepenatan.....mnggu sebelum gugur 2 aku ada mnggu ICT, t'pksa ulang-alik p SJK Cina kt Gua Musang....smnggu jgk la mnggu ICT. kalau aku tak gugur, skrg dh msuk 5bulan aku prgnant...mesti sronok kalau tgk perut yg mula m'besar...hmm...takpe la, sabar....aku yakin ada rezeki lepas ni, yg penting teruskan b'doa....mr.hubby, sabar ye...nti i bg baby kt u...hehe...yg penting skrg hadiah u utk bulan depan.....hmmm, nk bli apa ni??


Tuesday, January 11, 2011

Belajar hingga ke liang lahad....

Em, dah jadi suri rumah sepenuh masa ni kena banyak buat pembaharuan jugak.....tak boleh flat je tiap2 hari, t'utama masakan...hehe, nk ikat perut suami la katakan. Tapi alhmdulillah, nasib baik suami aku memahami.....tak cerewet sangat la....tapi aku la kesian kt dia. Lauk-pauk aku bleh rolling smnggu je...huhu...kuih-muih jauh skali la....first time aku try nak buat puding mnggu lepas, konon2 nk buat puding pelangi....tp xmenjadi, coz tepung kastard aku tukar ngn tepung gandum....camana nk jdi kn? so, bukan stakat hubby aku xmkn...skali ngn aku pn xlalu nk mkn puding tu...ksian, tong sampah siap sedia nganga mulut. Pastu, resepi yg kedua plak aku cuba buat biskut batik....em, yg ni beter ckit...tp hubby aku rasa 2 keping je, dia kata mnis n keras....so, nampaknya aku la yg kena habiskan...masih ade lg dlm ice box, xlarat weh aku nk mentedarah srg...huhu..... n semalam, hubby nk mkn spageti....first time jgk la aku buat seumur hidup ni....aku mkn ok je, mcm sedap....tp hubby aku dipaksa rela mkn oleh aku.....katanye xbape lalu...tp die yg b'ia2 sruh aku buat.....hmmm.....aku kena belajar lg...belajar, belajar n terus belajar.....belajar masak la mksud aku... dlu aku xminat sgt msak resipi yg remeh-temeh, mksud aku msakan yg org2 suka mkn la...bg aku dh bleh msak 2 3 jenis lauk-pauk kira ok la tu....tp skrg, no choice......aku kna minat la untuk kebahagian keluarga yg baru t'bina ni...hehe...anyway, i like it....xjadi xpe, cuba n cuba =) 
belajar hingga ke liang lahad.......

Monday, January 3, 2011

~2011~

Alhamdulillah......hari ni dh masuk hari ke-3 dalam tahun 2011. hmm....bila dh dekat ngn suami, jauh plak ngn kawan2....sunyi jgk duk cni, xde kawan.....dh mula rindu kt chiku plak.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...